Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 klopotec
IRA napisal/-a:
semjul napisal/-a::D

nekaj sem pa pozabil :twisted:

Na ultra teku spoznaš možiclna, ki ti sedi na levi rami in ti šepeče stvari, ki naj bi te odvrnile od začrtanega cilja. Jaz sem ga poimenoval Škrpicelj :twisted:

In boj z njim je krvav, zmaga nad njim pa pravi posladek :wink:

Ah tega strica sem jest spoznala že na 10km :twisted:

Seveda si ga. Ampak s kilometri postaja vedno bolj glasen, pa vsiljiv, pa nesramen. Ma komaj se ga otepaš.
 Jožko
Pozdravljeni!
Za sabo nimam nekih velikih izkušenj na množičnih maratonih, sem letos komaj pretekel svoj prvi uradni cestni maraton v Ljubljani in moram priznat z ne prevelikimi pripravami v kar zadovoljivem času in ne boste verjeli sem celo pot resnično užival v dobri družbi. :D Kaj je čar tega ne vem, vem pa da sem bil na koncu zelo zadovoljen.
So mi pa bolj pri srcu dolgi teki v neokrnjeni naravi, teh pa sem naredil že kar nekaj in na te teke sem pa v resnici ponosen. K24, GM4O x 3 in še bi jih lahko naštel. To pa so teki, ki trajajo 20 do 24 ur in dragi moj TAE tu pa spoznaš samega sebe in koliko je vredna tvoja beseda, ki jo daš samemu sebi in koliko je močan tvoj drugi jaz, ki ti šepeče razno razne stvari, da bi te odvrnil od zadane namere.
In ko tako tečeš ure in ure in veš, da tvoj motor dela brezhibno na meji obratov in čutiš, da ti to da energijo padeš v trans, ki je neustavljiv, ki ti ne da da bi prenehal in kljub utrujenosti te le ta ne premaga in človek je tako ponosen sam nase in navse, ki ti pri takih projektih pomagajo, da kje v kakšnem skritem kotičku daleč proč od tistih, ki te hodijo gledat kakšen si in zakaj nisi še tako utrujen, kot so predvidevali ONI, ne hote potočiš solzico sreče. Dolgi teki sam govorim lahko le o tistih v naravi so povezani z močnimi čustvi, to ni tek, ki se ga ti izmisliš danes in ga jutri od tečeš to je plod želja , ki se v tebi nabirajo, to je ljubezen do krajev v katerih pričuješ svoj obstoj, to niso teki za vpis v Ginesovo knjigo rekordov. To je enostavno ljubezen do teka, hoje, samega sebe, do vseh lepot, ki nas obdajajo.
Po takem teku se ti duša oddahne in nekaj časa spet lahko živiš v miru s spomini in lepimi občutki, dokler se v tebi spet ne pojavi tista žilica, ki te nekako napelje v razmišljanje o izvedi novih dogodivščin.
Seveda je take "podvige" najbolje opravljati sam, ker je težko dobiti ekipo tako enakovrednih partnerjev, da bi bilo to uspešno. Ni pa to vedno tako, nam je uspelo preteči skoraj 100 km z 10 000 višinskih metrov gor - dol s številčno ekipo. Kot eden smo bili, čeprav nas je bilo 11, tudi to je prekrasno doživetje na katerega sem še kako ponosen in seveda na vse sotovariše in nasploh na celotno ekipo. Jah ne vem, če sem ti povedal kaj novega ampak to se mi je porodilo v tem trenutku
No upam, da nisem vso zadevo preveč zafilozofiral :D :!:
Nazadnje spremenil Jožko, dne 17 Nov 2008, 18:26, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 mojcej77
IRA napisal/-a:
semjul napisal/-a::D

nekaj sem pa pozabil :twisted:

Na ultra teku spoznaš možiclna, ki ti sedi na levi rami in ti šepeče stvari, ki naj bi te odvrnile od začrtanega cilja. Jaz sem ga poimenoval Škrpicelj :twisted:

In boj z njim je krvav, zmaga nad njim pa pravi posladek :wink:

Ah tega strica sem jest spoznala že na 10km :twisted:

A Škrpicelj?
Ah, jst sm ga spoznala že med ležanjem na kavču, ko mi je rekel, naj si le privoščim še malo "počitka" in "hladilniškega razvajanja" :D
...ko sem pa začela spet tečt, mi je pa mal zameru ;)...

lp,

m
Uporabniški avatar
 tae
Zgodbe vseh ultrašev so globoko prepojene s čustvi.

Jožko, nič nisi preveč zafilozofiral. :D Če je priprava na ultra tek dolga, če izvedba določenega projekta traja daljše časovno obdobje in če spomini ostanejo večni, to pomeni, da se spodobi, da se v tej temi razpišete na dolgo in široko.

PS: Da me ne bo kdo narobe razumel. Tema je nekako namenjena izkušnjam ultrašev ali pomoč tistim, ki bi to radi postali. Mene ne vleče v te vode (sorry Inot, nisi me še pregovoril :D )
Uporabniški avatar
 natasa
IRA napisal/-a:Jaz bi pa vprašala koliko vsi vi ultraši trenirate?
Nataša je napisala da trenira 5x, 6x tedensko, čez vikend daljši tek cca 30km....
Kaj pa vmes, kakšne dolžine so vmesni teki?
Pa vi, kako uspete uskladit toliko treningov in tako dolge treninge u vsakdanjim življenjem ... saj je vendarle treba tut delat, se ubadat s familijo itd. itd. in ko takole razmišljam o tej temi ... se sprašujem kako vam vse skupaj uspe!?
Ne govorimo sedaj o treningih, ki trajajo urco in to je to...

Odvisno od časa med tednom redko več kot 6 -12km km.
za kar pa ne potrebujem več kot eno urco, zato grem največkrat zvečer po osmi , ko moja otročka že sladko spita, medtem je doma mož oz. se izmenjujeva. Vse je stvar organizacije ,sicer pa koliko ljudi najmanj eno uro na dan gleda tv ali počiva na kavču??? :twisted: No, to se pri meni redko zgodi razen, kadar "moram"gledat kakšno risanko :wink: Npr. medtem, ko sinka peljem na atletiko ne čepim in čebljam tam 1uro, kot ostale mamice, ampak zraven naredim trening tudi jaz.Sicer pa , ko 1x nabereš bazo km moraš to samo še vzdrževati in potem lahko mirne duše kakšen dolgi trening izpustiš.Čez zimo pa tudi kakšen dan več v tednu počivam. Tako je pri meni.

Semjul
zanimivo ime za možiclja.:wink:

:wink: [/b]
Uporabniški avatar
 Vreme
Uf ZdravkoC to pa si napisal čisto v tvojem slogu, a tudi tako, da človeka kar pritegne, da bi šel med ultraše :D

Sicer pa je vsaj kar se mene tiče je zame trenutno ultra preteči Šentiljsko pot v enem kosu, mogoče pa celo drugo leto! :wink:
Uporabniški avatar
 IRA
nataša hvala, si zelo pomagala :twisted:

Glede unga "možiclja" pa ... ja definitivno.
Do 5km je zdej kar tiho, na 10 že sem pa tja uščipne in reče "dej ti mal na Garmina poglej no" ... od 10 do 12km KRIČI ... pol malo utihne in se oglasi spet tam nekje okoli 17km - dela se k da ma "infarkt" ... tam pri 18km ga zvije in obmolkne ... pri 20km pa že navija ... "samo še malo, samo še malo"... no več pa še nisem šla k 21km :lol:

Ok na Sladkih6 sem šla več pa me je bolj kot možiclja blo strah poškodb, da nebi kej staknila pred Palmanovo ...

Ja, tko je ... če nimaš "baze" ne kar se tiče km, ne kar se tiče izkušenj pol si bolj kot ne skos v kakšni dilemi ... ko ne veš še a boli, ker boli ... al boli ker je lahko že narobe ... al ...

... sej bomo :wink:
Drugo leto na Sladkih6 bom že več vedla in skupaj z vami šetala "možiclja" iz leve na desno ramo in nazaj :twisted:

Lp
 spela*
Jožko, lepo opisano. Človeka kar navduši. Čeprav bolj tista različica v skupini kot pa individualna. :D

Če si lahko sposodim Taetovo temo za podvprašanja ... Mene zanima, koliko takšnih tekov opravite (na mesec, leto ...) in kje. Si izbirate predvsem uradne teke ali kdaj tudi povsem sami opravite s tako dolgo razdaljo. Tiste, ki se na take razdalje podajate tudi v lastni režiji in sami (torej ne v družbi), pa bi vprašala, kako si v tem primeru organizirate logistiko - pijača, hrana in ali imate pri tem v mislih tudi to, da bi morda nekje sredi gozda potrebovali zdravniško pomoč.
Uporabniški avatar
 natasa
IRA napisal/-a:nataša hvala, si zelo pomagala :twisted:

Glede unga "možiclja" pa ... ja definitivno.
Do 5km je zdej kar tiho, na 10 že sem pa tja uščipne in reče "dej ti mal na Garmina poglej no" ... od 10 do 12km KRIČI ... pol malo utihne in se oglasi spet tam nekje okoli 17km - dela se k da ma "infarkt" ... tam pri 18km ga zvije in obmolkne ... pri 20km pa že navija ... "samo še malo, samo še malo"... no več pa še nisem šla k 21km :lol:

Ok na Sladkih6 sem šla več pa me je bolj kot možiclja blo strah poškodb, da nebi kej staknila pred Palmanovo ...

Ja, tko je ... če nimaš "baze" ne kar se tiče km, ne kar se tiče izkušenj pol si bolj kot ne skos v kakšni dilemi ... ko ne veš še a boli, ker boli ... al boli ker je lahko že narobe ... al ...

... sej bomo :wink:
Drugo leto na Sladkih6 bom že več vedla in skupaj z vami šetala "možiclja" iz leve na desno ramo in nazaj :twisted:

Lp

HI,HI, HI si pa duhovita. :lol:
Uporabniški avatar
 dexi27
No jaz sem bolj frišten med ultraši in nimam take bere ultra tekov, ampak zase lahko rečem, da je bil to izziv ali lahko preteče neko ultra razdlajo npr. 100 km.
Natrenirat se to glih ne da, no lahko velik tečeš ampak kolk pa v kakem tempu, to pa so vprašanja, ki si jih lahko človek zastavlja skoz, pa ne vem če bo najdu pravilen odgovor. Jaz zase lahk rečem, da veliko pretečem, nekaj tud prekolesarim, ampak na treningu ne delam ekstremnih razdalj. Letos sem za trening pretekel največ 32 km, pa še to samo enkrat, pa pol še parkrat okol 28 km, ostalo pa samo med 15 in 20 km, je pa res da vsak dan.

Ampak tu je kot ZdravkoC reče vse v glavi, čuj.

No bojo še drugi z malo daljšim stažem kaj dodali, se bom še jaz kaj naučil.
Uporabniški avatar
 Z*
Oh, Jožko, to si pa tako lepo povedal, kako res, sem se kar stopila ... :oops: :cast:
Uporabniški avatar
 areh
Jebela, jz sn leta 1994 premagal(malo tekel, veliko hodil)maraton Logarska od Celja do Logarske 75 km. "Nikoli več" sem rekel. No in tega se šedanes lepo držim :wink: .Imam pa zelo rad tek. Do 2 h :lol: .
lPA
Uporabniški avatar
 Jančika
Kar se tiče teka, se nimam ravno pravice oglašati na tej temi, saj je moja najdaljša razdalja do sedaj 21km (kar se mi je pred leti, ko sem začela teči in sem tekla samo zato, da sem se malo razmigala, zdelo čisto noro, hehe).

Imam pa za sabo eno drugo recimo temu ultra izkušnjo, ki je morda primerljiva. Prehodila sem Camino de Santiago in sicer ne samo so Santiaga, ampak še naprej do Finisterre (=konec sveta, najzahodnješi rt), kar znese 860km. Za celotno pot sem (sva, z možem) potrebovala 34 dni. Na hrbtu 10-kilski rukzak (mož je nosil 15-kilskega) in sva šla. Kaj me je gnalo? Pojma nimam; ko sem prvič prebrala kaj o tej poti (članek v Poletu), je bila moja misel: lej ga norca, kaj se je šel. Pa me je nekaj zahaklalo in mi ni šlo več iz glave in sem morala it.

Najlepše od vsega je bilo biti sama s sabo (in možem; ampak ker hodiš po 8-10 ur na dan, je jasno, da se ves čas ne moreš pogovarjati, tako da sva govorila mogoče eno uro). Misli v glavi: leva, desna, leva, desna. Boli, boli, boli. In to v nedogled :lol: . Telo ves čas dela, čeprav včasih še komajda, glava pa me je 2x izdala :oops: . Občutki na cilju - juhuhu! Neopisljivo. Seveda bova šla spet, ne moreva, da ne bi. Čez kakih 20 let, ko bojo otroc veliki. A ni fajn imet nekega cilja v lajfu, hahaha!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
No vidiš @tae, da je to zanimiva tema. Pričakujem, da bo še kdo kaj dodal in to s povsem drugega zornega kota, kot npr. @Jančika.

Kako in od kod se porajajo ultraške želje? Lep odgovor je dal @Vreme. Ima čudovit cilj, da v enem kosu preteče domačo planinsko pot, ki je poleg višincev tudi dolga preko 50 km.

Ko se je EČO podal na pot, so se mi porodile paralele med Semjulovim projektom na oddaljeno vasovanje in Ečovim od doma do doma, ter mojim tri leta starim idejnim projektom, da bi tekel v rodno vas. Zgleda, da domovi in korenine vlečejo. To je posebno podpoglavje ultra tekov v območju ultra treningov.
Uporabniški avatar
 zvone
Pozdravljeni!

Jožko, Zdravko, Semjul in še kdo so lepo napisali čari ultratekov.

Dodal bi le še to:

Če v tem ne uživaš, potem se itak s tem ne boš ukvarjal.

Pa ne gre samo za tek, v sebi moraš imeti in začutiti kup drugih stvari.
Skoraj "trdil" bi, da je tek "le eden od manjših pogojev" za uspeh.

Da pa bi sploh prišel do stopnje, ko je ultratek "užitek" je potrebno veliko, veliko truda in treninga ter veliko poizkusov
(sam sem potreboval več let treningov in extremnih tekov, da se prišel v stanje, ko me "zanimajo le še večji in daljši izzivi") .

Je sploh kaj lepšega, kot to, da ugotoviš, da je za tabo npr. 100 km in več pretečenih poti, številni osvojeni vrhovi, jutranji, dnevni in nočni utripi v naravi, kot to, da kljub 100 km in več pretečenih/prehojenih kilometrov, še vedno lahko tečeš/hodiš, pred sabo pa imaš cilj ki si si ga zadal, ki je vedno bližje in te"vleče naprej".

Žal, večina nas omaga že pri "prvem večjem" naporu in do stopnje "užitek" nas pride malo.

Tisti ki vztrajajo, pa so med tistimi srečneži, ko je tudi 20 h, 30 h in več urni tek "le en sam užitek", toliko bolj, če se odvija v naravi.

Torej, vztrajajte. Verajmite mi, da vam nikoli ne bo žal truda.

Nagrade so "izjemne". Ni jih možno opisati. Čeprav jih vsak od nas čuti različno, na koncu poti smo praviloma vsi enotni:

da se bomo spet, že ob prvi priložnosti, ponovno podali na to pot.

Pa prav lep pozdrav vsem, predvsem pa "bodočim ultrašem". Zvone

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA