Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 GHOST7
Lep pozdrav,
Ker je tukaj kar nekaj mojstrov za tek bi prosil enega izmed vas da bi mi napisal nekaksen program treningov, da bi v letu 2015 bil sposoben preteci 42km.
Sicer delam trenutno bolj kolesarske kilometre, se vedno pa imam navado enkrat na teden preteci 11km(55min, ni hujse utrujenosti).
Ce obstaja kak plan s treningi 3-4x tedensko(+prehrana) bi lepo prosil da mi ga kdo objavi tukaj.
Sicer sem letos sel na 21km v sezano ampak brez treningov-bolj kot stava(zelo prehitro sem zacel, na koncu cas cca 2:05. Stabilizacijske vaje(koleno) izvajam parkrat na teden tako da z mojo tezo in koleni nebo prehudih tezav(184/90).
Vse pohvale za tvojo odločitev in ker sem bil nekaj let nazaj v tvoji koži še kako razumem tvojo željo po natančnem programu treningov in jedilnika.

Programov za trening je cel kup na internetu, vpiši v google my first marathon, ali pa marathon training ipd.

Kar se prehrane tiče...zmanjšaj vnos mesa, povečaj vnos rastlinske prehrane, zelene zelenjave in jasno, dobrih starih "superživil". Vse najdeš na internetu.

Vaje za moč so, glede na podatek o tvoji višini in teži nuja. Samo za info, jaz sem tako visok kot ti, pa imam 20kg manj. Torej, vaje za moč vsaj 3x tedensko, za vse mišice po vrsti, za tiste, ki so za tek pomembne jim jasno nameniš več pozornosti.

In kako dobro knjigo na to temo preberi...Rojeni za tek, Ultraman ipd.

Pa copate na noge in v tek! :D
 jezo
še kak podatek več rabiš dat za program
koliko so tvoje sedajšnje tedenske kilometrine
loviš maraton v marcu, maju ali v oktobru? kasneje kot je maraton bolj sistematično lahko gradiš do njega in napreduješ
drugače pa večina programov teka kjer se teče 3-4 tedensko deluje podobno. en doooolg počasen tek, intervalni tek, tempo tek, regeneracijski tek. prvi pride ponavadi na vikend oz na tisti dan v tednu ko je ponavadi maraton da se navadiš lažje na ure.
Velika tekaška knjiga je zelo dobro napisana za vse zadeve tko da si jo kupi / izposodi
prehrana bi bolj pomagalo da napišeš kaj ješ in se potem napiše kaj je recimo dobro kar prakticiraš in kaj ne.
na koncu pa ni nekega zlatega pravila ampak delaš veliko tudi na občutku prav pa je da so neki približni okviri ki se jih držiš
Uporabniški avatar
 StaraKost
In zakaj takoj maraton, če še polovičko nisi pošteno odtekel :D .
 storZ
Tudi jaz ne razumem zakaj takoj na maraton, ampak tako to pač gre leta 2014. Jaz ti predlagam, da ogromno beri, beri, beri, da si narediš najprej tekaško bazo v glavi, šele nato se spravi v prakso. Na internetu imaš cel kup planov, na tebi pa je koliko se jih boš držal. Jaz ti predlagam postopnost, predvsem pri dolgih tekih (zame osebno je vsakotedensko povečevanje dolgega teka za 2-3 km preveč izčrpljujoče). Kombiniraj dolg tek en vikend, naslednji ali pa celo še enega kasnej pa naj bo na nekje 1/2 - 2/3 prejšnjemu. S tem boš telesu dopustil, da si odpočije. Tekom priprav, še posebej pa v startu izgradi močno jedro s pomočjo krepilnih vaj. Velik poudarek dajaj tudi tekaški abecedi. Pa pri maratonu ni izgovorov. Pride dan, ko ga lahko brez problema izpustiš, tudi teden če pride do kakšne bolezni ali manjše poškodbe, sicer pa se planov drži. Pa še nekaj; pripravi se na maraton maksimalno že tekom priprav, ker boš na tekmi hvaležen za vsak kvalitetno pretečen km.
Prvi cilj pa naj ti bo, da ga pretečeš.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA