Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 enabena
Dolgo že berem tale forum, danes pa prvič prosim za nasvet. Tečem že več let, začela sem od 0 in postopno izboljševala svojo pripravljenost. Grem na 1-2 tekmi letno, do sedaj na 10 km, letos pa planiram prvič na 21 km.
In sedaj vprašanje glede tekaškega programa. Na tekač.si sem odtipkala svoje podatke (hitrost teka na 10 km = 53 min) in dobila program priprave. Bega me hitrost teka, saj je še zadnji teden pred tekmo le 6,13 min/km. Moji cilji so malo višji, okrog 1:55 za polmaraton.
Naj povem, da sem tudi lani že nekajkrat pretekla daljše razdalje 18-20 km brez problema (seveda počasneje kot na 10km), tako da letošnjih 21 km ne bi smel biti problem. Sem pa po naravi taka, da če se nekaj lotim, se tega lotim 100% in bi rada tudi spodoben rezultat.
Lani sem prav tako trenirala po programu tekač.si in mi je bil všeč, ker je enostaven.
Kaj mislite izkušeni mački? Hvala za nasvet.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Izdelaj si program na http://www.tek.si/tekaski_program.php. Tvoji cilji so realni. Iz programa je razvidno, da se dolgi tek, posebej za začetnike vedno teče "počasi". Zato obstajajo drugi teki, ki so hitri (tempo tek in intervali).
Uporabniški avatar
 majcka
StaraKost napisal/-a:Izdelaj si program na http://www.tek.si/tekaski_program.php. Tvoji cilji so realni. Iz programa je razvidno, da se dolgi tek, posebej za začetnike vedno teče "počasi". Zato obstajajo drugi teki, ki so hitri (tempo tek in intervali).

OK....malo ste me zainteresirali za tele programe, mi pa niso ravno jasni...lahkoten tek je lahkoten tek...s tempom 31:38 min/km se pa temu reče kako?????

Tempo.jpg
Tempo.jpg (227.95 KiB) Pogledano 8351 krat
Uporabniški avatar
 StaraKost
Najprej vnesi svoje podatke. Oziroma doseženi ali vsaj željeni čas na določeni razdalji :mrgreen: .

Če potrebuješ 5 ur za 10 km je to prava hitrost.
Uporabniški avatar
 ZHAK
StaraKost napisal/-a:Najprej vnesi svoje podatke. Oziroma doseženi ali vsaj željeni čas na določeni razdalji :mrgreen: .

Če potrebuješ 5 ur za 10 km je to prava hitrost.

Pa si prepričan, da je program primeren
za blondinke?
 vlade
Omenjeni program na tek.si je računalniško generiran in ni preveč optimalen. Enako velja še za kakšen asics-ov program in vse ostale računalniške zadevščine; ali pregoriš, ali pa ne dosežeš ciljnega časa.
Najbolje, da določiš realen ciljni čas na 21 km in na netu poiščeš 12 tedenski program, do takrat pa vzdržuješ bazo.
Na uradni strani LM sem zasledil najbolj optimalen program za tvojo specifiko. Skopiraj ga in veselo na delo.
Brez gps ure ne bo šlo.
Uporabniški avatar
 StaraKost
In ti ostali programi na netu, so kako generirani ?
Računalniško, tako kot ta. Vsak imam svoj algoritem. Vsi pa upoštevajo osnovne zakonitosti. En ti ustreza bolj en manj. Noben ti ne brani, da si ga malo prirediš, ko enkrat imaš osnovo plana. Moje mnenje je, da ta generator ni slab.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
Se strinjam z Vladetom. Tale program je dokaj brezvezen. Npr, če daš tedensko povprečje 50km za polmaraton rezultat okrog 1.30, ti ponudi kar šest treningov na teden in dolžine 70, 80 in celo 90km tedensko, kar je absolutno preveč. Plus kup drugih stvari je čisto generičnih.

Raje poglejte v kakšno knjigo, kjer so programi bolj dodelani in prilagojeni ali pa v reviji polet je velikokrat kaj objavljenega. Verjetno tudi na njihovi spletni strani dobiš programe, če malo pobrskaš.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Da, na tvojem primeru sem videl, da za napredne tekače ni najboljši. Tisto, predvsem povečati obseg vadbe, vzame preveč resno. Ima tudi napako, ker v zadnjem tednu sešteva minute (15' kot da je 15km) in zato dobiš 90km. Tudi v ostalih zadnjih tednih je enako. Sešteje minute kot kilometre. Hotel sem ponuditi SLO rešitev, pa jo očitno nisem podrobno pogledal.
Za začetniški čas 1:55 in tedensko okoli 33-40 km pa da, vseeno uporaben program. Res je, da se do tega časa lahko pride tudi z manj strukturiranimi treningi in manj kilometri.
 bossteb
Ali pa ce poskusis teci kaksne klance. Jaz se nikoli nisem obremenjeval s hitrostjo, samo klance pa tecem ze skoraj od zacetka. Pa mi znese s teki s povprecjem okoli 5:30/km s klanci, da polmaraton odtecem okrog 1h 20min. Pa so dovolj dolgi tudi 12 km treningi (s 500m visincev vzpona in prav toliko spusta). Sicer ne pomnim, kdaj sem nazadnje imel 12 km teka, zdaj so vsi naceloma (ce imam vec kot uro in pol casa) vsaj 20km z 900+ visinci, ampak garantirano sem zmogel 21ko ravnine v 1:20 preteci samo z 12 km treningi dvakrat tedensko.
Odvisno, do kdaj moras natrenirati za 21ko. Jaz sem zacel z 2 km 200m vzponi na 5,5 km teki, po slabih treh mesecih sem zmogel ze enkrat toliko. Potem pa ze ugotovis, da je tek po ravnini psihicno blazno naporen, klanci pa dajo prijetnejse rezultate. Samo previdno pri teku navzdol.

Za morebitne hejterje: Nocem pametovati, samo delim, kako je delovalo pri meni.
 enabena
Hvala vsem za odgovore. Uro GPS imam. Časa tudi še dovolj, grem na LM.
Lani sem se držala programa s tekač.si in sem kar bistveno izboljšala doseženi čas na 10 km -res pa je, da je bil izhodiščni čas precej slab:). Se je pa izkazalo, da je super imeti nek program, ni potrebno razmišljati vsak dan, kakšen trening opraviti, pa še napredek je večji.
Bom še malo pobrskala, časa je še dovolj.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA