Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 jedrnat
JARRAJA napisal/-a:hvala za link, samo nemško ne znam.
Če prav razumem naj bi štartal s spodnjim 1:26, ampak ta že prvi teden predvideva na koncu 17 km.
Jaz še nikoli nisem toliko pretekel skupaj, največ 10 km.
Misliš, da je to dobro za mene?

Ne, ne, vzami onega za 2 ure za 21km (na vrhu seznama). V preglednici pa res ni neka huda nemščina (uporabi Google Translate).
Uporabniški avatar
 mare
Saj ga boš ubil. Tale program ima hudo veliko km. Za polovični maraton res ne rabiš v enem tednu narediti teka 27 in 24, pa še 2 teka med 10 in 20, skupaj 80 km.
 LT
O tem kaj je primerna in kaj neprimerna dieta se zdalec ni closed case... Vsaka razdalja prinese svoje specifike...

Npr. letosnji zmagovalec Western States 100 naj bi bil low-carber; eden od linkov na to temo:

http://www.meandmydiabetes.com/2012/08/ ... lek-study/

low-carb ne pomeni nujno ketonska dieta, ampak... "kako je ta clovek sploh prelaufal 160km, ce vsak ve, da je to napacna dieta" <konec_sarkazma> :)

P.S. Vsi smo non-stop na dieti :) Primaren pomen besede je: "The usual food and drink of a person or animal."
Uporabniški avatar
 jedrnat
mare napisal/-a:Saj ga boš ubil. Tale program ima hudo veliko km. Za polovični maraton res ne rabiš v enem tednu narediti teka 27 in 24, pa še 2 teka med 10 in 20, skupaj 80 km.

He he, jaz sem ostal živ, moj šlaufek pa ne. Brez diete ketonske diete :-)
Uporabniški avatar
 jedrnat
LT napisal/-a:P.S. Vsi smo non-stop na dieti :) Primaren pomen besede je: "The usual food and drink of a person or animal."

Vsak dan nekaj novega. :-)
 bobsaap
Kar se tiče ketonske diete, lahko tukaj prebereš nekaj:

http://www.maxximum-portal.com/Huj%C5%A ... ena_dieta/

Ampak PAZI, ta članek pišejo bodybuilderji, kar pa s tekom nima veliko skupnega.

Tudi sam sem mnenja, da je ketonska dieta tek na kratke proge, ko je potrebno tik prek fitnes tekmovanjem narediti zadnje rezultate (piko n i), torej odstraniti zaloge maščobe.

Pri tebi tekaču pa po moje to ne pride v poštev ... razen če treniraš za "morje 2013" in sprehod po plaži. ;)

In ot drugo ... predlagam, da osvojiš osnove zdrave prehrane ... predvsem to, čemu služijo B, M in OHji. Ko se boš zdravo prehranjeval, bodo šle mišelinke same dol.

PRIMER: Če vsak večer pred TVjem poješ vrečo čipsa, lahko tečeš kolikor želiš, pa dvomim, da se boš rešil mišelink. :)
 robotek
Da malce obudim to temo... je morda se kdo od tekacev v ketozi?

Moja izkusnja s ketonsko prehrano (dieto :) ) je ZELO dobra.

Moj namen ni bil izguba telesne teze, vendar splosno izboljsanje pocutja in zdravja. Pred tem sem jedel zelo uravnotezeno in "zdravo" hrano (dosti polnozrnatih zivil, zelenjave, sadja, pustega mesa, samo zdrave mascobe, cimmanj predelana domaca hrana). Kaj pomeni dobro pocutje, sem opazil po dveh mesecih ketonske prehrane (70-80% mascob, ostalo beljakovine in oh iz zelenjave). Dosti vec energije, bolj kvaliteten spanec, boljsa koncentracija (zelo se pozna v moji sluzbi programerja), boljsa regeneracija po teku (10km/6dni v tednu), ni napadov lakote (jem 2-3x na dan), morda se najbolj pomembni - boljsi krvni rezultati...

Glede na MOJE izkusnje ta oglasevana "zdrava" prehrana ni najbolj zdrava. Ta preizkus je postal sedaj kar zivljenski slog - in ni sans da grem nazaj na OHje :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ma ni vse tako črno-belo. Jaz se na primer sploh ne obremenjujem z nobeno novokomponirano dieto ali načinom prehrane. Še vedno jem veliko kruha, zjutraj 4 kose z maslom in marmelado. Noben obrok ni brez kruha. Zvečer pa nadrobim ves stari kruh, ki je ostal od prejšnjih dni v mlečno kavo.
Jem vse. Dosti krompirja, testenin, zelenjave in sadja, torej kar veliko OH-jev in se počutim odlično. Zdravnike sploh ne poznam. S težo nimam nobenih težav, pri 180 cm sem že desetletja med 72-74 kg. Kljub zrelih 65 letih, še vedno tečem 21km dokaj hitro. Na primer danes na EKO maratonu 1:34:39.
Ne pravim, da je narabe, če se izogibamo OH-jem, če nam ti škodijo. Moramo pa se zavedati, da obstajajo tudi taki, ki jim ne škodijo. Zato poveličevanje bilo kakšnega načina prehranjevanja je napačno.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 14 Sep 2014, 13:31, skupaj popravljeno 1 krat.
 robotek
Tocno tako, niti priblizno ni crno-belo se strinjam. Vsekakor vsakemu svoje. :clap:
Ni pa vse samo koliko kg imamo... pomoje so dosti bolj pomembna hormonska ravnovesja (oz. neravnovesja - zaradi cesar verjetno prihaja tudi do prevelike telesne teze) in podobne neopazne stvari. Vec kot ocitno so vse moderne bolezni povezane s predelano, prazno prehrano, prenajedanjem... pa tudi nevem ce je ketonska prehrana ravno nova, glede na to, da se sladkorji v prehrani pojavljajo zadnjih par sto let... cist moje razmislanje ;)

Meni OHji niso nikakor skodili... pac glede na prebrano literaturo ter na ves "hype" sem naredil preizkus ter pri tem ostal ker mi samo koristi.
 abcd
Je morda kdo od vas že slišal, da fruktoza polni jetrni glikogen, glukoza pa mišični? In če je jetrni glikogen na maksimumu bo onemogočeno polnenje mišičnega, čeprav je ta na minimumu.
To sem enkrat bral še eno od mnogih teorij, ne vem pa koliko je resnice. Če kdo pozna zadevo iz prakse se priporočam za info.
 robotek
Ja, v glavnem vecina fruktoze pride v jetra kjer se shrani kot energija (jeterni glikogen) oz. spremeni v trigliceride (mascoba). Nevem pa, ce ostali sladkorji zaradi tega ne bi polnili misicnih zalog. :roll:
 wind
abcd napisal/-a:Je morda kdo od vas že slišal, da fruktoza polni jetrni glikogen, glukoza pa mišični? In če je jetrni glikogen na maksimumu bo onemogočeno polnenje mišičnega, čeprav je ta na minimumu.

Postexercise muscle glycogen synthesis with combined glucose and fructose ingestion.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18799989

CONCLUSIONS:
Glucose and glucose/fructose (2:1 ratio) solutions, ingested at a rate of 90 g x h(-1), are equally effective at restoring muscle glycogen in exercised muscles during the recovery from exhaustive exercise.
 spela*
No, jaz pa ne jem nobenega kruha, v katerem je pšenična moka, nobenih makaronov, v glavnem, nič glutena, in od takrat se počutim bolje. In odkar sem zmanjšala tudi vnos drugih ogljikovih hidratov, se počutim še bolje.

Fruktoza v prevelikih količinah je škodljiva za jetra, ja. Recimo, če spiješ za zajtrk kakih 5 kozarcev pomarančnega soka, to ni preveč dobro.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA