- 19 Jun 2005, 15:52
pretreniranost, to je eno, kar so ti že napisali.
Jaz pa bi še eno stvar izpostavil (sicer ugibam, ker ne vem, kako treniraš), vendar pogosta težava so preveč enolični treningi. Meni se to tudi dogaja včasih, da kar naenkrat nimam več volje, da "ne gre nikamor", da tudi med tekom samim ne dobim navdiha itd. Takrat kak dan počijem, pa trening malo spremenim. Daljše krize še nisem imel, odkar redno tečem (3-4 leta).
Jaz imam zelo raznolike treninge, lažje-težje dneve, tudi lažje-težje tedne, npr. kakemu zelo hudemu vikendu s štirimi dnevi hudega teranja obvezno sledijo trije zelo easy dnevi s t.im. regeneracijskim tekom ali kakim drugim športom.
Običajno menjam dolgotrajen tek, krajši hitrejši tek z vmesnimi klanci ali tek navkreber npr. Šmarna gora, kakim šprintom, stadionske intervale ali tudi kombinacijo atletskih poskokov in šprintov, za kak lažji dan recimo hoja na kak hrib, potem fartlek z vajami za moč na trim stezi (skleci, sonožni poskoki po stopničkah, dvig na drog, trebušne mišice, počepi z bremenom ...), fitnes, občasno kak ekipni šport s kolegi itd itd.
Vse te stvari si pri meni sledijo v kolikor toliko logičnem zaporedju, kolikor mi pač čas dopušča in približno si splaniram zadevo glede na to, kdaj me čaka naslednja tekaška prireditev. So pa lažji dnevi in tedni ter zadosti počitka absolutno nujni za napredek. Moram reči, da mislim, da si se ti res preterala, ker v štirih mesecih iz nule doseči 47 minut na 10 km (če je natančno merjeno) ni mačji kašelj, res ne!
Bi pa še nekaj rekel, če sem zelo obremenjen, npr. na faksu, težki izpiti, mi paše teči in se gibati, vendar manj kot sicer. Takrat imam več lažjih treningov, bolj tek za sprostitev z nižjo intenzivnostjo. Ampak je napačno mišljenje, da z enim takim tednom izgubiš! Nasprotno, pridobiš, z easy tekom se telo odlično regenerira, mikrotravme mišic in oksiformnega sistema se zacelijo in vsaj jaz po lažjem tednu na prvem "ostrem" treningu ponavadi tečem kot sneta sekira. Seveda je zato pri meni tudi teden pred tekmo vedno lažji. Sem tudi prepričan, da lažji trening da mnogo boljšo regeneracijo kot popoln počitek. Morda kak dan počitka, če se ti res ne da, nato pa naj že sledi kake pol ure lahkotnega teka ali kak družaben šport s prijatelji.
Torej, suma sumarum: malo ustavi konje, delaj na raznolikosti treninga, sposodi si tudi kakšno knjigo, ker po mojih izkušnjah se iz knjig precej naučiš teka tudi z glavo!
Lep pozdrav!