Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 pegaz
Dragi moji,

pred kratkim je na TF potekala debata o primernosti čokolade kot pasje prehrane, ter o strupenosti čokolade za pse.

Glede na to, da je bila tematika v zadnjem času pri nas na kratko predstavljena le v Žurnalu, na netu pa je tega precej, prilagam malo bolj informativen vir. Zanimiv je tudi članek v How Stuff Works.

Preden pa vas zajame panika, predlagam, da pogledate doze, ki povzročijo zastrupitev. (1 funt/pound = 0.45 kg, 1 unča/ounce = 28.35 g)

# White chocolate: 200 ounces per pound of body weight. It takes 250 pounds of white chocolate to cause signs of poisoning in a 20-pound dog, 125 pounds for a 10-pound dog.
# Milk chocolate: 1 ounce per pound of body weight. Approximately one pound of milk chocolate is poisonous to a 20-pound dog; one-half pound for a 10-pound dog. The average chocolate bar contains 2 to 3 ounces of milk chocolate. It would take 2-3 candy bars to poison a 10 pound dog. Semi-sweet chocolate has a similar toxic level.
# Sweet cocoa: 0.3 ounces per pound of body weight. One-third of a pound of sweet cocoa is toxic to a 20-pound dog; 1/6 pound for a 10-pound dog.
# Baking chocolate: 0.1 ounce per pound body weight. Two one-ounce squares of bakers' chocolate is toxic to a 20-pound dog; one ounce for a 10-pound dog.

Za 20-kilskega psa je torej meja toksičnosti
- 1,26 kg mlečne čokolade (63 g na kilogram teže) ali
- 126 g čokolade za kuhanje (pozor, ta je navadno pakirana v 200g zavitkih!)

Vseeno je bolje, da psom sploh ne dajete čokolade. Pa kofeina in alkohola tudi ne. (Mimogrede, pljučna je še vedno OK :) )

Lep let, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 Fotr
Saj obstaja tudi pasja čokolada in to bela in črna. :evil: Je pasja za človeka nevarna, če je človeška nevarna za psa? :twisted: Nevarna po moje ni, je pa pasja! :!: Drugič naj pes prinese svojo čokolado in jo malo ponuja ljudem. :D
Uporabniški avatar
 pegaz
Fotr napisal/-a: Drugič naj pes prinese svojo čokolado in jo malo ponuja ljudem. :D

:) he he Fotr :D

sem že razmišljal, kako montirat Črni.PR kak pasji pas okoli vratu, da bo lahko nesla kak sodček za hidracijo in še gele in drugo hranljivo opremo. Bomo pisal Žolni, da naredi poseben žep tud za pasjo čokolado. ;)

LL, P :)
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Ad strupenost...

Pasja trebusna slinavka ni prilagojena za proizvodnjo take kolicine encimov za presnovo sladkorjev kot je to pri cloveku.

Ne vem kaj to pomeni za cokolado...ampak hitro bos videl rezultat ce bos psa nekaj mesecev redno samo z kako vrstico cokolade ali pa se manj hranil vsak dan...Cez nekaj casa se bo zacel cohati in v najboljsem primeru ce skrbis tudi za njegovo kondicijo ( pes se tezje cisti preko koze pravzparav se kvecjemu z alergijo ) bo pes dobil kaksen pojav deformacije...

Poleg tega presnova cokolade ( te industrijske pridelane ) kuri velike kolicine Ca ion ta se vzame seveda iz kosti...in ce njegova ostala prhrana ni dovbolj uravnotezena si psa obsodil na ...?

Ampak kratkorocno ta cokoladna mesanica noter v crevesju zavre in gnije...in se potem scisti z zaksnitvijo....

Kaj jaz vem kaj naj ti recem...
Tudi moj pes ko gre na turo z menoj in si privoscim kaksen koscek organske cokolade in me milo gleda potem ko je ze dobil obrok sardel s korenckom in soncnico me...

Jaz pac prisegam na surovo prehrano in kombinacijo 40% mesa in 60% surove zelenjave ( BARF ) s tem sem psa zelo okrepil in od teh briketov in raznih priboljskov cloveka je staknil marsikatero alergijo in sedaj je poksocen z mano tece , delava ture po snegu...

In verjetno bom imel kar veliko problemov da mu bom dal cokolado...

Ampak saj vemo telo nas zivali je pravi prialgodljivi stroj.....lakota in refleksi pac delajo svoje...
Medved tudi po svoji osnovi naj bi bil mesojedec cperav vecji del sezone
prezivi ob gozdnih sadezih...
Uporabniški avatar
 še1PR
pegaz napisal/-a:sem že razmišljal, kako montirat Črni.PR kak pasji pas okoli vratu, da bo lahko nesla kak sodček za hidracijo in še gele in drugo hranljivo opremo.

Pegaz, ne bo treba Žolni pisat! Bomo ČrnoPR v njen paradni reševalski plašček oblekli in v žepek na njem stlačli kar bomo rabili! :P Glede na to, kako s Slonom lepo zanjo skrbita, bo z veseljem nesla kaj sabo :!: :wink: :D
Uporabniški avatar
 mare
pegaz napisal/-a:Dragi moji,

pred kratkim je na TF potekala debata o primernosti čokolade kot pasje prehrane, ter o strupenosti čokolade za pse.

Glede na to, da je bila tematika v zadnjem času pri nas na kratko predstavljena le v Žurnalu, na netu pa je tega precej, prilagam malo bolj informativen vir. Zanimiv je tudi članek v How Stuff Works.

Preden pa vas zajame panika, predlagam, da pogledate doze, ki povzročijo zastrupitev. (1 funt/pound = 0.45 kg, 1 unča/ounce = 28.35 g)

# White chocolate: 200 ounces per pound of body weight. It takes 250 pounds of white chocolate to cause signs of poisoning in a 20-pound dog, 125 pounds for a 10-pound dog.
# Milk chocolate: 1 ounce per pound of body weight. Approximately one pound of milk chocolate is poisonous to a 20-pound dog; one-half pound for a 10-pound dog. The average chocolate bar contains 2 to 3 ounces of milk chocolate. It would take 2-3 candy bars to poison a 10 pound dog. Semi-sweet chocolate has a similar toxic level.
# Sweet cocoa: 0.3 ounces per pound of body weight. One-third of a pound of sweet cocoa is toxic to a 20-pound dog; 1/6 pound for a 10-pound dog.
# Baking chocolate: 0.1 ounce per pound body weight. Two one-ounce squares of bakers' chocolate is toxic to a 20-pound dog; one ounce for a 10-pound dog.

Za 20-kilskega psa je torej meja toksičnosti
- 1,26 kg mlečne čokolade (63 g na kilogram teže) ali
- 126 g čokolade za kuhanje (pozor, ta je navadno pakirana v 200g zavitkih!)

Vseeno je bolje, da psom sploh ne dajete čokolade. Pa kofeina in alkohola tudi ne. (Mimogrede, pljučna je še vedno OK :) )

Lep let, Pegaz :)

Sva pa zapela s to čokolado. Po tistih podatkih, ki sem jih jaz že objavil pod golado, je za 20 kg psa meja lažje zastrupitve pri 2,6 dag jedilne čokolade in težje zastrupitve pri 5,2 dag čokolade. Za mlečno tudi po tistih podatkih 10x več. Ne vem sicer kateri podatki so pravilni, moji se ene 5x hujši, snel sem jih iz enega strokovnega članka na nekem pasjem forumu (Moj pes ali nekaj takega), meni je zgledalo kar znanstveno, ker je tudi natančno navajal količine teobromina. v vsakem primeru velja biti previden.

Razočarani bodo tudi tisti, ki mislijo, da jes tablica čokolade učinkovito orožje proti napadalnim potepuškim psom.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA