Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 zoe11
Pozdravljeni, do zdaj sem pridno prebirala forum in našla kar nekaj koristnih nasvetov. Tokrat pa se s svojim problemom obračam na vas. Že kr nekaj let tečem, bolj rekreativni in za lastni uzitek. Trenutna na teden pretečem od 40-50 km.Letos pa sem se odločila da bi se sprobala na kakšnem tekmovanju.vendar imam sledeč problem. Ko sem začela s tekom težav ni bilo. Oz. niso bile tako očitne. Zdaj pa na vsakem teku prve 3km nenormalno trpim. Vcasih do te mere da se moram popolnoma ustavit tudi za vec kot min.ali dve. Nato lahko normalno nadaljujem s tekom 10, 20 km in normalno hitrostjo. Poizkusila sem že vse mogoče, segrevanje, raztezanje, počasnejši tempo...nič ne pomaga. Prvi trije km so ena sama muka. Tezko si predstavljam da bi tako lahko šla kakšno tekmovanje. Če se bo to nadaljevalo se bojim da bom izgubila tudi motivacijo za tek. Ima kdo kakšen predlog kako nad te prve tri km??
Vnaprej hvala za pomoč :)
Uporabniški avatar
 boatjan
Tik pred tekmovanjem preteči te tri km kot neko oblika ogrevanja. Če pa se bo ponovilo na tekmi, pa je problem verjetno psihični.

Lep pozdrav!
 spela*
boatjan napisal/-a:Tik pred tekmovanjem preteči te tri km kot neko oblika ogrevanja. Če pa se bo ponovilo na tekmi, pa je problem verjetno psihični.

Lep pozdrav!

Sem ravno hotela predlagati isto. :)
 star tekač
Jaz sem pred časom imel podoben primer.Vedno me je prijelo da bi po 2km nehal tekat, ker me se lotevala kriza. Sedaj pa naredim pred tekom 2-3km počasnega teka ,pospeške ,hoja in rastegovanje .Nobene krize nimam več.
Uporabniški avatar
 Medicius
Pazi na prehrano, skratka poskrbi za vnos vseh elementov, ki jih telo potrebuje za trening in regeneracijo!
Uporabniški avatar
 Medicius
Nasvet kako se spopasti s to težavo, brez da bi dvignila kilometražo.
Ask the coach napisal/-a:3 Strategies To Mitigate This
1) Never go out full effort from a cold start. Even if you are only going a short distance it is not advisable to go maximum effort without a warm up. Depending on your ability, consider a light jog, running at a very easy pace or speed walking before you begin your planned run. Then, run your planned run at the planned pace for the entire distance.
2) Plan to run the first mile of your run at a slower pace than the rest of your run until you are warmed up. This doesn’t add additional time or distance to your planned run and still allows you to complete most of it at your planned pace.
3) Run a progression run. While there are many takes on this type of run, the way to implement it here is to determine the average pace you want to run for the entire distance and run the first half slower than planned pace and the second half faster than planned pace, with planned intervals of equal distance of progressively faster paces.
Example: Say you want to complete a 5 mile run at an 8 minute per mile pace. You would run each of the segments as follows:
Mile 1 8:30
Mile 2 8:15
Mile 3 8:00
Mile 4 7:45
Mile 5 7:30
Average 8:00
This results in running your entire distance at your goal of 8 minute per mile while minimizing the effect of the first mile or two being more challenging at an 8 minute per mile pace right out of the gate. This doesn’t add additional time or distance to your planned run and still allows you to achieve the overall time you are going for. This is a useful strategy for shorter distance runs.
You don’t have to pick one strategy and always follow it. Depending on what your workout for the day calls for there can be reasons for choosing one over another on a given day. Try one of these on your next run and notice how it will be easier to get started and finish strong!

VIR: https://runneracademy.com/first-2-miles ... rst-miles/
Uporabniški avatar
 zajc
Do sedaj sem mislil, da sem edini. Tudi jaz imam težave s tem, predvsem če začnem teči popoldne ali zvečer. Prvih 5 kilometrov dobesedno trpim. Začne me dušiti, bolijo me vse okončine, boli me trebuh in še bi lahko našteval. Počutje je tako zanič, da od teka nimam nič.

Mislim, da je to povezano z večimi dejavniki:
- prehrana (ta se mi zdi največji faktor, pomoje 4/5 problema)
- utrujenost
- bioritem
- bolezni (astma...)
- psihološko

Če vem, da bom tekel popoldne ali zvečer, cel dan jem samo toliko, da nisem lačen. To zelo olajša prvih 5 km. Takrat vedno začnem zelo počasi, v stilu "samo da tečem", dokler ne dobim tistega občutka, da bo vse v redu.

Preverjeni recept je ta, da grem teči takoj ko vstanem (zjutraj) in takrat nimam nobenih težav in zato to prakticiram že dolgo časa.
 danijelj
Pozdravljeni sem začetnik kar se teka tiče in sem mel zadnje dneve enak problem,sploh alsfaltna podlaga(nikakor mi še ne ugaja) me je v štartu uničla..Danes sem sprobal to teorijo in sem začel počasneje od običajnega tempa in je blo vse bp.Kaj naj rečem svetovno :laola .Pretekel nekaj čez 6km s hitrejšo drugo polovico :D .
Uporabniški avatar
 čara
Poskusi asfalt postopno dodajat in s primerno obutvijo. Čim več makedama, gozdnih poti. Sklepovje bo hvaležno. :) Sploh, če je zadaj kaka stara poškodba.
 danijelj
Ja saj se ga bolj ali manj izogibam,ponavadi je to kak odsek 1-2 km včasih v štartu ali pa med tekom odvisno katero traso izberem ostalo pa gozdne poti,poljske ceste,makadam.A pol čez čas,ko se telo navadi na tek je kaj lažje ali je alsfalt večen problem :D
 mdebelak
Glede asfalta pa vam jaz iz osebnih izkušenj lahko povem, da nimam prav nič težav s poškodbami.
Je pa res, da sem lansko celotno leto posvetil tehniki teka.
Se pa sam tudi rad zapodim po zaprašenih, blatnih in drugih poteh.
Lep tekaški pozdrav.
Ja da ne zaidem s poti prvi trije kilometri pa kot da so zakleti. :argue:
Uporabniški avatar
 Medicius
@danijelj, odlično da si se našel v tem! :clap:

mdebelak napisal/-a:Glede asfalta pa vam jaz iz osebnih izkušenj lahko povem, da nimam prav nič težav s poškodbami.

Enako pri meni. Tečem izključno po asfaltu, zaenkrat nobenih poškodb.

Drugače pa problem utekanja imamo čisto vsi, razlika je le, da je pri enih bolj, pri drugih pa manj izrazit. Jaz ga v čisto lahki obliki čutim do 1km v obliki "iskanja prave frkvence" dihanja in koraka, a se potem kar hitro sinhroniziram. Drugače pa kot odličen primer lahko povem, da je pri meni drugi interval vedno lažji od prvega. :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA