- 17 Apr 2004, 15:09
Moji tekaški začetki segajo po pričevanju moje mame že nekako od 1 leta starosti. Shodil sem baje pri 8 mes. pri 1 letu sem bil že neulovljiv. Tako sem prišel v osnovno šolo, kjer me je kmalu učitelj za telovadbo, po predhodnih razrednih tekmovanj, postavil v šolsko ekipo za tekaška tekmovanja. Iz osnovne šole se spomnim raznih krosov, tekov, štafet, ki so se organizirali ob vsaki priložnosti. Tekli smo skoraj za vsakega padlega partizana posebej. Tekmovanja so bila različna, od raznih tekov zmage, padlim NOB, tek svobode, občinski teki, tekaški krosi dela, štafetni tek… Saj veste v Zasavju-Zagorje, kjer izhajajo moje korenine je bilo kup razlogov za proslave s strani partizanov, rudarjev, delavskih sindikatov… Kot zanimivost naj omenim, če ni bilo v Zagorju praznika smo šli pa v Trbovlje ali Hrastnik tam je bil sigurno praznik-so ga pa naredil. V glavnem, celotno osnovno šolo sem dobesedno pretekel.
Tudi v srednji elektro šoli v Lj sem bil član tekaške ekipe (tudi v trojkah). V tej priložnosti naj omenim, da sem s to ekipo pretekel tudi 3 maratone 42 km in to od 1974 do 1977 Kumrovec, Velenje in Lj maraton trojk. Ta čas pa sem bil tudi član občinske ekipe Zagorja, član Partizana Zagorje, član Zasavske trojke… ki smo se udeleževali različnih tekov, štafetnih tekov v Zasavju in tudi po SLO. Kot ste opazili sem tudi srednjo šolo pretekel. Da ne dolgovlačim sem tudi JLA pretekel. O rezultatih ne bom pisal ali se hvalil, kar hočem povedati je to, da moje veselje do teka, izhaja že od rane mladosti, ki pa se naenkrat ustavi…
… ob spoznanju moje bodoče ženkice: Tjaše in tek kot tek, se preimenuje v tekanje okoli nje, za njo... Da ne boste mislili, da me je ona zaustavila ali kakorkoli vplivala na kariero. Naj pojasnim! Moje tekaške kariere tudi ni bilo, treniral nisem v nobenem klubu, tekmoval sem samo na amaterskih tekmovanjih, tudi samega teka nisem nikoli jemal kot neko obvezo. Tekel sem samo zaradi veselja, pa to, da so nas peljal v kakšen drug kraj je bilo super, da smo videl (da so nas gledale) druge punce… Dejstev za moje prenehanje je več: moja preselitev v drug kraj-Litija, zgubil sem stik z mojimi tekači, s Tjašo sva si v zelo kritičnih letih 1981 urejala dom- tekanje za mojstri, dobila sva hčerko- tekanje za njo, služboval sem v službi na 3 izmene, na terenu, v tujini- tekanje za denarjem, vpisal in dokončal študij na faxu- tekanje za uspehom, se 1991 zaposlil v SV- tekanje za kariero… skratka izgovorov je več. Nisem imel več (želje???) časa, do takrat…
… ko mi Tjaša pokaže spletno stran TEKAŠKI FORUM. Ob prebiranju vaših prispevkov se mi je povrnila želja po teku, po tekmovanju, kar naenkrat je čas postal nepomemben, služba mi postane hobi. Tu sem se po 45 letih takšnega ali drugačnega tekanja zopet našel, videl, prebral misli nekaterih, ki so meni podobne, izkušnje ki so meni delno poznane, skratka našel sebi podobne ljudi. Vsak dan z veseljem potečem, sigurno 20x na dan pogledam če na forumu kva dogaja, z veseljem pričakujem prireditve kjer se družim z vami. V teku s povezavo z forumom in forumci sem našel 1000 razlogov, da mi je tek postal spet užitek. Še več, končno lahko tečem in tekmujem tudi s svojo ženo-Tjašo, ki ji je bil tek do nedavnega povsem tuj.
Tako kot sem že napisal po 45 letih takšnega ali drugačnega tekanja, bom/bi preostanek življenja tekel zase, s svojo ženo, z vami TF-ci.