Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 štenga
ZdravkoC napisal/-a:Zanima me, kako ugotavljaš razdaljo? Si na stadionu, v naravi ... ? Garmin?

Na stadionu - to je edina točna možnost + ura seveda (da se bo štelo kot izpolnjen cilj - bo treba odtečt na stadionu - 10km bo dolgočasno ->25 krogov). Imam pa zraven prižgan tudi GPS, vendar je še vedno do sedaj nameril več metrov kot je bilo dejansko (mogoče zato, ker ga mam v desnem žepu :D).
Uporabniški avatar
 ris9
GPS ima na štadionu malo več napake kot pa pri teku v naravi, ker so bolj nagli zavoji... Meni na 10km (25krogov) vedno doda še za en krog metraže ;) ... Na cesti pa nikoli ni napake več kot 1% .
Drugače pa tudi 25 krogov ni tako hudo. Se kar navadiš. Jaz jih naprimer do 10 štejem v + potem pa odštevam hihihi (mal psihično).
Me pa mali zmoti dejstvo, da boš tekel samo enkrat tedensko 20min in nič več. Upam, da se ne boš poškodoval zaradi tega, ampak tudi če se boš ne "jamraj" ker boš popolnoma sam kriv za to.
Prvo je kilometraža, potem cilji s tempom 3:00 - 4:00 min/km !!
LP
Uporabniški avatar
 štenga
ris9 napisal/-a:GPS ima na štadionu malo več napake kot pa pri teku v naravi, ker so bolj nagli zavoji... Meni na 10km (25krogov) vedno doda še za en krog metraže ;) ... Na cesti pa nikoli ni napake več kot 1%. Drugače pa tudi 25 krogov ni tako hudo. Se kar navadiš. Jaz jih naprimer do 10 štejem v + potem pa odštevam hihihi (mal psihično). Me pa mali zmoti dejstvo, da boš tekel samo enkrat tedensko 20min in nič več. Upam, da se ne boš poškodoval zaradi tega, ampak tudi če se boš ne "jamraj" ker boš popolnoma sam kriv za to. Prvo je kilometraža, potem cilji s tempom 3:00 - 4:00 min/km !!LP

Ja to je res - najmanj napake ima GPS s tekom v ravni črti, pa še tisto začne GPS kazati včasih neravno. Pač tehnologija ni dosti natančna in nočem enkrat zaradi napake GPS se okrog hvalit, da mi je ratalo :). Štetje krogov mi ne gre od rok (bi se verjetno zmotil), imam pa uro, da mi točno šteje kroge (pa še čase krogov lahko potem malo poanaliziram). Itak pa ne bom vedno tekel na štadionu.

Z mojega stališča pač tek ni vse, zato lahko rečem, da je 20min v povprečju tedensko zelo velikodušno zame (vem, da se zdaj vsi držite za glavo :)). Tečem pa zato, ker mi ta panoga šepa, zato bo treba tu nekaj ukrenit. Ko sem šel s kolegom (ki je tekač) na kalvarijo, sem bil gor sicer hitrejši in to kar za pol minute (njega so povsem izdale noge), vendar s to razliko, da sem jaz dihal kot slon še 15min, on pa je bil na vrhu po 2min že čisto v redu (tako kot jaz 20min kasneje) in bil že pripravljen teči naprej.

Saj mogoče bom tekel več (to je omenjeno nekako neto povprečje teka), vendar je moje mnenje o teku verjetno povsem drugačno od ostalih na tem forumu. Moram pa priznati, da sem po branju knjige ta teden (Born to run) že spremenil svoje stališče o teku - pa brez zamere glede pisanja - prav v veselje mi je videti koliko ljudi teče. Mogoče, se pa moje mnenje in trening čez čas toliko spremeni, da bom začel spraševati v maratonski sekciji :--

Glede poškodb ... baje se 8 od 10 tekačev poškoduje. Torej nimam ravno dobrih izgledov. Je pa lahko to tudi znak, da večina tekačev dela dosti narobe - bomo videli - mogoče bom pa ravno zaradi svojega treninga en od tistih dveh, ki se ne :P
Uporabniški avatar
 Matej_Tarahumara
štenga napisal/-a:Glede poškodb ... baje se 8 od 10 tekačev poškoduje. Torej nimam ravno dobrih izgledov. Je pa lahko to tudi znak, da večina tekačev dela dosti narobe - bomo videli - mogoče bom pa ravno zaradi svojega treninga en od tistih dveh, ki se ne :P

Nisem noben strokovnjak za tek, še manj tek na dolge proge, ampak ker sem v športu že kr od rosnih let si upam trditi, da je od teh 8ih poškodovancev zagotovo vsaj polovica takih, ki NE POSLUŠA svojega telesa in rinejo z glavo skozi zid...enostavno tečejo kljub bolečinam in trmasto vztrajajo v teku, gibanju dokler ni že prepozno!

Nič koliko kolegov in znancev sem srečal v življenju, ko so stokali, kako jih boli in to in ono, čez 10min pa so veselo tekali za žogo ali pa se podili čez drn in strn...saj enkrat,dvakrat še gre...ampak telo ni neuničljiv stroj in slej kot prej poči...žal, tako to je.

Današnji tempo življenja pa do rekreativcev tut ni ravno prijazen...časa za rekreacijo je vedno manj, do rezlutatov je treba prit vedno hitreje...in posledice so neizogibne...

Zato pa so tukaj tekaski forumi, revije in tekaške skupine za začetnike...več bo tega, manj bodo ljudje delali neumnosti... :D
Uporabniški avatar
 ris9
Se popolnoma strinjam s tabo Matej_Tarahumara . Predvsem prav v tej temi znova berem o "horuk" varianti doseganja ciljev. Tudi sam sem malo "na horuk" zastavil svoj tek in vem da skoraj ni primera, ki se nebi poškodoval na ta način. Začeti je potrebno postopoma in tudi nadeljevati postopoma.
Bolečine v pokostnicah, kolenih, kolkih hitro pridejo...
Se pa pozna (vsaj pri meni) kasnejša postopna vadba in planirano povečevanje kilometrov ter ciljev povezanih s tekom. Ampak to more človek sam ugotoviti, da je pametneje tako. Najprej baza nekega počasnega zmernega teka potem pa šele razmišljanja o nekih rekordih, nekih časih za napol profije itd.
Uporabniški avatar
 ris9
Če se pa še naslova teme dotaknem: ZAČETNIK S CILJI... Za začetnika bi morali biti cilji npr preteči tedensko 50km v počasnem tempu in to seveda mesec skozi mesec povečevati in postopoma dodajati fartleke, intervalne treninge... Seveda pa že v začetku uvesti razgibavanje pred in po teku, vaje za moč...
Moje mnenje seveda!
Uporabniški avatar
 mare
Mislim, da človeku, ki nima namena postati maratonec, ampak si je zadal dokaj zahtevne srednjeprogaške cilje (1 km in 3 km, 10 km je pa itak precej nezahtevnih samo malo za zraven) nima smisla prodajati recepte za maratonski trening. Srednjeprogaši trenirajo drugače kot maratonci.
Uporabniški avatar
 štenga
mare napisal/-a:Mislim, da človeku, ki nima namena postati maratonec, ampak si je zadal dokaj zahtevne srednjeprogaške cilje (1 km in 3 km, 10 km je pa itak precej nezahtevnih samo malo za zraven) nima smisla prodajati recepte za maratonski trening. Srednjeprogaši trenirajo drugače kot maratonci.

Hvala - hvala - hvala - končno nekdo razume. Ne vem kakšen je smisel preteči 50km/teden s počasnim tempom in to "seveda mesec skozi mesec povečevati" - do kam do 100km/teden? Mi bo to res pomagalo da bom v 3min pretekel 1km?? - kot je bilo svetovano spodaj.

ris9 napisal/-a:Za začetnika bi morali biti cilji npr preteči tedensko 50km v počasnem tempu in to seveda mesec skozi mesec povečevati in postopoma dodajati fartleke, intervalne treninge... Seveda pa že v začetku uvesti razgibavanje pred in po teku, vaje za moč...!

Moj (edini) planiran tekaški trening za ta teden: 1.5kroga ogrevanja (600m ~3-4min), 2.5kroga šprinta (1km ~ 3.5min - en od ciljev), 1krog ohlajanja (2-3min) + tek na kalvarijo (3min) + 3 runde Tabate v hrib (1.5min) - Seveda vse v enem treningu (ki bo razdeljen na dva dela). Torej skupaj nekje 2.5km in 15min neto. Naslednji teden so pa plani da grem na Pohorje, da vidim kak bo čas in da ga lahko vpišem v podpis :lol: Čez dva tedna sem se odločil za 10 sledečih rund:
- 0.5 kroga regeneracije v času 1:30 (7:30min/km)
- 1 krog teka v času 1:30 (3:45min/km)
Skupaj 6 km v pol ure. Pri tem upam, da bom izvedel 2 stvari. Ali sem sposoben teči 10 tako hitrih intervalov in ali sem sposoben zdržati 10 tako počasnih intervalov :-- . Poleg tega bo obremenitev verjetno pomagala za cilja na 1km in tudi za 3km (no Cooperja).

Torej v avgustu me čaka še dobro uro in pol tekaške vadbe - za naprej pa še nimam planov, ker jih bom naredil glede na odzivanje telesa na te tri vadbe (bo pa sigurno septembra ali cooper ali test na 10km).

Glede treningov za moč imam močno pokrite. To bo bolj razvidno iz spodnje slike, kjer je viden delež teka (zelena črtica) v primerjavi z ostalimi vadbami v 2012. Skupno je v 2012 pretečenih 30km.
Slika

Mare hvala še enkrat za razumevanje - glede na cilje upam, da bo padel kakšen nasvet, kako jih lahko dosežem, ki ne bo vključeval teka 50km+ tedensko. Pa brez zamere - ni vsem cilj udeležba na maratonu (no mogoče bo kdaj - ampak ni sedaj - čez nekaj let pa kdo ve?).
 Fenc
Na začetku sem bila prav vesela, da bo tole ena fina debata za nas začetnike, pa sedaj vidim, da ste se zbrali sami izkušeni. S tem ne mislim nič slabega :D

Bom še sama opisala svojo zgodbico. V šoli sem 8 let sem trenirala atletiko - skakala sem v višino. Nato sem staknila neko poškodbo kolena, s katero se pravzaprav nihče ni prav dosti ukvarjal, zato sem šport za dobro leto dni povsem opustila. Nato sem začela trenirati tajski boks, vztrajala 3 leta in spomladi ugotovila, da to ni zame. Vmes sem šla enkrat na teden tečt približno 6km s hojo - pa niti ne vsaki teden.
Spomladi odločila, da se povsem "vržem v tek". Moji začetni cilji so bili:
- na trening teku pretečem celotnih 6km z nič ali pa čim manj hoje (ponavadi me pri teku v hrib začne boleti koleno, še huje pa je ko tečem v dolino)
- na teku v Radencih preteči 10km v eni uri (kar mi je uspelo, ampak sem vmes hodila)

Naslednji cilj mi je postal, da pretečem 10km brez hoje, kar je bila kar dobra spodbuda.
Na trening tekih sem 6km pretekla že brez hoje, moj čas pa je bil 32-33 min.
Nato sem šla na Tek ob Dravi, kjer pa je bila še hujša vročina in je načrt povsem propadel. Tako da si ga puščam za Ljubljanski maraton. Tek mi gre zadnje čase nekako bolje, tako da je neki skriti cilj za Ljubljano preteči 10km med 50 in 55 min.
Kmalu bom pričela z intervalnimi treningi, takimi "bolj u izi", tako da bom takrat prišla z novimi cilji.

Ne vem če imam preveč ohlapne cilje niti nimam neke orientacije koliko "dobri" so ti cilji. Nekateri pravijo, da je kar dobro, ampak ne vem ali mislijo resno, ali je to bolj spodbuda :D Všeč bi mi bilo slišat še kako povsem objektivno in kritično mnenje.

Pa da nadaljujem debato o merjenju razdalje. Jaz zmerim s kolesom ker imam gor števec. Dobra alternativa je tudi merjenje z najdi.si ali pa z googlom, čeprav meni je najdi bolj všeč. Sploh je to fajn, ker ti ni treba tekat v krogu po stadionu - meni je vedno po dveh krogih postalo dolgčas.
Uporabniški avatar
 mare
Nisem ravno strokovnjak, več sem doslej prebral o treningih maratona, ampak če želiš moje mnenje, ti ga lahko podam. Za učinkovit (hiter) tek na srednje proge bi bilo po moje vseeno treba teči nekaj več. Tek ima vseeno neko določeno specifično motoriko, tako da samo s kolesarjenjem, utežmi ali karkoli že delamo, ne bomo dobri tekači.

Za dober tek na srednjih progah je pomembno ravnovesje med močjo in hitrostjo (http://running.competitor.com/2012/04/t ... le_30069/2). Na tem linku je tudi program treninga za miljo iz katerega je razvidno, da je pri takem treningu potrebno dokaj enakomerno razvijati moč (tu predlagajo tek v hrib), vzdržljivost (tempo teki) in hitrost (kratki intervali). Za razliko od tekov na daljše proge je malo dolžinskih tekov, dolgi počasen tek je 1x na teden samo 1 uro, več je intervalov, ki so bistveno krajši in z manj počitka.

Še en program, ki obeta velik napredek v 1 mesecu ob intenzivnem treningu (zato je primeren predvsem za tekače, ki trenutno tečejo na daljše proge, za začetnike je po moje preveč intenziven). Program se bolj osredotoča na izboljšanje vzdržljivosti (aerobne zmogljivosti), ker je tu napredek hitrejši in močnejši kot pri izboljšanju hitrosti: http://www.runnersworld.co.uk/racing/fa ... rd/58.html

Zdaj ne spomnim se, ali si napisal, s katerimi športi se še ukvarjaš. Če igraš nogomet (veliki) ta lahko vsaj delno nadomesti dolgi tek in intervale. Nogometaši pretečejo med tekmo 10 km in naredijo do 100 šprintov. Kljub vsemu bo po moje za občutnejši napredek treba teči nekaj več. Nekaj daljših tekov in predvsem veliko intervalov (vsaj 2x na teden, od tega 1x v hrib).
Uporabniški avatar
 štenga
Fenc napisal/-a:Bom še sama opisala svojo zgodbico. V šoli sem 8 let sem trenirala atletiko - skakala sem v višino. Nato sem staknila neko poškodbo kolena, s katero se pravzaprav nihče ni prav dosti ukvarjal, zato sem šport za dobro leto dni povsem opustila.

Če prenesem na mojo zgodbo: V šoli sem se ubadal s košarko. Zaradi (večinoma lastne) neumnosti sem si uničil kolena. Zraven sem večkrat staknil hujše zvine gležnja (istega), s poškodbami se pravzaprav nihče ni prav dosti ukvarjal, zato sem šport za 10 let skoraj povsem opustil. Dokler me lani novembra izvedba določenega fit testa ni šokirala - potem sem začel doma vadit, ker sem ugotovil, da mi nekaj manjka v visokih obratih in da sem v teku slab sem se odločil vkomponirati tekaško vadbo v koledar...

Omenila si, da te boli koleno pri teku - ne ignoriraj te bolečine ampak poskusi najdit vzrok, jaz zaenkrat nimam nobenih problemov, razen da sem pri prvem daljšem teku dobil žulja na stopalnem loku (pa še to je bilo zaradi neustreznega vložka v copatih). Vem pa, da je treba poslušati telo, saj bo le tako kakšen napredek, v nasprotnem primeru bo pač prisilen počitek, ki se lahko vleče zeeelloooo dolgo.

Tvoj cilj se mi zdi v redu (LJ 10km v 50-55min - edino ne vem tvojo starost). Za LJ maraton drugo leto pa lahko ciljaš pod 50min.

Fenc napisal/-a:Pa da nadaljujem debato o merjenju razdalje. Jaz zmerim s kolesom ker imam gor števec. Dobra alternativa je tudi merjenje z najdi.si ali pa z googlom, čeprav meni je najdi bolj všeč. Sploh je to fajn, ker ti ni treba tekat v krogu po stadionu - meni je vedno po dveh krogih postalo dolgčas.

Merjenje razdalje sploh ni problem, pri tem GPS opravi odlično delo. Stadion je pa edina možnost, kadar je potrebno meriti razdaljo natančno. Namreč nobena druga metoda ni natančna (do večjih razlik lahko pride ravno pri krajših razdaljah). Saj jaz tudi nisem vedno na stadionu, tja grem le ko me zanima točen čas. Recimo, včeraj sem odkolesaril 70km. Pri tem je (točen) kolesarski števec prikazal 69,56km, po GPS pa je naračunalo 67,96km (ko sem šel gledal na karto sem opazil, da je GPS vzel par bljižnic čez zavoje).
Uporabniški avatar
 štenga
Mare hvala za linke si bom pogledal in novo znanje vkomponiral. Žal (odvisno kako gledaš na situacijo) pa je tako, da količine tekov ne bom povečeval - če bodo zaradi tega slabši časi - nič zato. Celo življenje še imam pred seboj in nikakor ne pričakujem, da bodo v enem mesecu cilji izpoljnjeni (niti ne pričakujem, da bodo v 2013 vsi izpoljnjeni). Ne treniram za nobeno tekmo/preizkušnjo (no željo imam iti na nočni tek na kalvarijo) ampak le za boljše počutje/zdravje/...

V bistvu teh ciljev o katerih govorim je zelo veliko (napisal sem jih pa lansko leto po šokiranem fit testu). Zdijo se neverjetni/nedosegljivi, vendar sem jih do sedaj že kar nekaj izpolnil (od izpolnjenih so v bistvu skoraj izključno le tekaški):
- kalvarija (<3min) - uspelo v 2:44 - pa se mi zdi da bo šlo še hitreje
- kalvarija (neprekinjen tek) - uspelo (čas 3:03)
- Cooper (2400m <10min) - ko sem tekel 8krogov sem pri končanju šestega imel 9:55
- Cooper (>3km) - to bo šlo skozi verjetno še letos - trenutno nekje pri 2850m
- Pohorje (<40min) - ta je bil dodan naknadno - nimam orientacije zaenkrat kako mi bo šlo
- 10km < 50min - ta je verjetno daleč najlažji cilj (verjetno bom prvič tekel nekje okrog 48min, je pa nekje želja pridit pod 45min)
- 1km v 3min (ta je verjetno najtežji tekaški cilj in mogoče edini, ki ne bo nikoli dosežen) - po trenutnem občutku (in mnenju tekaških mojstrov) se mi zdi da bo najboljši dosežek nekje 3:20 (trenutno na 3:43)
Ciljev je še veliko (izven teka) no večina in od ostalih sem do sedaj izpolnil le enega, verjetno mi letos tudi ne bo uspelo nobenega več (mogoče tudi drugo leto ne). Zdaj pisal jih ne bom lahko pa omenim dva. En je 25 pull-upov (trenutno naredim 5 - vendar zaenkrat nimam doma štange) in iz kategorije verjetno nedosegljivih: http://www.youtube.com/watch?v=oyuJ3T0sQ88 ali mogoče: http://vimeo.com/45549833 - DDP je star 55 let, tako, da imam še 25let časa, da mi uspe :P .

Ne ukvarjam se z nobenim športom in z vsemi :). Od nabiranja kilometrov imam v 2012 naslednjo zbirko:
- Gorsko kolesarjenje: 35km
- Kolesarjenje: 100km
- Vožnja v službo (kolo): 350km
- Tek: 30km
- Plavanje: 5km
- Po stopnicah: ~10.000 stopnic
 Fenc
Cilj za Lj 10km letos je najprej, da ga v celoti pretečem. Če bo rezultat okoli 50min še toliko bolje. Včeraj sem 7km (torej približno - zmerjeno je z najdi.si :D ) pretekla v 35min, vmes sem hodila približno 200 metrov. Sicer sem pa stara 23 let.
Težko planiram čas na 10km, dokler ne odtečem 10km v celoti. Imam pa cilj, da bom čez 2 leti dovolj pripravljena, da bom lahko šla na 21 km. Grem tak bolj počasi jaz...

Če pa govorim o ne-tekaških ciljih, se pa nanašajo na kolo. Torej dovolj natrenirati, da bom lahko šla:
- naslednje leto na Eko maratonu na 74km progo
- čez dve ali pa tri leta (spet) na Eko maratonu na duatlon - upam, da ga bodo obdržali
Seveda, cilji so odvisni od časa, ki ga bom imela - to je pa kar težko planirat.

Štenga, zakaj je skupna razdalja s kolesom do službe 3,5X daljša od tiste "običajne"? :D Ker vidim, da verjetno živiš v Mariboru (ali okolici), pa da voziš kolo, me zanima maš kako dobro turo za kolo, ki bi trajala približno 1.5-2 uri, pri vožnji povprečno 26km/h. Pa da ni vmes preveč takih hribov, kjer moraš gor gonit v 1 prestavi...

Haha, moj levi gležen je bil 4X zvit, desni je bil navit in nabit neštetokrat, ampak sem oba gležnja z vajami kar dobro utrdila in sedaj ni nekih večjih težav. Še pa en kup drugih "manjših" poškodb je bilo.

Ne vem kako bi ugotovila kaj je narobe s kolenom, vem pa da me začne boleti pri hoji in teku v hrib in dolino ter pri kolesarjenju v kak zelo strm hrib. Ko sem si ga pred 4 leti zares poškodovala (rahlo me je bolelo že pred tem), mi je zdravnik z rentgenom slikal kosti. Ker so bile cele, so me poslali na fizioterapijo. Po koncu je zdravnik ugotovil, da koleno škripa manj kot prej ter mi odsvetoval poskoke, odskoke ter tek po neravnem terenu (juhej :cry: ). In so z menoj zaključili.

Bolečin ne ignoriram, zato pa med tekom hodim. Ugotovila sem, da bolečine ni, če redno krepim mišice okoli kolena. Ampak mislim, da s tem koleno ravno ne pozdravi, samo težava je začasno odstranjena. Čeprav, da mi odpirali koleno in noter kaj šarili, mi pa tudi ni pretirano všeč.
 Luka Ljubič
mare napisal/-a:Nekaj daljših tekov in predvsem veliko intervalov (vsaj 2x na teden, od tega 1x v hrib).

Vem, vsakdo lahko pove svoje mnenje... ampak Mare oprosti, kar si napisal je velika neumnost in lahko vodi samo v poškodbe ali pa prekuri motor posameznika (sploh ker govorimo o začetniku), velika baza počasnejših tekov je absolutno potrebna!
Uporabniški avatar
 štenga
Fenc napisal/-a:Štenga, zakaj je skupna razdalja s kolesom do službe 3,5X daljša od tiste "običajne"? :D Ker vidim, da verjetno živiš v Mariboru (ali okolici), pa da voziš kolo, me zanima maš kako dobro turo za kolo, ki bi trajala približno 1.5-2 uri, pri vožnji povprečno 26km/h. Pa da ni vmes preveč takih hribov, kjer moraš gor gonit v 1 prestavi...

Hehe - do službe grem s kolesom 15-30x/mesec, na izlet s kolesom pa 1x na 1-2 meseca. To v službo sicer ne štejem kot vadba (ker pač tempo ni pravi) se pa kilometri kar nabirajo.

Okrog Maribora imaš ogromno dobrih poti - za tako povprečje in čas bi mogoče celo šla proti Ptuju. Drugače si pa malo poglej in izberi kaj iz naslednjih kart: http://maribor-pohorje.si/Kolesarske-ka ... osure.aspx

Je pa zelo dobra ideja tudi Murina kolesarska pot. Če imaš avto se lahko pelješ v Spielfeld in na železniški pustiš avto. Potem se pa odločiš ali greš proti Gornji Radgoni (~40km) ali proti Grazu (~60km) - lahko pa seveda prej obrneš. Čista ravnina, praktično nobenih cest ampak urejena kolesarska pot. Odlično res. Škoda, da ni iz Maribora do Šentilja kolesarske poti,...

Imaš pa še Toti pecikl. Organizirana kolesarjenja - 26.8. je od MB do Ruš: http://www.sz-maribor.com/toti-pecikl-2012.html - nisem sicer nikoli bil ampak bi znalo biti zabavno - le na 26km/h povprečne ne računaj - to je bolj izlet.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA