Že kar nekajkrat davno nazaj, so mi objavili kakšen članek, a tako željno, kot sem danes pričakoval Polet, še nikoli nisem čakal na dostavo časopisa. Ponavadi ga prinese okoli 7. ure, danes pa raznašalca ni in ni hotelo biti. Na TF sem videl, da so nekateri članek že prebrali in da jim je všeč, zato je bilo pričakovanje toliko bolj nestrpno. Časopisa ni in ni hotelo biti, pa prav danes, sem se pritoževal, prav danes mora imeti zamudo, čeprav je minilo samo nekaj minut. No končno, čakal sem ga že na cesti in preden sem prišel v hišo, sem članek že prebral. Zanimalo me je, kako ga je Kalček priredil, pa sem ugotovil, daje članek boljši kot original. Tako, da gre tudi Kalčku zasluga, da je članek tak kot je.
Drugo dejanje pa je, ko sem bral odzive na predstavitev TF. Tako ste me hvalili, da sem se počutil kot v sedmih nebesih, vse okoli mene je pelo, še škripajoča vrata, ki mi gredo vedno na živce in bi jim moral podmazati tečaje, so danes škripala kot začetni takti Mozartove Eine kleine Nachtmusik. Res je lepo brati in poslušati (nekateri so me hvalili tudi po telefonu) dobra mnenja od ljudi, ki jih poznam in spoštujem. Kot da bi tekli skupaj skozi prelestne kraje in skupaj doživljali preporod duha in telesa v večno mladost in življenje, tako sem se počutil. Srčno upam, da se bo duh Tekaškega foruma, kot sem ga skušal pokazati v članku širil in da ga nič ne bo pokvarilo ali spremenilo, kvečjemu naj se spremeni na boljše, tako da bo vplival na še več ljudi, da bodo poskušali s tekom zapolniti svoje življenjske radosti ali premostiti težave in nevšečnosti. Hvala za vse pohvale še posebno, če bo članek dosegel svoj namen. Vsakič, ko sem na forumu prebral novo pohvalo sem šel še enkrat brat članek in še sam, čeprav sem ga napisal, sem v njem našel nekaj novega. Se vidi, da sem ideje, energijo in miselnost pobral iz sporočil članov TF in tudi po tem se vidi, da množica dobrih ljudi pomeni moč, ki lahko res prinaša nekaj novega.
Upam, da ne bo nihče zameril, če pošljem original članek, ki je bil sicer predolg, na TF, za tiste, ki ga še niste prebrali ali še ne morete priti do Poleta. Še enkrat hvala za tako prijazne pohvale, ki mi veliko pomenijo.
TEKAŠKI FORUM
Bi kdo verjel, da obstaja kraj in prostor, kjer čas teče počasneje zaradi hitrejšega gibanja in teka in so vsi, ki so te blagodejnosti deležni videti mlajši, lepši, vitalnejši? Ali veste, da obstajajo kotički in prostori, kjer se srečujejo ljudje različnih starosti, obeh spolov, različnih okusov in življenjskih nazorov, pa se sproščeno pogovarjajo in zabavajo in da je tam vsak zaželen, ne glede na hitrost premikanja, ne glede na težo telesa ali število križev na hrbtu? Bi doživljali občutke, ki vas prevevajo ob nočnem teku skozi zimski gozd, ko pod vsakim korakom zahreščijo beli kristali v sveže steptanem snegu na cesti ali kako skozi množico lukenj v raztrganih oblakih ob pršenju pomladnega dežja sijejo sončni žarki in ustvarjajo množico mavričnih barv, ki se lesketajo na mokrih iglicah temnozelenih jelk? Ste že tekli po jasah svoje duše? Poznate kraj na svetu, kjer skupina različnih ljudi teče v spomin na preminulega tekača, kjer druga skupina teče na teku zaupanja v pomoč odvisnikom, kjer tretja skupina pobira medalje in nagrade na tekmovanjih po vsej deželi, kjer številni tekači ohranjajo telesno kondicijo z merjenjem hitrosti teka na stadionu, ugotavljanjem telesne teže, višine in debeline kožnih gub, poleg tega pa so še deležni strokovnih nasvetov, kaj je najbolje za telo in dušo? Si lahko zamislite, da večina navzočih na tekmi bolj bodri zadnjega na teku kot pa zmagovalce? Ste že kdaj doživeli, kako se na teku med seboj vzpodbujajo vodilni tekači in tekači na začelju? Bi verjeli, če bi videli prekaljene tekače kako na tekaški tekmi tečejo z invalidi na vozičkih in jim pričarajo vzdušje resničnega tekaškega praznika, o katerem bi drugače lahko samo sanjali, zato pa jim zato dekleta na vozičkih spečejo torto in jih povabijo na pojedino in klepet? Bi vam bilo všeč, da bi bili po tekih ali že med teki postreženi z najboljšimi slaščicami, pecivi in tortami, ki jih tekačice, pa tudi tekači, spečejo sami? Bi radi izbrano jedli in izvedeli skrivne recepte sladokuscev in gurmanov ali kam po teku na dober zalogaj za povrnitev izgubljenih telesnih sokov in tekočin? Rabite nasvete in pomoč pri hujšanju, kurjenju maščobe in premagovanju predsodkov zaradi kakršne koli resnične ali izmišljene pomanjkljivosti? Koga ne bi zanimalo, kako se odpravijo tegobe in doživijo radosti, ki spremljajo tekače in tekačice v dolgih letih tekanja po gozdovih, cestah ali travnikih ali kje dobiti najboljšo tekaško opremo ali vsakodnevne informacije o vseh tekaških pa tudi drugih tekmovanjih po Sloveniji. Kdo, ki mu je tek blizu, si ne bi rad ogledoval mojstrskih in informativnih fotografij svoje udeležbe na teku? Bi poskusili opisati svoje občutke in doživetja na tekih ali bi samo brali pustolovščine, ki so jih doživeli drugi. Vas mineva volja in se vam ne da več teči? Rabite motivacijo, vzpodbudo, bodrenje, pa tudi zabavo, smeh, sproščenost, resne pogovore in analize? Bi bili zadovoljni, če bi za vas navijala mlada dekleta, vas spodbujali stasiti mladeniči ali bodrili zreli moški in privlačne žene? Dvomite o sebi in si ne upate lotiti daljšega teka, nimate volje, da bi začeli teči, se ne morete odločiti zmanjšati telesne teže, pa ne veste, kje je tak čarobni kraj na svetu, ki bi to omogočil? Bi se dalo domeniti s skupino tekačev, da bi skupaj tekli na kakršnemkoli teku in se o tem dogovoriti že vnaprej ali za udeležbo na oddaljenejšem teku, pa nimate prevoza ali se vam zdi vožnja do tja predolga in bi prisedli k družbi tekačev, ki ima še prostor v avtu? Bi se prepričali, če je tek res imenitna osnova za meditacijo, za dovod svežega kisika v možgane in pljuča, za prekrvavitev zadnjih kapilar na nogah in rokah, za aktiviranje mišic po celem telesu? Ali verjamete, da simpatična in elegantna 76 letna gospa preteče 10 kilometrsko progo v manj kot eni uri, da 106 kilski fotr dobi priznanje na Cooperjev teku? Bi radi izvedeli podrobnosti o tekih v sosednjih državah, v evropskih prestolnicah, na svetovno znanih maratonih in občutke in doživljaje tekačev na njih. Vas zanimajo poročila z vseh tekaških prireditev v Sloveniji? Se radi šalite, bi tekli za sladoled, bi radi navijali in bodrili svoje bližnje, ki tečejo? Je v vašo čast že kdo napisal pesmico, ste filozofski tip in radi modrujete, imate bujno domišljijo in ste podvrženi fantaziranju? Bi radi spoznali internetne povezave na uradne koledarje rekreativnih prireditev, bi radi objavili v fotogaleriji svoje slike in fotografije s tekaških prireditev in dogodkov, bi se radi dogovorili za skupne treninge - kje, kdaj, kako in s kom bi radi tekli, bi radi izvedeli vse o ne le tekaški, tudi ostali športni opremi, obleki, obutvi, pripomočkih, naslavljali na ustrezna mesta vprašanja, predloge, nasvete o uporabi, obenem pa posredovali svoje izkušnje drugim. Ste radovedni, kako in kakšne peripetije se lahko dogodijo na tekih ob srečanjih z raznovrstnimi živalmi, vas zanima v katero smer bo šel razvoj tekaške opreme v daljni prihodnosti. Iščete priložnost, da bi svoje izkušnje, doživetja občutke, prigode, pustolovščine, poškodbe na teku, delili z ljudmi s sorodnimi usmeritvami, bi radi doživeli srečanja z ljudmi, ki jim tek v življenju veliko pomeni in so zaradi tega polni radosti zdravja in dobre volje. Ne boste verjeli, a obstaja tak kraj. To je Tekaški forum, ki pa ne pomeni samo naslov internetne strani
http://www.sportosplet.net, ampak je ta stran samo izhodišče za medsebojno obveščanje, kje se bomo družili, kje bomo tekli, kje bomo tek analizirali, kdo je zmagal in vse zgoraj naštete zadeve, ki pa tudi niso vse. Vsak lahko predlaga novo temo in spremlja odziv članov. Najboljše šele pride. To pa je druženje po tekmah ali na treningih, izpeljava različnih tekov ob menjavah letnih časov, potekajo tudi dogovori o tekaškem pikniku. To je tek po tekaških stezah od Radencev do Kranjske gore od Čateških toplic do Trsta. Na internetni strani se zbirajo samo ideje, ki pa jih člani tekaškega foruma uresničujejo na terenih. Skratka tekaški raj in enciklopedija, športna aktivnost, kulturna dejavnost, od prelesti narave do toplih, prijateljskih in človeških medsebojnih odnosov do lepote pokrajine, do bogastva izražanja ob opisih doživetij najsi bo v prozi ali v verzih. Ni nobenega pogoja za pristop, razen morda ljubezen do teka po naravi in na stadionu ali odločitev spremeniti škodljive navade in storiti nekaj dobrega zase, če ste pa že tekač, pa za vstop ni pomembno ali ste vrhunski ali rekreativni ali začetnik. Vsi pomagamo vsem, vsak pomaga vsakemu, vsak pomaga vsem in vsi pomagamo vsakemu. To je Tekaški forum in škrlatna krogla na njegovih majicah simbolizira vzhod novega druženja in nove miselnosti v teku in športu sploh.
FOTR