Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tekač18
Kato, Stara kost ne teče maratonov kaj šele ultre in zato tega ne more komentirati. Eno je teorija drugo pa praksa in pretečeni maratoni oz. ultramaratoni. Njemu je cilj biti 1. v kategoriji na 21 km . No tako sem ga slišal po enem malem maratonu ko mu ni uspelo priti med prve tri. Sicer pa vsa čast mu , je za svoja leta zelo hiter in tekmovalen. Ni pa se še naučil uživati v teku in tekmo odteči za užitek. Je pa bivši kolesar- tekmovalec in menda tudi trener, skratka baje športnik od mladosti.
Vencelj mislim, da tisti, ki jim uspe mesečno preteči 600,700 ali več km, ali so samski ali pa profesionalci, sicer ne vem ,kje bi našel čas poleg družine in redne službe še za toliko ur treninga. Meni včasih komaj znese 350 do 400 km mesečno, pa še to samo par mesecev v letu. Kaj pa ti ?
Uporabniški avatar
 vencelj
tekač18 napisal/-a:Vencelj mislim, da tisti, ki jim uspe mesečno preteči 600,700 ali več km, ali so samski ali pa profesionalci, sicer ne vem ,kje bi našel čas poleg družine in redne službe še za toliko ur treninga. Meni včasih komaj znese 350 do 400 km mesečno, pa še to samo par mesecev v letu. Kaj pa ti ?

Kilometrov ne spremljam, enkrat pred par leti sem jih, pa mi je le par mesecev zapored šlo čez 200 (to so bile rekordne znamke), običajno sem na 100-150, včasih tudi manj. Sedaj seveda lahko govorim le po občutku oz. približno (brez naprav), ampak če tečem okrog 10x mesečno v glavnem krajše teke se prav veliko ne nabere.
Mislim, da je bolje večkrat (oz.redno) manj (z večjo intenzivnostjo) kot pa malokrat veliko.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
matej712 napisal/-a:Kaj pa vizualizacija tekme in psihična priprava, o kateri je bilo govora v oddaji. Kaj si mislite o tem? Ima kdo kaj izkušenj s tem?

Matej, s tem vprašanjem si me presenetil, ker se niti ne spomnim, da je bilo kaj govora o tem.
Jaz itak zadeve jemljem "premalo resno", da bi se ukvarjal še s tem, sem bolj tisto: copate na noge in gasa.
Smo pa o tem (predvsem vizualizacija) imeli več debate pred leti, ko sem se še ukvarjal s športnim streljanjem z zračnim orožjem.
Guglanje ti da veliko rezultatov na temo psihične priprave športnikov in tudi vizualizacije, tukajle ponujam le enega:
http://www.polet.si/sam-doma/moc-vizualizacije
Sicer pa verjamem, da je to področje, ki ga vse prevečkrat zanemarjamo, posebej še, če smo tekmovalni in imamo velika pričakovanja.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 matej712
Bilo je na koncu oddaje, ko so predstavili možnost 'helikopterskega pogleda' ki naj bi navidezno skrajšala pot do cilja. Organizirajo celo tečaje, seveda je v ozadju zaslužek. Verejtno se bo dalo kmalu 'dobiti' tudi pri nas. :D

Sem že nekaj poguglal, pa nisem na prvi pogled našel nič konkretnega.

Seveda je psihološka priprava tudi pomembna, predvsem v smislu, da ob (manjših) težavah na tekmi ne odstopiš od začrtanega plana.

ps hvala za link, bom ob priliki prebral
Uporabniški avatar
 čara
Vizualizacijo uporabljam jaz kot del moje, sicer neuradne, terapije. :) Pomaga, da se soočiš s trenutno težavo, prepreko, stresno situacijo in stvari optimalno shendlaš oz. odlaufaš :)
Uporabniški avatar
 natasa
matej712 napisal/-a:Kaj pa vizualizacija tekme in psihična priprava, o kateri je bilo govora v oddaji. Kaj si mislite o tem? Ima kdo kaj izkušenj s tem?

Zame zelo pomemben del treninga.....lani v pripravah na Špartatlon je imel zelo pomembno vlogo...
Uporabniški avatar
 StaraKost
tekač18 napisal/-a:Kato, Stara kost ne teče maratonov kaj šele ultre in zato tega ne more komentirati. Eno je teorija drugo pa praksa in pretečeni maratoni oz. ultramaratoni. Njemu je cilj biti 1. v kategoriji na 21 km . No tako sem ga slišal po enem malem maratonu ko mu ni uspelo priti med prve tri. Sicer pa vsa čast mu , je za svoja leta zelo hiter in tekmovalen. Ni pa se še naučil uživati v teku in tekmo odteči za užitek. Je pa bivši kolesar- tekmovalec in menda tudi trener, skratka baje športnik od mladosti.

Če si me želel opisati, da ti pomagam. Ljudje uživamo na razne načine. Meni je užitek, ko si v športu zastavim cilj in TRENIRAM, da ga dosežem. Tako kot se na kolesu nisem nikoli samo "razvažal" in hodil na panoramske vožnje. Tako je tudi pri teku. Jaz imam jasno postavljene cilje, ki jih želim doseči. In kot si rekel, moji cilji so visoki. In prav v treniranju za dosego teh ciljev, neizmerno uživam, čeprav eni mislijo, da se uživa samo takrat, ko se teče brez obveze in brez plana . Kaj je večji užitek, kot to, da tekmo odtečeš tako kot si pričakoval ali še boljše. Sploh ne razumem kaj misliš pod tem, da ne znam odteči tekmo za užitek ?
A je to, da bi jo moral odteč tako kot, da sem na lažjem treningu, užitek ?
Če je to to, zakaj potem sploh it na tekmo ?
Saj to lahko počnem tudi na treningu. Teč tako hitro kot na tekmi, pa ne gre na nobenem treningu. In prav to je čar tekme, vsaj za mene.
Kar se tiče distance je tako. Ne maram počasnih tekov, ki trajajo v nedogled. Prav zaradi tega so mi najljubši polmaratoni, ker zahtevajo tako vzdržljivost, kot tudi hitrost. Polmaratone tečem v avg tempu med 4':24'' do 4':30'' odvisno od konfiguracije terena. Desetke okoli 4':18'' do 4':20''. To je za mojih 67 let zaenkrat za mene hitrost pri kateri na tekmi uživam, čeprav trpim. Če bi se lotil maratona bi moja zahteva, da moram tudi maraton odteči ustrezno hitro, okoli 3h:30' zahtevala preveč tedenskega treninga in povečala možnost poškodbe, ki jih ne maram. Toliko časa pa spet nimam, da bi ga posvetil samo teku. To da odtečem maraton v komot tempu okoli 4 ure, pa mi ni noben izziv. To lahko naredim tudi na treningu.
In ko si že omenil moj razgovor, ko na polovički nisem bil med prve tri, sem moral dobro razmislit kdaj je to bilo in ugotovil, da edino na svoji prvi polovički v Radencih 2012 sem bil četrti.

Vsak naj uživa v svojem načinu dojemanja teka in tekmovanja. Nismo vsi enako tekmovalni ali "uživaški". Prav zaradi tega uživamo na razne načine.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA