- 19 Maj 2004, 09:40
Strelec, jaz imam pa ravno obraten pristop. Njega dni sem zelo hitro obračal kilometre, tudi globoko pod 4''/km na 10 in večkilometrskih razdaljah. Je pa res, da nikoli nisem bil velik navdušenec vztrajnostnih tekov. Potem pa so mi pa tokovi življenja vsebolj sezuvali tekaške copate z nog. In kadar sem še utegnil kaj polaufat, je bila zadeva zmeraj bolj mizerna. Daleč, daleč proč od nekdanjih hitrosti in človek se zato počuti frustriranega in se težko ponovno spravi na tek. So pa tekme odličen način, da spraviš telo premagovat malo večje napore, kot si jih pripravljen v prostem času. Jaz sem šel letos praktično na suho na dva polmaratona (Trst in Radenci). Na obeh sem vedel, da bom do neke točke tekel, potem pa pride do krize. Ampak, ko sem šel včeraj zvečer spet laufat, sem odtekel krog, ki mi je prej povzročal veliko preglavic s tako lahkoto, kot že leta prej ne. Pred dvemi leti sem si celo nabavil uro, da se malo poštopam, ko tečem in ura mi je do včeraj pokazal najhitrejši čas 31'', v ponavadi pa ga teče okoli 32'' (±0,5''). No včeraj sem začel zelo z andahtjo, pa me je tako potegnilo, da sem ga odletel 28,5''. Sploh nisem vedel, da se da ta krog tako hitro teči. Pa še mi je ostalo moči. Moja ideja je, da si mora vsak sam najti pravilno mešanico treningov in tekem, da bo oboje tekel stimulirano.
Kar se pa tiče krize na maratonih je pa tako. Človek je sposoben z nekim tempom preteči določeno razdaljo. V kolikor je določeno razdaljo pričel teči s hitrejšim tempom, kot ga je sposoben držat celotno progo, se lahko zgodi naslednje:
-predčasno konča s tekom (na tekmah je to odstop)
-pravočasno zmanjša temo in ga prilagodi razdalji (tudi večkrat na posamezni razdalji)
-teče s hitrim tempom dokler ne zapade v krizo in se poskuša uskalditi hitrost in razdaljo.
Slednja situacija pa je zelo problematična. Kriza je že v osnovi stres za telo. Zato takrat tekač tudi pretirano spusti tempo, ko se tako pobere, se mu rado zgodi, da spet malo pospeši. Po navadi pa je ta pospešek spet premočan in kriza je kmalu spet tu. To se lahko ponavlja večkrat. Takšna nihanja v tempu pa znajo biti zelo stresna za telo, lahko še bolj kot pretirano hiter tempo. Ključ za izhod iz krize je v tem, da najdeš ustrezen tempo. Najlažje je to tako, da se prišlepaš k tekaču za katerega oceniš, da je dovolj hiter, da ga boša lahko spremljal, ali pa kot to počne Milkec, ki točno ve pri katerem pulzu teče z užitkom. Skratka stabilizirati je potrebno svoje stanje ne pa ga podvreči še večjim stresom.
Nizbrdo svako govno se kotrlja