Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Zdravo!

Že nekaj časa imam novo tekaško uro I GOT U-900 z GPS-om in barometričnim višinomerjem. Dela zelo dobro, baterija zdrži vsaj 20 ur treningov, ima ogromno uporabnih podatkov, je vodotesna, res pa je, da je nizkega cenovnega razreda (nova je stala je 100 €).
Pri teku skupaj z drugimi tekači, ki uporabljajo ure samo z GPS-om opažam, da mi pri ravninskem teku pokaže isto razdaljo, pri teku po hribih s kar nekaj višinske razlike, pa mi pokaže na koncu kar nekaj več pretečenih m. Recimo približno 500 m na 10 km.
Pri prenosu podatkov na računalnik in izvozu GPX datoteke v program Endomondo mi pokaže zelo realno višinsko razliko (na 10 m natančno na 1000 višincev).
Moje vprašanje je:
- ali ure samo z GPS-om v resnici računajo pot na osnovi tlorisa zemljišča, brez upoštevanja višinske razlike in s tem posledično krajšo pot, ure z barometričnim višinomerjem pa upoštevajo tudi višino in s tem posledično daljšo pot?
Zgodilo se je, da smo šli tečt trije skupaj, dva sta imela ure samo z GPS-om, in pri obeh je na koncu pokazalo približno isto krajšo pretečeno pot.
uporabljam uro i-gotu in fr305. i-gotu je nastavljena na 1s interval. fr305 pa zaradi pomanjkanja memorije nastavljena na avtomatiko, mislim da zapiše na podlagi nekih sprememb. na tartanski progi dolžine cca 400 m (cca 30 krogov) ob uporabi ene ali druge ure je zapis z i-gotu dosti bolj natančen, primerjava zgostitve črt vedno po isti poti.
i-gotu https://www.endomondo.com/workouts/439492412/5486878
fr305 https://www.endomondo.com/workouts/435148791/5486878
jezi me pa nenatančnost i-gotu na samem začetku občasno prvih 300m in , da je ne morem povezati s sateliti na oknu, ker se ura ob mirovanju izključi (se mora tresti).
razlika v razdalji nastane predvsem zaradi zapisa (manj točk, večje "sekanje ovinkov")

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA