Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 bojanu
V bistvu ste že vse povedali, čeprav se z nekaterimi izjavami ne strinjam najbolj.
Nordijska hoja je pač namenjena rekreaciji določenega dela bolj sedeče populacije in z uporabo palic krepi tudi zgornji del telesa. Kako hitro še lahko stopiš s palicami, da niso ovira, je druga pesem. Tudi hitra hoja je pri velikih hitrostih jako nenaravna stvar, ker je takrat lažje teči ...
Če se bo zaradi tega več ljudi odločilo za rekreacijo, je samo pohvalno. Koliko vložiti v opremo je stvar posameznika in proizvajalci bi bili neumni, če ne bi izkoristili potencialnega trga in prilagodili opreme zanj. Dejstvo je, da so ocenili, da je potencialni trg dovolj zanimiv in so se mu prilagodili. Tako so bile včasih za vse športe dovolj ene teniske, sedaj pa rabiš za vsak šport svoje, pa ene hitre za tekmo, drugačne za trening po trdi podlagi ali za potke, ... Glavno da dogaja (beri kroži denar), pri čemer morajo biti pa tudi uporabniki zadovoljni 8) To se bo videlo v prihodnjosti, čeprav mislim, da se bo nordijska hoja kot oblika rekreacije obdržala.
Napovedi so jako nehvaležno opravilo-še ne toliko nazaj so trdili, da na gorskem kolesu nikoli ne bo vzmetenja, ker zaradi teže ovira poganjanje v klanec, za dol je pa tistih 20cm hoda v rokah in nogah povsem dovolj :shock:
 Gost
Pozdrav, Primož tu.
Izraz "Nordijska hoja" je sicer lep, ne pomeni pa nič drugega kot tudi "Hoja s palicami". V Sloveniji to poznamo že vsaj 30 let. V Poletu dr. Pustovrh, ki sicer na Fakulteti za šport skrbi za smučarskin tek, lepo piše, kaj s hoja s palicami je. In kaj ni.
Lahko je:
-samostojna oblika rekreacije
-dopolnilna rekreacija;
ni pa:
nekaj novega

Vsekakor tisti, ki lahko teče, palic ne bo dostikrat uporabljal, vsaj ne v smislu zelo resne vadbe. Morda pa bo hodil s palicami takrat, ko se bo pripravljal za prehod na tekaške smuči.

Vsekakor je Nordic walking lahko tudi premetena komericialna poteza - in v Sloveniji to včasih tudi je - ni pa potrebe, da kupujemo nekaj, kar imamo že doma. Zložljive palice bodo v redu, in če odrežemo kakšne stare smučare na našo dolžino, bo tudi kar v redu.
Pomembno je predvsem, da tisti, ki to počne, počne z veseljem. Andrej, ki skrbi za Poletove brezplačne treninge, ima vsak torek pred živalskim vrtom v LJ za seboj tudi do dvajset "hodilcev (bolj hodilk) s palicami. Nepopisno uživajo in kdor si želi hojo s palicami pobliže ogledati, je vabljen; Andrej ga bo z veseljem poučil o osnovah.
No, še k tistemu, ki bo dobil toliko in toliko za novo publikacijo o hoji palicami: če bo knjižica prišla med ljudi in jim bo koristila, ne bo nič sklabega, mar ne, čeprav pa je vprašanje, kdo bo to pisal. Logično bi bilo, da bi dr. Pustovrh, ki se na zadeve spozna in samo upam, da je tudi on avtor (čeprav malček dvomim, vsaj povedal mi ni ...).
P.S.
Lepo ste tekli v Šmarjeških, fino je, da se "The spirit of st. tekaški forum" širi. Lepo je videti rdeče pike in njihovo množenej. Najboljši virus!
Pozdrav Primož
Uporabniški avatar
 guinness
nordijska hoja je najbrz vrhunec fizicnega udejstvovanja clanov doma upokojencev. povprecno zdrav clovek, po mojem mnenju, s taksnim pocetjem zgolj zapravlja cas.

se vedno trdim, da je tudi hoja v hribe s palicami potuha "sodobnega" cloveka. hitrejsa? ne bi rekel, se nihce me ni dohitel :twisted:
Uporabniški avatar
 bosin
Guinness,tudi upokojenci, pa ne samo v domovih, so ljudje, za katere je fizična aktivnost več kot koristna. Poznam kopico ljudi, ki niso upokojenci, pa ne zmorejo vzpona na , recimo, Šmarno goro.Tudi za take je uporaba palic koristna.Poznam pa tudi nekaj alpinistov, za katere boš priznal, da so večinoma vrhunsko telesno pripravljeni, pa zelo poggosto uporabljajo palice pri pristopnih pohodih in začetkih vzponov. Da te ni še nihče dohitel v hribih, praviš? Zakaj pa bi te, saj v hribih ne dirkamo.Ali pač?
Uporabniški avatar
 guinness
seveda je vsakrsno razgibavanje koristno tudi za starejse ljudi. le da je mlajsi clovek sposoben vecjih dosezkov...

tudi sam sem alpinist, tak z dolgim stazem in zaenkrat je med mojimi kolegi (s palicami) se vedno precej tekmovalnosti. recimo tek na Grintovec z ruzakiSlika
priznam, da sem prve pol ure precej pocasnejsi in zaostanem potem pa se lokomotiva ogreje.Slika

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA