Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ROSI64
matej712 napisal/-a:
ROSI64 napisal/-a:Nataša v cilju :clap: :clap: :clap:
čestitke najboljši Slovenski rezultat žensk 30h 27min 15sek :clap: :clap:

:laola

Na uradni strani je še eno uro boljši čas. Manj kot 9 minut za tretjeuvrščeno. Noro.
Čestitke.

Saj tudi je :D adrenalin in hitri prsti ... pa je napaka :wink:
Uporabniški avatar
 Vreme
Bravo Nataša :laola

Davidu pa žal ni uspelo :( , verjamem da mu bo v drugo uspelo!

Sedaj pa regeneracija do sladkih6 :wink:
Uporabniški avatar
 samostojni
:laola :Fslo :laola

Bravo Nataša Celjska,
kot nekoč Ničinšenekaj
cifra je bila namrščena,
sedaj preizkušena je tekaška mačka,
vse se poklapa in izteče,
če se mal pomatra mal uživa,
sproti se pa kaj porima in trpi
ko se trenutke težke izživi.

Je na koncu nasmeh in veselje,
tam pod njim z vencem na glavi,
zjasnijo se misli,
se že na kaj novega pripravi,
ponavadi je tako, roji nam po glavi.

Čestitke pa dobro se spočij in regeneriraj mišice :clap: :clap: :clap:
Uživejta še naprej
 registrirantekac
Spartathlon 2015
Spartathlon, še ena tekma ali tekaška prireditev brez primere? Ali se to da kompenzirati z drugimi teki ?

Pa pričnimo na začetku :D
Željo po Spartathlonu nisem nikoli skrival … pravzaprav, več let sem si ga želel teči in po dveh pretečenih tekih okoli Blatnega jezera (212 km v letu 2014 in 221 km v letu 2015) sem se počutil fizično pripravljenega. Ko so me po 3-krogu še sprejeli je bilo veselje na vrhuncu… (kriteriji za sprejetje so objavljeni na Spartathlonovi spletni strani http://www.spartathlon.gr/registration/reginfo.html)
Seveda sem vse, ki so tekli Spartathlon spraševal, kako najbolj racionalno cenovno/časovno priti do Aten, kaj med tekmo jesti/piti, kako trenirati ter kako teči..? kakšno taktiko ubrati ? ((glede na dejstvo, da je čas do postajališč omejen – kar psihično bremeni tekača predvsem do Korinta (HELLAS CAN ...cca prvih 80km), ko si tekač nabere nekaj časovne rezerve, v primeru, da mora na nujno potrebo ali masažo).
Moja pot v Atene se pričela nekaj dni pred uradnim sprejemom v hotel (od 23/9-29/9 je v prijavnino med ostalim všteto tudi bivanje in trije obroki). Namen je bil, da se aklimatiziram na vroče vreme …pričakalo pa nas je mrzlo in deževno. Naslednje dni sva se s Suzano šla turiste v Atenah ( in nič nam ni manjkalo :D ).
23-tega smo se v hotelu Palace (eden od treh hotelov–tu je še Fenix in London) zbrali tekači različnih narodnosti, tudi iz Slovenije in ex domovine: Nataša in Bogdan Robnik (SLO), Mirsad in Ermina Abdaković (BIH) ter Suzana Čerpnjak (SLO) in moja malenkost smo večino časa preživljali skupaj, kramljali o trasi, taktiki, poslušali nasvete Mirsada, ki je leto po prej uspešno zaključil svoj nastop.
24-tega je bil vrhunec dneva »briefing« oz. sestanek, kjer so nam povedali pravila in potek teka, zvečer pa smo kolikor je bilo še mogoče polnili zaloge glikogena (nasploh je hrana dobra in izbira »ni da ni« )
25-tega zjutraj po zajtrku vsi pripravljeni stopamo v avtobuse ter se odpeljemo do vznožja Akropole kjer je start ob 7:00… Enostavno težko opisati kakšen start … spektakularno … pok pištole in gaaaas. Policaji ustavljajo promet… Grki ob cestišču navijajo ploskajo ( nasploh so za to prireditev in tekače pokazali veliko spoštovanje in strpnost… v Atenah je promet kaos – nor!). Tek sam ne nameravam podrobno opisovati, ker je v na koncu prispevka priporočilo kje je to zelo dobro opisano, lahko pa povem, da je tempo na začetku močan, tudi bolj vroče postaja ko se bližamo Korintu. Prvih 80 km je potrebno rezervirano teči vendar je to ob tem tempu težko. Pot se dviga in spušča …razgled na morje je resnično lep…promet pa za znoreti… predvsem kamioni. Po Korintu je tempo počasnejši; teče se čez naselja in nasade oljk… prometa praktično ni … ravnina in klanci krasijo to pokrajino do 100km, kasneje proti ANCIENT NEMEA, kjer je drugo veliko počivališče (na točno določenih počivališčih lahko akreditiran spremljevalec tekača oskrbi…drugod je tekač prepuščen sam sebi in postojanki kjer je »topla voda«, vreča ledu, kjer si tekači »roke umivajo« pardon … hladijo pijačo ter prigrizki … kot so rozine, piškoti, čokolade, sol… čips) se teren nekajkrat krepko dvigne ..ampak ..po to smo prišli.
Po drugem počivališču sledi tek v noč …. cesta še nekaj časa valovi nato pa se strmo dvigne nad 1000 metrski prelaz. Res neverjeten občutek…telo se zbudi. Nasploh klanci oživijo človeka. Po spustu v dolino na postajališču NESTANI 171 km je moje počutje še zelo dobro … tek sem nadaljeval proti Tripoliu vendar je pričelo deževati. V naslednjih kilometrih se je stanje noro poslabšalo. Posledično, pri 186 km sem odstopil. Krči in bolečine v trebuhu so me totalno ohromile. Povsod luže.. nikjer možnosti, da se spravim v horizontalo… obup…. Pot do Šparte je bila enostavno predolga… dobra lekcija za naslednjič…Med vožnjo v hotel gledam Natašo ( dobro je »žgala«, enostavno fantastična predstava!).
Naslednji dan, vsi polomljeni v hotelu 50 km od Šparte razpravljamo o teku.. kdo je prišel, kdo ni … časi..itd.. super in ob enem grenko.. Zapeljemo se v Šparto, na kosilo organizirano s strani župana Šparte. Res, lep dogodek.
Komentiramo, da Grki nemške organiziranost niso še sprejeli… v glavnem, je dovolj prostora za izboljšanje (drugače povedano, če si ne bi šli po pijačo ...bi bili dolgo žejni ). Podobno je bilo tudi v Atenah dan kasneje ob podelitvi ampak vzdušje, ambient ponudba je bila resnično neverjetna … toliko emocij in toliko pozitivne energije…
Sedemdnevni dogodek Spartathlon je res nekaj veličastnega za vse udeležence. Res izjemno doživetje in izkušnja, ki šteje… sproži preračunavanje, kdaj spet priti  … ljudje se vračajo na ta tek po 7, 14, 19-krat!... Kdor želi to izkušnjo mu zagotovo ne bo ne dolgčas, ne žal vložkov.
Spartathlon, preprosto nima primerjave !

Če se slučajno kdo od bralcev namerava udeležiti teka mu priporočam, da se poveže s tekači, ki so tekli Spartathlon (dokumentacije - navodil, pravil + prijavnica za bivanje tekača in spremljevalca ..akreditacija , zdravstveno potrdilo.. »je kar nekaj materiala«). Prvič je stvar kar zahtevna in organizator je načeloma »gluh«. Kar se tiče podrobnejšega opisa zgodovine tega teka, teka samega po sekcijah … pa toplo priporočam prispevek od Lojze-ta Primožič-a, ki je tako fantastično opisal Spartathlon, da edini način, da ga še bolje spoznate je, da ga sami pretečete! http://www.lukazoja.si/?p=6214
P.S. pa lahke noge
David Pehnec
Uporabniški avatar
 natasa
ŠPARTATLON – uresničene sanje

Priznam - zelo dolgo je trajalo, da sem se odločila napisati poročilo. Potrebovala sem čas, da sem vse kar se je dogajalo analizirala in predelala. Zdaj, ko je vsa evforija za mano lahko končno mislim s trezno glavo. Začela bom na začetku, ko sem prvič pomislila, da bi lahko nekoč stala na štartu Špartatlona v Atenah.

Vse skupaj se je začelo leta 2013 na Ultrabalatonu - 212 km dolgem teku okoli Blatnega jezera na Madžarskem. Takrat sem v cilju prvič pomislila, da imam normo za Špartatlon. Dolgo sem razmišljala in odločila sem se, da še počakam eno leto in nabiram izkušnje. Leto je minilo in jeseni 2014 sem vedela, da moram na štart.
Seveda sem se zavedala, da me čaka garanje, garanje in še enkrat garanje. Prvi trening v sklopu priprav na Špartatlon se je začel 01.01.2015. Pozimi se dela »baza«, zato sem večina treningov naredila ob 4 – ih zjutraj pred službo, seveda v družbi mojega moža Bogdana. Meseci so minevali, kilometri pa so se pridno nabirali. Spomladi so se moji treningi precej spremenili, začela sem z intervali, hribom, fartlekom…..torej treningi, ki tekača naredijo »tekača«. Jaz osebno sem prepričana, da je bolje delati na kvaliteti pretečenih kilometrov, kot pa na kvantiteti. Vem, veliko ultrašev se zdajle z mano ne strinja, ampak sama sebi s svojimi rezultati dokazujem, da treniram prav.

Odločila sem se, da se bom do Špartatlona udeležila, le 12 urnega teka v Trbojah. To je bil test, da vidim kako moje telo funkcionira v vročini. Moj cilj je bil preteči 12 ur brez poškodb in ne povsem »uničena«, saj časa za počitek ni bilo. Tek mi je odlično uspel, pri 36 stopinjah sem pretekla 120 km, zelo pomembno je bilo, da sem odlično funkcionirala, saj mi vročina ni delala prav nobenih težav. Na tem teku sem naredila le eno napako in sicer sem si med polivanjem z vodo, le-to zlivala v superge, po dveh urah sem imela superge popolnoma mokre. Po tednu dni počitka, sem začela zaključni ciklus treningov … , ja bilo je izredno težko ( vseh skrivnosti treninga vam vseeno ne povem ) , a sem v glavi vseskozi imela ulico v Šparti, videla sem se, kako pritečem do kralja Leonidasa….to je bila moja slika v glavi vedno, ko sem trpela….govorila sem si »Nataša teci, na Špartatlonu bo še veliko težje«.

Končno je prišel dan odhoda. V Grčijo sva se odpravila na ponedeljek, saj sem si pred startom želela ogledati še »zloglasno« goro Sangas. V ponedeljek zvečer sva se nastanila v kraju Lautraki ( 5 km iz Korinta ) si privoščila pravo grško večerjo in pivo, v torek zjutraj pa sva odšla proti gori. V K orintu sva zavila na traso Špartatlona in si jo ogledovala, do dela, ko sva parkirala avto in se počasi odpravila na vrh gore. Že po 1500 metrih in cca 20 minutah sva bila na vrhu gore in besede Lojzeta in Klemna ( oba sta Špartatlon že pretekla ) so se uresničila, ta gora ni noben »bav bav« mi Slovenci smo vajeni veliko višjih gora. To je bil del, ki sem se ga najbolj bala…Počasi se odpraviva nazaj v Lautraki in komaj čakam na odhod v Atene….V sredo dopoldan prispeva v Atene, dvigneva startno številko in se nastaniva v našem hotelu. Pri kosilu srečava Mirsada in Davida….vzdušje pred startom se stopnjuje….zdaj sem se začela zavedati, da gre zares. V četrtek popoldan smo imeli »brifing« pred startom, dobili smo še zadnja navodila in nestrpno čakali na start. Veliko smo se pogovarjali o ciljih ( tudi o tistih najbolj skritih) in ugotovili smo, da imamo vsi enakega: Mirsad, David in jaz - čas po 30 ur.

Končno je bila ura 4:30 v petek zjutraj. Zajtrk, še zadnje priprave in prevoz pod Akropolo na start. Prvič v življenju sem pred startom zmolila Oče naš (kljub temu, da nisem verna) , prosila grške bogove naj mi pomagajo do cilja in prosila mojo pokojno babico naj pazi name na potovanju do Šparte. Priznam, bilo me je zelo strah, predvsem zaradi Bogdanove izkušnje leta 2010, ko je zaradi dehidracije kolapsiral na 132 km.
Končno start…začeli smo hitro, skoraj prehitro za tako dolgo potovanje…kmalu se mi pridruži David in skupaj premagujeva kilometre…vseskozi se nama je smejalo, saj nama je šlo odlično. Oba skleneva, da tokrat ni predaje, tečeva, tečeva in tečeva…jaz sem rekla, da četudi pridem v cilj po vseh štirih. Trdno sem bila odločena, da pridem v cilj. Tokrat nisem tekla le zase, ampak tudi za Bogdana, ki je bil z mano ob progi in seveda za moja otroka Luko in Liu. Počasi se nama pridruži tudi Mirsad…vsi veseli in nasmejani. Tempo je bil okoli 5:30 na kilometer…to je tempo v katerem se odlično počutim, lahkotno in brez »matranja« res tečem z užitkom. Počasi je začela pritiskat vročina in vedela sem, da ne smem pretiravat in naprej spustim Davida in Mirsada, tečem v svojem tempu. Uživala sem……počasi prehitim Mirsada, Davida….in uživam v teku….kmalu sem v Korintu ( cca uro in 45 pred limitom), kjer imam celo čas za tv intervju, pojem kar mi ponudi Bogdan in tečem naprej. Tečem skozi nasade oljk, vinograde…..ob progi pa vseskozi otroci, ki navijajo, prosijo za avtograme…res prekrasni občutki…na cca 90 km prehitim Traci Falbo ( svetovna rekorderka na 48 ur in svetovna podprvakinja na 24 ur ), takrat se zavem, da mi gre res odlično. Tu dohitim Argentinca Pabla Barnes, ki sva se v trenutku »začutila« in skoraj brez besed tekla skupaj. Ko se je spustila noč sem jaz dobila neko posebno moč, moje počutje je bilo celo boljše kot na začetku …Točno na enakem mestu ( okrepčevalnica na 132 km) , kot je leta 2010 odstopil Bogdan je začel Pablo bruhat. Bilo mi je hudo, ampak moje počutje je bilo odlično, zato sem mu zaželela sreče in sem stekla v noč. Zdaj se verjetno sliši že malce kičasto, ampak mi je res šlo odlično, zato sem si samo govorila…«Nataša teci dokler ti gre«. Moja edina naloga je bila »ubogati Bogdana in teči » Malo čez polnoč sem na okrepčevalnici pod goro Sangas z Bogdanovo pomočjo napolnila zaloge in se začela vzpenjat na goro….na vrhu sem bila hitro in brez težav….težje bilo priti z gore, pa sem vseeno stisnila zobe in vseskozi tekla. V vasi Sangas sem na okrepčevalnici pričakovala Bogdana ( nisva se natančno zmenila kje me bo čakal, ker čez goro z avtom ni mogel ), ampak ga ni bilo….sem si rekla bo na naslednji, ampak ga ni bilo…..o.k……pritečem do naslednje, ga ni…..prosim prijazna moška, če mi posodita mobitel, da pokličem moža…….na drugi strani slišim…« ja, pa kje si ti, te čakam v Nestaniu« …..presrečna stečem naprej, saj me je od Nestania ločilo le 1700 metrov. Še vedno polna energije v Nestaniu pojem pečen krompir ( še nikoli prej ga nisem jedla med tekom ) in spijem kavo, Bogdan mi pove, da je Szilvia Lubicz pred mano le 500 metrov in, da sem na četrtem mestu. Rečem samo o.k….jaz sem na svoji avanturi in ne na tekmi….Kar naenkrat začne deževat, in to zelo oteži tek, ker se je shladilo in občasno je lilo kot iz škafa. Še vedno pa sem tekla brez večjih težav, za kilometre za sabo zelo lahkotno. No, tekma se je zame tukaj šele začela. Zakaj ???? Ker sem pozabila kakšna je trasa zadnjih 40 km. Kar naenkrat pred sabo zagledam cesto, ki se strmo vzpenja v klanec……« Halooooooooo ????? » si rečem……in se zjočem na mile solze, pod klancem me čaka Bogdan, me pogleda in me s prijaznimi besedami spodbuja….Rečem si, to je Lukca in Liu, pogledam v asfalt in grizem naprej. Na vrhu me dohiti in prehiti popolnoma naspidirana Szilvia, meni je bilo vseeno ….tokrat nisem bila na tekmovanju. Zadnjih 20 km si vseskozi govorim » Nataša prišla si teč in ne hodit« in se trudim in vztrajam……ko pritečem, do ulice v Šparti se mi pridruži Bogdan in teče z mano, prevzamejo me čustva, ne morem dihat, jočem……in končno v solzah pritečem do kralja Leonidasa. Čutim srečo, veselje, ponos, olajšanje, ker je konec ….uspelo mi je uresničiti sanje in to v odličnem času 29 ur in 27 minut.

Čestitke Davidu in Mirsadu za borbo ( žal se vedno ne izide ) in čestitke organizatorju za brezhibno organizacijo :) !!!

Ob vsem tem moram poudariti, da sem vso pot pretekla z enim parom superg in sicer SALMING Distance ( s sabo sem imela še dva para ) in enim parom nogavic (tekaške nogavice H&M ), preoblekla sem samo majico ( ker sem bila mokra od dežja). Kar želim povedat je, da nisem komplicirala z oblačili, hrano in pijačo ( jedla in pila sem tisto kar mi je v danem trenutki pasalo ).

Na koncu bi se želela zahvaliti mojemu možu Bogdanu, ki me podpira, spodbuja, mi piše treninge, z mano trenira, ker me je spremljal, stregel in prenašal moje »muhe«. Tokrat sem tekla za oba, ta zmaga je tudi njegova. Hvala mojima otrokoma Luku in Liu, ker me spodbujata in prenašata.

Hvala babicama, dedkoma, sestrici Maji, ker pazite na moja sončka, ko sem na kakšni tekmi ali daljšem treningu. Brez vas bi bilo veliko težje ali celo nemogoče.

Hvala moji sodelavki Katji, ker me nadomešča v službi, ko treniram ali tekmujem.

Hvala mojim sponzorjem, brez vas bi Špartatlon spremljala od doma ! Največja zahvala gre Zavarovalnici Triglav d.d., ker me podpira že vsa leta moje ultra poti ! Hvala : Salming Slovenija – Itak šport, Pgd Laško, Brihteja Celje, Gerčer d.o.o., Jereb Rajko s.p., Avtohiša Malgaj, Lanabe, Maxximum Slovenija, Športna oprema, Mlinar Vlasta.

Za konec bom zelo kratka - se vidimo naslednje leto 30.09.2016 na startu Špartatlona ( saj vem zarečenega kruha se poje največ ).
Verjamem, da boste stiskali pesti, kot ste jih tudi letos.

Hvala moji dragi tekaški prijatelji in navijači.
Nazadnje spremenil natasa, dne 28 Nov 2015, 18:55, skupaj popravljeno 1 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA