Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 zz topka
ZdravkoC napisal/-a:matematično pomeni pod - manj časa na km - torej hitreje :-)

ZdravkoC napisal/-a:Zakaj hitreje, če pa "pod" pomeni nižje :-) nižji tempo menda ...

Ja, mi Vipavci znamo bolj računat Slika, kot se pogovarjat....
Dobimo tudi več petk..Slika
Ne petk, kot petk od šolnov, ampak petk - števk, mislim Slika
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
zz topka napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:matematično pomeni pod - manj časa na km - torej hitreje :-)

ZdravkoC napisal/-a:Zakaj hitreje, če pa "pod" pomeni nižje :-) nižji tempo menda ...

No, kot sem rekel, tukaj je kost za glodanje :-)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Zd. napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:ljudje mislijo, da bo pod 5:00 malo počasneje, kar pa se matematično ne izide :-)
pogovorno pomeni pod - malo počasneje

Tako razmišljanje velja za netekače in tekače začetnike, ki še niso usvojili enote min/km.

Zdaj dam prav svojemu učitelju fizike, ki ti je kljub pravi rešitvi odbil točko, če nisi zraven pripisal enote :D

Nisem pa še slišal atleta, ki bi omenjal tempo in pri tem ne bi pozabil navajat enot :-) Sreča za tiste, ki so že končali šolo :-)
Uporabniški avatar
 Zd.
ZdravkoC napisal/-a:Nisem pa še slišal atleta, ki bi omenjal tempo in pri tem ne bi pozabil navajat enot :-) Sreča za tiste, ki so že končali šolo :-)

Ne omenjajo, ker je med atleti jasno, o čem govorijo ;)

Če izhajam iz sebe: preden sem začela teči, je zame za hitrost obstajala samo ena enota in to je km/h. In k tej enoti paše tisto razumevanje pojmov hitrejši/počasnejši, ki ga ti imenuješ "pogovorno razumevanje".

Pri min/km pa "pod" pomeni "manj minut", torej hitreje ;) Zame matematično in pogovorno (ko govorim s tekači; z drugimi pa se o tem tako ne pogovarjam, ker te druge enote ne razumejo);)
Uporabniški avatar
 raziskovalec
spela* napisal/-a:Tole je v bistvu matematično vprašanje ... Ali nas zanima vektorska ali skalarna količina, ko govorimo o "hitrosti"?

Špela, to je po mojem skromnem videnju čisto fizikalno področje. Ali govorimo o absolutni ali relativni hitrosti. Absolutno smo vedno hitrejši od 5:00 min/km, relativno pa smo večinoma počasnejši le na zelo omejenem območju (planetu Zemlja), pa še to le v primerjavi z bližnjimi (oziroma širše rečeno z mirujočimi) predmeti. Toliko od družboslovca.
Je pa res da smo vedno absolutno počasnejši od 5:00 (če imamo v mislih svetlobna leta / sekundo). Če smo tudi relativno, pa še odkrivajo (če še ni Albert kaj rekel na to temo).
Se mi pa zdi, da ves čas govorimo o skalarjih, čeprav se gibljemo po vektorju - no tu me pa malo zmanjka :oops: :mrgreen:
Uporabniški avatar
 majcka
Hmm. Malo že pozabila odkar sem hodila v šolo...ampak. Kolikor je meni znano je hitrost res vektor. Nikjer pa nisem zasledila, da bi bil tempo tudi vektor. Z mojo logiko je pa tako, da je tukaj malo zmanjka. :roll:

Kolikor je je ostalo, mi pa pravi tako. Tempo pod 5:00 min/km pomeni recimo 4:59 min/km. Ker pod pomeni, da je manjše. Torej tečemo hitreje, ker potrebujemo za enako razdaljo manj časa.

Mi je pa znana logika, ko nekdo reče, da bo tekel s počasnejšim tempom, pa v resnici misli, da bo tekel s počasnejšo hitrostjo. To pa ni isto, saj se razdalja in čas v teh dveh primerih nahajata na nasprotnih straneh ulomkove črte. torej se nekje pojavi X na -1. :laola

V glavnem sem pa hotela povedat, da če nekdo reče, da bo tekel v počasnejšem tempu, najbrž misli, da bo tekel s počasnejšo hitrostjo, kar sicer ni prav, verjetno pa večina ljudi to tako razume in zmeda rata le takrat, ko se najde kak 'fizik' ki na stvari pogleda s ta pravega zornega kota. Potem pa imamo novo temo na forumu. Sider pa je že nekdo napisal:

ZHAK napisal/-a:Preprosto, enostavno tečeš 5:00 min/km, pa ni potrebe po iskanju odgovora.

:FO:

To je skoraj isto, kot če nekdo reče, da je težak 80 kg. Pa to še zdaleč ne drži, saj se v kg meri masa, teža, ki je vektor, se pa meri v N oz kN. Zadeva je povedana narobe, pa jo vsi ali pa skoraj vsi razumemo....dokler ne pride 'fizik' in nam pove, da se stvarem streže drugače. :laola

Pa lep tek s tempom pod ali pa nad 5:00 min/km.
Uporabniški avatar
 matej712
majcka napisal/-a:tekel s počasnejšim tempom, pa v resnici misli, da bo tekel s počasnejšo hitrostjo. To pa ni isto, ..

Počasneje je počasneje, kakorkoli obrneš.
Kaj pa pomeni tempo pod 5:00, je pa stvar debate.
Meni, je logično, da je 4:59 pod 5:00. Torej 'tempo pod' pomeni hitreje.
Je pa stvar možno uporabiti tudi 'diplomatsko' kot sem zapisal zgoraj.

Aja pa še to, razlika med vektorjem in skalarjem je v tem, da ima vektor še komponento smeri. Ki pa v tem kontekstu nima pomena.
 spela*
matej712 napisal/-a:Aja pa še to, razlika med vektorjem in skalarjem je v tem, da ima vektor še komponento smeri. Ki pa v tem kontekstu nima pomena.

Če govorimo o vektorju, potem nas zanima, v kakšnem času smo opravili z razdaljo med točko A in točko B. In ker je na maratonih in polmaratonih ponavadi to ista točka, je razlika med njima ... nič. Torej je tudi končni izračun ... nič. In je potem irelevantno, v kakšnem času smo prišli na isto točko ... :)
Nazadnje spremenil spela*, dne 14 Dec 2015, 21:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 ZHAK
In če upoštevamo, da so razdalje na maratonih in polmaratonih konstantne, se pravi 42.195m ter 21.092m in uporabimo formulo odvoda konstante f(x) = c (konstanta), potem sledi, da je f(x) = 0
Lahko pa mi tudi kdo reče, da sem popolna nula ....
Uporabniški avatar
 majcka
ZHAK napisal/-a:Lahko pa mi tudi kdo reče, da sem popolna nula ....

Matematično gledano in po tvoji teoriji si popolna nula. V svojem življenju si samo ti konstanta. In odvod je.... :--
Uporabniški avatar
 ZHAK
majcka napisal/-a:
ZHAK napisal/-a:Lahko pa mi tudi kdo reče, da sem popolna nula ....

Matematično gledano in po tvoji teoriji si popolna nula. V svojem življenju si samo ti konstanta. In odvod je.... :--

Strokovno povedano, sem samo odvod konstante :evil:
Uporabniški avatar
 matej712
Se pravi, če je razdalja konstantna, je potem edini način, da porabimo več energije, da pridobimo nekaj kg. Najbolje kar med tekmovanjem. Potem to ne bo več konstanta in odvod ne bo nič.
Evo Zdravko, zdaj lahko vpišeš podiplomski študij na fiziki ali filozofiji. Gradiva imaš dovolj. :--
 spela*
ZHAK napisal/-a:In če upoštevamo, da so razdalje na maratonih in polmaratonih konstantne, se pravi 42.195m ter 21.092m in uporabimo formulo odvoda konstante f(x) = c (konstanta), potem sledi, da je f(x) = 0

In če tečeš vzvratno in torej narediš negativno pot, potem je tvoja hitrost celo negativna ... kaj zdaj, Zdravko, a šteje tudi to? :)
Uporabniški avatar
 ZHAK
spela* napisal/-a:
ZHAK napisal/-a:In če upoštevamo, da so razdalje na maratonih in polmaratonih konstantne, se pravi 42.195m ter 21.092m in uporabimo formulo odvoda konstante f(x) = c (konstanta), potem sledi, da je f(x) = 0

In če tečeš vzvratno in torej narediš negativno pot, potem je tvoja hitrost celo negativna ... kaj zdaj, Zdravko, a šteje tudi to? :)

Najprej definiraj, kaj je negativna hitrost:
a) Tek vzvratno
b) Tek od točke B do točke A
c) Prihod v cilj pred dejanskim startom; tukaj se odpreta dve možnosti:
-start v prihodnosti, prihod v cilj v sedanjosti
-start v sedanjosti, prihod v cilj v preteklosti
d) Tek v nasprotni smeri urinega kazalca.

Še ne veste?

CHUCK NORRIS VE!!!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA