Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
Pozdrav!

millos napisal/-a:Ah, toliko skode kot jo povzroci clovek ali vase naselje, jo divje svinje naravi ne povzrocijo nikoli. Sicer pa je absurdno, da govoris o ekologiji, saj si na popolnoma drugem polu, .......

8) Jaz sem pa malo firbcen okoli ekologije. Zanima me tvoja vsakodnevna praksa zivljenja cloveka v urbanem okolju in kako ga uskladis s svojimi visokimi ekoloskimi in moralnimi naceli. Zanima me prav prakticen prikaz ekolosko osvescenega zivljenja. Morda bi veljalo v ta namen odpreti novo temo na forumu?

lp, oranzni slon

p.s.: Seveda se lahko tudi motim. :twisted:
Uporabniški avatar
 cebelica
Tjaša napisal/-a:Seveda v naših gozdovih živijo tudi divji prašiči, to vemo. In glede na gozdno površino zanesljivo uživajo kar največjo svobodo. Prav tako vemo, da jih lovci hranijo, morda pa celo naseljujejo, da bo lovska sezona plodnejša.

V naših gozdovih je divjih prašičev res zelo dosti. Vedno več in zato predstavljajo velik problem. Problem katerega se zavedajo tudi lovci. Tu bi te popravila Tjaša. Lovci res hranijo divje prašiče vendar nikakor ne zato, da bi se ti še bolj razmnožili "za kasnejši dober odstrel", ampak zato da prašiči v pomanjkanju hrane ne bi iz gozdov prihajali na polja kmetov in tam delali škode.

Tjaša napisal/-a:Moja želja je bila, da bi s pomočjo TF izvedela, kakšna potencialna nevarnost mi grozi in kako ravnat v primeru srečanja z njimi.

Potencialna nevarnost, ki ti grozi ob srečanju s prašiči, je po mojem mnenju bistvano manjša od nevarnosti, da si udeležena v prometni nesreči, ko voziš avto. Kolikokrat pa si že slišala, da je nekoga napadel prašič. Glede prometnih nesreč pa... Pa se vseeno v avtih vozimo prav spročšeno, v gozdu pa se počutimo kot majhna, nedolžna, nebogljena bitja.

Pa morda samo še en nasvet. Vsa gozdna bitja, se človeku izognejo v velikem krogu, če le morejo. Torej, če se ti zdi, da slišiš kakšen nenavaden šum, začni peti. Morebitni prašiči te bodo slišali in se ti izognili, tako ne bo nepotrebnih srečanj.

In če boste kdaj na poti na Rakitno srečali kolesarko, ki poje, sem to jaz. :D :D To sem namreč že počela. Bojim medvedke (zadje čese je z dvema mladičema tam redna gostja), ravno tako kot ti Tjaša prašičev.
Jezit na te živali se nam pa ne splača. Saj nam nočejo nič hudega. Samo živele bi rade.
 lastovka79
Millos,
tvoj odgovor na moj post je precej čuden. Očitno kažeš, da nimaš pojma o divjih prašičih in zdaj tu pametuješ.
Ali nisem mogoče napisala, da vseeno tekam po gozdu kljub prašičem? A jih mogoče s tem ogrožam? Tudi razložila sem v kakem primeru so nevarni in s tem vedenjem so lahko in svinje in človek ob istem času v gozdu.
Pred leti svinj tu okrog ni bilo. Razširili so se sedaj. Verjetno imam tudi jaz pravico bivati nekje ali jo imajo samo prašiči? Sicer me pa zanima kako bi bil ti srečen, če bi ti divje svinje uničile vse njive in travnike.
Če napišem, da so prašiči okrog nas, še ne pomeni, da si s tem kaj lastim, le nočem ti napisati točne lokacije.
Sploh pa si ti velik ekolog, ki verjetno biva nekje v mestu (ki verjetno po tvojem mnenju ni ukradlo prostora divjim živalim), kjer sploh ne vidš narave. Naj ti povem, da sem skoraj 100% jaz vzela divjim živalim manj življenskega prostora kot ti.
Ali imaš avto? Jaz ga nimam - se pravi, da bistveno manj kradem življenskega prostora živalim, ker se z avtom manj vozim.
Živiš v mestu, vasi? Jaz živeim povsem na samoti - ena hiša manj moti živali kot celo naselje.
Si že kdaj pomagal divjim živalim? Si kdaj krmil srnje mladiče, ki jih je mama zapustila, ker so jih neumneži prijemali? KOliko tvojega pridelka na njivah si žrtvoval za živali? Kolikokrat si divji živali povezal rano? Jaz vse to pogosto počnem.
Sicer pa zakaj se s tabo pogovarjam, ko pa nimaš pojma o živalih in ekologiji. Najprej kaj naredi in potem pametuj.
 lastovka79
Tjaša,
sem videla, da si napisala, da lovci krmijo prašiče, da jih bodo lahko več postrelili. Krmijo jih zaradi tega, da bi jih zvabili stran od njiv in ne zaradi streljanja. Lovci postrelijo le toliko živali kot imajo v planu za odstrel.
Čeprav moram reči, da poznam kar nekaj lovcev, ki takrat, ko je potrebno pomagati živalim, ne sodelujejo, ko pa je na vrsti streljanje pa so takoj zraven. Precej lovcev se izživlja.
Drugače pa še enkrat, če tekaš okrog je skoraj ničelna možnost, da se ti kaj zgodi. Tu okrog nas, še nisem slišala, da bi se komu kaj zgodilo (razen uničenih njiv). Le izogibaj se mladičev in jih ne draži pa bo.
 lastovka79
Se opravičujem ostalim forumašem, zaradi mojega ostrega tona v odgovoru Millosu. Nisem hotel kvariti nivoja foruma, ampak me je resnično razjezila njegova izjava.
Naj poudarim, da me ne motijo prašiči, če tekam oz. kolesarim okrog kot me tudi ne motijo srne, jazbeci,.... in se jih tudi ne bojim. Sem pa jezna, če se trudiš in seješ ter obdeluješ neko njivo potem pa ničesar nimaš. Jezna sem tudi na tiste, ki sploh niso bili v taki situaciji in potem pametujejo (Millos).
Upam pa, da ste ostali razumeli kaj sem hotela povedati. Sice pa je človek tudi del narave, je neke vrste žival.
Uporabniški avatar
 tmp
lastovka79 napisal/-a:Se opravičujem ostalim forumašem, zaradi mojega ostrega tona v odgovoru Millosu.

Mislim, da opravičilo ni potrebno, ker se popolnoma strinjam s tabo.
 millos
lastovka79 napisal/-a:Millos,
tvoj odgovor na moj post je precej čuden. Očitno kažeš, da nimaš pojma o divjih prašičih in zdaj tu pametuješ.
Ali nisem mogoče napisala, da vseeno tekam po gozdu kljub prašičem? A jih mogoče s tem ogrožam? Tudi razložila sem v kakem primeru so nevarni in s tem vedenjem so lahko in svinje in človek ob istem času v gozdu.
Pred leti svinj tu okrog ni bilo. Razširili so se sedaj. Verjetno imam tudi jaz pravico bivati nekje ali jo imajo samo prašiči? Sicer me pa zanima kako bi bil ti srečen, če bi ti divje svinje uničile vse njive in travnike.
Če napišem, da so prašiči okrog nas, še ne pomeni, da si s tem kaj lastim, le nočem ti napisati točne lokacije.
Sploh pa si ti velik ekolog, ki verjetno biva nekje v mestu (ki verjetno po tvojem mnenju ni ukradlo prostora divjim živalim), kjer sploh ne vidš narave. Naj ti povem, da sem skoraj 100% jaz vzela divjim živalim manj življenskega prostora kot ti.
Ali imaš avto? Jaz ga nimam - se pravi, da bistveno manj kradem življenskega prostora živalim, ker se z avtom manj vozim.
Živiš v mestu, vasi? Jaz živeim povsem na samoti - ena hiša manj moti živali kot celo naselje.
Si že kdaj pomagal divjim živalim? Si kdaj krmil srnje mladiče, ki jih je mama zapustila, ker so jih neumneži prijemali? KOliko tvojega pridelka na njivah si žrtvoval za živali? Kolikokrat si divji živali povezal rano? Jaz vse to pogosto počnem.
Sicer pa zakaj se s tabo pogovarjam, ko pa nimaš pojma o živalih in ekologiji. Najprej kaj naredi in potem pametuj.

Ne, nimam avta (vozim se s kolesom in avtobusom), ne zivim v naselju, ne jem mesa, sem ze pomagal zivalim (res pa nisem se krmil srnjih mladicev). Da me kar tako obsojas je precej nezrelo od tebe, potem pa se drugim se opravicues. Vsa tvoja predvidevanja so napacna. In ce si skoraj100 odstotno manj prostora vzela zivalim kot jaz, potem sklepam, da si zelo majhna.
Ne vem pa zakaj si tako nenacelna, najprej me napades na popolnoma osebnem nivoju in izlijes vsa svoja negativna custva name, potem pa se opravicujes, da ohranis status pridne puncke. Povej kar mislis in to je to.
Sicer pa sploh nisem govoril o tem kaj ti pocnes in kaj ne, napisal sem le, da je tvoj vzdevek cinicen.

P.S.: Ampak izgleda, da vaša hiša precej moti tiste živali. Saj veš, živali nikoli ne lažejo.
Uporabniški avatar
 Staša
No dejte klele no zdaj mal umirit svoja čustva. Sem prepričana, da nihče ne misli slabo, pa da nihče ne sovraži živali... je mal soparno spet, pa kdo kaj nerodno napiše...

Ne vem no, od vseh tule, ki jih poznam, ni verjetno nikogar, ki ne bi bil naravi prijazen, vsaj na načelni ravni in verjetno nadpovprečno... Vse pa nas tudi mal zanese sem ter tja, če ni vse na komot...

Skratka, mal se pomirita in ker sta ugotovila, da sta del narave, bodita mal prijaznejša drug do drugega :) . Ker je tole mal težko brat, take obtožbe...

A je prav? Hmmm... kaj pa če se povežeta in organizirata eno čistilno akcijo TFja kje po kakšni trasi, ki je zasvinjana? :) Jest pridem pomagat! :)
Uporabniški avatar
 Filipid
Ejga ste pa hujš kt nore krave. Maaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrršššššššššš v peskovnik :twisted: ! Ero kje si :shock: , nujno ukrepajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!
Uporabniški avatar
 H2O
:shock: :shock: :shock:
ti si pa prepoln enega samega besa v sebi. atletiko praviš, da si treniral? in da tečeš? morda bi lahko za umirjanje začel malce s kakšnimi dihalnimi vajami :wink:
nikar ne zlivaj toliko gneva ob prispevkih, pisanih na tem forumu. se mi zdi, da nekak ne sodi sem.
lep dan ti želim. brez cinizma.
Uporabniški avatar
 tine
mene so en cajt preganjal spuščeni psi, k sm mim kkšne bajte teku. :shock: pol pa 200 pulza , ustavt se pa upat da kuža ne grize. :lol: ampak sm najdu rešitev za to. mini napravica z visoko frekvenčnim zvokom k jo uporablajo poštarji nažene "domačim živalicam" strah v ušesa. :twisted: rep med noge pa stan, ti pa lepo mirno naprej. :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA