Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Hess
Kupujem športno uro, kjer se še odločam katero, mi pa ni jasno zakaj se pri podatkih navaja, da npr. baterija zdrži 8 ur med treningom (gps), če pa se jo uporablja le kot uro pa celo 3 tedne???

Zakaj le 3 tedne - navajen sem namreč, da če uro uporabljam le kot uro, da mi tista drobna baterija zdrži nekaj let in v športni uri bi pričakoval celo več, saj je baterija sigurno večkratne kapacitete kot klasična baterija v klasični uri...

Thx,
To je tako kot pri telefonu. Če ga boš uporabljal zgolj kot uro bo zdržal cel teden. Če pa boš telefon uporabljal še za brskanje po internetu, gps in še kaj pa bo baterija do konca dneva prazna.

Prenosi s satelitov, gps itd pač baterijo izčrpajo, medtem, ko je zgolj uporaba "ure" bistveno manj energijsko potratna :)

Če jaz to prav razumem :)

Aja, baterija pa ni tista "klasična" pač pa se jo fila na elektriko, tako kot telefon :)
Uporabniški avatar
 Medicius
V bistvu ti je @Šmarnagora že odgovorila, da ne gre za navadno uro, katera za namensko delovanje rabi dosti manj energije in ji tako zadošča navadna baterija, ampak gre za energijsko bolj potratno napravo (računalnik). GPS, povezovanje in sinhronizacije z drugimi napravami (telefon, HRM, CS, ...) terjajo svoj davek. Tudi pogosto zvočno opozarjanje ure med treningom, pogostejše uporabljanje svetilke, pritiskanje na funkcijske tipke terja več energije, kot sicer. Zato je za tako uro primerna polnilna baterija.
Je pa življenska doba ob različno namenski uporabi od modela do modela ur različna. Za RC3 ti lahko podam podatek in navodil:
Slika
Iz tabele je razvidno, da RC3 kot navadna ura zdrži 4 mesece.
Drugače pa jaz vidim problem zdržljivosti baterije samo v primerih, ko bi rad uporabil GPS dlje kot 12h v enem "kosu" (celodnevnem kolesarjenju, hribolazenju, pohodništvo, itd).
Drugače pa ne vidim problema, saj uro po vsakem treningu lahko doma napolniš. Jaz jo polnim 1x na teden (za vikend), pa čeprav se mi sprazni komaj nekje na 70%.
 jezo
medicus a maš slučajno občutek da se baterija s časom kaj slabša?
recimo tako kot na mojem telefonu ki je kot nov zdržal ob polnem uporabljanju vseh funkcij tudi po 3 dni sedaj ko je star 4 leta pa z istim ravnanjem le en dan?
ali kaj veš če je z uro tudi tako. imam jo zaenkrat slabi 2 leti pa tega še ni videti ampak samo da vem kaj pričakovati ali se čez čas menja baterija/ali kupi nova ura?
 Hess
Hvala vsem za razmišljanja...

Mi je jasno, da to ni klasična ura pa vseeno mi je nerazumljivo, da v kolikor ne koristim gps, srčnega utripa, če ne pritiskam non stop na njo... zakaj ne zdrži več let? Če ne uporabljam vseh teh funkcij bi morala biti poraba na ravni "normalne" ure (pač številke na display-u) in je po tej logiki čas delovanja odvisen le od kapacitete baterije, ki pa je sigurno večkratnik "normalne" ure...

Pozimi "športnih funkcij) niti ne bom uporabljal saj tečem doma stezi, da pa jo nosim le kot klasično uro in grem nekam za en teden in mi crkne, da niti na uro ne morem pogledati se mi pa zdi malo preveč...

Neglede na razlago mi tu ni logike.
Po moje je eden od razlogov tudi ta, da imajo vse polnilne baterije nekaj samopraznjenja in zato že v osnovi zdržijo krajši čas kot navadne baterije - sploh če je čas uporabe raztegnjen na več dni/tednov.

Drugi del je pa ta, da tole ni več neka navadna ura in ima dejansko procesorsko enoto s ramom in spominsko kartico, ali vse skupaj, ni pomembno. Pomembno je, da mora tak procesor procesirati 100% vsega časa, tudi če nima nič za narediti vmes... Ram mora biti stalno pod napetostjo, da ne izgublja podatkov, ...

Ne vem zagotovo, vendar sklepam, da sta to glavna razloga za krajše delovanje :)

Lp
Uporabniški avatar
 Medicius
@jezo, to je normalno. Za polnilne baterije proizvajalec ponavadi navede koliko ciklov lahko prenesejo, preden se očitno opazi izguba njihove kapacitete. Minimalno ponavadi zagotavljajo nekje 300 ciklov preden se opazi izguba kapacitete, je pa odvisno od načina uporabe baterije, temperature, načina polnjenja in praznjenja, itd. Po nekje 300 ciklih lahko pričakuješ okrog 30% izgube na energijski kapaciteti baterije, pomeni da če ti je prej polna baterija zdržala 12h, bo ti po toliko ciklih zdržala nekje 8h in ta kapaciteta bo padala z nadalnjimi cikli praznjenja in polnjenja.
Dobro pa je vedeti, da Lithium-ion baterije ni dobro povsem izprazniti, je ni potrebno popolnoma napolniti (delna polnitev bi naj bila celo boljša) in da je boljše napolniti baterijo pri izklopljeni napravi, če je to možno.

@Hess, polnilne baterije in navadne pač ne moreš primerjati, je preveč razlik med njima, eno je že d.h. omenil. V omenjenem primeru pa polnilna baterija zmaga, saj bi navadna zdržala v primeru treningov samo nekaj dni oz. nekaj ur, če bi imel vklopljen GPS, medtem ko polnilna baterija zdrži mnogo dlje. ;)
Pa še primer za RC3 če bi jo uporabljal kot navadno uro: 4 mesece delovanja x 300 polnjenj = 1200 mesecev uporabe ure z eno baterijo. Seveda so tu še ostali faktorji, kateri znižajo prej izračunano življensko dobo, kljub temu pa je polnilna baterija v tem primeru superiorna navadni.
Nazadnje spremenil Medicius, dne 20 Avg 2014, 12:30, skupaj popravljeno 2 krat.
Hess napisal/-a:Hvala vsem za razmišljanja...

Mi je jasno, da to ni klasična ura pa vseeno mi je nerazumljivo, da v kolikor ne koristim gps, srčnega utripa, če ne pritiskam non stop na njo... zakaj ne zdrži več let? Če ne uporabljam vseh teh funkcij bi morala biti poraba na ravni "normalne" ure (pač številke na display-u) in je po tej logiki čas delovanja odvisen le od kapacitete baterije, ki pa je sigurno večkratnik "normalne" ure...

Pozimi "športnih funkcij) niti ne bom uporabljal saj tečem doma stezi, da pa jo nosim le kot klasično uro in grem nekam za en teden in mi crkne, da niti na uro ne morem pogledati se mi pa zdi malo preveč...

Neglede na razlago mi tu ni logike.

Tudi,če telefon pustiš na nočni omarci ti bo v roku kakšnega tedna izpraznil baterijo, a ni tko?

za kakšno bolj "strokovno" razlago bi se pa mogu na kak drug forum obrniti, haha... :D

p.s. sploh pa js na te "ure" gledam bolj kot na "računalniK"...pač...v resnici je to nek majhen zaslonček kjer vidiš koliko je ura....ampak načeloma jo vsi kupimo zaradi gps-a, merjenja srčnega utripa, višinskih metrov itd in ne zaradi same ure. Jaz si to kar tako..po "žensko" razlagam, haha :))

Če boš uro bolj poredko uporabljal za merjenje kilometrov, bi se ti mogoče bolj splačalo na kak telefon naložiti aplikacije, ki ti to merijo,...nevem..sports tracker itd :)
Uporabniški avatar
 olson
Hojla!
Ne,da se hit spraznijo tudi drage so in niso vredne tega denarja.
Jaz imam dve in z nobeno nisem zadovoljen. :(
Če hočeš naredit mal dalšo turo recimo v hribe in ti že nekje na sred poti crkne to lih ni prijeten občutek.
lp Olson
olson napisal/-a:Hojla!
Ne,da se hit spraznijo tudi drage so in niso vredne tega denarja.
Jaz imam dve in z nobeno nisem zadovoljen. :(
Če hočeš naredit mal dalšo turo recimo v hribe in ti že nekje na sred poti crkne to lih ni prijeten občutek.
lp Olson

Meni je bilo zanimivo, ko sem kupovala svojo garmin uro in sem prodajalca spraševala kakšna je razlika med to za 200 eur in tisto za 300, 400 eur...in je rekel, da dejansko "bistvene razlike ni" (saj za nas rekreativce) ampak je največja razlika prav v tem, da baterija zdrži bistveno več časa...

In ja, tudi mene kdaj na kakšnem potepu po hribih (ok, skoraj vedno) moj garmin forerunner 110 razočara :) :?
 ogi
Pri nekaterih urah lahko nastavis frekvenco updatanja za GPS. Tako recimo Polar v800 namesto tistih 10-12h zdrzi cca. 60h ko mu dela gps. Je pa res, da pri updatanju 1x/60sec track ni ravno uporaben ce teces, kolesaris, smucas itd. je pa vrh glave dovolj dober za kaksne pohodo in ostale pocasnejse aktivnosti.
Zares pa je potrebno razumeti, da te ure niso vec ure, tudi ce ne uporabljamo GPS-a, pulzmetra itd., pac pa racunalniki. In racunalnik (pa naj bo laptop, tablet ali pa telefon) ne zdrzi 4 leta brez napajanja ;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA