Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Nekaj je lastno prepričanje, da nečesa ne boš jedel, drugo pa je, da se za tako prehrano odločiš ker prinaša boljše rezultate. Vprašanje kakšne rezultate bi dosegal Scott Jurek, če bi jedel vse. Tege verjetno ne bomo nikoli izvedeli.

Še nekaj...tako Mutant kot Scott Jurek jesta oba hrano, ki temelji na B in OH. In ne samo na OH, kot tisti, ki je samo banane. :D
Vprašanje kakšne rezultate bi dosegal Scott Jurek, če bi jedel vse. Tege verjetno ne bomo nikoli izvedeli.

Preberi v knjigi Eat and Run http://scottjurek.com/eatandrun/, tam se skriva odgovor na tvoje vprašanje.

Zakaj ne je hrane živalskega izvora? Ne zato ker mu ni dobra ali pa ker se mu smilijo živali (foter mu je za 10 rojstni dan kupil puško in je vešč postavljanja pasti in lovljenja) ampak ker je v živalski hrani preveč škodljivih snovi, ki jih dodaja industrija: razni antibiotiki, rastni hormoni,... Ugotovil je, da ga ovirajo pri tekaškem napredovanju. Postopoma je prehajal na vegansko prehrano (več let) in začel razumevati hrano kot gorivo. Poglobil se je (tip je zelo načitan in brihten) in našel nadomestila za hrano živalskega izvora v sadju, zelenjavi, oreščkih,..., ter pravo kombinacijo le teh.
V knjigi je polno kuharskih receptov jedi, ki jih je na ultrah in na treningih, kar pri njem pomeni vsak dan. Opisuje svoje treninge, tehnike teka, dihanja, pomembnost pametnega vnosa živil.
Pri sebi je opazil, da se kot vegan regenerira hitreje, da teče hitreje, da je vedno močnejši.

Ful zanimiva knjiga. (Born to Run je veliko manj zanimiva.) Piše na nevsiljiv način in ne skuša svojega prepričanja vsiljevat.

Jurek je 7x zapored zmagal na WS100 (http://ws100.com/). To ni uspelo še nobenemu.
Da ne bo kdo mislil, da sem mnenja, da se da dobre rezultate doseči le z normalno/običajno hrano. Sploh ne. Verjamem, da nekaterim ljudem, njihovim telesom, pač ustreza drugačna prehrana in veliko bolje funkcionirajo kot z običajno. Sem le mnenja, da ni to primerno za vse nas običajne smrtnike.

Vem da to kar je uspelo Scottu, še ni nobenemu. Sem že bral o njemu in vem, da je neverjeten. Da mu je to uspelo predvsem zaradi prehrane? Pomoje da ne. Verjamem pa, da je prehrana verjetno prinesla en delček k celoti, v kateri je zajeto še marsikaj drugega. Od glave do njegovih genov, od konstitucije do treningov, itd...
Ampak knjigo je napisal on. Ni nujno, da je to kar on misli in čuti optimalno.
Drži pa dejstvo, da smo vsejedi in sodobni človečki požremo (dobesedno to velja vsaj zame) preveč mesa in skropucal narejenih iz njega. Slednjega se sicer izogibam, vendar vseeno preveč mesa.

Moje razmišljanje je v smeri, da bi kot primitivna bitja (torej živeča v naravi in ne civilizaciji) jedli vsaj 80% hrane rastlinskega izvora. Oreščki, "zelenjava", gomolji,.....Sem in tja tudi kaj mesa. Kako ribico bi ujeli, ene 2-3 trikrat letno kako srnico ujeli. Zato sicer spoštujem vegeterjance in vegane, vendar mi zdrava kmečka pamet govori, da je to rahel odklon v ekstremno smer. Nič pa nebi bilo narobe, če bi v povprečju jedli manj mesa in zaužili več beljakovin rastinskega izvora. Recimo stročnic, ki jih osebno res ne maram :roll: PO logiki stvari je tudi mleko in mlečni izdelki neuporabno, vendar močno zakoreninjeno v naši kulturi prehranjevanja. Mleko sesalci jemo v rani mladosti. Kasneje je ne. Lep primer so karnivori. Maček recimo lahko tudi škripne zaradi uživanja mleka v starosti. Sploh so pa mlečne maščobe hud problem za odraslega človeka, vendar nujno potreben za majhne otroke/dojenčke.....

Toliko kaj pravi moja ZKP:-)
lp,
Miha
Miha, popolnoma se strinjam s teboj.
Gotovo človeku primerne količine mesa ne škodijo in sploh niso problem, če so v primerni obliki. Problem so predelava in vsi takšni in drugačni dodatki kot praviš.
Se pa človek lahko zavestno odloči in se mesu iz različnih razlogov odpove. Jaz sem se mu ospovedal, moja stvar. In čisto lepo shajam brez njega. Pravzaprav še lepše. Ampak moje počutje ni boljše samo zaradi tega ker ne jem mesa. Boljše je zaradi tega, ker sem izločil vso predelano hrano in vključil velike količine surovega sadja in zelenjave.
Bor napisal/-a:kakšne pa so beljakovine iz piksne? se opravićujem za nevednost....

To so razni whey proteini, ki imajo bolj malo OH .. Ženskam so všeč te beljakovine, ki jih nudi Pas, ker so specifično narjene tko, da kurjo maščobne obloge .. Izgubo kil pa jasno hitr opazijo :)
Nazadnje spremenil brezlj, dne 15 Maj 2013, 11:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Jaz bi se rad odvadil prenažiranja s piščanci iz lidlov in hoferjev. Se mi zdi, da to ne more biti kul, da poješ za par evrov 800 gramov mariniranega piščanca (v mercator ne hodim, v sparu pa si včasih omislim slovenskega). Saj okus je zaradi vseh ojačevalcev okusa res zadovoljiv :shock:. Enkrat sem bral en članek o nemških rejcih perutnine, ki menda po "učinkovitosti" (=krutosti) že prekašajo ameriške. Po moje si bom enkrat v bližnji prihodnosti ogledal še enkrat shock dokumentarce, prebral Eat and run in vmes pomalical par paketov te multikrulti kure. Že res, da mi bo na smrt slabo, a obetam si dovolj močnega moralnega mačka, da tega nikoli več ne naredim :D.
No, sem eno leto bila na agronomiji, poznam par zootehnikov. Princip je pri obeh zadevah istih. Živali in zelenjavo, sadje s čim manj stroški čimprej spitat za zakol oz. trgatev etc... O tem kaj je zdravo in kaj ni in kaj je normalno...Jaz pravim, da ni nič normalno in je vse, kolikor je običajev-toliko je običnih ljudi in prehrane...

Prav pa je, da vsakdo ve kaj je, kako je prišlo na police v trgovine ali do njegovega krožnika. Meso, zelenjava, sadje. Vse.

Ko bodo ljudje začeli skrbeti za lastno prehrano, bo vsak imel toliko dela z iskanjem dobre, kvalitetne hrane in njeno pripravo, da ne bo več časa osirati in se čuditi prehrani nekoga drugega. :roll:

Prehranjevati se moraš optimalno za svoj organizem in ga poslušati! To je bistveno. Da si zdrav. To dosežeš z izobraževanjem, kombinacijami, ki poskrbijo, da je vsega dovolj.

Sicer pa po novih izsledkih bi naj bilo OK če poješ 1 jajce na dan. No, jaz v tak ekstrem ravno ne grem. Je pa pomemben vir B12 vitamina!

Beljakovinski napitek sem 2x do sedaj. Je priročna zadeva (ker sem lena in se mi ne ljubi pripravljat obrokov, pa tudi jesti se mi ne ljubi veliko)....So pa predragi, glede na to kaj dejansko je noter.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA