Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ljubljanski maraton je vedno bliže in hočeš nočeš sem moral v svoj program vklučiti tudi 20 km teke zmerne intenzivnosti (okrog 75% max frekvence). Take teke tečem precej nerad, prava muka so mi. Ker sem vsaj tako navdušen kolesar kot tekač, sprašujem, če ima kdo kake izkušnje, koliko vadba na kolesu ali konkretno hribolazenje (pulz 80-85% Vmax) lahko nadomesti tak tek? Ker po mojem znanju pomeni ta tek zgolj prilagoditev mišic na dolgotrajni napor in prilagoditev telesa na trenutek, ko "zadeneš zid". To pa pomoje lahko človek doseže tudi s kombinacijo, ne zgolj s tekom.
Jaz počnem nekako takole. Primer: kolesarski vzpon ca. 1000 višinskih metrov v trajanju ca 100 minut + nadaljevanje 45 minut zelo hitre hoje, kombinirane s tekom v klanec (pač do vrha hriba, še kakih 600 višincev). To po mojem mnenju odtehta dolgočasen dolgotrajen tek. Ali pa recimo zmerno zahteven kolesarski vzpon (ca 20-30 minut) + zatem 9-10 km konkretnega teka po razgibanem terenu. Ali je pri takih treningih sploh smiselno še dodatno izvajati dolgotrajen tek? Ker dolgotrajne vzdržljivosti imam jaz po mojem čez in čez zadosti. Ali ni bolj smiselno bolj forsirati treninge hitrosti na stadionu?

Vesel bi bil resnih komentarjev, aja, laufat grem 21 km, pričakujem čas okrog 1.33.
Uporabniški avatar
 Kunec
Poleti grem raje v hribe, kot pa počasen tek, saj hodim lahko cel dan, tečem pa lahko 2 do 3 h. Rezultat je nižji pulz in tako je lažje teči daljše razdalje. Je pa pomojem dobro tudi kakšen počasen dolg tek odteči, le proti koncu počasnega teka malo hitreje tečeš.
Uporabniški avatar
 INOT
Človek ti ne more resno odgovorit.Ker sam nisi resen. :D
Vse imaš kar rabiš.Malo stadiona in hitrosti,da ti dvigne samozavest. 1,33 je pa tako:lahko,da boš tekel tudi 1,35 ali pa 1,31.Odvisno od dneva in razpoloženja.Pa dosti je v glavi.To si dobro zapomni.
V glavnem raztural boš!!!
Uporabniški avatar
 Speedy
Kaj boš šele rekel, ko se boš pripravljal za pravi maraton in bo treba na treningu premlet 30+ km :?: :oops:
Tako da meni za tek na 21km ne sede ravno govoriti o dolgem počasnem teku. Urco in mal kar hitro mine in več itak ne rabiš prav pogosto tečt.
Aja, hribi tako in drugače so ok za splošno kondicijo/vzdržljivost, jemljejo pa hitrost :lol: . Tako da če se sučeš tam okoli 1:30 in bi rad hitreje, pusti zdaj hribe, pa naredi kaj za hitre noge.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Se strinjam z mojimi predhodniki!Je pa tudi nekaj moraš videti al ti hribi sedejo ali ne!To moraš sam pri sebi razčistiti!Pa še veliko veselja pri nadaljnem teku in brez poškodb!
ČAO!
Uporabniški avatar
 Damijan
Poglej si tudi zadnji polet (22.9.) - članek z naslovom LSD, Fotr pa bo gotovo izbrskal kak zapisek g. Škofa - čemu so namenjeni dolgi teki. Da povzamem: za 1:33 jih dejansko ne rabiš...
 G-spot
aha hvala bom poiskal predzadnji polet če je še kje doma. sej ga redno berem, sam prejšnja dva sem pa zamudu, ker sem bil na dopustu! ti zlomek.

sej stadionske treninge sem že izvedel en ciklus poleti. kakšni treningi bi bili najbolj primerni zdaj za finiš? jaz sem izvajal bodisi 6x1000 metrov ali 8x800 metrov (stopnjevani čas od 3.20 proti 2.55). Se mi zdi, da za 21 km ni potrebe po daljših intervalih. Izvajal pa sem tudi tempo teke na holmerju, in sicer 3 km, 7 km, 10 km. Za finiš vadbe (praktično mi je ostalo še dobra 2 tedna) pa sem mislil tedensko dodati še 1x tempo tek holmer steza (tam mi je najbolj prijetno), 1x intervalni stadionski tek, potem pa tako kot do sedaj, torej konkretno hiter tek po razgibanem terenu (meni to ful sede, npr. Mostec-Tivoli, ta dolga), pa intervali v klanec, pa kdaj na kolo in tek v hrib (hitra hoja če je prestrmo). Se mi zdi kolo ful pomembno, da ne obremenjujem skozi istih mišic in ne delam skozi istih gibov. Klanci pa se mi tudi zdi, da mi sedejo, ful rad laufam v hrib in se mi zdi, da precej pridobim na hitrosti. Se mi zdi, da zame je taka kombinacija precej primerna, ker imam do takega načina vadbe veliko veselje. A bi se mogoče moral kaj bolj striktno tekaško usmeriti ali kaj spremeniti, da bi še naprej in hitreje napredoval? Kar merim svoj napredek, se mi zdi tudi s tako vadbo precej opazen.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
 Damijan
Pa ti ja vse obvladaš...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA