Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Vreme
Ja, ja 10,5 km v času 56 minut ja opravi vsak za malo malico, kakšen rezultat pa je to? In komaj si začel teči, a se nebi vsaj malo potrudil, saj to je nikakvi rezultat?? :lol:

Sedaj pa čisto resno, ti je lonely zelo lepo napisal. Ta rezultat marsikaj pove in marsikdo po letih treninga ne doseže tega tempa, tudi jaz sam ne, zato bodi zadovoljen s tem kar trenutno imaš in pozabi na tekača pripravnika, raje bodi tekač s srcem in dušo neglede na rezultat, pa boš še veliko let med nami :wink:
Uporabniški avatar
 HUDMA
Hej!

Hvala za vzpodbudne besede ...

Pravzaprav ne gre za to, da se ne bi cenil, ali pa da ne bi bil zadovoljen s svojimi "dosežki". Nasprotno! Gre le za to, da je med vami kar precej izjemnih tekačev, pred katerimi se je malce neokusno, če ne celo neinteligentno hvaliti z omenjenimi rezultati. Poleg tega pa sem dokaj strog do sebe in drugih pri oceni kdaj je nekdo športnik in kdaj je "športnik wanna be" in zato se bom imel za "tekača pripravnika", dokler ne bom v enem letu pretekel vsaj 2000 km (torej do konca letošnjega leta :) ).

Kot sem razbral iz rezultatov na različnih tekaških tekmah, so dobri rezultati na 10 km pod 40 minut. Torej - dokler ne tečem vsaj pod 50 minutami, ne morem govoriti o neki tekaški formi. (Res je sicer, da je moja trenutna trasa petsto metrov daljša). Vem pa, da bom verjetno potreboval kar nekaj let, da bom prišel do željenih rezultatov.

Takšna mentaliteta mi je ostala še iz časov, ko sem bil zares športno aktiven in sem imel merila v športnem smislu postavljena zelo visoko.
Primer: Kdor je šel "v hribe" in je v enem dnevu opravil 700 višinskih metrov (npr. Vršič - Mala Mojstrovka), zame ni bil ravno nek izjemen pohodnik, če pa sem s svojim potrpežljivim psom sam opravil 800 ali več višinskih metrov, če sva šla na le na malo daljši sprehod! :)
Živjo!

Čestitke za tako veliko spremembo v življenju, ki se že in se še bo sigurno pozitivno obrestovala. :clap: :clap:
Kot sem pa opazil si že shujšal za ogromno kilogramov kar je velik napredek pri investiciji za kvalitetnejše življenje. Res pohvalno!!!

Sicer glede časa na 10 km pa mislim, da si lahko zadovoljen. To je čist OK čas in me ne skrbi, da ne bo kaj kmalu še boljši :)

Želim ti še veliko užitkov in uspeha!

Lep pozdrav:)

A...l...j...o...š...a
Uporabniški avatar
 grb
Ojla

Okoli rezultata, vztrajnosti, pohvalam odlocitvi in cigaret se strinjam z ostalimi :-)

Okoli belezenja pretecenega pa nas kar nekaj uporablja Izidorjevo aplikacijo www.tekac.net, ki je free, pa se razne lestvice so gor tako da se lahko tudi malo "tekmovalno" primerjas :-)

G.
 Gregi
HUDMA napisal/-a: Kar se tiče "čuda tehnike"- GARMINA in dodatne opreme nasploh, imam jaz nekoliko zastarele (?) nazore. Moje mnenje je namreč sledeče: Dokler ne pretečeš vsaj 2000 km, nima smisla "šmekati" s tako specifičnimi instrumenti, saj se do te pretečene razdalje počutim bolj kot "tekač - pripravnik", kot pa kakšen resen rekreativni športnik.
Ne razumem, kaj ima to sploh veze... Moji rezultati so identični tvojim, a da bi zdaj ne uporabljal opreme, ki jo trg ponuja samo zato, ker sem še zelen za ušesi... Komu se pa gre opravičevati?
Jaz imam vso to feršterkerijo navešeno nase enostavno zato, ker me totalka motivira k teku, da lahko ob prihodu domov za računalnikom "analiziram" tek, zadevo "zdigitaliziram", v glavnem... A iz tvojega pisanja sklepam, da verjetno to ne bi bil kakšen dodaten motiv... pač, vsakemu svoje...
Uporabniški avatar
 Andreja_T
HUDMA napisal/-a:Kar se tiče "čuda tehnike"- GARMINA in dodatne opreme nasploh, imam jaz nekoliko zastarele (?) nazore. Moje mnenje je namreč sledeče: Dokler ne pretečeš vsaj 2000 km, nima smisla "šmekati" s tako specifičnimi instrumenti, saj se do te pretečene razdalje počutim bolj kot "tekač - pripravnik", kot pa kakšen resen rekreativni športnik.

:)

Najprej čestitke za doseženo. Kot so ti že napisali, malo ljudi se resno lahko pohvali s takimi rezultati, celo tistimi ki dlje tečejo. Da hord tistih, ki še začet niso sposobni, niti ne omenjam :wink:

Kar se pa citiranega tiče, je pa tako... odvisno kaj sam želiš. Ker ti je cilj (očitno) nek konkreten boljši rezultat (in ko boš tega dosegel, boš takoj na lovu za še boljšim, ja, ja, saj sama vem, kako je to :D ), ti lahko razna oprema, vključno s fancy tehniko in oblačili, zelo olajša delo. Če si lahko privoščiš in ti je to zelo prijeten hobi, zakaj pa ne?? Saj to lahko jemlješ tudi kot posladek/nagrado zase oz. za tvojo dušo, bolj kot nek smrtno resen pripomoček, ki te bo priganjal ;)
:cast:
Lahko še zase omenim. Sama veliko tečem, sem in tje se pridružim tudi kakšnemu uradnemu maratonu (čeprav večinoma neuradno, se kar prilepim zraven, zaradi vzdušja :oops: ), vseeno pa raje tečem sama, v naravi. Tečem že, odkar pomnim, ko sem bila mlajša sem trenirala atletiko (tek na dolge proge), nimam pa nobenega kosa super-duper opreme. Preprosto zato, ker se mi to sploh ne zdi pomembno. Tudi s kilometri se preveč ne ukvarjam, zaokrožim kar na približno po zemljevidu in tempo po navadni ročni uri. :D Seveda pa toliko bolj (obupno) zapravljam pri drugih športih, kjer je oprema malodane obvezna :shock: :? :oops:

Tak da, moj nasvet je - ne obremenjuj se s tem, da si (po tvojem) "šele začetnik". Če si želiš uro ali kak navigacijski sist., si ga kar privošči. S tem je veliko lažje beležit napredek in delat statistike ter "popravljat" tempo.

Srečno in dober tek! :wink:
Uporabniški avatar
 stena
Pomoje pa kolega le noče biti šminker, katerih je zadnje čase res preveč in vse več. Poznam veliko primerov, ko morajo biti ljudje lepi in po nanjnovejši modi, pa če potem nekaj časa dobesedno stradajo doma. Tek je le nek relativno poceni šport, ki ga razne napravice, ki ti merijo vsemogoče občutno podražijo in oddaljujejo od njegove prvotne preprostosti.

Odvisno od posameznika, če se pač ne počuti, da bi imel ne vem kakšno uro, jo pač ne bo imel. Važno je, da teče, to pa lahko več kot dobro izvaja tudi brez takšnih in drugačnih "šminkerskih" pripomočkov.

Ti samo izvajaj manijo naprej, tako ali drugače :wink:
 Gregi
Heh... bom si dovolil odgovoriti, glede na to, da sem "igračke" jaz prinesel v tale post. Strinjam se, da naj si vsak svoj "hobi" priredi po svoje. Naj teče bos, v strganih copatih, tistih za 200€, z temno, svetlo majico, dokolenkah ali v najlonkah...
Me je pa presenetilo, da imam občutek, da se tu skorajda obsoja tekače, ki s seboj na tek vlačijo razno feršterkerijo.... da je "šminkersko"?!? Da oddaljuje od prvotne preprostosti?! Res? Potemtakem mora biti ljubiteljsko tekanje tudi normirano? Ali je pač prepuščeno tekaču?
Uporabniški avatar
 HUDMA
Gregi napisal/-a:Heh... bom si dovolil odgovoriti, glede na to, da sem "igračke" jaz prinesel v tale post. Strinjam se, da naj si vsak svoj "hobi" priredi po svoje. Naj teče bos, v strganih copatih, tistih za 200€, z temno, svetlo majico, dokolenkah ali v najlonkah...
Me je pa presenetilo, da imam občutek, da se tu skorajda obsoja tekače, ki s seboj na tek vlačijo razno feršterkerijo.... da je "šminkersko"?!? Da oddaljuje od prvotne preprostosti?! Res? Potemtakem mora biti ljubiteljsko tekanje tudi normirano? Ali je pač prepuščeno tekaču?

Gregi, nikakor nisem hotel reči, da je karkoli narobe, če si tehnično opremljen. Vsekakor je zanimivo primerjati razultate in izkoristiti vse možnosti, ki jih ponuja današnja tehnologija. Nikakor ne mislim, da je kaj narobe, če te je za tek vzpodbudil Garmin.
Moj odgovor pa je plod sledečega:
Spomnim se časov, ko so bili na smučišču nekateri bistveno bolje opremljeni od mene, pa zato tehnično in kondicijsko daleč za mano. Nosili pa so se kot pavi, čeprav so bili štorasti kot slon v trgovini s porcelanom. Spominjam se časov, ko sem relativno slabo opremljen odsmučal Jalovčev ozebnik, v koči v Tamarju pa sem srečal "alpiniste" s top opremo, ki so se komaj privlekli iz Planice v Tamar, višje pa (sreča zanje) niso niti upali. Seveda so jih bila polna usta njihovih izjemnih podvigov. Spomnim se časov, ko sem s starim gorskim kolesom v Jasni pri Kranjski Gori srečal kolesarje z vrhunskimi kolesi, ki so mi povedali, da je moje kolo primerno le še za v Liznjekovo hišo (to je muzej v Kransjki Gori). Heh, na Vršiču pa sem se že veselo namalical, kake pol ure posončil in odpočil moje staro kolo, ko so ti izjemni športniki napol mrtvi prisopihali na vrh. In že takrat sem se odločil, da si bom vedno kupil dobro opremo, ki je potrebna za določen šport (v tekaškem primeru teniske za cca 60 EUR, hlače in majica), ko pa bom dosegel neko začrtano raven, pa pridejo na vsrto pripomočki. Verjetno nekoč tudi Garmin.

Sicer pa naj ti tvoja "igračka" lepo služi in "no hard feelings"! :toast:
Uporabniški avatar
 stena
Gregi napisal/-a:..da je "šminkersko"?!? Da oddaljuje od prvotne preprostosti?! Res? Potemtakem mora biti ljubiteljsko tekanje tudi normirano? Ali je pač prepuščeno tekaču?

Verjetno je to letelo na moj post. Vidim, da približno enako misliva z @HUDMA in ne bom posebej odgovarjal, ker je zelo lepo napisal.

Vsak naj teče tako, kot mu najbolj ustreza, pa če je to s pet kilogramskimi zlatimi ketnami okoli vratu in zlatimi čeveljci. Važno je, da se miga.

P.S.: imam pa tudi jaz Garmina, da ne bo kakšne miselnosti, da razne športne ure in tako naprej obsojam in zavračam.
Uporabniški avatar
 ris9
stena napisal/-a:Pomoje pa kolega le noče biti šminker, katerih je zadnje čase res preveč in vse več. Poznam veliko primerov, ko morajo biti ljudje lepi in po nanjnovejši modi, pa če potem nekaj časa dobesedno stradajo doma. Tek je le nek relativno poceni šport, ki ga razne napravice, ki ti merijo vsemogoče občutno podražijo in oddaljujejo od njegove prvotne preprostosti.

Odvisno od posameznika, če se pač ne počuti, da bi imel ne vem kakšno uro, jo pač ne bo imel. Važno je, da teče, to pa lahko več kot dobro izvaja tudi brez takšnih in drugačnih "šminkerskih" pripomočkov.

Ti samo izvajaj manijo naprej, tako ali drugače :wink:

Meni pa gps pomeni zelo veliko, ker s tem lahko vsako pot ki jo tečem pogledam tudi čez 1 leto ali več. Preprosto tehnologiji je potrebno slediti redno, sploh če ima človek to možnost. Pa mi odgovorte na to: Zakaj se sploh obujete pred tekom, ko pa so začetniki teka tekli bosi? Ko sem bil še mlajši in nisem imel toliko denarja sem tekel brez ure, s čevlji za 5 jurjov ali manj. Sedaj ko pa imam € sem si kupil čevlje za 130€, uro garmin z gps itd (edin obleka mi ne pomen prov velik :)) pa se zato še nimam za šminkerja! Pač vložim, tisto kar zaslužim , v to kar počnem. Zakaj bi € hranil na računu? Zakaj bi jih zapravljal za pijače v predragih barih? Če si lahko za zaslužen denar kupim top opremo za tek, ki mi prinaša še dodatno veselje pri in po teku.
Vsako tele ima svoje veselje.
Zakaj sem ˇquotovˇ stenin post? A nisi ravno ti kupil nove majčke pred tekom trojic?? Zakaj pa nisi tekel, kar z uno modro iz Gorjanskega krosa? Majica je majica po tvoje.
Uporabniški avatar
 stena
ris9 napisal/-a:A nisi ravno ti kupil nove majčke pred tekom trojic??

Sem ja. Zato, da sem bil lep :roll:

P.S.: pozabil si omeniti, da sem imel tudi nove hlače, ki so se lepo ujemale z majico :roll:
 silvij
Ej, punce in pobi, tole pa je že bolj tek-o-nanija! :--
Pust'te vsak'mu svoje - važn' je, da se teče!
In danes bo en lep, ne prevroč, popoldne...
Uporabniški avatar
 Eustahije
Čestitke HUDMAju / HUDMU /HUDMAtu /HUDM ... mater, kak to sklanjaš?

To pod prvo!

Pod drugo pa tole: kolega, izi! IZI! Se boš preforsiral in ti bo na lepem vse dol padlo. Super tempo imaš, carski čas dosežeš na 10km, vso osnovo imaš pod streho. Zdaj pa začni uživat v teku, namesto da štancaš rezultate. Hočeš doseči 2000km v enem letu in pod 50 na 10km in še 3kg minus in v glavnem same številke in jih tudi boš, ti kar povem, prepričan sem, da če boš tako nadaljeval, jih boš še letos. In kaj boš potem naslednje leto? Kdor ima v mislih cilj, ostane prazen, ko ga doseže. Kdor ima v mislih pot ... ( pa ne vem kako se konča, v glavnem point je, da imaš v mislih pot :) ) Malo zena :)

Se spomnem lani pred nekim tekmovanjem (ljubljanski maraton?), ko je imel Ero post, kjer se je spraševal "zakaj?". Ne smeš prehitro prit do te točke.

Drugače pa, vsaka čast, da ne boš narobe razumel! :) Pozdravi me, ko me boš na kakem tekmovanju prehiteval! :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA