Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Garfield
Tikka plus je zelo primerna čelna svetilka za tek, ker je lahka in ima še vedno dovolj veliko svetilnost.
Prodajajo jih v trgovinah z planinsko opremo. Kupil sem jo v Annapurni, Krakovski nasip. Cena za Tikko plus je 7990 sit dajo ti pa 10% popust če si član Planinske zveze in plačaš z gotovino.
 zappa
Marinka napisal/-a:Za tek so glavne tudi naglavne svetilke PETZL (npr. model Tikka Plus). So zelo prakticne (z nastavljivim kotom padca svetlobe) in uporabniku prijazne, saj te elasticni trak ne zareze do mozganov.

Prav pridejo pri razlicnih dejavnostih, ne samo pri alpinizmu in taborjenju. Na primer tudi doma: ko ti kaj pade za pralni stroj recimo, pa moras to zbezat ven :lol: :lol:.
Dobi se jih pri Igluju, stanejo pa zdi se mi tam od 5000 SIT navzgor. Imajo LED diode, zrejo pa AAA baterije.

LP

Tudi jaz uporabljam Petzl lucko (se ne spomnim kateri model). Je majhna, lahka in ene baterije zdrzijo zeloooo dolgo. Je pa navadno ne nosim na glavi, ampak si jo pripnem okoli roke in potem samo po potrebi posvetim. Ali pa jo imam v zepu, "just in case".

Sem preveril, model "Tikka plus" je tudi "moja" lucka. Se mi pa zdi, da je bila pred letom in pol, ko sem jo kupil precej cenejsa, kot je zdaj. (BTW, se vedno dela na prve baterije!!). Podatki na temle linku:

http://www.iglusport.si/iglusport/katal ... tilke.html

LP
Uporabniški avatar
 mare
Kot drugačna možnost: jaz sem se navadil teči tudi v trdi temi brez svetilke. V tem primeru se je res bolje držati dobrih poti (npr. PST ali pa glavne poti na Golovcu, Rožnik je manj primeren, ker je veliko tekačev z lučkami, pa potem predolgo traja, da se oči spet navadijo na temo) Oči se zelo dobro adaptirajo in v popolni temi se sčasoma navadiš razločevati odtenke sivin, tako da veš kaj je luža, kaj luknja, kaj blato. Zlasti lepo je teči pozimi, ko je sneg in vsaj malo lune. Seveda je treba malo prakse in začetnikom svetujem, da začnejo ob jasnih nočeh, ko je več svetlobe. V trdi temi je dobro iti malo počasneje, da noge zatipajo teren, pa po gozdu jaz roko držim pred sabo, da se ne zaletim v kako vejo. Naj povem, da sem doslej edini padec doživel, ko sem imel luč na glavi.
 sonata arctica
Ok, imam eno x vprasanje...
Jst se ful bojim teme... ce sm v temi si zmeraj zamisljam kaksne morilske klovne, prikazni, duhove... Ne morem da ne bi razmisljala o tem... Tko da imam hude probleme npr. ko moram it ponoci na stranisce itd. No in problem je tud ce bi hotla it tect v poznih popoldanskih urah...
A kdo ve kako bi se lahko vsaj delno znebila takih misli...?
Uporabniški avatar
 runner
Draga sonata arctica kot da bi opisovala moje strahove.
No dobro - jaz ne zamisljam glih klovne ampak razne cudne face, ki me preganjajo vsi spoteni in z velikim rdecimi pikami po telesu.
WC problem sem resil s kahlo ob postelji. (problem pa se vedno obstaja ko moram iti na B potrebo - smrdi...) po noci pa tecem z mobijem v roki.
Imam 11 ze natipkano in ko vidim kaksno prikazen samo pritisnem se 3 in ze klice. Zadnjic sem na Golovcu eno gobarko ze podrl na tla in jo
posteno gazil z nogami ko mi je uspela dopovedati da mi je samo pomahala v pozdrav. (Sta ima ona da mi mase).
Mislim da si zelo pogumna da o tem tako odkrito govoris... in da si ze naredila pravi korak v smeri da se znebis teh strahov. Upam da ti bo uspelo ... samo hrabro

Strah je v sredini votel ... okrog ga pa ni ...

P.S. lahko bi ustanovila forum za pomoc ljudem, ki jih je strah teme (samo ideja)
 sonata arctica
dragi runner...
Naslednjic ko bom sama v temi se bom skusala spomniti tvojega humorja in upam da me bo strah vsaj malo minil... Tako nizko pa vseeno upam da ne bom padla da bi morala imeti kahlico ob postelji :D
 legionar
nekaj cajta nazaj, ko ni blo cajta laufat podnevi, sem pet mesecev zapored laufal po temi... pol me je pa zacela mal depresija matrat, tak da sem moral nehat in zacet mal podnevi laufat... tudi zdaj laufam ponoci, vendar naredim tudi kaksen tek podnevi...
Nazadnje spremenil legionar, dne 13 Nov 2005, 09:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 pegaz
Živjo,

@Mare: zelo dobro si povzel tudi mojo strategijo teka v temi. Pred časom je Bajsi propagiral tek v temi brez luči. Pa sem poskusil. Kupil sem Tikko Plus in se odpravil na svoj tekaški poligon, PST me BTF in Bajerjem ter nazaj ob Rožniku mimo Živalca, krog ima kake 8 km. Izkazalo se je, da me je luč samo motila, čeprav sem jo imel le na najšibkejši snop.

Glavna nevarnost so korenine, neprijetnost pa blato in luže. Predlagam, da si vsak poišče pot, ki jo podnevi dobro spozna, in ponoči hodi čez problematične dele.

Tikka Plus je zelo primerna tudi za tek. Imel sem jo na Teku Božičkov 2004 na Rožniku, in sploh ne moti (čeprav smo večino časa tekli brez luči).

@Runner, Sonata: moja logika je, da bo moralo nekoga presneto zebst, če bo v temi čakal name, da pritečem mimo in me potem oropa/posili/izpije kri/obmetava s kremšnitami. Pa zelo dolgčas mu bo. Tako da odmislim misli na strahove v temnih grmih in grem tja "zanalašč", da vidimo, če se bo res kaj zgodilo. Zaenkrat je OK. 8)

Lep let
Pegaz :)
Uporabniški avatar
 Darja
:D :D :D :D Runner, najlepša hvala za uničen makeup (že tko je bil bl večerne sorte), ker sem se čist do solz nasmejala. Bognedaj, da bi ti prvoščla take nočne travme, ampak si mi res polepšal sobotni večer. :rol:
Privoščite si en negostozračni brezmegleni tek in lepo se imejte, Darja
 legionar
pravkar prispel z nočnega teka :) blo je čudovito.... tud zrak je bil v redu, tlele pri nas v Brežicah ni take panike glede onesnaženega zraka, razen kdaj pa kdaj iz krške celuloze zasmrdi, vendar ni tak hudo...
a laufa kdo z utežmi? jz sm danes prvič... kr fajn je blo...
Uporabniški avatar
 runner
Ej samo da ne bo kaksnih zamer (hec mora bit anedane)...

;-)

Legija ... a ti laufas cez Savo (ozek zelezni most - Presernova cesta se mi zdi) pa potem ob Savi (nasip levi breg)? ... prejsnji vikend (Sobota) sta dva manijaka v rdecem Clio-tu piskala kot noreca... in mahala neznanemu tekacu.
Ma da me mucijo in zgeckajo ne bi priznal da sva to bila midva z dedicem.
Uporabniški avatar
 tomaze
Hojla!

Ko smo že pri nočnem teku in strahu... .
Pred časom sem tekel v poletnih večernih urah, nagibalo se je k nevihti, jaz pa iz Šiške mimo Mosteca na Rožnik. Ravno sem zavil pri ograji živalskega vrta navkreber proti Cankarjevem vrhu, ko se je popolnoma stemnilo in se je začela nevihta z vetrom, bliskanjem, grmenjem, dežjem in vsem kar spada zraven. V gozdu, veter, veje se majejo in stokajo v vetru, bližina živalca - živali pa v nevihti ravno ne uživajo. Najprej me je nalajal pes čuvaj, ki ima kočo ob ograji, potem so začeli tulit levi, zbor pa nebi bil popoln, če nebi dodali svoj glas še volkovi (vsa ta družba je locirana blizu žične ograje). Meni pa kocine pokonci in v dir...takrat sem doživel neke vrste elementarni strah, ki ga do takrat še nisem doživel. Mislim, da bi bil podoben občutel, če bi tekel za življenje. Verjetno sem postavil osebni rekord v klanec, čeprav sem se skušal kontrolirati in sem si dopovedoval STRAH JE OKOLI VOTEL, NOT GA PA NIČ NI. Pa mi je za trenutek uspelo, pa spet v dir. Še ko sem bil že navzdo proti mostecu so se za mano še podili, verjetno v mislih vsi opisani zvoki in počasi, počasi ostajali za menoj v temi. Zanimiva izkušnja, ki je nisem več doživel, čeprav sem še velikokrat, tudi ponoči tekel mimo živalca.

Sonata - ko te je najbolj strah se ustavi, ozri se okoli in poglej strahu v oči - in boš videla, da ga ni...vsaj ne v taki obliki kot si mislimo. Vendar ne naredi tega, če boš tekla ponoči okoli Cerknice, pa če boš slišala kaj sumljivega. Takrat pa samo gas in čimprej stran.

LP Tomaž
 legionar
[quote="runner"]Ej samo da ne bo kaksnih zamer (hec mora bit anedane)...

;-)

[b]Legija[/b] ... a ti laufas cez Savo (ozek zelezni most - Presernova cesta se mi zdi) pa potem ob Savi (nasip levi breg)? ... prejsnji vikend (Sobota) sta dva manijaka v rdecem Clio-tu piskala kot noreca... in mahala neznanemu tekacu.
Ma da me mucijo in zgeckajo ne bi priznal da sva to bila midva z [b]dedicem[/b].[/quote]

noup... prejšnji vikend sem odmaral, ker sem bil bolan... drugače ga največkrat pičim iz bežigrada proti črnučam pa do trzina in nazaj... ampak je jeba zarad zraka, ki mi povzroča želodčne tečave, če preveč ob glavni cesti laufam...

no, me pa veseli solidarnost tekačev do tekačev, takšna in drugačna:) :)
Nazadnje spremenil legionar, dne 13 Nov 2005, 09:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 runner
bežigrada proti črnučam pa do trzina in nazaj

Zdaj mi pa nic ni jasno ... jaz sem mislil da si iz Brezic ... (tam sva namrec videla tekaca)...
 legionar
runner napisal/-a:
bežigrada proti črnučam pa do trzina in nazaj

Zdaj mi pa nic ni jasno ... jaz sem mislil da si iz Brezic ... (tam sva namrec videla tekaca)...

zeleni železni most čez krko in savo,ja, to mi je blo jasno, vendar me je mal tista Prešernova cesta zbegala, ker ne vem, če je sploh kakšna v Brežicah... al pa jz premalo ulice poznam in se bol po 'instinktu' orientiram? :)
nisem dolgo v Brežicah, prej sm drugje živel... tisto progo laufam, ko sem v študentu!
a ti si tud iz bližnje oz. dalne okolice?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA