Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Rutka
Pozdravljeni,

na forumu in na spletu sem iskala temo, ki bi se ukvarjala z mojo situacijo, ker pa nanjo nisem naletela, se oglašam na tekaškem forumu v nadi, da je to, kar se dogaja, popolnoma normalen odziv telesa.

Po pol leta pavze sem začela s tekom - vsak drugi dan pretečem 7,5 kilometrov (v povprečju potrebujem za to razdaljo 45 - 50 minut). Vsak drugi dan, ko ne tečem, pa delam vaje za moč (kombinacija z utežmi). Preden sem se podala v tekaške vode, sem to razdaljo skoraj vsak dan prehodila (hitra hoja). S tekom je vse super, nimam nobenih težav niti med, niti po teku, nevšečnosti pa so se pojavile pri prebavi/pospešenem metabolizmu(?)
Jem 5-6x na dan, nimam niti enega velikega obroka (jem približno vsaki dve uri), hrano kombiniram (jem vse), vsakih pol ure po obroku pa moram na veliko potrebo. To se mi prej ni dogajalo (niti prej, ko sem tekla), se pa mi dogaja sedaj že dober teden (odkar sem ponovno začela s tekom). Jem normalno in zaužijem približno 3 litre tekočine na dan (večinoma vode oz. čaj brez sladkorja).

Zanima me, če se je to zgodilo še komu izmed tekačev, morda kakšen nasvet. Naj čakam, da mine ali naj poiščem pomoč zdravnika? :cry:
Uporabniški avatar
 vencelj
1) Pozdrav na forumu :!:
2) Ali ti to imenuješ nevšečnost :?:
Jaz bi prej rekel, da je to nekaj normalnega. Si že kdaj prebrala, da tek (med drugim) ureja prebavo. Mislim, da se ti je zgodilo prav to. Če dodamo, da kar dosti piješ (3 litre je zagotovo precej nad povprečjem), potem je to to!
Se morda motim... :roll:

lp
 Rutka
Hvala za dobrodošlico na forumu, vsekakor pa hvala za tolažbo.
Slišala sem in brala o tem, da tek ureja prebavo - čeprav se mi je zdelo, da to, kar se zadnji teden dogaja meni, ne spada pod "urejeno".

vencelj napisal/-a:Se morda motim... :roll:

Upam, da ne. :D
Uporabniški avatar
 Medicius
Ureja, ja... meni je včeraj tako urejal, da sem moral prekiniti trening in se vrniti hitro domov. :lol:
Drugače pa je presnova raznolika oz. individualna, je pa logično da se pri gibanju metabolizem pospeši in posledično tudi peristaltika prebavnega trakta. Mogoče je tek vzrok za tvoje težave, mogoče porušena črevesna flora, mogoče način vnosa hrane, mogoče psiha, mogoče... Težko je to opredeliti preko interneta.
Probaj s probiotiki za začetek, sem pa prepričan, da boš s časoma sama ugotovila kaj in kako, ter uredila zadevo.
V primeru, da je tek izključni krivec, se pa bo zadeva s časoma uredila oz umirila "sama". ;-)
Uporabniški avatar
 vencelj
Na to temo se da prebrati tudi kakšen "strokovni" članek (npr. http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clane ... a-prebava/ ), v omenjenem je zapisano mnenje, da je normalno odvajanje od 3x dnevno do 3x tedensko, odvisno pač od številnih dejavnikov.
Pri današnjem načinu prehranjevanja smo žal vse preveč vajeni bolj na tisto, 1-2x tedensko in smo potem že zaskrbljeni, če je to bolj pogosto, ampak moje mnenje je, da "svinjarija pač mora ven!" in če je to večkrat in sproti, toliko bolje.
Zaprtje je vsekakor bolj zaskrbljujoče...

LP
Uporabniški avatar
 Medicius
Bi dodal še, da ni samo pomembno kaj gre zgoraj v telo ampak tudi kaj gre "spodaj" iz telesa. Torej konsistenca blata, barva, primesi, vonj, količina in še marsikaj drugega se opazuje pri odvajanju. Normalno odvajanje pa bi naj bilo, če človek odvaja 2x/dan do 1x/2 dni normalno blato. Vzroki odstopanj so pa številni, zato sem v prejšnjem prispevku tudi omenil, da je težko to preko spleta ugotavljati, kaj šele trditi.
 Rutka
Medicius napisal/-a: Probaj s probiotiki za začetek, sem pa prepričan, da boš s časoma sama ugotovila kaj in kako, ter uredila zadevo.

Hvala za nasvet!
vencelj napisal/-a:Zaprtje je vsekakor bolj zaskrbljujoče...

Se vsekakor strinjam. :D

Hvala vama za odgovore!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA