Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 z4c3tn1k
Pozdravljeni, sem popoln začetnik pri teku. Da razložim na kratko, januarja se je tehtnica ustavila pri 98kg, velik sem pa 176cm. Lani poleti(kilaza je bila podobna) sem probal odtect 2400m in pri prvem poizkusu sem pretekel 3 kroge brez merjenja, pri petem poizkusu sem jih pretekel 5 s tempom 3min na krog in sem bil popolnoma izmučen, boleče mišice v nogah). Sicer se rekreativno ukvarjam s košarko, tenisom, fuzbalom, zadnje 3 mesece vsaj 4x na teden. No, ob koncu januarja sem se odločil, da temu naredim konec, in do danes s prehrano in že omenjeno rekreacijo shujšal na 86kg. Delam tudi vaje na lastni teži za moč. Danes sem pa prvič letos zopet probal in mi je uspelo 2400m pretečt v 14:30min. Dal sem po občutku vsaj 90% od sebe, po prihodu v cilj sta me boleli meči in kvadricepsa, sklepam da bo jutri musklfiber. Rad bi pa cooperja pretekel v 11 minutah, zato se obračam na vas. Sem prebral že nekaj tem o tem ampak bi rad konkretne nasvete. Verjetno bo najbolj primerno začeti z intervalnimi treningi? Da ne bo pomote, nimam določenega dneva, do kdaj bi moral cilj dosežt ampak bi rad izboljšal splošno fizično pripravljenost. Bi do boljšega rezultata prišel tudi, če pojačam trening za moč nog? Ali je bolj odvisno od tekaških treningov?
Razpisal sem se zato, ker sem v nekaterih temah videl odgovore, da je premalo podatkov v vprašanju :) prilagam pa še meritve današnjega teka
( http://shrani.si/f/3b/3e/B77qwRu/fullsizerender.jpg ) Se že vnaprej zahvaljujem za odgovore.
lp
Uporabniški avatar
 slorunner
3:30 boš težko napredoval z intervali oz. ne boš. Enostavno, treba je tečt večkrat tedensko, da se noge navadijo in da se nabere več kondicije. To je pač počasen postopek, ne gre čez noč. Jaz sem začenjal s teki 3 do 5 km z vmesno hojo, izven stadiona, ker so krogi izjemno dolgočasni. Dokler karkoli v nogah boli med ali takoj po teku, se ne bi vračal na merjenje Cooperja.
 z4c3tn1k
hvala za hiter odgovor. torej, če sem prav razumel, je najbolje, da tečem pod nižjim pulzom, da pridobim na kondiciji in se potem lotim intervalov?
 tererilak
Najbolj važno je da se ne poškoduješ, spodbudno je to da nisi eden izmed tistih ki imajo čez 10 dni sprejemce za v službo na policijo.
Moj nasvet je da počasi povečuješ razdaljo teka, teči 3x na teden +1x kolo
Vsaj 2 teka morata biti počasna in dolga vsaj tam nekje 6km en tek je lahko.
Ne delaj intervalov. Kilometrino lahko povečuješ za kakih 15% vsak teden,predvsem malo popazi na prehrano.
Copperjov test pa opravi ponovno čez kak mesec.
Takrat bi moral imeti še kak kilogram manj in precej kondicije več.
Moraš pa pazit 11min ni tako lahko doseč.
Lp[img][/i
 z4c3tn1k
hvala za nasvet, bom počakal še na kakšnega par dni, potem pa začnem z upoštevanjem tistega, ki se mi bo zdel najbol primeren. glede cilja 11min, se zavedam da ni enostavno za začetnika ampak za dobro motivacijo je potreben visok a hkrati dosegljiv cilj, glede na to, da nimam omejitve s časom sem prepričan, da mi bo uspelo :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA