Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 TOSALI
Na strani www.mojtrener.com imaš na desni strani temo online kalkulatorji. Tam vstaviš določene podatke in dobiš območja po Karvonenu in procentualna območja od svojega maks. utripa.
Ananda malo se potrudi in prebrskaj.
Uporabniški avatar
 strelec30
Lepo.ampak zanima me,zakaj ma večina novopečenih tekačev previskoke cilje;tek na 21km je navsezdanje "extremna" daljava.Za tekača,ki je komaj začel trenirat.In si v enem letu postavi cilj- polmaraton.Kot da je to igra.Pa ni!Je tek in to zelo dolg,naporen. Zakaj ni cilj krajši,recimo tek na 8 ali 10 km?
Uporabniški avatar
 Ananda
Kdaj sem pa kje omenila, da hocem to doseci v enem letu?! Rekla sem NEKOC! V nekaj letih. Naslednje leto zelim preteci 10 km, potem bomo pa videli naprej. Ne kar domnevati, da hocem luno. Predlagali so mi celo, naj letos odtecem 10 km na Ljubljanskem maratonu, ampak zahtevna, kakor sem, se se ne cutim pripravljeno na kaj takega. Zakaj ni cilj krajsi? Saj je-vmesni cilj. Koncni je pa 21 km. Again, zakaj? Zato! :P

Tosali, hvala za link. Kalkulatorje na mojtrener.com sem ze uporabljala, a ZAL ze precej casa ne delajo vec. Vsaj meni ne. In, verjemi, da sem poskusila ze vsaj stokrat. Poleg tega rada vem, kako se do necesa pride, ne da nekam vpisem podatke in potem slepo sledim tistemu, kar mi comp vrze ven.
 zappa
strelec30 napisal/-a:Lepo.ampak zanima me,zakaj ma večina novopečenih tekačev previskoke cilje;tek na 21km je navsezdanje "extremna" daljava.Za tekača,ki je komaj začel trenirat.In si v enem letu postavi cilj- polmaraton.Kot da je to igra.Pa ni!Je tek in to zelo dolg,naporen. Zakaj ni cilj krajši,recimo tek na 8 ali 10 km?

Mislim, da je Ananda zapisala, da bi NEKOC rada pretekla 21 km in ne v enem letu. Tak je namrec tudi moj cilj, NEKOC... :idea:

Ananda, sem v odobnem polozaju kot ti (pri nekaj vecjih hitrostih in razdaljah sicer) in sem se pred kratkim zacel sprasevati podobne stvari kot ti. Snemi si tale dokument (ce ti anglescina ni problem):

http://www.racunalnistvo-potocnik.si/polar/knjige/Precision_Running.pdf

Je zelo lepo in na kratko razlozeno bistvo v zvezi z obmocji srcnega utripa kot % maksimalnega in s tako imenovanim % napora po Karvonenu, ki je izrazen kot funkcija razlike med max in min utripom. Pa se preprosti napotki za trening so tam, ki so za nas, ne cisto popolne zacetnike, cisto o.k.

Zanesljivo pa se nima smisla zabetonirano drzati nekih fiksnih srcnih frekvenc, ker se vse spreminja (cez dan, iz dneva v dan, s temperaturo okolice, z raspolozenjem itd.). Mislim, da je fino imeti priblizno predstavo o ohlapnih mejah posameznih obmocij, v okviru teh meja pa je treba ravnati po obcutku. Pri sebi na primer opazam razliko v utripu zjutraj/zvecer pri istem subjektivnem obcutku napora tudi do 10-15 utripov na minuto.

LP
Uporabniški avatar
 Ananda
Zappa, hvala za link in razumevanje. :wink:

Zadnje case tecem tako, da nimam nastavljene zgornje in spodnje meje utripa, ampak tecem po obcutku, na koncu pa preverim, kaksen je bil povprecni utrip (max in min med mi namrec ne shrani).

Zdaj grem pa tistole brat.
Uporabniški avatar
 Staša
Hoj!
Nič mi ni jasno: moj srčni utrip je sorazmerno nizek. Maksimalnega so mi na testih izračunali 186, v mirovanju sem si ga namerila najmanj 52, ponavadi pa 54.
Danes pa sem se zjutraj zbudila, vstala, naredila že nekaj reči, nakar se mi je zazdelo, kot da me je malce stisnilo, ampak nič hudega. Sem si dala gor sigmo in ugotovila, da imam pulz konstantno pod 50, na 70 je šel, ko sem naredila res kakšen hiter gib, ko sem hodila, je bil med 50 in 60.. Ko sem se umirila za kakšno minuto mi je padel kar na 45! Sicer sem čisto OK, imam normalno energije, pojedla "družinsko kosilo", le občutek imam sem ter tja, da mi bije mal v prazno, ampak ne vem, če ni to samo psihično.
A je možno, da sem si v tako kratkem času (pol leta) toliko zbila pulz ali je to lahko znak česa drugega, zoprnejšega..?
LP
 hribovc
Staša napisal/-a:Hoj!
Nič mi ni jasno: moj srčni utrip je sorazmerno nizek. Maksimalnega so mi na testih izračunali 186, v mirovanju sem si ga namerila najmanj 52, ponavadi pa 54.
Danes pa sem se zjutraj zbudila, vstala, naredila že nekaj reči, nakar se mi je zazdelo, kot da me je malce stisnilo, ampak nič hudega. Sem si dala gor sigmo in ugotovila, da imam pulz konstantno pod 50, na 70 je šel, ko sem naredila res kakšen hiter gib, ko sem hodila, je bil med 50 in 60.. Ko sem se umirila za kakšno minuto mi je padel kar na 45! Sicer sem čisto OK, imam normalno energije, pojedla "družinsko kosilo", le občutek imam sem ter tja, da mi bije mal v prazno, ampak ne vem, če ni to samo psihično.
A je možno, da sem si v tako kratkem času (pol leta) toliko zbila pulz ali je to lahko znak česa drugega, zoprnejšega..?
LP
Je, pa očitno si v formi :wink:
Uporabniški avatar
 Fotr
Staša napisal/-a:...A je možno, da sem si v tako kratkem času (pol leta) toliko zbila pulz ali je to lahko znak česa drugega, zoprnejšega..?

Za zanesljivejšo ugotovitev bi morala meriti najnižji utrip večkrat zapovrstjo, je pa tudi možno, da si z dobrim treningom znižala srčni utrip, kar kaže, da si dobro pripravljena. Sicer enkraten dogodek lahko nič ne pomeni, bolje pa je, da se prepričaš. Za pomoč preberi tale in tale članek o srčnem utripu.
 kemik
Staša napisal/-a:Hoj!
LP

Mogoče je pa lovlenje pišk kej prispevalo k temu :D :D

Lp
kemik
Uporabniški avatar
 Staša
Oj!
Hvala za (bolj ali manj resne) odgovore.
Ja očitno sem si ga res zbila. Včeraj je bil tam okrog 48 sredi dneva, tudi občutka nabijanja ni bilo. Sem pa precej utrujena, pa malce me je skrbelo, da ima kaj veze, ker imam nekaj slabo kri...
No, ampak očitno kaže, da je vse OK (sem se še mal pogovarjala o tem).
Noč! :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA