- 30 Nov 2005, 14:07
Original: Turbo Slovenke
OESTERSUND – »Danes smo Uschi Disl odvzele vzdevek Turbo. Sedaj smo me Turbo, Turbo Slovenke« se je po tekmi štafet šalila Andreja Mali, druga iz kvarteta, ki v zares lepem nastopu izpolnila statistično Dnevnikovo napoved, da se štafeti obeta četrto mesto.
Skupaj z Gregorinovo, Grudičkovo in Brankovičevo so bile na pragu zmagovalnih stopničk, kot lani v Oberhofu. Le minuto so zaostale za zmagovitimi Norvežankami, medtem ko so bile favorizirane Nemke zaradi »kroženja« Dislove le šeste, neprepričljive Rusinje pa tik pred našimi. Že v prvi, velikokrat ključni predaji, je z »ničlo« začela Teja Gregorin in predala druga za Italijanko Michelo Ponza. »Imela sem kar malo treme. A bo vedno bolje. Tokrat ni bilo prerivanja. Michela pa zelo hitro strelja, tako da ji še nisem kos. A dobro, da se mi je v zadnjem krogu znova »odtrgalo« ,« je fantastičen finiš, kjer je prehitela kar pet biatlonk, opisala najmlajša Teja Gregorin, tudi Liv Grete Poiree, predlansko kraljico sezone.
Andreja Mali je za Norvežanko Kristiansen in Rusinjo Išmuratovo še držala stopničke. »V streljanju leže sem preveč čakala, ter morala dve tarči popravljati. Ne vem, ali me je strah, saj na treningu težav nimam,« se je spraševala Malijeva. Cimra Dijana Grudiček ni podlegala pritisku. »Na koncu so me noge »matrale«, sicer ni bilo slabo. Smo kar »zrihtale«, » se je smejalo Dijani, ki je do Brankovičeve pritekla z ramo ob rami s Francozijo Baverel.
»Sandrine Bailly (zmagovalka SP op.p.) sem sledila, a je na strelišču opravila brez poprave. Ker se je še vodilna Rusinja Bogalijeva zafrknila, je bilo kar zanimivo. Če bi me na strelišču opravile še bolj idealno, bi bilo dosegljivo tudi za nas še kaj več. Lepo je videti, kam sodimo, » je v imenu vseh z zaslužkom 2800 evrov komentirala Tedi. Njena četrtina bo za okna v Kokri. Naše so sicer počasi streljale (osem poprav), a odlično tekle. Gregorinova je imela tretji čas, Malijeva četrtega, Grudičkova sedmega, od Brankovičeve v svoji predaji pa je bila v smučini hitrejša le Linda Tjorhom, ki je le potrdila norveški dan.
Ko so Rusi na strelišču že slavili, je Ole Einar Bjoerndalen v zadnjih 2,5 kilometra nadoknadil 22 sekund zaostanka za Nikolajem Kruglovom, ki je povsem »zahodil«. Šved Bergman je bil sicer še hitrejši od Bjoerndalna. Naši lovci se ne morejo pohvaliti. Potem, ko sta Janez Ožbolt in Matjaž Poklukar obkrožila kazenski krog, in so bili z Jožetom Poklukarjem že 18., je Janez Marič le prehitel »eksote« Japonce, Kanadčane in Američane.