Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...

Kako vi dihate med tekom?

skozi usta
31
56%
skozi nos
4
7%
vdih skozi nos izdih skozi usta
15
27%
vdih skozi usta izdih skozi nos
Brez glasov
0%
drugo
5
9%
Uporabniški avatar
 sbojan
Tudi sam se obremenjeval s tem, da diham samo skozi usta. Potolažil me je spodnji članek iz Runners Worlda, ki pravi da je dihanje naravna dejavnost in da je vseeno, če dihaš skozi nos, usta ali pa čez ušesa :) , važno je le, da pride dovolj kisika v pljuča, kri in mišice.

Lep pozdrav.
http://www.runnersworld.com/home/0,1300,5-60-63-245,00.html
Uporabniški avatar
 gregorb
Hvala sbojan
si me kar mal potolažu s temle linmkom :)
Uporabniški avatar
 Matej
Glede dihanja imam eno "neumno" vprašanje: Ali je možno dihati hkrati skozi usta in nos?

p.s.: Kakšna se vam zdi moja nova sličica? Ali je dovolj jasna, da se ve zakaj gre?
Uporabniški avatar
 Matevz
Kako dihaš je predvsem odvisno od intenzivnosti.

Dihanje skozi nos (samo vdih ali pa oboje) v večini primerov (zelo velikokrat pa tudi ne) približno sovpada z aerobnim pragom (to je intenzivnost, kjer se začne koncentracija laktata v krvi povečevati, a ga telo še predeluje - to ni anaerobni prag).

Predvsem v pripravljalni fazi, za malo manj hitre (npr. pod 5min/km)maratonce pa dejansko v vsem obdobju treninga je ta nivo obremenitve najbolj primeren. V kasnejših fazah treninga se ga dopolni z treningom s kakšnimi 10 udarci več (steady). S takšnim treningom se nam v relativno kratkem obdobju precej dvigne hitrost teka na nivoju te relativno nizke obremenitve. Eden najbolj znanih ironman triatloncev Mark Allen je bil izrazit privrženec takšnega treninga (pa je tekel tudi 2:40 maraton na Ironmanu)

Več o tem najdete na strani <a href="http://www.ffh.us/cn/hadd.htm"> s prispevkom nekega Hadd-a na nekem tekaškem forumu.</a>

Kar nekaj pa še na strani <a href="http://www.byrn.org/gtips/gtips.htm">Gordo Tips</a>, ki je sicer predvsem usmerjena na Ironman triatlon, ampak se da najti nekaj informacij povezanih s to temo v podpoglavju Endurance Essentials.
Uporabniški avatar
 gregorb
Ojla!
No danes sem preizkusil nov način dihanja in sicer sem tekel z zame novim načinom dihanja (vdih skozi nos, izdih skoz usta). Povedat je treba, da sem malo prehlajen in da sem imel eno nosnico praktično čisto zamašeno, tako da je bil izkoristek verjetno daleč od optimuma.
Tekel sem na progi dolgi 5km, z višinsko razliko 21m. Zunanja temperatura je bila 0, relativna vlažnost pa velika.
Za 5 km sem potreboval 23:02 s povprečnim pulzom 151.

Za primerjavo, prejšnji teden sem tekel na isti progi z dihanjem samo skozi usta, temperatura zraka je bila 4 do 5 stopinj več ni bilo tako vlažno. Takrat je bil rezultat 22:15, povprečni puls pa 156.

Mislim, da je nekaj na tem dihanju in še se bom trudil dihati skozi nos. Tudi občutek po pretečenih 5km je bil boljši, počutil sem se manj utrujenega.
Uporabniški avatar
 simi
Glasovala sem 'skoz nos', tako diham veliko večino časa, ne pa cel čas. Se strinjam s Panta Rei in ostalimi, ki menite, da je ob večji intenzivnosti težko oz nemogoče dihati samo skozi nos. TAkrat dvakrat kratko vdihnem, sledi dolgi izdih, pri maksimalnih naporih tudi skoz usta.

Pa se nisem posebej trudila zaradi ankete :!: , ampak sem si šele čez vikend (cen teden namreč nisem tekla :cry:) lahko 'prisluhnila' in to lahko z gotovostjo trdim! Tako tečem že kar nekaj časa, mislim pa da sem začela na enega od zimskih dni-lani, ko mi je bilo enostavno prerzlo dihat skozi usta, pa sem ostala pri zaprtih ustih...le prisluhnila sem si.
Zdaj vidim, da je to celo najbolj 'pravilno' :shock:

Veliko užitkov v petek na Dolskem, jaz bom (žal ali pa ne :lol: ) na drugem koncu Slovenije :D

Simi
Uporabniški avatar
 guinness
kaj se sploh obremenjujete? med postenim tekom VSI hlastamo po zraku tako z nosom kot usti. itak nas ima vecina ljudi eno nosnico vseskozi napol "pretocno".
tisto o drasticnem padu pulza in hkratnem povecanju hitrosti na 2km tek so buce. jutri se bo nekdo spomnu in nosil kisikovo bombo na ramenih, ces da je to bolj zdravo pozabil pa na ukrivljen hrbet...

ce ma kdo probleme z dihanjem naj poje najmocnejsi halls bonbon. tacrni :wink:
 PPoce
Jest več ali manj diham na ravninskih treningih kar skozi nos ven in not. Pri pospeševanju ali hitrejšem teku pa vdih skozi nos in izdih skozi usta.
Opazil sem da na zadnjem ljubljanskem maratonu (42 km) niti enkrat nisem vdihnil skozi nos - tempo pa za trening = čas malo pod 4 ure.

Lep dan vsem
Uporabniški avatar
 Matej
Ko poskušam včasih vdihovati zrak skozi nos, opažam, da se mi hočejo nosnice kar "zalimati" skupaj. To seveda precej zmanjša pretok zraka in počutim se kot riba na suhem. Spomnil sem se, da imajo nekateri športniki na nasu zalepljen nekakšen "flajšter", ki jim verjetno pomaga pri lažjem dihanju skozi nos. Ali kdo ve kaj več o tem?
Uporabniški avatar
 matjaz
:D :D :D Ta "flajster" ima v sredini vgrajeno kovinsko ali plasticno nit (ploscico), ki sluzi kot vzmet. Namrec to prelepis iz ene strani nosu na drugo, ta "vzmet" razsiri nosnice in tako omogoci vecje odprtje nosnih oprtin, in s tem vecji dotok zraka.
 PPoce
Te obliže sem uporabljal in dejansko so uporabni - pretok zraka skozi nos se poveča za 20 do 30 %.
Moteči niso.
Dobi se jih v večjih lekarnah, pakirani so po 10 kosov cena pa kakor se spomnim cca 1000 Sit.
Je za probat.

LD
Uporabniški avatar
 Matej
Včeraj sem bil v Sanolaborju. Prodajalka mi je rekla, da so obliže imeli, sedaj jih pa nimajo več. Misli, da jih bom kar težko dobil. Ali kdo izmed vas ve, kje bi se lahko obliži dobili.
Uporabniški avatar
 Matevz
Že pred dobrim letom jih je iskal en prijatelj, pa jih v Sloveniji ni dobil. Ne uvažajo več.

Čez mejo? Nimam pojma.
Uporabniški avatar
 bosin
Ni vsaka knjiga biblija ! Vsak avtor pač piše o "svoji" temi na način, za katerega je on sam prepričan, da je pravi. Ni pa nujno, da je res tako. Spomnite se samo pojma "polnokrvnost" in vsa pravila, ki jih je avtor (Bergant) narekoval,pa so zdaj pozabljena oz. se jih nihče ne drži...
Uporabniški avatar
 cyc
Sem hotel povprašati, kako dihate, pa sem hvala bogu tole temo našel z iskalnikom :)

Meni je znanec, ki že dolgo teče, povedal, da je treba tako vdihniti kot izdihniti čez nos. Tempo vdihanja in izdihanja mora biti pa v ritmu s tekom, s tem da se vdihne (velja za počasen tek oz. jogging) dvakrat, izdihne pa štirikrat.
Zakaj bi to bilo dobro še nisem imel prilike povprašati, sva pa dogovorjena da se dobiva in greva skupaj tečt, da bo videl kako tečem/diham.

Saj, stvar gre sicer na bolje, na začetku sem imel že po treh minutah teka problem s primanjkljajem kisika, oz. sem bil "ob sapo", moral sem ali vdihnit čez usta ali pa pogosteje vdihnit ... Ampak gre na bolje, telo se privaja. Po programu po katerem tečem, sem imel danes 15min jogginga v enem kosu, pa praktično niti na koncu ni bilo problema z dihanjem.

Jasno mi pa seveda niti najmanj ni, zakaj bi bilo dobro čez nos vdihnit, sploh na začetku je bilo najbolj opazno da skozi nosnice enostavno nisem mogel dovolj vdihniti pravočasno, če sem hotel imeti dihanje podrejeno ritmu teka. Zdaj, kot rečeno, je bolje ... ampak jasno mi pa kljub temu ni :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA