Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Po eni strani moram pohvaliti to tvojo analizo, po drugi strani pa moram reči, da je to lahko eno veliko zavajanje bralcev. Analiza nakazuje tvoj napredek v odvisnosti od spremembe prehrane. Kar je v redu, obenem popolnoma narobe. To bi veljalo, če bi vse ostalo bilo konstanta, prehrana pa edina spremenljivka. To ni in ne more biti res.

V teh treh sezonah si naredil ogromno treningov, odpeljal veliko dirk, dobil veliko izkušenj. Tako kot eksperimentiraš s hrano, najbrž to počneš tudi z načinom, količino in različnimi izboljšavami na področju treniranja in strategije med samo dirko.

Vse to pomeni, da je zgoraj navedeni napredek odraz vsega navedenega. Prehrana je pri tem dala samo določeni % napredka v nobenem primeru, pa ves napredek.
 LC-triathlete
V bistvu nisem nikjer napisal, da je moj napredek zgolj posledica spremembe prehrane, trdno pa stojim za mnenjem, da je prehrana 4 disciplina pri triatlonu. Oz. z drugimi besedami, je lahko omejitveni dejavnik ali pa tisti % prednosti, ki jo vsi tako želimo/iščemo.

Tudi ne govorim na splošno oz. govorim, da je ta pristop primeren za vse. Samo opisujem za moj primer, moj trening, moje tekme... Tako da sem mnenja, da ne zavajam, sploh če človek prebere vse, kar sem do sedaj napisal in ne sklepa prehitro...

Koliko pa je moj napredek posledica prehrane / večje število let v triatlonu / drugih metod treninga / izkušenj ... pa tudi mene zanima :-) Zaenkrat nimam odgovora na to vprašanje, imam pa v načrtu pripravit analizo npr. zadnjih 3 mesecev treninga za letošnje in lanske Havaje. Po občutku sem letos manj odtrenira, z manjšo intenziteto, rezultat pa je popolnoma drugačen. Ko bo malce več časa...

Za trenutno mnenje so pa moji dosedanji Ironman triatloni kar v redu referenčne točke, so bili vsi oddirkani večalimanj na polno, vse so bile A tekme. Predvsem se mi zdi dober indikator konsistentnost teka, koliko te zmanjka v drugi polovici maratona. Tam se pokaže, kako je z energijskimi rezervami in taktiko prehranjevanja. Kot je razvidno iz rezultatov, me je npr. na Havajih najmanj pobral, temu primeren pa je bil tudi čas.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Moraš razumeti, da kritike dajem z namen izboljšave itak odličnega bloga.

V zadnjem grafičnem prikazu in pripadajočem opisu je edina spremenljivka "prehrana", kar posredno govori, da je prav ona edini vzrok, za prikazani napredek.

Strinjam pa se, da je pri dolgotrajajočih disciplinah prehrana zelo pomembna in da je težko najti optimalen način prehrane, ki nam najbolj ustreza. Ta tvoj način dokumentiranja, izkanja optimalne rešitve in deljenja z ostalimi je samo hvale vreden posebej, ker gre za vrhunske dosežke.
 LC-triathlete
V bistvu je namen grafike v tem, da poudari vpliv prehrane med treningi na samo tekmovalno prehrano. Torej "tekmovalna" prehrana se ne začne na dan tekme, temveč že mnogo mesecev prej.
Je pa res, da se še učim z grafikami in se zavedam, da niso dovolj nazorne, tako da so pripombe dobrodošle :-)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Te tvoje grafike so zelo nazorne in lahko razumljive. Prav zaradi "slikovnega" grafa je zelo težko prikazati vpliv več spremenljivk hkrati. Moja pripomba je šla v smeri tega, da je tu razvidna samo sprememba vnosa OH v odnosu na doseženi rezultat. Temu rezultatu pa je dodalo svoj doprinos, še marsikaj drugega. Povprečni bralec to spregleda in na osnovi podanega, ves napredek pripiše le LC načinu prehrane, ki je v tem primeru tvoj glavni cilj spremljanja in analiziranja. Vsi vemo, da spremenjeni način prehrane omogoča in včasih celo zahteva, tudi spremembo režima treninga. Če uspemo oboje uskladit, smo zmagali :D .
Kar tako naprej. Zelo zanimivo in poučno branje.
 bobsaap
Zdravo!

Eno vprašanje ...

Prebiral sem blog, ampak nekako ne pridem do odgovora, al LC prehranjevanje pride v poštev tudi za teke, ki so dolgi tam med 10-21km?

Ni mi najbolj jasno, od kod telo jemlje energijo v takšnem "kratkem" teku? Iz maščob?

Lahko kakšna beseda na to temo oz. uporabnost takšnega LC prehranjevanja pri takšnih tekašnih razdaljah? ;)

Hvala in lep pozdrav!
 LC-triathlete
Dobro vprašanje, samo odgovorim lahko bolj na splošno.

Najprej je seveda odvisno od stopnje rezistentnosti na OH (carbohydrate resistance), t.j. kako človek odgovori na vnos OH. Npr. nekateri ljudje že na nizke količine OH odgovorijo z velikim inzulinskim odzivom (ti ljudje so ponavadi debelejši, ker višji nivoji inzulina v krvi povzročijo pretvorbo OH v maščobe, zavira kurjenje maščob). Na drugi strani so pa ljudje, ki imajo nizko sproščanje inzulina pri vnosu OH, ti ljudje so ponavadi suhi. Večina atletov nima rezistence na OH, zato nimajo težav s preveliko telesno težo. Torej če je oseba rezistentna na OH, potem je na vsak naćin LC pristop ustreznejši, že z vidika izgube telesne teže. Pri veliki večini rekreativcev je eden izmed glavnih omejitvenih dejavnikov prav telesna teža, tako da lahko že izguba nekaj kg več pripomore k hitrejšemu času kot povečan obseg treningov.

Potem so pa tu še mnoge druge prednosti LC pristopa, npr. boljše zaznavanje občutka lakote (ni padcev sladkorja v krvi!), posledično manjše nihanje motivacije/psihičnega počutja, boljša prebava, manjša verjetnost slabosti med teki, manjša odvisnost od vnosa energije med treningi, hitrejša regeneracija zaradi manjšega vnetja, bolj zdrav način življenja...

Kar se pa tiče dosežkov, pa večina raziskav kaže, da lahko v najboljšem primeru z LC pristopom pričakujemo enake dosežke kot pri High Carb pristopu. Vendar če se LC lotiš pravilno, lahko tudi pri krajših razdaljah dosežeš boljše rezultate, že z vidika uspešnejšega treninga. Npr. pri Train Low Race High pristopu so časi na treningih počasnejši, vendar pa potem na tekmah, ko dodaš sladkorje, toliko bolj frči ;-)

Je pa tako kot sem omenil na začetku, odvisno od osebe. Sam ne grem niti pod razno nazaj na star način prehranjevanja, tudi če bi treniral za 10k ali pa pol maraton. Tako da edino stvar, ki ti jo lahko priporočam je: sprobaj na sebi, pa boš videl!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA