Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Vlajko
BoF napisal/-a:... So se mi na roki pojavljali garmini, pa foranerji in še sedaj visi gor en sunto, ampak sem se odločil, da grem na tek, prej pa to žival vržem s sebe...

Absolutno se strinjam s tem jeseniškim "starim prdcem". :clap:

Tudi sam sem že zdavnaj ugotovil vse to, kar ta nadmojster trdi, obenem pa še to, da me pas za merjenje utripa preveč žuli, srčni utrip pa lahko na tekmi zelo realno izmerim tudi takrat, ko sledim kaki prelepi polhograjski bjondi s tekaškim korakom "a la deer". :wink:
Uporabniški avatar
 pegaz
Hoj,

Lepo ste zapisali - vsak od nas je v drugem stadiju razvoja. Špela - zelo dobro te razumem, tudi mene je vleklo "na bolje" in sem tako kot BoF najprej s polarjem, nato z vedno boljšimi gremlinčki okol letal... dokler nisem razumel Ntinega ZENa. V moji kategoriji je namreč tudi tak kup napsihiranih descev, da nimam šans dobit kolajne... a sem se trudil, dokler nisem končno zmagal v kategoriji... na Teku sreče! (edinkrat ko je lilo kot iz škafa in smo bili v njej samo trije). Takrat se je ego najedel do sitega in šel malo spat. Počasi sem prešel v zenanje, torej tek brez pulzmetra, brez ciljnega časa, potem pa tudi brez štoparice.

Vendar je to zenanje dvorezno. Odsotnost cilja na našo psiho je lepo opisal Zdravko, rezultat pri meni pa je po zalenarjeni zimi pokazala tehtnica. Tako mi je kapnilo, da bo treba nekaj storiti - in prva stvar, ki je manjkala, je bil CILJ! (Da, dragi moji, manjka mi letošnji novoletni grajski sestanek Goladarjev, kjer se kujejo cilji za novo sezono! :( ) Cilj zdaj je, pot do tja pa tudi. Vrnilo se mi je veselje do teptanja tekaških prog (pa tud dobra doza endorfinov paše, kanedele!).

Še dobro, da se mam kam vrnit, ne? :TF)
Uporabniški avatar
 tae
Če malo povzamem tvoje razmišljanje: Na enaki progi si vsakič dosegla boljši čas, kar je vsekakor dobro in spodbudno, to pomeni, da napreduješ. Vprašanje se seveda pojavi koliko napreduješ in kako hitro. Ti bi verjetno rada veliko napredovala in to zelo hitro, e to žal ne gre. Jasno je, da je napredek na začetku poti izreden, boljši kot si, počasnejši je nadaljni napredek.

Ne glede na to, kaj so povedali moji predhodniki, mislim da si popolnoma vsak želi napredka. Šele, ko slednjega ni, se sprijazni z raznimi uživancijami, relaksacijami, užitki, zen teki in podobnem. Zato se tudi tako veliko ljudi odloči za podaljševanje razdalj, namesto izboljševanja rezultatov na krajših razdaljah. Če ne napredujemo, nazadujemo ali v najboljšem primeru ostanemo na isti ravni. Vendar nam to ne prinese več zadovoljstva, kot na začetku.

Ne razumem ljudi, ki tečejo brezglavo, brezciljno, za zdravje in užitek in se kljub temu udeležujejo tekaških tekmovanj. Zakaj? Zaradi druženja. Malo morgen, pokličeš nekaj kolegov in skupaj odtečete nekaj v pogovornem tempu.

Zase vem, da sigurno ne bom več tekel, ko bom spregledal da tekme niso več zame. Tek za dušo in brez cilja - NIKOLI, to je potem dejansko rekreacija in ne šport. V življenju dejansko obstaja še nešteto možnosti za relaksacijo.

S tvojo ironično mislijo:
Daljši, kot je čas, večje je zadovoljstvo v cilju?
se nikakor ne morem strinjati, pač pa bi jo malce spremenil:
Krajši, kot je čas potreben za daljšo razdaljo, še večje je zadovoljstvo v cilju.
 spela*
tae napisal/-a:Ti bi verjetno rada veliko napredovala in to zelo hitro, e to žal ne gre. Jasno je, da je napredek na začetku poti izreden, boljši kot si, počasnejši je nadaljni napredek.

Ja, tae, mislim, da imaš kar prav ...
Mislim, da manjka še stavek: "Važno, da napredek je." Napredujemo enkrat hitreje, drugič počasneje, enkrat se zdi, kot da se je napredek ustavil, pa to kar traja in traja - potem pa se, mogoče ravno takrat, ko to najmanj pričakujemo, pokaže učinek treningov (napredek).
Mislim, da te misli veljajo ne le zame, ampak tudi še za koga drugega od naju, pa še za koga.

Jaz priznam, da mi je čas na tekmi pomemben. In da se primerjam tako sama s sabo kot z drugimi, s katerimi smo nekje v primerljivem rangu. Ne glede na to, da moji časi nikakor niso primerljivi s časi, ki v atletiki veljajo za "solidne", ampak so daleč od njih, je ravno čas tisto, na podlagi česar lahko merim svoj napredek. Če se mi je na začetku zdelo, da je 10 km ogromna razdalja in da bom prava faca, če jo bom zmogla v manj kot eni uri, sem potem, ko sem jo pretekla v manj kot 55 minut in potem še hitreje, zares videla, da napredujem. In ravno v tem je užitek: da s treningom prideš do tega, da zmoreš nekaj, česar prej nisi zmogel. Tudi če na treningu "trpiš" - ampak je vredno. :D

Tista misel o daljšem času in večjem užitku je bila seveda bolj za šalo. Z njo pa sem hotela povedati ravno to, kar si ti napisal v uvodu (da ne morem napredovati hitreje, kot je to mogoče), in to, kar si napisal na koncu:
Krajši, kot je čas potreben za daljšo razdaljo, še večje je zadovoljstvo v cilju.

Ja, res, na začetku popravljamo rekorde za več minut - potem na neki točki pa se moramo veseliti popravka rekorda tudi le za nekaj sekund.
Uporabniški avatar
 vencelj
Zanimivo prebiranje...še najbližje mi je Zdravkovo razmišljanje.
Na doživljanje zadovoljstva vpliva nagnjenje k primerjanju. Pri tekačih je to primerjanje s preteklostjo (doseženi rezultat na neki progi v primerjavi s prejšnim letom), primerjanje s sotekmovalci, primerjanje glede na vložek (koliko in kako smo trenirali...) itd. Ob tem se lahko primerjamo z boljšimi (in smo bolj nezadovoljni, ker smo pač slabši) ali pa obratno, s slabšimi (in smo bolj zadovoljni). Tretjeuvrščeni je običajno bolj zadovoljen, ker mu je uspelo "stisniti" četrtega ter za las priti na stopničke kot pa drugouvrščeni, ki je "zabluzil" priložnost, da bi bil na vrhu. Stvar perspektive gledanja. In vse je v glavi.
Se pa raven zadovoljstva nad uspehom kmalu vrne na običajni nivo in potem rabimo vedno nove izzive, nova dokazovanja. Seveda, vsak si želi napredka, a ni rečeno, da je ta le v tem, da iz leta v leto hodiš tekmovat na iste tekme in ugotavljat, ali lahko še popraviš lanski rezultat oz. ali si še sposoben teči enako hitro ali hitreje. Ljudje smo različni, a po letih tekmovanj mi to ne predstavlja več nobenega izziva. Tudi podaljševanje razdalj je napredek. Včasih je bil uspeh preteči 10 km in so me potem več dni bolele noge. Uspeh je bil preteči polovičko. Sedaj preteči maraton ali kaj daljšega je spet izziv in če nekomu to uspe, je to, kaj pa drugega, kot napredek. Stalno iščemo nekaj novega...drugo vprašanje je, kje so meje, do kam to vodi.
Naj bo zaenkrat dovolj, sem kar nekaj napisal, nisem pa prepričan, da tudi kaj povedal...uživajte v teku!
Aja, še to...na nobenem maratonu nimam ure, ne na treningih, ne na ultrah...pač tečem...saj veste, preprosto prestavljanje nog eno pred drugo...nekaj čisto prvinskega.

lp, vencelj
Uporabniški avatar
 miro
Tudi jaz sem razmišljal, ali naj se oglasim, ali ne.
Moja iskušnja pa je taka.
Svoje športne ambicije sem doživel in dosegel v mladosti,tako, da sedaj tečem bolj kot ne za premagovanje razdalj,če ob tem premagam še kakšnega enakovrednega tekača pa še toliko bolje.
Sam hodim na tekme - sedaj predvsem zaradi druženja, da se srečam s tekaškimi prijatelji in da premagam razdaljo, katero se mi samemu ne bi dalo, sploh pa ne tako hitro kot jo na tekmi.
No jaz zmeram rečem: "grem na tek, na prireditev", nikoli pa "grem na tekmo".

Dejstvo je, da vsak "tekač" v začetku zelo napreduje, potem pa doseže določeni plato in od tam je trnjeva pot za izboljševanje rezultatov,zato pač vrhunski atleti po določenem času nehajo tekmovati, ostali rekreativci pa še tečemo, lahko rečem, tudi za dušo -vsaj jaz.
Tudi jaz na treningu nikoli ne gledam na uro, pač pa samo končen čas, no na maratonu pa pogledam "štoperico" trikrat ali štirikrat.
Tudi Jeff Galloway je razdelil tekače na pet faz, jaz mislim da sem, oziroma se približujem peti fazi.

Nikakor se ne obremenjujem več s tekmovalnimi časi, pač pa v teku samo uživam.

V nasprotju s Tae-tom,pa bom prenehal teči, ko bom v teku nehal uživati.

Naj ponovim za Vencljem nekaj sem napisal, ne vem, pa če me boste razumeli.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
No da še podmladek podeli svoje razmišljanje.
Kot prvo je že ZdravkoC povedal, vedno tekmujemo, napredujemo, si želimo nekaj boljšega. Če ne pa ja ostanimo doma pa se smilimo sami sebi.

Življenje je bitka, kaj želiš od njega pa se sam odločiš, prej ti je jasno, bolj uživaš v njem. Glede teka, tečem tri leta, uradno se je začelo z Ljubljansko polovičko. Večina ljudi je dvomila od mene, predvsem zaradi bolezni, ki sem jo dal čez. In ravno ta razlog me je sprva gnal naprej, da jim dokažem da zmorem. Kasneje ko se misli uredijo začneš gledat z druge perspektive in vidiš kaj je tvoje telo zmožno. Zasvoji te, postane del tebe. Odstope začneš jemat kot priznanje, da je bila proga zate tokrat prezahtevna, veš pa da boš drugo leto znova poizkusil.

Prav tako sam ne hodim na tekme ampak na prireditve, zato me še najbolje pritegnejo prireditve v Avstriji, zakaj vedo tisti, ki so že tekli tam oziroma bili v moji družbi. Za kalkulacijo mam s sabo Venclja, Garmina pa zato da ne pretiravam.

Rezultat pa je vedno nagrada za trdo delo. Srečen sem že zato, da sem zdrav in da lahko tečem.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 Sončka
Hja, dobra tema Špela... Glede na zapisano si se mogoče res znašla v lastni zanki in ta je, kot je rekel Obivankenobi, da pravzaprav napreduješ, ampak tega sploh ne opaziš. Seveda, ker bi rada še hitreje napredovala, normalno! Ampak kaj ko pride do ravno nasprotnega učinka, do absurda... Seveda, stari smo kokr smo stari, trenirat smo začeli že stari :-), vsekakor pa smo prestari za kakšne svetovne rekorde :-) in potem se bojujejomo s tistimi prekletimi sekundami za ne vem katero boljše mesto: a ni že to absurd!?
Bit samo srečen, ker tečeš po zeleni travi je pa tako tako: no ja, pomojem je kot pri vseh stvareh tudi pri teku sreča izmuzljiva...
In vedno znova jo je treba poiskati, srečo mislim, in tako odganjati pretirani absurd življenja :-)
 LEON RO
Kako smo ljudje v bistvu preprosta a hkrati zakomplicirana bitja. Pa kako se spreminjamo. Nikoli ne reci nikoli! Življenje ni film v enem kosu ampak je sestavljeno iz množice drobnih prizorov.Če se na koncu vsakega prizora dobro počutiš, boš tudi na koncu filma zadovoljen. Normalno, da si moraš postaviti velik cilj in kreniti na pot. Ampak na poti si poišči veliko manjših ciljev, ki te bodo zadovoljevali in dali moč za naprej.Vedno najdeš boljše,lepše,hitrejše, a se stem ne obremenjuj. Važen si ti in kar ti zmoreš, četudi samo polahko dvigaš noge si zmagal.Eni so zadovoljni samo če zmagajo, eni če zmorejo.Pa tudi če ne zmoreš to ni tragedija. Poišči si odgovor zakaj nisi zmogel in ga uporabi drugič.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA