Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 DejanM
Že dolgo se spravljam nekaj napisat, pa si človek med profiji ne upa.

Pred časom sem že tekel in mi je šlo kar ok, potem pa je prišla poškodba po kateri me je minilo veselje. Sedaj se spravljam v tek še enkrat od začetka. In ker bi rad pokril vsa področja, se oglašam tukaj.

Star sem 34 let, visok 178cm in težak 72kg. Sem kar suhica, razen v trebuhu :) športno sem žal premalo aktiven jem za moje pojme precej zdravo, so mi pa sladke stvari šibka točka.

V tek ne grem primarno zaradi izgleda (hujšanja), ampak zaradi kondicije, boljšega počutja itd.
Včeraj sem opravil drugi tek (prej sem občasno zahajal v hribe). 7km, od tega 200m hoje, nato 0,8km teka pri pulzu okoli 150 do 155. Je to ok za začetek? Tečem pa po makadamu pretežno.
Ideja je, da ko mi bo pulz dovolil normalno odteči to razdaljo, lahko potem daljšam. Ali naj grem raje na višji pulz in odtečem 10km, če bo šlo (krog pri nas je ravno toliko dolg)?

V svojih boljših časih sem tekel 2x tedensko po 10km.

Kako je s tekaškimi čevlji? Trgovine oglašujejo čudeže, sam pa tečem v veliiiko let starih Addidas teniskah. Ožulile me niso še nikoli, a hkrati se vedno sprašujem kaj zamujam?

Nekih ciljev nimam, razen zopet brez težav preteči 10km in kasneje mogoče pol maraton ter imeti precej več kondicije kot sedaj.
 spela*
Po mojem mnenju glede na to, da si šele začel teči, raje teci počasneje in z nižjim povprečnim pulzem kot zdaj. In naredi kombinacijo povečevanja razdalje ob istem pulzu z občasnimi teki, ki bodo krajši in bodo vključevali posamezne kratke odseke hitrega teka.

Copati: jaz bi zaupala občutku. če se v njih dobro počutiš, so v redu. če te bo po kakšnem mesecu začelo kaj boleti (govorim o bolečini, ki traja, ker je posledica poškodbe), potem pa razmisli o menjavi.
Uporabniški avatar
 Radolca
jaz, stari maček :rol: , ki zaradi kolkov ne bo več kaj pretirano dolgega pretekel (ortoped me je kr na operacijo prjavu :shock: ), pravim, da začni počasi in ne drži se nekega programa, ampak svojega občutka.
začel sem teči s supergami, ki so služili za igranje basketa, tenisa, obiskovanje sosednjih gričkov (de ne bo kdo napačno razumel :-- ), sprehodu, kolesarjenju, nogometu,... pa sem bil čisto zadovljen. z njimi sem pretekel tudi moja prva polmaratona. pač, dokler ni prst pogledal spredaj ven :!:
kar se pa novih superg tiče, pa se držim reka: "velik dnarja, mal muske"

Sej res, če kdo kupi še nenošene tekaške superge št. 46, nas se mi javi :laola

PS: na nočko na Bled pa pridem, tist krog pa pol oddelat :clap:
Uporabniški avatar
 čara
No, jaz sem ponovni začetnik. Podobno kot ti je bila težava v poškodbi, nakar sem eno sezono tek popolnoma opustila in krepila mišice celotnega telesa.

Zdaj, ko sem spet začela s tekom se nekako držim tega 10 tedenskega programa (tekac.si), dosedaj brez bolečin in težav. Začetek je res postopen.
Še vedno 2-3tedensko delam vaje za moč celotnega telesa in vsak večer vaje za raztezanje, gibljivost.
 ribic
Evo jaz sem pa ravno včeraj končal s tem 10 tedenskim programom o katerem piše Čara in prvič v enem kosu pretekel 5 km. Edino kar se ne uspem prepričati (za razliko od čare), da bi dodatno delal še vaje za moč doma.
V tek pa sem čisto padel in če bi šlo bi tekel kar vsak dan, ker se resnično odlično počutim ko pridem nazaj.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Radolca napisal/-a:jaz, stari maček :rol: , ki zaradi kolkov ne bo več kaj pretirano dolgega pretekel (ortoped me je kr na operacijo prjavu :shock: ), pravim, da začni počasi in ne drži se nekega programa, ampak svojega občutka.
začel sem teči s supergami, ki so služili za igranje basketa, tenisa, obiskovanje sosednjih gričkov (de ne bo kdo napačno razumel :-- ), sprehodu, kolesarjenju, nogometu,... pa sem bil čisto zadovljen. z njimi sem pretekel tudi moja prva polmaratona. pač, dokler ni prst pogledal spredaj ven :!:
kar se pa novih superg tiče, pa se držim reka: "velik dnarja, mal muske"

Sej res, če kdo kupi še nenošene tekaške superge št. 46, nas se mi javi :laola

PS: na nočko na Bled pa pridem, tist krog pa pol oddelat :clap:

.... da nmajo kolki kakšno povezavo s prej napisanim :D .
 andrejmocnik
Pozdravljen!

Kar se tiče obutve, je najbolje in najbolj pomembno samo to, da se sam dobro počutiš v njih. Sploh za amaterje, ki tečejo zase, je najbolj pomemben predvsem občutek :-)
Prav tako, mislim, da je zelo dobro, da si zadaš nek cilj, ki ga boš retekel (npr. 10km ali to neke lokacije).
Če upoštevaš to dvoje, boš v kratkem času napredoval :-)

LP
 _d_
Sem tudi jaz v skupini "nova in neumna" pa vendar, tečem po občutku, tek ni moj edini način športanja, tečem kadar me je volja, kadar imam čas, kadar si moram "spucat" glavo. :P

Moj cilj je v kosu preteči 10km ne glede na čas. Superge, dva meseca sem jih hodila gledati in pomerjati v trgovino, vsakič so mi bile prav, sedle na nogo, sem se počutila v njih odlično, pa sem vsakič odšla domov da zadevo "prespim", po dveh mesecih sem rekla, če do zdaj nisem prespala jih tudi naprej ne bom in jih kupila. Se srečamo na Ljubljanski desetki? :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
DejanM napisal/-a: ... Pred časom sem že tekel in mi je šlo kar ok, potem pa je prišla poškodba po kateri me je minilo veselje. Sedaj se spravljam v tek še enkrat od začetka. In ker bi rad pokril vsa področja, se oglašam tukaj.

... teka pri pulzu okoli 150 do 155. Je to ok za začetek? Tečem pa po makadamu pretežno.

Ideja je, da ko mi bo pulz dovolil normalno odteči to razdaljo, lahko potem daljšam. Ali naj grem raje na višji pulz in odtečem 10km, če bo šlo (krog pri nas je ravno toliko dolg)?

Glede na naslov teme ugotavljam, da nov nisi in tako bi v hecu rekli, da ti ostane samo drugi del :lol:
Glede superg priporočam barefudke ali karkoli s čim manj blaženja, Adizero ...
Glede pulza in razdalje pa se mora človek sam odločit. Prisluhniti sebi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA