strelec30 napisal/-a:Lepo.ampak zanima me,zakaj ma večina novopečenih tekačev previskoke cilje;tek na 21km je navsezdanje "extremna" daljava.Za tekača,ki je komaj začel trenirat.In si v enem letu postavi cilj- polmaraton.Kot da je to igra.Pa ni!Je tek in to zelo dolg,naporen. Zakaj ni cilj krajši,recimo tek na 8 ali 10 km?
Mislim, da je Ananda zapisala, da bi NEKOC rada pretekla 21 km in ne v enem letu. Tak je namrec tudi moj cilj, NEKOC...
Ananda, sem v odobnem polozaju kot ti (pri nekaj vecjih hitrostih in razdaljah sicer) in sem se pred kratkim zacel sprasevati podobne stvari kot ti. Snemi si tale dokument (ce ti anglescina ni problem):
http://www.racunalnistvo-potocnik.si/polar/knjige/Precision_Running.pdf
Je zelo lepo in na kratko razlozeno bistvo v zvezi z obmocji srcnega utripa kot % maksimalnega in s tako imenovanim % napora po Karvonenu, ki je izrazen kot funkcija razlike med max in min utripom. Pa se preprosti napotki za trening so tam, ki so za nas, ne cisto popolne zacetnike, cisto o.k.
Zanesljivo pa se nima smisla zabetonirano drzati nekih fiksnih srcnih frekvenc, ker se vse spreminja (cez dan, iz dneva v dan, s temperaturo okolice, z raspolozenjem itd.). Mislim, da je fino imeti priblizno predstavo o ohlapnih mejah posameznih obmocij, v okviru teh meja pa je treba ravnati po obcutku. Pri sebi na primer opazam razliko v utripu zjutraj/zvecer pri istem subjektivnem obcutku napora tudi do 10-15 utripov na minuto.
LP