Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 gapez
To je pač najvišja hitrost na treningu, ko delamo kake šprinte. Izhajam iz tega, da sta obe enako realni ali nerealni, oziroma so vse, ker se hitrost skoraj zvezno povečuje. Upam, da še kaj prostora:)
 Lubenica
Pozdravljeni tekači,
v svetu teka sem novinka, saj sem s tekom začela 3 mesece nazaj, ko sem se s prijateljico prijavila na tek na 5km. Pred tem skoraj nikoli nisem tekla (mogoče enkrat mesečno), res pa je, da sem imela nekaj kondicije iz aerobike. Teh 5 kilometrov sem odtekla v 24 minutah, vendar se mi zdi da sem imela še nekaj rezerve. Tekaška prireditev je bila zame nekakšen izziv, saj še nikoli nisem tekla 5km (za začetnika se 5km sliši veliko ;P) poleg tega pa sem zraven še uživala, se nasmejala in spoznala nekaj drugih športnikov. Od takrat tečem približno 3krat na teden po 30-40 min. Včeraj pa sem se preizkusila v 9.7km (Brdo) in sem jih pretekla v 50 min. Glede na to, da sem tekla prvič in sem se na začetku kar precej šparala, ker me je skrbelo, da bom na koncu obupala, se mi zdi, da bo naslednjič rezultat še boljši.
Želim si izboljšati čas in priti na 45min. Ker sem čista začetnica, me zanima, ali je to prevelik cilj in v kolikšnem času približno se ga da doseči? Vesela bi bila tudi kakšnega nasveta koliko na teden naj bi tekla.. pozna mogoče kdo kakšen program teka? na internetu sem jih našla že veliko, vendar se zelo razliujejo in ne vem kateri bi bil primeren zame.

Lep pozdrav vsem :)
Uporabniški avatar
 mare
Glej, če želiš teči po programu, si izberi program, ki ti ustreza. čeprav se da najti tudi kakšne 5-minutne programe ali pa programe z 2 treningoma na dan, se v splošnem priporoča 3-5 treningov na teden.

Razlika med 45' na 10 km in 50' na 9,7 km je kar velika (vsak km je potrebno preteči namesto v 4 minutah in pol za 21 sek. hitreje) in to je že presneto hitro za začetnico. Glede na to, da si začetnica in da še nisi tekla po programu mogoče lahko to dosežeš v ciklusu enega programa. Torej kakšen program recimo 15 do 17 tednov in poskusiš tak rezultat doseči na Ljubljanski desetki.
Uporabniški avatar
 jurkokafro
Da poupdejtam to temo malo. Torej, pri meni od zastavljenih ciljev nič novega. 21 km sem spomladi spravil pod 1:40, na 1km se mi še ni uspelo prisilit, a bi glede na intervale ocenil, da sem še vedno nekje med 3:40 in 3:50.

42km pod 4h, če bo vse po sreči, pade letos na LJ. maratonu. A cajta za premislit se je še več kot dovolj :D

@Štenga si se že kaj približal cilju na 1km?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Cilj od 1 km < 3 min, ni v sorazmerju z ostalimi cilji. Za večino rekreativcev, tudi ta hitrih na polovički in maratonu, je nedosegljiv :D .
 Cedron
StaraKost napisal/-a:Cilj od 1 km < 3 min, ni v sorazmerju z ostalimi cilji. Za večino rekreativcev, tudi ta hitrih na polovički in maratonu, je nedosegljiv :D .

Res je. Primerljiva cilja bi bila nekje pod 1:20 oziroma pod 2:50. Morda še hitreje.
Uporabniški avatar
 Medicius
Cedron napisal/-a:Res je. Primerljiva cilja bi bila nekje pod 1:20 oziroma pod 2:50. Morda še hitreje.

Mogoče (sicer nekaj počasneje) bo to nekaterim cilj za polmaraton v Ljubljani prihodnje leto (2015). :mrgreen:
Uporabniški avatar
 štenga
štenga napisal/-a:Do drugega leta tek na stran, se bom pa udeleževal ZPPP in skrbel da bo spodnji (pohorski) cilj vsakokrat dosežen.

No po letu in pol (zgornji post je iz novembra 2013) se zopet vračam k teku. Zakaj? V službi smo se iz heca prijavili na 5k, ki bo čez 6 tednov. Zaradi prijave se je kmalu začela tekmovalnost nato stave + trash talk, itd :D.

Naj dolžina teka ne zavede bralcev, ker ni cilj priti do cilja ampak je cilj to storiti čim hitreje (kar pa ni več enostavno). Ker je bilo že dosti tem na tem forumu v smislu: "čez 1 mesec mam cooperjev test za sprejem v .... kaj naj naredim", sem se odločil, da objavim tu moje priprave in napredke - mogoče bo kdo lahko kaj uporabil (ali pa izvedel česa ne sme storiti :? ).

Za začetek sem danes šel na stadion, da preizkusim svojo hitrost. Za 10 krogov (4km) sem porabil 18min in 40s oziroma 4:40min/km. Pri tem se nisem šparal ampak kolikor je pač šlo. Prvih pet krogov sem držal tempo pod 1:50/krog, vendar mi je zaradi pomanjkanja kondicije le-ta padel na 1:55+ pri zadnjih petih krogih - pa še to je šlo le z težavo.

Do stadiona in nazaj sem tekel (počasi), tako da je celoten trening predstavljal 8,3km v 45min. Pri poti nazaj se mi je na stopalu naredil žulj (pač stopalo še ni utrjeno), zato je bil tek že zelo pomešan s hojo. Zaradi žulja nekaj dni ne bom tekel ampak raje delal druge vaje (trebušne, raztegovanje, yoga, noge,...).

Kaj bi rad dosegel? Realno mislim da lahko pridem pod 4:15min - tekmovalnost pač pri meni naredi svoje. Na drugi strani tekmujem proti dvema sodelavcema, ki tečeta polmaratone (~1:40). Pri direktni primerjavi nimam možnosti, a ker se gre za kratko razdaljo se mi zdi da imam dobre možnosti (poleg tega sta čez zimo počivala) - treba pač biti optimist - a ne :clap: .

*Letos sem do sedaj vse skupaj pretekel okrog 30km.
 mdebelak
Pozdravlen!
Moje mnenje je, da je tvoje mišlenje majškeno pretirano, saj iz 4:40 do 4.15 tempa je kar velik preskok.
Ne pravim, da ni možno je pa preklemano težko povečati tempo za 25 sec na km v tako kratkem času.
Ne sliši se veliko, ampak sam po sebi vem, da ti tekmovalnost pri tem podvigu nebo kaj prida pomagala.
Drugače pa ti želim, da ti uspe premagati sodelavca. :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Da ti bo pa lažje pa ti priporočam dosti kratkih in hitrih ponovitev šprinta.
primer: 15X100m šprint, med vsakim šprintom počasna hoja 100m, to nadediš dve seriji in pa intervalne tek do 500m.
Pa veliko sreče in pazi da ne pride do poškodbe. :laola
Uporabniški avatar
 štenga
Evo v teh parih dneh sem dosti migal. Drugi dan sem sicer imel kar lep musklfiber zato je sledilo naprej raztegovanje in foam rolling zjutraj, veliko različnih vaj za okrepitev trebušnih in hrbtnih mišic (core) proti večeru pa veliko koordinacijskih šprinterskih vaj z atletsko lestvijo. Ponoven musklfiber -> trebušne, hrbtne in ritne :lol:
Naslednji dan dobro uro kolesa brez pretiravanja razen z kratkimi pospeševanji (povprečni utrip v tej uri 130) + 16min "teka" (30sec na vso moč, 30 sec hoje) - skupni povprečni tempo teka pod 5min/km.
Nato en dan prosto potem pa naslednji dan ponovno raztegovanje + enourni tek. Tu sem upošteval nasvet mdebelaka in v tej uri naredil 15x100m šprinte in naslednjih 100m hodil (v realnosti je bilo 18-20s polnega sprinta ostalih 40-42s hoje za pol kroga na stadionu - torej 2rundi in 2minuti na krog oziroma 5min/km. Po tem sem naredil še nekaj pospeševanj od pol kroga do krog in se nato vrnil domov. No pri teku domov so bile noge izjemno težke a je vseeno šlo. V tej uri sem skupaj pretekel dobrih 11km.
Danes nisem imel veliko časa, sem pa šel 2x na kalvarijo 3:10 in 3:20 do vrha in naredil še par kratkih šprintov v hrib.
Toliko zaenkrat - jutri pa verjetno počivam. :--
Uporabniški avatar
 štenga
Žal mi je gužva v službi in dosti dela čez vikende onemogočilo treniranje a vseeno sem šel parkrat na kratek tek (15-20min), kjer sem vmes dal poudarek na šprinte. Vmes sem doma delal na trebušnih mišicah. Zaenkrat je torej kriza s časom, vendar se mi zdi da je že kar nekaj napredka. Upam da bom lahko šel jutri kaj na stadion malo vidit razliko. 8)
Uporabniški avatar
 štenga
Še naprej je bil povdarek na kratkih tekih (12-24min) in na mešanju hitrejšega teka in hoje. Najbolj všeč in po mojem tudi najboljši mi je bil sledeč trening: 100m hitro nato 30s hoje pa 200m hitro in 30sec nato 300... do 500 in potem nazaj, skupaj navadno slabe 3 km od tega 2,5km teka.

Pred dnevi sem šel ponovno na stadion in odtekel 5km v 22 min oziroma tempo 4:25 pri tem pa imel še nekaj rezerve, tako da mislim da tempo 4:15 naslednji teden ne bi smel predstavljati problema :laola
 ary13
Pozdravljeni

Zanima me mnenje tega programa. Tečem z 8 letno hčerko.

Hvala za odgovor in mnenja.

1. TEDEN
1. TRENING (36 minut)
Tecite 1 minuto. Hodite 2 minuti. Naredite 12 ponovitev

2. TRENING (27 minut)
Tecite 1 minuto. Hodite 2 minuti. Naredite 9 ponovitev

3. TRENING (33 minut)
Tecite 1 minuto. Hodite 2 minuti. Naredite 11 ponovitev

2. TEDEN
1. TRENING (44 minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 2 minuti. Naredite 11 ponovitev

2. TRENING (30 minut)
Tecite 1 minuto. Hodite 2 minuti. Naredite 10 ponovitev

3. TRENING (40. minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 2 minuti. Naredite 10 ponovitev

3. TEDEN
1. TRENING (50 minut)
Tecite 3 minute. Hodite 2 minuti. Naredite 10 ponovitev

2. TRENING (36 minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 2 minuti. Naredite 9 ponovitev

3. TRENING (45 minut)
Tecite 3 minute. Hodite 2 minuti. Naredite 9 ponovitev

4. TEDEN (lahek teden za počitek)
1. TRENING (40. minut)
Tecite 3 minute. Hodite 2 minuti. Naredite 8 ponovitev

2. TRENING (28 minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 2 minuti. Naredite 7 ponovitev

3. TRENING (35 minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 3 minute. Naredite 7 ponovitev

5. TEDEN
1. TRENING (40 minut)
Tecite 3 minute. Hodite 1 minuto. Naredite 10 ponovitev

2. TRENING (30 minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 1 minuto. Naredite 10 ponovitev

3. TRENING (36 minut)
Tecite 3 minute. Hodite 1 minuto. Naredite 9 ponovitev

6. TEDEN
1. TRENING (48 minut)
Tecite 5 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 8 ponovitev

2. TRENING (36 minut)
Tecite 2 minuti. Hodite 1 minuto. Naredite 12 ponovitev

3. TRENING (40 minut)

7. TEDEN
1. TRENING (55 minut)
Tecite 10 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 5 ponovitev

2. TRENING (40 minut)

3. TRENING (48 minut)
Tecite 5 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 8 ponovitev

8. TEDEN (lahek teden za počitek)
1. TRENING (44 minut)
Tecite 10 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 4 ponovitev

2. TRENING (32 minut)
Tecite 3 minute. Hodite 1 minuto. Naredite 8 ponovitev

3. TRENING (42 minut)
Tecite 5 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 7 ponovitev

9. TEDEN
1. TRENING (58 minut)
Tecite 10 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 20 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 15 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 10 minut.

2. TRENING (44 minut)
Tecite 10 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 4 ponovitve

3. TRENING
Tecite 15 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 3 ponovitve

(Teci v udobnem, pogovornem tempu. Kar pomeni, da se med tekom lahko pogovarjaš)

10. TEDEN
1. TRENING (61 minut)
Tecite 30 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 30 minuto.

2. TRENING (44 minut)

3. TRENING (47 minut)
Tecite 20 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 15 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 10 minut.

11. TEDEN
1. TRENING (61 minut)
Tecite 40 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 20 minut.

2. TRENING (44 minut)

3. TRENING (47 minut)
Tecite 20 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 15 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 10 minut.

12. TEDEN
1. TRENING (50 minut)
Tecite 50 minut.

2. TRENING (33 minut)
Tecite 10 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 3 ponovitev

3. TRENING (42 minut)
Tecite 15 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 15 minut. Hodite 1 minuto. Tecite 10 minut.

13. TEDEN
1. TRENING (40 minut)
Tecite 40 minut.

2. TRENING (33 minut)
Tecite 10 minut. Hodite 1 minuto. Naredite 3 ponovitev

3. TRENING
Udeležite se tekaške prireditve.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ta program je dobro izhodišče za začetnika. Vseeno je potrebno spremljat kakšen učinek ima na šibkelji člen (najbrž hčerko) in ga po potrebi korigirat.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA