Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 javaman
Meni je zato tekalna steza vsec. Nastavis si pulz (npr. na 155) in teces s hitrostjo, ki ti jo steza sama regulira glede na utrip. Po 30 minutah, ko se ti pulz ustali, pades kar v nekaksen trans.
Uporabniški avatar
 perpetruum
jman napisal/-a:Meni je zato tekalna steza vsec. Nastavis si pulz (npr. na 155) in teces s hitrostjo, ki ti jo steza sama regulira glede na utrip. Po 30 minutah, ko se ti pulz ustali, pades kar v nekaksen trans.

...hja, ni vedno tako enostavno....

sam si nastavim ciljni pulz na 140 do 145...steza užge brzino, da jo kot začetnik komaj lovim po Fitnesu (mala šala :D )...in ko mi pulz uide preko 155, mi steza ponudi lagodno hojo (6-7 km/h)...pulz mi pade pod 135...in potemm tako ene 10x v eni uri...

najtežje je na začetku, ker se težko navajam na hitrejši pulz (zadihanost)...kasneje pa bi si želel malo večje hitrosti, pa mi pulz prehitro naraste in steza se upočasni...dokaj smešno...v resnici pa podobno kot začetnikom svetujejo tudi priročniki: kombinacija teka in hoje pač....

sem pa ugotovil (po mesecu prisilne pavze zaradi poškodbe in viroze), da imam vseeno lahko pulz tudi višji kot 161 (pri 47 letih)...sedaj lažje tečem tudi pri HR nad 150 in včasih mi Suunto odčita max tudi do 165...verjetno pa tudi to še ni limit...

bomo videli...je rekel slepi :roll:
 dzeko
Lep pozdrav vsem skupaj na forumu!
Oglašam se prvič (zato bom dolg :oops: ), a vaše debate občasno spremljam že nakaj časa, saj se že 2 leti ukvarjam poleg fitnesa tudi s tekom. Sedaj sem se (končno) odločil, da svoj tek dvignem na višji nivo in imam za vas vprašanje glede treninga. Star sem 31 let, in tečem 1x tedensko 5-10km in 1x tedensko intervalni tek/hitra hoja v hrib (ca. 15 minut gor...hud naklon in na vrh pridem mrtev). Rezultat teh mojih vadb je čas na 21km-1h39min in 10km-42 minut ....Uglavnem moji dosedanji treningi so bili taki da sem imel povprečni srčni utrip vedno 92-95%maxHR (175-185) torej sem tekel skoraj vedno "do konca", pa naj gre za 5,10,15 ali 21 km sedaj pa prebiram da je zelo pomembno ustvarjenje tekaške baze pri 75-85%max HR . Danes sem to tudi poizkusil in moram reči da mi je z ogromno muke uspelo teči 1h pri 85%, saj sem se moral zelo zadrževati in bremzati....občutek imam, da s takim tempom ne bom nič napredoval...ali naj si jaz vseeno sploh ustvarjam tako bazo, saj menim, da jo imam že dovolj in nadaljujem s svojo prejšnjo metodo ali kaj....

(naj omenim da teči več kot 2x na teden nočem, saj je fitnes prva disciplina in nočem izgubljati mase)
 bruno
dzeko napisal/-a:Lep pozdrav vsem skupaj na forumu!
Oglašam se prvič (zato bom dolg :oops: ), a vaše debate občasno spremljam že nakaj časa, saj se že 2 leti ukvarjam poleg fitnesa tudi s tekom. Sedaj sem se (končno) odločil, da svoj tek dvignem na višji nivo in imam za vas vprašanje glede treninga. Star sem 31 let, in tečem 1x tedensko 5-10km in 1x tedensko intervalni tek/hitra hoja v hrib (ca. 15 minut gor...hud naklon in na vrh pridem mrtev). Rezultat teh mojih vadb je čas na 21km-1h39min in 10km-42 minut ....Uglavnem moji dosedanji treningi so bili taki da sem imel povprečni srčni utrip vedno 92-95%maxHR (175-185) torej sem tekel skoraj vedno "do konca", pa naj gre za 5,10,15 ali 21 km sedaj pa prebiram da je zelo pomembno ustvarjenje tekaške baze pri 75-85%max HR . Danes sem to tudi poizkusil in moram reči da mi je z ogromno muke uspelo teči 1h pri 85%, saj sem se moral zelo zadrževati in bremzati....občutek imam, da s takim tempom ne bom nič napredoval...ali naj si jaz vseeno sploh ustvarjam tako bazo, saj menim, da jo imam že dovolj in nadaljujem s svojo prejšnjo metodo ali kaj....

(naj omenim da teči več kot 2x na teden nočem, saj je fitnes prva disciplina in nočem izgubljati mase)

moj prvi resni pomislek je na tvojo oceno HRmax, ki je očitno višji. Svoj HRmax boš moral določiti s testom oz. meritvijo ne pa po formuli.
Je pa res, da če imaš veliko mišične mase, je verjetno zelo visok pulz naravni pojav, definitivno pa moraš izboljšati svoje aerobne sposobnosti, tukaj je velika napaka vseh fitneserjev, da povečujejo mišično maso in "zanemarjajo" (lepše rečeno, jih manj trenirajo) svoje kardio-vaskularne sposobnosti, kar je dejansko velik šok za organizem, predvsem srce.
Če govorimo o treningu baze, si ne znam predstavljati 3x tedenski trening po 1,5h v območju 90%HRmax.
V samem treningu pa seveda pulz ni edino merilo. Hitrostni trening doprinaša svoje. To pomeni, da lahko z manjšimi spremembami treninga bistveno izboljšaš rezultat na 21km, verjetno pa bo HR skoraj enak.
Uporabniški avatar
 Dušan
Pozdravljen!

Srčni utrip narašča in pada! Odvisen je od potrebe telesa po hrani in kisiku! Normalno stanje spremenijo različni dejavniki! Pritožil se bom najmanj na ustavno sodišče, ker moja mišična masa, kljub upoštevanju vseh navodil, ne spreminja svojega volumna niti kvalitete! Še najmanj pa se spremembe ne dogajajo tam, kjer si najbolj želim!!!! Velikost odstaja ista!

To, da se gonimo v fizične napore je ena rešitev porabe vsega tistega, kar se nabira v nas! Vzamemo Suunto in on nam določa mejo! Lahko pa si privoščimo tudi alternativne rešitve! Primeri:
- spremljanje nogometne tekme slovenske reprezentance
- spremljanje prenosov sej iz parlamenta
- branje Slovenskih novic
...

To, da vse skupaj določa tehnika in norme strokovnjakov, vse to je izbira sodobne družbe! V avtu imam GPS! On me vodi! Svoje možgančke smem dati na off! Napaka v programu je kriva, da ne najdem bajte v Šiški ... tik ob Slovenski cesti! Juhu, jebat ga bom dal ... ta GPS!

S spoštovanjem!

Dušan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA