Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
lastovka79 napisal/-a:Zdravko,
saj vem, da 16km in 130min ni ne 30km in ne 8km/h...
Mogoče še imam res kakega aduta v rokavu :D . Upam, da je dovolj močan. Reče se mu pa splošna kondicija. Drugače povedano: moje srce bi zdržalo trenutno dosti več kot pretečenih 16km, problem pa so noge, ker niso vajene take obremenitve...

Veš lastovka79, jaz sem Zdravko58. Drugega aprila 2005 sem prvič pretekel 8 km v enem kosu in tretjega junija istega leta prvič tekel na uradni prireditvi, in sicer 31 km od Rogle do Snežnega stadiona v Mariboru. Adutov nisem imel v rokavu, temveč le v glavi – drugi so temu rekli »ti si nor«. Spominjam se tega dne in to z veseljem. Hitrost je bila pod 8 km/h.
Hočem ti reči, da sem prepričan, da ti to zmoreš. Ne podcenjuj razdalje, boj se je do zadnjega kilometra in zmaga je tvoja. Seveda se strinjam s predlogi forumcev o rednem treningu, dolgih zaključkih konec tedna, zadostnem hidriranju in ... Jaz uporabljam Enervitove izdelke, čeprav pravijo, da so drugi boljši. Na 30 minut vzamem prvo tabletko (vsebuje tudi magnezij) in nato na polno uro gel, potem tabletka in gel, vse v presledkih 30 minut. Prehrano in okuse je dobro probat na treningu. Pomaga.
:arrow: Pa SREČNO :D
:arrow: Seveda že pričakujemo poročilo :shock:
 lastovka79
Hvala za nasvete.
Zdravko, tvoja izkušnja pa mi vliva močno voljo. Moram priznati, da se staviti upam, da pa bi rekla, da bom na prireditvi pretekla to razdaljo - to pa ne. Toliko samozavesti pa spet nimam.

Matjaz,
sem nekoc vsa razocarana ugotavljala, da s tezavo pretecem cca. 3,5km in sem cisto zadihana. S kolesom pa ni bilo tezav na recimo 100km. Potem pa sem ugotovila, da ne smem gledati na uro in da ne smem teci kot smo v soli tekli cooperjev test - hitro. In potem sem poskusila teci s takim pulzom, da nisem bila nic kaj zadihana zraven (cca. 150) in je kar naenkrat bilo preteči istih 3,5km pravi mačji kašelj in podobno je bilo potem na 10km...

Perpetruum,
jaz sem bila tudi vedno prepričana, da je preteči recimo 20km nekaj neznasko nemogočega za navadne smrtnike :D .

mojA,
vreme je pa res super. Za maraton pa bo vseeno treba še veliko trenirati. Sicer se da skupaj spraviti 42km dokaj hitro, ampak imeti zraven še kolikor toliko spodoben čas. To je pa potrebno kar nekaj pretečenih km in kaj več kot le par mesecev treninga.

Drugače se jaz ponavadi (amapk čisto premalo in preredko) lotim teka pozimi, ko ni več najbolj primerno za kolo... in potem poleti spet presedlam na kolo. Čeprav moram priznati, da lani skoraj nisem nič kolesarila in to se kruto pozna pri kondiciji. Zato pa ta stava: da se prisilim v trening :D .
 marjan
lastovka79 napisal/-a:Do sedaj nisem nič trenirala teka (oz. samo parkrat v zadnjem času).

lastovka79 napisal/-a:Tekla pa sem po gozdu, v hribih... Tako, da priporočam tek v naravi

lastovka79 napisal/-a:Nada, 16km mi je ratalo iz nič.

lastovka79 napisal/-a:Mogoče še imam res kakega aduta v rokavu

Vidim, da imaš res aduta v rokavu in to je tek :wink: Kljub protislovjem ti želim da ti uspe.

Marjan
 lastovka79
Ah, ne tisti tek po gozdu, v hribih ni adut :) - tisto je bilo precej let nazaj. Recimo 10 let pa tudi takrat nisem nič trenirala, ampak je bil to tek v stilu tistih pri telovadbi (600m).
V bistvu sem lansko zimo nekaj malega tekla, ampak je telo že pozabilo na tisto in se je moralo navaditi znova.
16 km pa bi jaz prisodila, da mi je uspelo zaradi kolesarjenja - vajeno srce.
Če bi bila povsem zastana, se seveda ne bi odločila za tak podvig.
 nana
6 tednov je mimo... nič nisi povedala, kakšen je rezultat :D

lp
 Seny
Ja, mene tud firbec matra, kaj in kako, upam pa da uspešno in brez večjih posledic.

LP.
 ŽULJ
bedasta stava - v vsakem primeru
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Zima res ni mrzla, a zgleda, da se lastovka še ni vrnila z juga.
Če katera stava ni bedasta, potem je ta zagotovo koristna. :wink:
Uporabniški avatar
 KHAN
KO si na startu kakšne daljše tekaške tekme nikoli ne smeš pomisliti: Joj koliko imam do cilja! Če boste to samo pomislili potem pa res ne boste pretekli! Verjeti moraš vase!!! Vprašajte se: Ali sem tega zmožen? Odgovor je ponavadi pritrdilen! Že Dušan Mravlje je rekel, da če bi na startu teka čez Ameriko samo pomislil koliko ima do cilja (nekaj čez 5000 kilometrov!!!) potem ga verjetno ne bi nikoli pretekel, tako pa je postavil rekord proge na TransAmerica teku !!! Pri daljših tekih je več v glavi kot pa v nogah!!! To jaz dobro vem, ker se tudi jaz ukvarjam z daljšimi teki, ultramaratoni. Pa še nekaj, ko misliš, da si nakoncu s svojimi močmi takrat si šele na polovici svojih zmožnosti!!! Ko si utrujen-a se potrudi še bolj in uspelo ti bo, verjemi mi!!! Kolikokrat sem jaz od utrujenosti hotel odstopiti pa sem se ustavil oziroma nekaj časa hodil potem pa spet tekel in prišel do cilja! V glavnem verjeti moraš vase in ne ob prvi krizi na tekmi odnehati!!! VERJEMITE VASE in uspelo vam bo vedno!!! :!: :!: :!:
Uporabniški avatar
 KHAN
Glede treningov; poskusi trenirati, da si določiš čas in ne razdaljo npr. :
-PON.: 45min do 1 ura
-TOR.: 30min do 45 min
-SR. : PAVZA ali pa ponedeljkov trening, odvisno od tvoje pripravljenosti. Treningi pa izmenično tako kot sem napisal za ponedeljek in torek!
Nikoli pa si ne reci,. da boš pretekla recimo 5 km ali 10 km, ali pa kar je še slabše da si reče š, da moraš pretečti določeno razdaljo v določenem času!!! Raje si določi minutažo in kolikor pretečeš pač pretečeš, ker tako res trening ustvarjaš in nisi suženj nekega po možnosti zgrešenega načrta! Če med tekom ugotoviš, da si utrujena najprej zmanjšaj hitrost in, če še to ne bo pomagalo potem šele skrajšaš minutažo ali razdaljo!
Ta načrt treninga sem pobral iz knjige ,,10 000 korakov,, in moram priznati, da pri meni deluje. Seveda jaz potem v treninge vključujem še ponavljalne teke, teke za moč( tečem po stopnicah ali v hrib), teke za hitrost, fartlek, v glavnem pa de3lam vzdržljivostne teke, ki ti najbolj krepijo samozavest, da si zmožen preteči toliko in toliko km.!
Potem pa v svoj trening vključim še kaj iz knjige: ,,Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto,, , ki piše o kenijskih tekačih.
Poskusi tak treninbg kot sem ga omenil na začetku. Eksperimentiraj s treningi pa boš videla kakšen trening ti najbolj pomaga pri napredovanju! Predvsem pa :VERJEMI VASE !!! :P :P :P

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA