Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 gargamel
ker sem nov v tekaških vodah (rekreativno) sem tudi nov na forumu... Sem pa slučajno ravno prejšnji teden razmišljal zakaj tečem na traku toliko lažje, kot zunaj. Moja razlaga je sledeča:
Tekoči trak je potrebno primerjati z zunanjo stezo. V tem primeru bi se morala zemlja pod našimi nogami premikati, pa se ne. To pomeni, da za naše celotno premikanje zunaj, vlagamo energijo izključno mi, na stezi pa del energije prispeva steza, ki ima elektromotor. Če obrnem drugače: Zunaj se moramo mi od podlage v horizontali bolj odrinit, kot pa na stezi, kjer dobesedno podstavljamo noge tekočemu traku. Verjetno je izračun poti pač manjši na stezi, ker je jasno da sicer po vloženem delu ne bi bila realna.
In še drugače: Da vi pretečete 10km po stezi vam pomaga elektromotor (500W - ???), zunaj pa nič, zato lahko izračunate razliko v vloženi energiji na 10km.
Če bi želeli bolj realno primerjavo, bi morala biti steza na ležajih z določenim uporom, brez elektromotorja, da bi jo premikali mi, ne pa da steza premika nas. Je pa gotovo v praksi neizvedljivo narediti tako stezo- vsaj kar se z uporabnostnega vidika tiče. Princip bi bil pa isti kot na sobnem kolesu.

LP
Uporabniški avatar
 perpetruum
pred dnevi sem prvič tekel na tekaški stezi v fitnesu...zanimiva izkušnja...

mi je všeč funkcija, ko si nastaviš ciljni srčni utrip in ti steza sama določa hitrost...ma ima pri meni resne probleme :D :oops:

nastavil sem si utrip 140 (na priporočilo fitnes inštruktorja v Konexu...)...to naj bi bilo za moja leta (47) in kondicijo kar primerno...no, izgledalo je tako da se mi je hitrost stalno spreminjala...očitno ne morem teči pri tem utripu...

pri hitrosti 6-7 km/h pač s svojimi dolgimi koraki še normalno hodim in utrip se giblje okoli 115 do 125...ko steza poveča hitrost na 7-8 km/h in moram preiti v tek (to je bolj jog...) mi utrip poskoči na 150 in steza se avtomatično upočasni...ko začnem s hojo mi utrip počasi pada in mi pada tudi še nekaj časa po tem, ko avtomatika ugotovi, da bi lahko tudi hitreje,,,

in tako ene 8x v pol ure.... :oops: :?

skratka, tudi "steza mi priporoča" izmenjavo teka in hoje, kot je priporočeno za tekače začetnike v vseh priročnikih :D

pp
Uporabniški avatar
 javaman
Nisem cisto siguren o tem. Res je, da motor opravlja svoje delo. A ce se telo ne premika s pravo hitrostjo, zleti s steze.

Torej motor skrbi le za to, da tecemo na mestu. Drugace pa se priporoca vsaj 1-2 procentni klanec pri stezi. Motor mora biti tudi dosti mocan zato, da lahko premika trak pri veliki masi telesa na njem.

Na LJ maratonu (10,5 km) sem tekel dobro uro s hitrostjo 9.8 km/h in moram reci, da je doma na stezi kar velik napor tako dolgo teci s taksno hitrostjo. Tu tudi ni zracnega upora, ki hladi telo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA