Hmm. Malo že pozabila odkar sem hodila v šolo...ampak. Kolikor je meni znano je hitrost res vektor. Nikjer pa nisem zasledila, da bi bil tempo tudi vektor. Z mojo logiko je pa tako, da je tukaj malo zmanjka.
Kolikor je je ostalo, mi pa pravi tako. Tempo pod 5:00 min/km pomeni recimo 4:59 min/km. Ker pod pomeni, da je manjše. Torej tečemo hitreje, ker potrebujemo za enako razdaljo manj časa.
Mi je pa znana logika, ko nekdo reče, da bo tekel s počasnejšim tempom, pa v resnici misli, da bo tekel s počasnejšo hitrostjo. To pa ni isto, saj se razdalja in čas v teh dveh primerih nahajata na nasprotnih straneh ulomkove črte. torej se nekje pojavi X na -1.
V glavnem sem pa hotela povedat, da če nekdo reče, da bo tekel v počasnejšem tempu, najbrž misli, da bo tekel s počasnejšo hitrostjo, kar sicer ni prav, verjetno pa večina ljudi to tako razume in zmeda rata le takrat, ko se najde kak 'fizik' ki na stvari pogleda s ta pravega zornega kota. Potem pa imamo novo temo na forumu. Sider pa je že nekdo napisal:
ZHAK napisal/-a:Preprosto, enostavno tečeš 5:00 min/km, pa ni potrebe po iskanju odgovora.

To je skoraj isto, kot če nekdo reče, da je težak 80 kg. Pa to še zdaleč ne drži, saj se v kg meri masa, teža, ki je vektor, se pa meri v N oz kN. Zadeva je povedana narobe, pa jo vsi ali pa skoraj vsi razumemo....dokler ne pride 'fizik' in nam pove, da se stvarem streže drugače.
Pa lep tek s tempom pod ali pa nad 5:00 min/km.