Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
ma, vraga vidiš kaj se mu plete po glavi. mene so že trikrat napadli.
enkrat sem jo fasal jaz, enkrat (žal) pes, enkrat pa njegov lastnik. v vsakem primeru ni fajn, verjemite.
pa da ne bo pomote, zalo rad imam živali, ampak takrat ko je človek napaden in ko gre zares, pa se človek nagonsko brani. tisti, ki je kdaj doživel napad psa ve o čem govorim, tisti, ki pa ga ni, pa naj pač dalje zagovarja svoja stališča. ampak ko bo enkrat ležal v ambulanti in mu bodo flikali rane, in pol še nekaj časa hodil na injekcije proti tetanusu in steklini bo verjetno kmalu spremenil mnenje.
Nazadnje spremenil marčni zajec, dne 04 Feb 2012, 22:52, skupaj popravljeno 1 krat.
marčni zajec napisal/-a:ma, vraga vidiš kaj se mu plete po glavi. mene so že trikrat napadli.
enkrat sem jo fasal jaz, enkrat (žal) pes, enkrat pa njegov lastnik. v vsakem primeru ni fajn, verjemite.
pa da ne bo pomote, zalo rad imam živali, ampak takrat ko je človek napaden in ko gre zares, pa se človek nagonsko brani. tisti, ki je kdaj doživel napad psa ve o čem govorim, tisti, ki pa ga ni, pa naj pač dalje zagovarja svoja stališča. ampak ko bo enkrat ležal v ambulanti in mu bodo flikali rane, in pol še nekaj časa hodil na injekcije proti tetanusu bo verjetno kmalu spremenil mnenje.

Kako pa se znajdeš potem v teku naravi?

Spomnim se pred davnimi leti sem tekal z znancem redno preko enega dvorišča, ki ga je obvladoval Bernandinec. Zelo čudne narave. Namreč vajeni smo jih prijazne in radovedne. Znanec je enkrat obrnil pohodne palice proti njemu. Spomnim se, da je gospodar, ki je pravkar prišel iz hiše zavpli naj ne počenja tega.
Konec koncev to je le dvorišče tega psa.

Ker sem kasneje bil soočen, da sem mora sam včasih tudi ponoči prečiti to dvorišče sem si zastavil projekt kako šarmirati Bernandinca , da ne bo tako grozeče pričakal. Metodo, ki sem jo uporabil sva trenirala z elementi duhovnega stika ( kdo bo koga prvi opazil ) in potem šarmiranja s takšnimi in drugačnimi facami. Še zdaj slišim njegovo čudno lajanje ( spraševanje ali je bilo grozeče ali samo poslavljanje ). Rezultat je bil, da po zaključku tega projekta je ta Bernandinec prišel lepo pozdravit.

Včasih pomagam, če se človek načrtno odloči, da bo tisti dan imel dobre odnose s psmi.
Ideja, da pes transparentneje kot ogledalo pokaže naše notranje negativnosti zna biti zelo koristna indikacija za kakšen osebni projekt spremembe.
Popolnoma se strinjam z marčnim zajcem. Argumenti v stilu ''človek si je sam kriv'' se nehajo, ko se enkrat znajdeš v vlogi žrtve. Velja tudi za druge oblike nasilja (in nesreče nasploh). Včasih zadošča, da se znajdeš na napačnem kraju ob napačnem času. Pa nimam nič proti psom, nasprotno, le marsikateri lastnik žal ni dorasel svoji vlogi.
samojed20 napisal/-a:Gospa Špela, tukaj je govora o psih, ki napadajo tekače. Ne o reševalnih ipd psih...

Tukaj je govora o psih na način, kot da 99 % psov napada tekače.
Ma zaradi mene kar ploskajte avtoju, jaz pač ne bom. Ampak si mislim svoje tudi o ploskanju.
marčni zajec napisal/-a:ma, vraga vidiš kaj se mu plete po glavi. mene so že trikrat napadli.

Tudi mene je enkrat že napadel pes. In mojega psa je napadel pes, en povsem nesocializiran vaški "nemški ovčar" (pač neki mešanec). Pa zaradi tega ne zganjam panike in ne mislim, da je večina psov problematična.

Po tvoji logiki je tako, da če si enkrat priča bančnemu ropu ali hudemu nasilju, je povsem upravičeno, da hodiš po svetu s pištolo in v vsakem človeku, ki ga srečaš, vidiš potencialnega morilca. Zaradi mene tudi, samo jaz ne razmišljam na ta način.
Dandanes je svet takšen, da enostavno moraš biti pripravljen na vse, pa ti za to ni potrebno biti napadalen in sovražen do vseh, kot je zaslediti v nekaterih postih nazaj. Če je že razmišljanje v tej smeri postavljeno... kako bi se pa obnašali tekači, če bi imeli traso na afriškem področju kjer so resnične zveri. Pa da preživim napad leva ipd se tudi v prihodnje ne bom posluževal samoobrambe, ker pač niso vsi napadalni.... Saj za kaj takšnega niti ni potrebno iti v afriko, lahko je samo naključen sprehod po mestnih ulicah in te raztrga/obtrga kakšen nesocializiran rotweiler in če nisi pripravljen na takšne ekscese dandanes si po moje popolnoma sam kriv. Vsak je sam zase odgovoren, zanašanje na to, da je večina nenevarna in da sistem pravice deluje je iluzorno pričakovati ali pa naivno. Dodal bi še pa samo to, da po mojem mnenju je še marsikaj bolj nevarnega kot psi, potreben je samo ustrezen odziv, ker psi so živa bitja, ki imajo čutila in občutke kot mi ljudje in si zaslužijo enako spoštovanje, skrb in nego (recimo velika napaka, tečemo mimo psa ki je v agresivnem stanju, mi pa samo upočasnimo tempo in ga gledamo v oči zraven pa se še deremo in krilimo z rokami, upam, da večina ve, kje je napaka). Napaka pasjih vodnikov je pa tudi ta, da jih ne odvadijo skakanja po ljudeh, ker so eni zelo alergični na kaj takega. Mene recimo to ne moti, svoje pse pa vedno odvajam kaj takšnega, ker mnogo ljudi zažene paniko, če jih umažejo pasje šape in tej paniki in kriljenju z rokami lahko sledijo nepredvidene pasje reakcije tudi sicer miroljubnega štirinožca.
ZdravkoC napisal/-a:
borcita napisal/-a:Lepo napisano.... edino ta odstavek:

Poseben primer so policijski psi. Ti so trenirani tako, da ne grizejo ampak človeka samo zgrabijo za obleko ali podrejo na tla. Velikokrat prepoznajo signale kot dvignjene roke v znak predaje, ali da se uležemo na trebuh in damo vse štiri od sebe. Žal pa v praksi ponavadi ne vemo, da je pes policijski ali odslužen policijski razen seveda, če imamo dejansko opraviti s policijo. ;)

To pa je "čunga lunga"..... :roll:

Ravno zaradi takšnih natančnosti menim, da gre za strokovnost na višjem nivoju.
Upokojeni službeni psi so v civilni lasti.

"Buble duble" so bili tudi v redu :roll:

Glede na to, da verjetno tečete po Sloveniji (več ali manj), boste srečali (malo verjetno, da brez vodnika-se pa tudi to zgodi) slovenskega policijskega psa, kateri pa dvig roke (bog ne daj, da imate v rokii še kako palico ali kaj podobnega) razume prej kot napad in ne predajo, ter temu primerno tudi reagira (ne grabi te za obleko ali podre na tla) in pošteno ugrizne s polnim ugrizom ter pri tem trga levo-desno... tako da raje uporabiti "govorico" psov (lepo opisana v članku), kakor razne kretnje, katere pes razumeva drugače kot smo mi vajeni iz vojaških filmov.... tudi če ima nagobčnik, je srečanje zelo boleče.... :idea:
Govorim iz prakse in ne iz "neke literature"...

PS: želim samo dobro tistemu, kateri bo te (ne)sreče, da sreča pobeglega policijskega psa
spela* napisal/-a:Tudi mene je enkrat že napadel pes. In mojega psa je napadel pes, en povsem nesocializiran vaški "nemški ovčar" (pač neki mešanec). Pa zaradi tega ne zganjam panike in ne mislim, da je večina psov problematična.
Po tvoji logiki je tako, da če si enkrat priča bančnemu ropu ali hudemu nasilju, je povsem upravičeno, da hodiš po svetu s pištolo in v vsakem človeku, ki ga srečaš, vidiš potencialnega morilca. Zaradi mene tudi, samo jaz ne razmišljam na ta način.

pa kdo paničari?
napisal sem samo, da tisti, ki po napadu kakega takega (vzhodno)nemškega ovčarja, kakršen je tudi tebe napadel, konča fajn zdelan na urgenci, v prihodnje drugače gleda na to, kot pa tisti, ki mu je kak pudelj samo hlače raztrgal. vsaj pri meni je tako.
toliko o moji logiki.
Jaz pa govorim, da je po mojem mnenju članek strokovno napisan.
Treba ga je prebrati v celoti. Ne obsoja psov, niti žrtev, temveč neodgovorne lastnike, med drugim navaja zakonske vire, opisuje samoobrambo :arrow: to pa pravzaprav spada pod naslov te teme.
Za hec še ta primer: Leta 2011 se s kolesom v znani vasi zapeljem v slepo ulico. Na koncu me na ulici napade mali cucek in se na vse pretege izkašljuje proti meni. Lastnica je v neki halji na ulici, kot da je pred domačo hišo, ali v soseščini. Brcam z nogo in se trudim, da odženem cucka, ki se mi vsakič približa na 20 cm. Ni me bilo strah, je pa neugodno. Naenkrat začne z malo močnejšim glasom name lajati lastnica. Če bi imel takrat sprej, bi ga uporabil :lol:
marčni zajec napisal/-a:te je že kdaj podrl na tla razjarjen nemški ovčar, ki je za sabo vlekel odtrgano verigo?

Ah kje pa. Sploh mi je nepojmljivo, da se mi kaj takega zgodi ( trkam na les ).
Ampak ZdravkoC opazka je dokaj združljiva s percepcijo od prej.
Priložnost za spremembo :). Kak pravijo: transform the negativity into opportunity.

Glede na to, da si tukaj z nami in deliš zgodbo se mi zdi, da sta oba s psom dobro opravila.
ZdravkoC napisal/-a:. Brcam z nogo in se trudim, da odženem cucka, ki se mi vsakič približa na 20 cm. Ni me bilo strah, je pa neugodno. Naenkrat začne z malo močnejšim glasom name lajati lastnica. Če bi imel takrat sprej, bi ga uporabil :lol:

Pa ji kljub tako dobro pripralvjenemu načrtu ni uspelo te povabiti na kavo.
tek_v_snegu napisal/-a:
marčni zajec napisal/-a:te je že kdaj podrl na tla razjarjen nemški ovčar, ki je za sabo vlekel odtrgano verigo?

Ah kje pa. Sploh mi je nepojmljivo, da se mi kaj takega zgodi ( trkam na les ).
Ampak ZdravkoC opazka je dokaj združljiva s percepcijo od prej.
Priložnost za spremembo :). Kak pravijo: transform the negativity into opportunity.

Glede na to, da si tukaj z nami in deliš zgodbo se mi zdi, da sta oba s psom dobro opravila.

super. hvala za odgovor.
MančaPomaranča napisal/-a:Nimam slabe izkušnje s psi, pa jih srečujem kar dosti... Ne vem, mogoče pa psi vohajo, da jih nekdo ne mara? :D

Sama precej resno menim, da nekaj je na tem. :roll: Že vrsto let tekam po istih območjih kot Moder in srečujem ogromno psov, pa sem imela samo nekaj neprijetnih srečanj s psi (pa več z ljudmi), zato ne bi kar vsevprek posploševala, da so psi nevarni in se jih je potrebno posebej braniti. Enako kot na slabovoljnega psa lahko naletiš na napadalnega bik(c)a na pašniku, kjer so sicer mirne živali ali na ... na takega človeka, pa zato ne bomo menda ves čas nosili s seboj rekvizitov za obrambo/napad. Z mirnostjo laže opraviš.
Sem pred kratkim v spremstvu štirinožca naletela na sprehajalko s psom, ki je še posebej besno lajal, ko sem se približevala, zato sem priklicala svojega psa, misleč, da se ga boji in se zato tako napadalno odziva, pa mi je lastnica razložila, da laja name (ne na psa), ker ga je nekoč en tekač obrcal ... :?: :!:
To, kar je doživel Marčni, je seveda nekaj drugega in smola brez primere, pa vendar ne smemo enačiti z verige strganega psa s psi sprehajalci, ki so (v glavnem) neškodljivi ... Kot veste, se od časa do časa tudi kakemu človeku spipa in napade koga ali celo postreli par ljudi, pa zato ne hodimo okrog v strahu, da je vsak, ki ga srečamo, potencialni morilec ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA