Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Bobek
JARRAJA napisal/-a:Lepa hvala za spodbudo !!
Me pa zanima, če telo ne dobi čez noč dovolj glikogena v mišice za mojih skromnih 7-8 km, sicer je res 200m višinske razlike, ampak vseeno-morda niti banane ne potrebujem, le doovlj tekočine, kaj pravite ?

Seveda dobiš dovolj energije za tako kratek tek že iz večerje, sploh če jo imaš (kot jaz) raje kasneje, kot preje.

Nikoli nisem potreboval zajtrka, še na dopoldanske maratone sem šel brez da bi prej jedel (nisem pa tekel na čas, ampak za užitek), imam pa navado od nekdaj, da je poslednji obrok okoli 21. ure.

In še enkrat, poslušaj telo, poskusi različne načine in hitro boš prišel do tega, kaj ti najbolj ustreza.
Kar je dobro zame, ni nujno tudi zate, ljudje smo si različni.
 JARRAJA
se mi je zdelo, da bo tako kot praviš, no zdaj sem še bolj prepročan ko si mi napisal.
Še eno vprašanje, kot sem že napisal imam 180 cm in cca. 80 kg, rad bi shujšal še za nekje 5 kg, predvsem zaradi špeha na pasu..pa mi je en kolega dejal, da tek in izgubas špeha ne gre skupaj, ker če boš hotel tečt boš moral jesti OH (glikogen) in se maščobe ne bodo topile...kako naj se prehranjujem, da bo telo pri teku, ali po teku zagnalo tovarno kurjenja maščob-predelavo maščob v glikogen???
Uporabniški avatar
 lenči
Špehec okoli trebuha ne bo izginil kar sam od sebe. Kakšne vaje za trebušne mišice so zelo dobrodošle in s časom se pokaže zelo pozitiven učinek ...pa ne na vagi, na obsegu :wink: . Drugače pa pri teh razdaljah ni potrebno nič posebej ogljikovih hidratov, tudi presnojedci so med tekači. Če hočeš shujšat, beljakovine in zelenjava, sadje, pa bo več efekta. Tekel pa boš še vedno lahko.
Najdi svoj način, ker vsakdo ima res svoje navade. Jaz pošteno zajtrkujem, če grem pa na tek pa priznam, da zajtrkujem po teku, ker mi nekako ne prija prej jesti.
In potrpežljivost je tu zelo pomembna, ker spremembe se ne dogodijo čez noč, merijo se v mesecih, da so trajne.
Pa veliko uspeha :clap: :clap:
 JARRAJA
Lenči lepa hvala !! :!:
Ja, presnojedci pojedo veliko sadja-to pa je sladkor... :shock:
Praviš naj dodam vaje za trebuh, evo sem že našel nekaj na netu.A bo v redu, če en dan tečem, drugi dan pa delam vaje za trebuh :roll:
Uporabniški avatar
 Bobek
JARRAJA napisal/-a:Lenči lepa hvala !! :!:
Praviš naj dodam vaje za trebuh, evo sem že našel nekaj na netu.A bo v redu, če en dan tečem, drugi dan pa delam vaje za trebuh :roll:

To je bila začetna napaka presnojedcev, ki sem jo pred leti naredil tudi sam. Sedaj smo pametnejši in bolj na zelenjavi.
Razen seveda skupine, ki se imenujejo frutarijanci, te pa jedo samo sadje.

Zakaj pa samo vaje za trebuh?
Jaz delam vsak drugi dan z utežmi, sklece, počepi, itd, vsak drugi dan pa kardio trening.
Uporabniški avatar
 IRA
Špeh se nikoli ne kuri lokalno, torej samo na trebuhu.
Če imaš preveč kilogramov ... pomeni samo to, da moraš manj jest in več gibat.

In ko bo šlo dol bo šlo povsod, tudi v trebuh.
Je pa res, da gre ponavadi tam kjer si želimo, najkasneje dol.
Vaje za trenuh so sicer ok, ampak spodaj se ti bodo delale mišice, čez bo pa še vedno špeh.
Potrebno je najprej to pokurit, kar se pa doseže s kardio treningom (kolo, tek, hitra hoja, hoja v hribe) in s tem, da poštimaš tudi prehrano.
Če se boš na veliko basal s hrano, boš kljub treningom še vedno nosil svoj trebušček naokoli.
Šport pač pomaga, ampak še vedno je hrana največji krivec odvečnih kilogramov.

Tako kot povsod, je potrebno najt neko zmernost.
Kardio treningi, treningi za moč ... in hrana!

Ampak kot je rekla Lenči, to gre počasi ... mic po mic - na dolgi rok!

Lp
 JARRAJA
Lepa hvala za odgovor tudi trbi!
Evo zdajle sem pritekel nazaj domov...komaj,komaj sem začel današnji trening.V začetku je šlo res zelo počasi, takoj sem se upehal, brez kondicije, brez volje...potem ko sem naredil ene 3 km se mi je pa odprlo in sem 8 km pretekl v 1 uri (počasi, ampak nič slabše kot do sedaj).
Zanima me, ali je lahko krivda ker sem včeraj čez dan precej fizično delal doma-dopoldan in popoldan, tako da sem bil zvečer kar precej utrujen.Tekel pa včeraj nisem.
 kovit
Bobek napisal/-a:
JARRAJA napisal/-a:Lenči lepa hvala !! :!:

To je bila začetna napaka presnojedcev, ki sem jo pred leti naredil tudi sam. Sedaj smo pametnejši in bolj na zelenjavi.
Razen seveda skupine, ki se imenujejo frutarijanci, te pa jedo samo sadje.

Presnojedci in frutarijanci imajo veliko napako...še vedno vnašajo v telo hrano in se s tem izpostavljajo rejenju.
Sam v zadnjem času svoje telo navajam na fotosintezo...na začetku je bilo res težko ampak ko pa se malo navadiš je pa super...na tak sončen dan je užitek popoln in hujšanje zagotovljeno. :roll:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Škoda, reče cigan. Komaj sem konja navadil, da nič ne je, pa je crknil :mrgreen: .
 inspiron
JARRAJA napisal/-a:se mi je zdelo, da bo tako kot praviš, no zdaj sem še bolj prepročan ko si mi napisal.
Še eno vprašanje, kot sem že napisal imam 180 cm in cca. 80 kg, rad bi shujšal še za nekje 5 kg, predvsem zaradi špeha na pasu..pa mi je en kolega dejal, da tek in izgubas špeha ne gre skupaj, ker če boš hotel tečt boš moral jesti OH (glikogen) in se maščobe ne bodo topile...kako naj se prehranjujem, da bo telo pri teku, ali po teku zagnalo tovarno kurjenja maščob-predelavo maščob v glikogen???

-lokalnega kurjenja masob ni! (recimo: delaj trebusnjake, pa se bo speh okrog trebuha stopil)

-nobenih magicnih diet!!!

-5-6 obrokov na dan (vmesne obroke ni potrebno "komplicirati", jogurt, sadje, orescki, ... - vazno, da dela metabolizem in da telo prepricamo, da so vse skrbi glede "sparanja" v obliki mascob odvec

-obrok naj bo tudi zvecer (da ne bi jedel po 17h ali kako ze nekatere "diete" predlagajo je traparija!!!) - kot pa ze napisano raje beljakovinska hranila in manj OH (tudi sadja raje ne).

-no junk food (klasicne pizze, bureki, mcdonalds in kloni, ...). Isto ne alkohola (ali zelo malo, recimo kaksno vino...)

-ce je le mozno tek ali kolo NA TESCE - lahko vsak dan, sigurno pa v casu izgubljanja mascob vsaj 5x na teden! Torej, zjutraj riti iz postelje, se oblect in na kolo, tek, bliznji hrib... 30-40 minut je cisto ok, srednji tempo, ce imas HR monitor tam nekje okrog 60% MSU (maksimalni srcni utrip). Ne samo, da zjutraj z bolj praznimi rezervami v misicah bolje kurimo mascobe, se metabolizem se pospesi za nadaljnih nekaj ur!

-izkoristit vsako moznost za dvig srcnega utripa (stopnice namesto lifta, sprehod do trgovine namesto avta, ...) - malenkosti, ampak kalorija po kalorijo...

-kurit mascobe in pridobivat na misicni mase skupaj (naceloma) ne gre. Vseeno pa 2-3x na teden prijet kaksen kviht v roke ali pa narest kaksno vajo z lastno tezo (sklece, vzgibi, pocepi, ...) vseeno malo zavre izgubo misicne mase oz. vsaj naredi telo krepkejse.

-kaloricni deficit (ne prevelik!!) (=manj pojest, kot se pokuri)

Uspeh zagotovoljen in to obstojen na dolgi rok.

Mogoce se to, tako za obcutek: izguba telesne teze naj bo 0.5 do max 1 kg na teden (pac odvisno od startne teze)...
Uporabniški avatar
 StaraKost
inspiron napisal/-a:
Torej, zjutraj riti iz postelje, se oblect in na kolo, tek, bliznji hrib... 30-40 minut je cisto ok, srednji tempo, ce imas HR monitor tam nekje okrog 60% MSU (maksimalni srcni utrip).

Ni junaka začetnika, ki bi lahko tekel v klanec pri 60% MSU, celo hodit v zelo položen hrib ne more, pri tako nizkem utripu. :--
Celo na ravni ravnini moraš biti dobro kondicijsko potkovan, da lahko tečeš na 60% MSU.
Tisti, ki je prvi lansiral teh 60% očitno ni nikoli izmeril pri kakšnem naporu ima netrenirana oseba 60% MSU :mrgreen: . To sigurno ni tek, mogoče samo prvih 100 metrov :D .
 JARRAJA
super, hvala lepa za pomoč !
Stara kost ima prav ko pravi da ni možno v hrib rinit z 60% mak.sr.utr...jaz si ga sicer ne merim, ampak ko sem nekje na sredu hriba me začne basat in diham ko slon, če upočasnim je malo bolje, ampak mislim, da sem kar na maksimumu.
napišite še kaj, super !
 JARRAJA
minilo je 14 dni od zadnjega javlanja...zdaj imam 78 kg.Tečem vsaki drugi dan, vmes pa kaj fizično delam doma namesto telovadbe (štiham vrt itd.)
Moja kondicija pa kot da je vsaki dan slabša, vsaki drugi dan ko grem tečt mi je večja muka...kakšen nasvet???
 wind
Očitno je vsak drugi dan v tale tvoj klanec preveč, in se telo ne spočije dovolj. Vzemi si več pavze med teki, še preden se začnejo poškodbe.
 milk
StaraKost napisal/-a:Ni junaka začetnika, ki bi lahko tekel v klanec pri 60% MSU, celo hodit v zelo položen hrib ne more, pri tako nizkem utripu. :--
Celo na ravni ravnini moraš biti dobro kondicijsko potkovan, da lahko tečeš na 60% MSU.
Tisti, ki je prvi lansiral teh 60% očitno ni nikoli izmeril pri kakšnem naporu ima netrenirana oseba 60% MSU :mrgreen: . To sigurno ni tek, mogoče samo prvih 100 metrov :D .

To je vsekakor mogoče, toda ne pri začetniku. Z manj intenzivnim tekom v položen ali srednje strm klanec večinoma tečem okoli te vrednosti, pri ravnini se moram pri daljših tekih za tak povprečni pulz že krepko potruditi. Pri teku v hrib pa imam najboljši rezultat na triatlonski trasi od Rudnega do Velega polja (57') in pri teku na Storžič, kjer je povprečna strmina 30,8%, dosežen pri utripu 149, kar je približno 84% SU max.
Seveda pa to ne velja za začetnika. Začetnik, ki ima še nekoliko povišano kilažo, lahko tak utrip doseže že z nekoliko pospešeno hojo v blag klanec. V vsakem primeru pa se da z leti treninga doseči veliko, toda verjetno je za to potrebno začeti prej kot pri 50-tih. :cry: Pri teh letih si človek ne more delati utvar, da bo v nekaj tednih popravil leta zavoženega življenja. Poznam tak poizkus, ki se je precej klavrno končal. Vsekakor se ob pretiravanju lahko pojavijo resne zdravstvene težave. Napredovati je potrebno postopoma. To pa ne pomeni, da si ne smeš privoščiti enkrat na teden ali dva, kakega precej dolgega nizko-intenzivnega treninga, ki bo pomagal krepiti telo, da bo pozneje sposobno tudi krajših bolj intenzivnih treningov. :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA