Še vedno pod vtisi nedeljskega teka, je prišel ponedeljek, nov dan, realna podoba in analiza mojega teka. Za to rubriko »Doživetja na teku«, sem se odločil zaradi »mojih« dveh pogledov na prireditev v Sežani:
1. sama prireditev je bila fantastična, neverjetno vzdušje; super družba ste.
2. moji občutki – moje doživetje na samem teku; se pravi proga in jaz.
Posvetil se bom samo 2 točki in ta spada med doživetja. V nadaljevanju vas prosim, da me ne razumete napak in me imate za nekakšnega prepotentneža, visokoletečega rezultatskega odvisneža (sm zamudu za cca 30 let), ne, ne ni to to.
Na tek v Sežani na 8 km sem se odločil zaradi testiranja samega sebe in v primerjavi z mojimi rezultati iz treningov doma. Saj veste tekma, navijači, adrenalin pripomorejo človeku k boljšemu rezultatu, ki ga doma na treningih ne doseže. Navsezadnje (naj bi bila) je takšna prireditev tekma s samim sabo, je pokazatelj in nekakšen rezultat treningov se pravi osebnega časa, ki naj bi bilo nekakšno merilo in osebna nagrada vsakega športnika. In to TF-ci smo, športniki!
Pred samim tekom sem se počutil odlično, po dveh dneh počitka me je kar razganjalo, noge naelektrene, glava odločena na »moj super rezultat«, pogoji za tek idealni. Štart! Prva 2 km sem pretekel neverjetno lahko, zame odlično hitro, potem pa nenadoma postanejo noge teežkee kot svinec, hlastanje po zraku postane nenormalno, usta izsušena, nobene telesne moči več. Ko pa vidijo moje oči še množico tekmovalcev, ki so začeli kar švigati mimo mene je odpovedala še glava. Klanec na Orlek se mi je zdel kilometerski, polt me je oblivala, začela se je porajat misel po odstopu. Na vrhu Orleka želje po teku ni bilo več, začutim novo nastajajoči žulj, tek na silo me je izčrpal. Po spustu z Orleka sem z malooo bistrejšo glavo resno začel razmišljati, kako bom raje pomagal Fotru in Rolci pri teku. Vendar se mi je takoj postavilo vprašanje: kako bom sploh lahko pomagal, če še sam ne zmorem tečt? Z »knedlom v grlu« sem se odločil nekako priti v cilj, ki je bil v tem trenutku po moji miselnosti na drugem koncu Slovenije. Malo bolje sem se počutil, ko sem začel videvati vas TF-ce, še posebno Fotra in Rolco, zbral poslednje moči za bodrenje in se mukoma podal proti cilju trdno odločen, da se vrnem v pomoč. Prav misel na to zadnje, mi je po mojem vstopu v cilj dala neverjetno moč. Kje sem to moč dobil? Ne vem!
Nenazadnje, rezultat je bil glede na moje počutje med tekom še kar v redu in ta me ne skrbi (neskromno ali ne). Ob vseh super atributih: vreme, proga »samo« na 8 km, konfiguracijsko dokaj lahka… se mi zdi bolj zaskrbljujoče moje bedno počutje med tekom. Kaj je bilo »tisto« po 2 km? Od kje nenadna blokada, izguba moči, suha usta…? Zakaj sem v trenutku zasovražil tek, tisti tek, ki mi je ljub, me sprošča, pomirja, krepi in daje novih moči, tisti tek v katerem uživam in se kot član TF veselim snidenja z vami. Prevelika želja po rezultatu? Možno!
Moram priznati, da sem domov prišel z mešanimi občutki. Za to ni kriva prireditev ali vi forumci. Še zdaleč si nisem predstavljal ali zadal nekaj nemogočega recimo rezultat, ki bi bil zame utopija. Vendar misel na to, da sem bil na treningih doma na isti razdalji mnogo hitrejši, misel na bedno počutje med tekom, misel na moj egoizem: če mi že ni šlo, zakaj nisem šel pomagat Fotru, Matjažu… me je spravljala v mešane občutke-slabo voljo. Upam (vem), da bom danes na teku, »teku za dušco« rešil v glavi večino vprašanj, našel in začrtal realne meje samega sebe.
Vendar, kot je Lučko že večkrat napisal: rodil se je nov dan, prišel je ponedeljek…

Zdej šneeel laufat

!
Viiiiipaaaaaaavaaaa priiiihaaajjaaaamm!!!
P.S.
S tem člankom se ne mislim smiliti nikomur, ne iskati utehe pri vas TF-ci, to je samo moje doživetje teka v Sežani. Se je/bo pa sigurno kdo od vas znašel v podobni vlogi, zato bi prosil vas izkušene »stare tekaške mačke« za nasvet, izkušnje kako ste ravnali v podobnih situacijah. Seznanite, predstavite tekaškim začetnikom tudi drugo (v podzavesti večine) plat teka, ki pride postopoma – TEK NA REZULTAT.