Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Zgodba K24

Končno se je zgodil ta zame tako težko pričakovani K24. Ob koncu tedna, natančneje v petek, 22. 6. 2012, ob 18.30, smo se izpred zaprtega hotela Krnes v Črni na Koroškem podali na pot:

• Marko Renčelj
• Aleš Zevnik
• Zlatko Kresnik
• Zdravko Čufar in
• Jernej Plankelj

Vsi, razen slednjega, smo se na to pot podali prvič. Pridobili smo si koristne informacije od Zvoneta, opremili pa smo se s kartami in garmini. Večino proge je Jernej poznal po spominu.

Slika

• Črna na Koroškem … Začetnih skoraj 7 km iz Črne, skozi Žerjav, v dolino Jazbirskega potoka, smo pretekli v en dah. Ko se pot obrne navkreber, nadljujemo s strumnim korakom.

• Koča na Naravskih ledinah (1.072) smo po 10 km v času 1:25 … kratek postanek in fotkanje. Ljudje takoj vprašajo, če smo na K24.

• Uršlja gora (1.699) po 13,8 km, v času 2:35 … naredimo zgodovinsko fotko in ker na vrhovih pihlja, kar za vroče popotnike ni prijetno, smo malo postali nižje pri koči. Sledi spust. Na pašniku se napijemo sveže vode.

• Andrejev dom na Slemenu (1.086) po 21,6 km, v času 4:00 … pravzaprav bi lahko šli kar mimo doma, ker je bil itak ob tej uri zaprt, a vseeno smo naredili majhen krog oziroma obhod in nadaljujemo brez postanka.

• Dom na Smrekovcu (1.375) po 31,6 km, v času 6:00 …

• Smrekovec (1.577) po 32,5 km in v času 6:30 … tek po travnatih planotah oziroma po grebenu, ki ni vedno izrazit. Del poti je bil pokošen. Rahel spust in …

• Koča na Travniku (1.548) po 41,1 km, v času 8:30 … za tenutek postanemo ob koči. Iščemo smer nadaljevanja poti. Ni videti oznake in po občutku iščemo ob gozdu. Pot zavije v desno že malo pred kočo. Nadaljujemo preko Planine Vodol in Planine Javorje.

• Koča na Loki pod Raduho (1.534) po 48,2 km, v času 10:25 … prileže se postanek pred prvim vzponom preko 2-jurja. Jernej si preobuje premočene nogavice, jaz ostanem v mokroti. Mokra trava res naredi svoje. Goreteks mi zagotavlja, da se noge ne bodo posušile. Računam na učinek vazelina s katerim so bile prepojene. Vzpon na Raduho poznam in nič me ne more presenetiti.

• Raduha (2.062) po 51,0 km, v času 11:45 … vrh je v meglici. Oblaki so precej nizko in veter vleče. Utrgamo si trenutek za fotkanje, postanek pa si privoščimo v nižji zatišni legi. Odločimo se za spust po enostavnejši poti, čeprav daljši. Odločitev smo sprejeli soglasno. Vrnemo se po isti poti nazaj do smerokaza za Durce.

Slika

• Durce (1.910) po 52,4 km, v času 12:20 … Malo pod vrhom so bili pogledi veliko lepši. Zrak je bil čist in mogočne stene so dajale navdušujoč občutek. Pot čez Durce je speljana po novi trasi in je odlično urejena. Je zelo varna za utrujene avanturiste, predvsem takšne, ki se s potjo spoznavajo prvič.

• Koča na Grohatu pod Raduho (1.460) po 54,2 km, v času 12:50… Veselili smo te točke, saj smo že hrepeneli po toplem obroku. Slavko in Polona, oskrbnika od letos, sta zelo prijazna, vprašala sta, zakaj nismo poklicali, da bi nam kaj pripravila. Vseeno smo bili hitro postreženi. Moja omiljena hrana za zajtrk so pečena jajca, vendar, ko sem videl odlično joto, sem se slinil še bolj. Ponudila sta nam tudi telefonsko št. 041-417-951, da lahko drugič pokličemo in se naročimo za zajtrk. Po 40 minutni pavzi krenemo popolnoma obnovljeni.

• Zg. Sleme (1.308) po 58,8 km, v času 14:17

• Lepi vrh (Olševa) (1.616) po 60,7 km, v času 14:50 … vzpon na Olševo je bil zame pravo presenečenje. Nenadni strmi vzpon, ki ni hotel popustiti. Diham globoko, korak pa je čisto kratek. To je bil prvi nepričakovan napor. Rahla nagrada je bilo nadaljevanje po slemenu. Fantastični razgledi, vendar je bilo potrebno pogled držati predvsem navzdol, pred noge.

• Govca (1.929) po 63,6 km, v času 15:55 … Olševa se je pokazala v vsej svoji lepoti in krutosti. Proti vrhu Govce je kar nekaj točk, ki s svojo lepoto jemljejo sapo. Verjeto ne vsem, pač pa nekaterim, tudi takšnim z vrtoglavico. Odkar imam povišan pritisk, mi pogledi v prepade niso nič drugega, kot mora. Visoka koncentracija in neomajnost sta me prepeljala čez te točke brez izgube sekund. Vprašal sem se, zakaj tukaj ne napeljejo kakšne zajle za varnost, ker jih je mnogo marsikje povsem brez potrebe (sicer ne na tej poti). Spust po melišču je malo adrenalinski, vendar povsem brez muk. V trenutku smo spodaj in sledi krajša pavza. Izkoristim jo za preobuvanje povsem premočenih dveh parov nogavic. Stopala so kot gobe, nagrbančena koža pa kar hrepeni po zraku. Ni bilo časa prezračevati noge, na mokro kožo nadenem sveže nogavice in že drvimo naprej.

• Govševa planota (1.290) po 67,1 km, v času 17.00 …to je menda kraj, ki je v bližini izvira Meže in kjer se prvič približamo avstrijski meji. Po 71,5 km oziroma 17 urah in 50 minut mi Garmin 310XT mrkne.

• Kumer (1.220) po km , v času … in sladki keksi, ki so me premamili, da ne pojem še kaj drugega. Verjamem, da imajo dovolj energije. Moram povedat, da je bil Jernej tisti, ki nas je nenehno opozarjal na iztek limita in vzpodbujal k večjemu tempu in krajšim pavzam. Bil je najmlajši (pravi mladenič) in najmočnejši v skupini.

• Koprivna, kraj ob meji z Avstrijo. Malo naprej se prične še zadnji dolgi vzpon, torej na Peco.

Slika

• Peca (2.109) po km, v času … Vzpon na Peco je bil dokončno izčrpavanje preostale moči. Tukaj sem tudi ugotovil, da sem imel premali vnos kalorij. Srce je utripalo močneje, kot sem navajen. Nisem hotel dvigovati individualnega napora in sem parkrat za par sekund zastal. Previsok krvni pritisk sigurno ne želi še previsokega pulza. Zadevo sem sproti uravnaval po pameti. Nagrada za počasno zaostajanje je bila, da sem počasi izgubljal stik s skupino. Na eni točki se pred meno razdvojita še Zlatko in Marko. Ne vem zakaj sem šel rahlo desno, vzporedno z markacijo in sledil Markotu. Sicer sem bi prepričan, da grema v pravilni smeri, vendar sem imel občutek, da delava daljši lok. Kljub temu sva ujela vodilno ekipo.

• Kordeževa glava (2.125) po km, v času … Ko si enkrat na Peci, je vzpon na vrh še mala malica. Pred vrhom se je zastrašujoče bližal nek oblak, ki pa se je zgleda prestrašil neutrudne ekipe. Na vrhu je bil prav lep razgled in zmagoslavje na nivoju. V dolino bomo že zmogli … menda.

• Dom na Peci (1.665) po km, v času … Naš vodnik Jernej si je od domačinov pridobil natančne podatke, kje se naj spustimo. Sledili smo mu, pravzaprav enako kot vso pot. Mladenič je res izpolnil vse kriterije zaupanja. Hvala ti pubec, čuj vredi si.

Slika

• Podpeca … ko se spustimo zadosti nizko in prečkamo še travnik, po navodilih domačinov, se znajdemo na cesti, ki nas pripelje na cilj. Še kar nekaj kilomerov je pred nami, a časa je dovolj. Klju temu jo parkrat ucvremo v tekaškem stilu in spet par korakov hoje. Nazadnje jo Marko in Jernej, kot najvtrajnejša, popihata naprej in pot zaključita 12 minut pred zasledovalno skupino. Prišli smo na cilj v času 23 ur in 22 minut.

Slika

Še zadnje fotkanje in zaslužena pijača v bližnjem bifeju. Vsaka čast Markotu, ki nas je po vsem tem še pripeljal domov.

Ker običajno nihče ne navaja časovnice (razen Karlija v uvodu te teme), sem se odločil, da tale potopis kasneje opremim s podatki o časih našega potovanja, kot sem že začel.
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 25 Jun 2012, 18:06, skupaj popravljeno 3 krat.
 ursad
Fantje, pa vi ste carji! :laola
 brezlj
skitnica napisal/-a:Poročilo s poti K24!

Kot sva najavila sva se s prijateljem Janezom odpravila na K24. Pričela sva v Žerjavu tik pred polnočjo, to je 23h:55´.Izbrala sva smer nasproti urnega kazalca, tako da sva se podala najprej na Peco, kamor sva prispela ob 2h:55´.Vremenska napoved je bilo jasno in glede tega nisva imela problemov. Malo je moteča rosa, proti kateri se je treba zaščititi s nepremočlivimi čevlji in gamašami.S Pece do Olševe tudi ni nobenih problemov , razen rosa na travniku pred Olševo. Na Olševo prispeva ob:07h:10´.Olševa raduha tudi brez problemov. Za vspon na Raduho sva izbrala zavarovano pot in sva prispela na vrh Raduhe ob:10h:06´. Nadaljujeva proti Loki, kjer si privoščiva malo daljši počitek za malico in sanacijo žuljev, kateri so se začeli kazat na mojih nogah.Pot nadaljujeva v lepem sončnem vremenu proti Smrekovcu, kamor prispeva ob: 15h:57´.Predvidenega kislega mleka in kavice na Smrekovcu nisva dobila, ker je bila koča trenutno zaprta. Zato nadaljujeva pot proti Uršli gori, Kamor prispeva ob:20h:25´. Tu spijeva vsak eno pijačo in nadaljujeva pot do končnega cilja v Žerjavu, kamor prispeva ob 22h:38´.

https://picasaweb.google.com/1117352879 ... Junij2012#

bravo :clap: :clap: meni na zadnje pri tem podvigu ni uspelo, ker si je partner poškodoval nogo. Verjetno zaradi preutrujenosti. Ni kaj, je treba bit kar dobro pripravljen.
Uporabniški avatar
 skitnica
Bravo fantje, čestitka še enkrat z moje strani.pohvala za lepo napisano poročilo. :laola
Uporabniški avatar
 firbec
Bravoooo! :clap: :clap: :clap:
Mene tole še čaka, ampak.... enkrat pa bom :oops:
Lp
Uporabniški avatar
 markor
(preden čisto pozabim še nekaj malega mojih spominov..)
Najprej hvala Zdravc za tako krasno poročilo! :clap: :clap: :clap: Se vidi, da si ga imel - v mislih - čas sestavljat (vsaj) dobrih 23 ur.. :wink:
K24 sem že dolgo "želel", vendar, če ne bi bilo Aleša in Zlatkota, bi zlahka čakal še kar nekaj let.. Tako pa - kot marsikdaj - malo "pritiska" prav pride.. 8)
Lep je, ta K24! In čestitke tistim, ki so ga "iznašli". :clap: Lepo je tudi videti, da "živi" - tako na "terenu" kot tudi pri "ponavljalcih". :!:
Za našo "prvenstvo" smo izbrali res optimalen čas (dolg dan), še bistveno bolj važno pa je pravo vreme! Tu smo res imeli srečo - razglede iz Raduhe in Olševe zlahka zamenjam za "nepadavinski dan", če veste, kaj mislim.. :wink: Tudi temperature so bile za takšen podvig več kot primerne.. Kot marsikdaj pri takšnih zadevah je precej ključen "tajming" oz. tempo, po domače.. Bili smo res "uglašena" skupina, po rahlem "bounty uporu" nekje na tretjini poti smo bili še bolj enotni.. :lol: Vse pohvale Jerneju, ki nas je lepo vodil! :clap: :clap:
Sam sem jo - razen dveh kriz s spanjem - dobro odnesel, si nisem predstavljal pred pričetkom, da bo tako. Celo brez žuljev in podobnega! :!:
Čestitke vsem ponavljalcem, ki pot "obrnete" (bistveno) hitreje in ob (bistveno) slabših pogojih! :laola
lp
m

p.s. za poznavalce.. a obstaja tudi opravljena "winter edition", recimo s smučkami ipd. (jasno, najbrž ne v 24 urah..)
 genius30m
Jaz poznam dva iz Velenja, ki sta pred cca 3-4 leti naredila zimsko izvedbo s turnimi smučmi. Spomnim se, da sta jamrala nad Olševo. Snega je bilo toliko, da se markacij sploh ni videlo. Načeloma je pa vse šlo tekoče.
Čas je bil znotraj 24 ur. Oba izkušena in pripravljena.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 32

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA