Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 HUDMA
Jutri bo 1 teden od začetka "bolniške". Noga je čez dan v elastičnem povoju, gleženj 1 x dnevno mažem in "knajpam" v vroči in mrzli vodi. Morda, morda je za odtenek bolje, bolečina manjša, oteklina še vedno ne popušča. :!:
Uporabniški avatar
 HUDMA
Po devetnajstih dneh počitka, sem danes odtekel 10 km po napol zasneženi trasi. Hladilna krema, elastični povoj in izjemna pazljivost, ter tempo 6 min / km so mi omogočili preživetje brez obnove poškodbe.
Jutri poskusim ponoviti vajo.
Uporabniški avatar
 dexi27
Vsak zase dobro ve, no včasih pa tudi ne, kdaj in kako se vrniti k teku po poškodbi. Pa še ena stvar, da smo vsi polni modrosti, ko gre za poškodbe drugih 8)

Jaz predobro vem, da je težko ko ti poškodba prepreči tek in, da se je zelo težko sprijazniti s tem. Sam se zaradi tega vlekel poškodbo ahilove več kot eno leto. Poskušal z raznimi terapijami in vajami, itd. Vendar je najpogosteje najpomembnejši počitek in popolna ozdravitev. Seveda pa je najpomembneje, da do tega spoznanja pride vsak sam. Meni se je končno posvetilo :oops: Sicer sedaj že dva meseca ne tečem in stvari počasi in sigurno grejo na bolje, tek sem nadomestil z hojo, kolesarjenjem in z treningom za moč, no sedaj v zimskem času pa še z tekom na smučeh. To mi ne dela preglavic pri moji poškodbi in jo ne poslabšuje.

No kaj hočem rečt je to, da je potrebno bit včasih mal potrpežljiv in zadeve pozdravit, kot pa vlečt neko stvar v nedogled in jo s tem samo še slabšat.

Vsekakor pa vsak zase najbolje ve in zato dober tek :wink:
 urbancek
Se strinjam!

A vseeno se ljudje težko odločimo za počitek in popolno prenehanje s tekom za daljši čas, ker je pri teku pač tako, da ljudje težko pozabimo na ves naš trud in prizadevanje, ki sta nas pripeljala na nek nivo in potem moramo štartati skoraj znova... :?
Uporabniški avatar
 pajo
urbancek napisal/-a:Se strinjam!

A vseeno se ljudje težko odločimo za počitek in popolno prenehanje s tekom za daljši čas, ker je pri teku pač tako, da ljudje težko pozabimo na ves naš trud in prizadevanje, ki sta nas pripeljala na nek nivo in potem moramo štartati skoraj znova... :?

Drži kar si napisal. Samo ko poškodbo vlečeš v nedogled in ko ne vem komu nekaj dokazuješ :roll: trpiš,veš in čutiš, da to ni to... Počitek ljudje božji. Vas bo že srečala pamet ne glede na izobrazbo. :D Ne pozabite, da smo MI še vedno ljubiteljski tekači in, da nam ni to kruh za preživetje. Bo držalo?
 urbancek
Seveda da to ni to, saj zaradi poškodbe ne moreš trenirati toliko kot konkurenca in si vedno nekje soliden, težko pa prideš zraven najboljšim (pa čeprav imaš lahko še večji potencial kot oni).
Zame je največ kar lahko tekač doseže to, da se zna obvarovati pred poškodbami, da mu le-te ne onemogočijo treninga oz. napredovanja. Ker potem je to tudi zadovoljen tekač, saj lahko nemoteno počne tisto v čemer uživa, torej teče.
Uporabniški avatar
 HUDMA
Hopla! Vesel sem, da se debatira ...
Evo, danes sem odtekel že tretjič 10 km v treh dneh. Prezadovoljen. "Malo" me moti, ker gre res počasi, ampak cilj je še vedno dosegljiv. Bolečina NE raste! :laola

Evo, pajo, strinjam se s tabo, nihče mi ne bo plačal, nihče ne bo dal zlate kolajne ali lovorjevega venca, ko dosežem cilj. Spil bom pivo in si rekel: "Ejga, dobr sem zborbal!". In to mi je dovolj. Na tak način sem nekoč uspel zgubiti 32 kg, na tak način sem nekoč uspel pokaditi zadnji cigaret ...
Mater, pa še v Radence bi šel rad ... In to naslednje leto ... In 42 km ... In ne bi bil rad najpočasnejši ... :oops:
 spela*
Pa kam se ti mudi s tem maratonom?
Je tvoj cilj preteči maraton in odnehati? Ali pa je tvoj cilj TEČI - in nekoč preteči tudi maraton, pa potem spet še enega in še enega?
Uporabniški avatar
 dexi27
Itak je zdaj zima in čas za nabiranje baze, to pomeni treningi na nizki intenzivnosti, ki se lahko nadomestijo s čim drugim, npr. spiner, plavanje, tek na smučeh... In s tem lahko tvoja pripravljenost ostane na nivoju, ki bo nato dovolil nemoteno nadaljevanje, ko se začne sezona :wink:
Uporabniški avatar
 HUDMA
Seveda se strinjam z vami. Z glavo skozi zid ne gre. Ampak jokcanje za pečjo pa tudi ne pomaga. 19 dni sem počival, zdaj pa je čas, da grem spet na pot. Bolečina se zdaj da že zelo dobro ublažiti z geli in elastičnimi povoji. Brez nove poškodbe sem oddelal 4 x 10 km, upam in verjamem, da sem na pravi poti.
Špela, res se ne mudi z maratonom, ampak ... saj veš, ko si človek postavi cilj, ga hoče tudi doseči ali preseči ... Mogoče bom potem tekel še mnoge maratone, mogoče se spustim v kolesarske podvige, začnem spet turno smučati, plezati ... Kdo ve? :wink:
Uporabniški avatar
 ugor
HUDMA napisal/-a: Brez nove poškodbe sem oddelal 4 x 10 km, upam in verjamem, da sem na pravi poti.

Žal ni si na pravi poti saj pretiravaš.
Uporabniški avatar
 HUDMA
Še 70 km do (prvega) cilja ... Časa pa 13 dni ... Tempo je že 5 min / km, bolečina skoraj zanemarljiva ...
Januarja pa razmislek kako naprej! Hvala za opomine, tudi ti so včasih potrebni ...
 Bojchy
Pozdravljeni!
Nekje nazaj na tej debati sem zasledila, da vas zanima tudi ženska izkušnja... :wink: Torej..tečem že približno pol leta. Stara sem 26 let :) Pred tem sem 10 let večinoma preležala na kavču :roll: in se večinoma ukvarjala z drugimi manj kondicijskimi športi ( bordanje, vejkanje). Sem tudi kadilka (zdaj seveda zmanjšujem in tudi nameravam čisto opustiti). Moja tekaška kariera se je začela tako, da me je prijateljica prepričala, da grem z njo letos spomladi na DM tek. Seveda pred tem nisem nič tekla, delala sem samo vaje za moč, saj sem se pripravljala za vejkersko sezono. Pa sem si rekla...teh malih 5km pa že zmorem. Pa sem šla...Celo nisem bila zadnja :) Seveda je bilo po teku počutje na nuli, saj sem dala vse od sebe. Kasneje je pogovor nanesel, da gre prijateljica na ljubljanski maraton na 10km in naj grem z njo. Zdelo se mi je, da imam zelo malo časa za priprave, vendar sem vseeno privolila. In tako se je začelo...Prvi kilometri so bili muka (začela sem z 3km 3-krat tedensko), sploh ker je bilo poletje in zame peklensko vroče. Julija sem ponavadi cel mesec na morju, tako da tisti mesec je bilo teka malo, ker nisem ravno jutranji tip, zvečer je pa bilo preveč ljudi na moji tekaški stezi... :) Ko sem prišla iz morja, pa se je začelo...povečevanje razdalje, povečevanje tempa. Enkrat tedensko sem začela hoditi na tekaške treninge v bližini (super je teči v skupini!) Izvajali smo vse: dolge razdalje, kratke, fartleke, tempo teke... Skoraj sem bila že pripravljena. Mesec pred LM so me novi tekaški kolegi prepričali, naj grem na eno preizkušnjo 10km. Šla sem na Tek po lavričevi poti. Seveda so me nahecali (bilo je toliko hriba, da sem komaj preživela!), ampak je šlo! In lej ga zlomka...dali so mi kar pokal za 3.mesto v kategoriji :D Seveda dodatna vspodbuda zame... Čez 14 dni sem šla še na eno preizkušnjo in tudi tam stopničke. Do LM je bilo še 14 dni, tako da sem še malo delala na moči in kondiciji. In prišel je tisti dan. Bila sem takooooo živčna! :) Ampak vzdušje je bilo super. Prva 2km vso bile noge težke (premalo ogreta), potem pa samo gas :) Ko sem prišla v cilj, sem se počutila super! Cilj dosežen, zdaj pa novim ciljem naproti :D Pa moram se še pohvalt... dosegla sem 50.mesto med ženskami s časom 47.36. Po LM zame ni bilo počitka. Po dnevu pavze sem bila spet polna energije. Ker so se s skrajšanjem dneva končali tudi moji tekaški treningi v skupini, sem začela teči sama po 2-3 tedensko in še 1 tedensko malo daljšo traso s prijateljem. 1 tedensko delam tudi vaje za moč ( da bom spomladi močna in fit :P ). Ker sem ugotovila, da mi bolj sede tek v hrib kot ravnina, se udeležujem tekaškega pokala na Gospodično. Ni boljšega kot to, da ves izmučen, ves srečen prideš na vrh in ponovno dosežeš svoj cilj! Do zdaj sem bila 3krat in bilo je super! Tudi ko je scalo sem uživala na vso moč! Komaj čakam,da zapade sneg, da se preizkusim tudi v teku po snegu :)

V glavnem...tek je postal moj nov način življenja, moj nov užitek! :D

(upam,da nisem preveč nakladala :) )

Lp
Uporabniški avatar
 Luka6
Ja Bojana - Bojchy čestitke z moje strani. Vidim, da ti gre super v tej zimski ligi. Le tako naprej. ;)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA