Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 rainbow
Včerajšnji tekaški trening me je (tako kot vsak :) ) vzpodbudil k določenim razmišljanjem, vendar tokrat bolj kot običajno v povezavi s samim tekom oz. treningi nasploh...

Pri sebi opažam, da včasih brez kakih večjih težav opravim trening recimo tudi 5 dni zapored, spet drugič pa tudi po nekajdnevnem počitku (2-3 dni) s težavo odtečem svojo 10-ko (težke noge, utrujenost). Treningov posebej ne načrtujem, grem, ko mi paše in počnem tisto, kar mi takrat najbolj sede, običajno pa kombiniram različne športe, ker mi je tako bolj zanimivo, pestro in vsestransko. Imam občutek, da na ta način dosežem relativno kar dobro tekaško kondicijo. V mojem večletnem športnem udejstvovanju sem si tako nabrala tudi že kar nekaj praktičnih izkušenj (prehrana, počitek, itd...), vedno pa najprej poslušam svoje telo. Na silo pač nikoli ne gre!

In da preidem k bistvu mojega pisanja.... :lol: ...S tem v zvezi me zanima, kakšne so vaše izkušnje na tem področju, koliko si vzamete počitka med treningi oz. športnimi aktivnostmi, predvsem tisti, ki ste bolj resno pri tej stvari :wink: , koliko dni si vzamete oz. vam zadostuje za počitek in regeneracijo pred tekaškimi tekmami (je dovolj dan ali dva?). In kaj za vas pomeni "počitek"? So to dnevi "na off" ali takrat le zmanjšate intenzivnost treninga?

In za tiste, tudi teoretično bolj podkovane...kako kaj strokovna literatura govori o tem področju? Priznam, da sama okrog tega kaj dosti še nisem prebrala, vem pa, da je včasih počitek najboljši trening :!: :)

Uh, ko še enkrat prebiram tole svoje pisanje, ugotavljam, da se počasi vzpenjam na tisti lestvici evolucije tekača, o kateri se je pred kratkim pisalo :lol:

LP
Uporabniški avatar
 INOT
Zanimiva tema...
Moje izkušnje so pa take....
Zaradi take službe sem večinoma treniral z 3 dni treninga in en dan aktivnega počitka.Pa seveda tisto :"poslušaj svoje telo".Drugače pa se mi zdi,da več treninga in kilometrov v nogah imaš,hitreje se regeneriraš.Očitno se telo prilagodi količini napora.Vsaj pri meni je tako.Seveda je tu tud poleg počitka važna pravilna prehrana.Na priročnike se pa nikoli nisem oziral.Vsak človek je individum zase.Za vse je pač treba najti pravo mero pa gre.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Strokovna literatura...res je vsak cloveje predmet zase...ampak strokovna literatura je lahko koristna ampak ne v dajanju receptov ampak da spoznas dogajanja. Dogajanja so v nas vseh ista...saj menda ni med nami alienov. Ampak samo ena dogajanja so pri enih intenzivnejsa pri drugih pa druga...

Primer trebusne slinavke ter proizvidanj encimov kot eden od bistvenih parametrov ki vplivajo tako na regeneracijo kot tudi presnovo med tekom se zelo razlikuje od cloveka do cloveka. Ampak ne spreminja se v tem da enemu trebusna slinavka pocne nekaj kar pri drugem ne bi...ne delovanje je isto ampak doloceni izhodi teh funkcij so pri enih intezivnejsi pri drugih pa manj...

In to je bistvo strokovne literature da ti pojasni proces delovnaja...
Recimo za trening hitrosti ali eksplozivnosti pri sprintu da spoznas kaj poleg moci vpliva ( moc lahk ovsi natreniramo ) ampak da izkorisrtis to moc...

Ali pa vzdrljivost hitrosti oz. sposobnost vzdrzevanja tema na neki razdalji...da spoznas kaj vse vpliva na to...

Zakaj ? Vcasih dolocenaa spoznanja prinesejo da ni treba toliko trenirati da lahko cilj dosezes z vec glave in s tem manj poskodb.

ali pa recimo poskodbe...to je tipicen primer kjer zadevo obvladujes lahko SAMO in se enkrat recem SAMO z znanjem...in bolj ga razsiris in povezes z sicesnjim dnevnim zivljenjem bolj ti koristi pri obvladovanju.

Regeneracija.....

Ne vem zakaj bi clovek loceval trening in regeneracijo.
Regeneracija je del treninga je samo ena faza v ciklu ....

Kako si kdo zamislja te cikel pa je nebroj filozofij in neborj metod.
In v tem je ravno krasno da sam spremljas literaturo in tudi od drugod ne samo izkusnje nasih sportnikov in fitness klubov...v bistvu gre itak samo za prenos znanja na podlagi pozitivnih vzorcev drugih in bolj so ti vzorci razprseni bolj je zanimivo ( enoumje je vedno bilo kaznovani ) in potem
ko te vzorce se sam nadgradis je to cemur se rece uzivanje na poti...ustvarjalnost...domislija...tek ni sluzba in smisel je igranje na poti ...
Kot je rekel Nejc Zaplotnik: tisti k idoseze cilj je v krizi ker potem vec nima nicesar vec ko ga doseze ce pa uzivas v poti do cilja imas cilj vedno pred seboj...

Ja za regeneracijo je predvsme pomembno da obsega vse dejavnike:
- prehrano
- namocenost telesa
- dihanje in predihanost telesa
- odplakovanje mlecne kisline ( z zgoraj nastetimi dejavniki )
- ohranjanje gibljivosti ( po domace receno kaj mi pomaga
da uspem v 24urah preteci razdaljo ce fentam misice in sem potem
v out-u in se v bistvu igram z darili ki so mi dane in skusam ...ha sem
se v formi se gre...daj se malo no ...to rizicni odnos do lastnega telesa ).

PRehrana:
- tukaj ocitno je med tekaci na tem forumu vera v razlicne metode
najprivlacnejse so seveda tiste ki dajo navidezen takojsen ucinek
ampak vprasanje je dogajanje v notranjosti

- jaz osebno imam svojo metodo ki sem jo zgradil lani in sem pred tem
tekel maratone ze 5 let in tudi daljse proge od maratonov in sem lani prisel do tega da sem vse narobe delal tako da rast je tudi nekaj
kar je uzitek ko spoznavas lastne napake.

Predihanost telesa
- to mi je dala ideja ena knjiga z zacetniskim naslovom Relaxed running ki bi jo moral prebrati pred 10leti ampak sem jo dobil letos pozimi in je zgledala tako zacetniska da me je bil okar malo sram prvih poglavij kaj mi filozofirajo ampak sem jo ko sem jo dobil zacel gledati pri koncu in sem nasel nekaj zanimivih trditev. Pa sem se malo ponizal v gledanju in sel od zacetka in sebe poscaniral kaj sem vse narobe delal. In ravno predihanost telesa je nova dodana vrednost ki sem jo dobil.

Namocenost telesa
Tukaj pa sem katastorfalno pridobil nova spoznanja ki sem jih prej cisto narobe delal. Tako vec po 1 letu prej pa pet let non-stop problemi s krci.
Ne vem ce ves kaj to pomeni ce ves da srcni motor zmore vec ampak misice in razporeditev elektrolitov ne stima vse stima, dihanje, srcn utrip ,...in zakaj tista neumna ko nekdo govori moras narediti toliko in toliko kilometrov za taksen rezultat...no ta predsodek sem si razbil...bistveno je se marsikaj drugega...in tukaj sem prisel do tega kaksna razlika ali z anmocenost telesa uporabljas anorganske snovi ali organske naravne tekocine...danes ne vem vec kaj so to krci oz. ce so vem ka jsem delal narobe vse te tablete in preparati prej so me vodile v odvisnost nikarkor pa ne v ozdravljenje....
Ce izhajas iz tega da je tek normalno stanje cloveka potem moras celovito razmisljati v tem duhu.
Ce pa ne razmisljas tako potem pa itak bi imel kaj drga za razcistiti in bi bilo boljse ce bi se sel jadralnega padalstva....

Vcasih lahko pretecem toliko vcasih pa toliko ali pa problem tezkih nog...

Da se razumemo ultra-maratonci ali pa kaksni tekasko podkovani narodi recimo mehiski indijanci ali pa tudi nekateri na tem forumu so dokazali da clovek vedno lahko pretece....vprasanje je samo za kaksno ceno...
vklop glave pac zahteva svojo ceno...ampak bistveno je vprasanje da kolikor bolj si priklopil glavo za svoj cilj koliko bos potem sposoben regenerirati to zadevo in ne samo postaviti v zacetno stanje ampak tudi okrepiti. Priporocam da si kaj preberes iz Body builder literature oni imajo zelo dobro filozofijo kaj narediti ko pride do krize treninga in imajo zelo dobro pojasnjeno kje je problem zakaj egeneracija ne stima...

Zelim vse naj...
Uporabniški avatar
 rainbow
da se razumemo.... :)
meni šport pomeni veliko in zaseda kar precej mojega prostega časa, nikoli pa se v njem nisem šla kakega "profesionalizma" :wink: . Počnem pač tisto, toliko in takrat, kot mi paše in se ne obremenjujem ne z dosežki ne z rezultati, važno mi je, da v tem uživam in se posledično dobro počutim :)

Sem pa napisala tole na forum, ker sem se na podlagi izkušenj začela sama pri sebi spraševat, kaj vse vpliva na to, kar sem zapisala, predvsem pa me zanimajo pri tem tudi izkušnje drugih. Seveda sta počitek in regeneracija sestavni del treninga, vseeno pa me zanima, koliko oz. v kakšnem obsegu se tega poslužujete drugi :?: Sama zase že vem, kako mi najbolj usteza, ampak včasih, ko kar ne gre in ne gre, se spašujem, če ni mogoče vsega preveč :?: :!: Pretiravanje na koncu lahko vodi do poškodb, kar pa mislim, da ni cilj nikogar med nami.

Vsem želim še naprej veliko tekaških in drugih športnih užitkov :!: :D
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
rainbow napisal/-a:da se razumemo.... :)
meni šport pomeni veliko in zaseda kar precej mojega prostega èasa, nikoli pa se v njem nisem šla kakega "profesionalizma" :wink: . Poènem paè tisto, toliko in takrat, kot mi paše in se ne obremenjujem ne z dosežki ne z rezultati, važno mi je, da v tem uživam in se posledièno dobro poèutim :)

Sem pa napisala tole na forum, ker sem se na podlagi izkušenj zaèela sama pri sebi spraševat, kaj vse vpliva na to, kar sem zapisala, predvsem pa me zanimajo pri tem tudi izkušnje drugih. Seveda sta poèitek in regeneracija sestavni del treninga, vseeno pa me zanima, koliko oz. v kakšnem obsegu se tega poslužujete drugi :?: Sama zase že vem, kako mi najbolj usteza, ampak vèasih, ko kar ne gre in ne gre, se spašujem, èe ni mogoèe vsega preveè :?: :!: Pretiravanje na koncu lahko vodi do poškodb, kar pa mislim, da ni cilj nikogar med nami.

Vsem želim še naprej veliko tekaških in drugih športnih užitkov :!: :D

Jaz se s tem izrazom profesionalizem sploh ne bi obremenjeval.

Nekdo se spozna na avtomobile vse naredi da ga bo varno vozil se poglobil v tehnologijo ki jo je mozno uporabljati ali...ampak to se ne pomeni da tera profesionalizem. Ce zelis nekaj obvladovati pac vlozis vec casa za osvojitev znanja. In kolikor ti je pomembno in kmpromis s tem koliko lahko vlozis to pac dobis.

Profesionalci so srecni ljudje ker ne rabijo sklepati kompromisa in si lahko in ne samo lahko pac pa morajo iskati najboljse in top resitve.

Ce zelis nekaj obvladovati in to maksimalno spremljas se ne pmeni da si profesionalec.

sicer pa danes v dobi odprtega znanja, odprtih resitev, ko je vsega toliko na voljo ( znanje informacije ) je vse bolj ali manj igra...kje se sploh zacne profesionalizem in konca amaterizem: verjetno tam ko se neha igra in se gres zivcnosti in napetosti da moras to spremljati...

Po drugi strani pa ce si reces da si amater in zelis nekaj doseci ali poskusiti nek izziv in to peljati po najboljsi mozno poti A si zato profi?

Smesno mar ne!

Gre bolj zato kako v zivljenju nasplosno gledas...

Ali se stvar ki jo lotis ali ti ustreza da se je lotis tako obrobno ker potem moras racunati na napake ali stranpoti ce pa se je lotis tako da se prepustis toku in ta ponavadi prinasa nova spoznanja je pa pac to da ugotovis kaj delas narobe to popravis pa tako naprej...

Vsekskozi pa je konstanta da si zdrav, da uzivas, da ohranjas kondicijo da lahko ob tem opravljas sluzbo in druge obveznosti.

Mar ne?
 Marinka
Med tekom na dolge / daljše proge in med športnim plezanjem se najbrž ne da potegniti vzporednic, vseeno pa bi lahko poiskali določene skupne točke, zlasti kar se tiče možnosti regeneracije.
Na to temo je bila napisana tudi tale diploma http://www.fsp.uni-lj.si/COBISS/DiplomaPeterMrak.pdf

Moram reči, da sem jo vzela dokaj resno, prav tako kot nasvete glede počitka in regeneracije pri teku, zapisanih tukaj, na tekaškem forumu ali pa v Poletu. Zato me ne preseneča, da sem v Sežani za kar nekaj minut popravila svoj osebni rekord kljub zvinu gležnja (padec s stene med dve blazini) v februarju in skoraj tritedenskem tekaškem počitku zaradi te poškodbe, vmes pa počela druge stvari, vključno s plezanjem na prostem in v dvorani v istem obdobju.
Uporabniški avatar
 rainbow
tek_v_snegu napisal/-a: Vsekskozi pa je konstanta da si zdrav, da uzivas, da ohranjas kondicijo da lahko ob tem opravljas sluzbo in druge obveznosti.

Mar ne?

Točno to sem med drugim želela povedat!

Ko pa sem govorila o "profesionalizmu" pa tako ali tako ni bilo mišljeno dobesedno, zato tudi napisano v narekovajih :) 8)
Uporabniški avatar
 strelec
Kar se samega treninga tiče, je pri meni tako: ko sem se pripravljal na maraton, sem se vedno pripravljal oz. orientiral po kakšnem programu, ki sem ga potegnil bodisi z neta ali pa dobil v kakšni drugi literaturi in za katerega sem vedel, da mi bo nekako najbolj odgovarjal. Vedel že vnaprej zato, ker toliko že poznam svoje telo, da vem, kakšen način treninga mi odgovarja in kakšen ne. Je pa zanimivo, da sem svoj najboljši čas v polmaratonu dosegel brez kakršnegakoli prejšnjega specialnega programa, dočim svoj najslabši čas pa po mesecih treniranja po specialnem programu ( treningi moči, intervali ipd..). Sedaj se po kakšnem programu pripravljam le še na maratonski tek, ki ga tečem in ga bom tudi vnaprej 1x do 2x letno, če se bo dalo, za ostale teke pa se pač specialno ne pripravljam več.
Počitka oz. časa za regeneracijo si vzamem kakšna 2 dni tedensko, ponavadi 1 dan pred dolgim tekom in 1 dan pred treningom hitrosti. Drugače si vzamem popoln počitek še kakšen teden po odlaufanem maratonu, kakšna dva tedna počitka tudi pozimi, pa kakšen teden poleti. Ko odidem na morje, ne laufam, tam odklopim vse, tudi tek. In mi zelo odgovarja tako. En teden nič oz. skoraj nič ne izgubim, zato pa dobro spočijem svoje telo in um se mi zdi. In se vrnem domov željan treninga.
Pač mislim, da s časom spoznaš svoje telo, kaj mu odgovarja, kaj ne. Tudi jaz sem precej časa se ravnal po nekih "zakonitostih", ki so napisane v veliko knjigah ali revijah, ki jih je moč dobiti na to temo, a spoznal sem, da nekih univerzalnih zakonitosti ni. Jezil sem se recimo, zakaj sem vedno ob nedeljah odtekel zelo težko kondicijski tek, torej dolg tek, s tem, da sem že ob sobotah odtekel polurnega, 5-6 km dolg tek, saj je vendar bilo v programu treninga tako priporočeno. Ampak sčasoma sem spoznal, da dolge teke pač odtečem veliko lažje, če si dan pred njimi vzamem počitek. In da se vsega napisanega in zapovedanega ni treba držati kot pijanec plota. Evo, vsa umetnost je po moje v poznavanju lastnega telesa.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA