Taja napisal/-a:Fotr, ... dej ti meni, prosim, razloži...
Zdej, če misliš da obvladam tekaško sceno, to ne bo držalo.

Čeprav tečem že okoli 20 let, nimam prav nobenih rezultatov,

s tem mislim rezultatov na tekmovanjih, sicer jih je mnogo in izredno koristni so.

Mogoče mi gre samo malo bolje od rok, da doživetja in drugo dogajanje ob teku opišem s pomočjo domišljije.

Bom povedal. Kot sem rekel tečem okoli 20 let, ampak to je bilo bolj bezljanje,

čeprav je bilo lepo, a kakšne tekaške izkušnje se pri tem niso nabrale.

Razen tega, da sem videl nešteto mavric, zahajajočih in vzhajajočih sonc, zasneženih dreves ob poti, bistrih potočkov, ki so se iztekali po pobočjih, ko je prenehala ploha itd…

Tudi pri teku je potrebna neka zmernost, sicer obležiš ali omagaš takrat, ko misliš, da si najbolje pripravljen.

Skoraj vsako leto se mi je zgodilo, da sem bil ali preveč zmatran, ali zbolel, ali se naveličal, v takih pavzah sem izgubil vso kondicijo in se ponavadi zredil, čeprav šlonk nisem bil skoraj nikoli.

Potem pa pridejo tudi takele misli: Pa zakaj se hudiča matram s temi teki, saj mi ni potrebno. Pa je, zelo potrebno, skoraj nujno je imeti kondicijo in tek je najboljši za to.

Sicer se ne matraš na teku, ampak se matraš, ko je treba hoditi peš, ali ko je treba po stopnicah, ali ko je treba obuti čevelj.

Na koncu pride situacija, da se mučiš celo pri vstajanju s kavča ali pri oblačenju.

Posebno, ko pridejo leta, postajaš vedno bolj betežen. Smisel živeti pa ni v tem, da živiš dolgo, ampak po mojem v tem, da dokler živiš, živiš kvalitetno. S tekom in aktivnim življenjem pa kvaliteta pride sama po sebi.

Tudi forum je ena takih stvari. Če sodeluješ v forumu, če napišeš cilje in rezultate, ki jih vidi mnogo ljudi, potem nisi obljubil samo sam sebi, da boš bolj intenzivno živel, ampak si obljubil množici ljudi s podobnimi željami in stremenji. To pa te zavezuje, da te obljube bolj zagotovo izpolniš.
Če nimaš kondicije, se matraš pri najosnovnejših človeških opravilih, matraš se bolj, kot če tečeš po gozdnih poteh, po zelenih poljanah, obenem pa kot Mojcej lepo pravi, tečeš še po jasah svoje duše.
Načrtno sem začel teči šele predlani, ko je Polet začel objavljati načrte treninga za maraton. Takrat sem se začel tudi udeleževati tekmovanj in zagotovo je velika stimulacija, ki te požene naprej, ko vidiš, da ti je množica tekačev podobnih. No pa saj to že sama veš, sicer se ne bi srečala na forumu.

Dobro je, da imaš neki plan teka in da se ga držiš, pa tudi če ga sam sestaviš. Če ga nimaš, potem se zgodi, kot praviš, da bi lahko kar šibala in šibala.

Tek je kot seks, prijeten, koristen, a ko je najlepše je treba nehati.

Mogoče se včasih še malo pomatraš. Da napraviš vtis, da se dokažeš, ampak je bolj izjema kot pravilo.
Za ogrevanje porabim prvih 15 minut teka (ne seksa), glede na zmožnosti tekača, pa je odvisna hitrost teka za ogrevanje, kot tudi hitrost nadaljnjega teka. Tečem trikrat na teden in čeprav sem mali maraton že pretekel, se ravnam po Poletovih navodilih za začetnike, ki so objavljeni tudi na forumu. Enkrat na teden grem drsat ali rolat. Ob koncu teka se vedno razgibam z vajami, ki so bile naslikane v Poletu in sem jih poslal tudi v galerijo na TF. Izkušnje sicer imam nekakšne ampak niso bogvekaj,

rezultati pa so taki, da se jih ne da meriti s štoparico.
Če primerjam s seksom še naprej, pri teku imam izkušnje, a nimam rezultatov, pri seksu nimam izkušenj, a imam rezultate.

Spet sem se razpisal, ampak to je fotrovska pridiga, saj je tako ponavadi, a ne? Čeprav fotri o seksu ne govorijo radi, posebno z ženskimi naslednicami ne. No ja, saj govorim o teku…Če bi rada izvedela še kaj, kar vprašaj. Na forumu vsi vse vemo!:D