- 22 Nov 2005, 16:23
(Katki in keskopesku):
"hujšanje ni (nujno) isto kot hujšanje. ma saj je bilo o tem že dosti govora, ampak ene stvari je treba 100x ponovit. izguba kilogramov ni nujno dobra - če izgubljaš mišično maso, je to strašno slaba stvar. torej minus na vagi je dober edino, če izgubljaš maščobno tkivo, kar se *ne* dogaja ob hujšanju po čudežnih dietah tipo ločevalna ipd. kdor ne verjame, naj si gre zmerit sestavo telesa prej in po taki dieti."
Še nekaj čisto laičnih.
Katka mislim, da imaš načeloma prav. A sam verjamem, da gre pri obeh osebah pri navedenem razmerju med težo in velikostjo skoraj zagotovo za problem s preveliko težo (preveč maščobnega tkiva). Se opravičujem vsem dvigovalcem uteži, body bilderjem, tekačem na 100 m in drugim za nas navadne državljane izrazito mišičastim športnikom. Nekako na maratonih nisem med boljšimi rekreativci nisem nikoli videl obilnejših kolegov, pa tudi zelo izrazito mišičastih ne. Verjetno je suh (npr. Kenijec) prototip zmagovitega tekača na dolge proge. Na 100 m pa so "ta glavni" eksplozivni mišičasti ...
O zdravstveni škodljivosti prevelike teže, zdravem tekanju je bilo pa re že 100 x napisano. Zato, dragi keskopesko, ta tvoj znanec naj kar lepo teče, morda za začetek malo počasneje, pa zato bolj vztrajno.
Mišično maso (če bo kriza, kar pa dvomim) lahko še vedno okrepiš v fitnesu ali z utežmi.
Zappi-ju
Blagor tebi, da ti je ratalo takole shujsat. Zase lahko recem, da kljub rednemu teku od marca letos in vec kot 30 km/teden v zadnjih 3 mesecih v vsem tem casu nisem shujsal niti za kg! Pa nimam obcutka, da bi se kaj bolj basal s hrano kot prej. Res je sicer, da nimam viska 30 kg ampak okoli 10 kg. Kljub temu pa sem pricakoval, da bo sla teza pocasi navzdol. Pa ni sla in ne gre. Razmerja speh/misice pa nisem meril ne prej ne zdaj, tako da ne vem, ce je bila morda tu kaksna sprememba. Tudi hitrosti teka v tem casu nisem popravil, sem pa obcutno povecal preteceno razdaljo.
Zanimivo vprasanje...
Zappi, res sem tekel malo več. Enkrat na teden malo daljšo po Golovcu cca 17 km (klanci), enkrat na Kodeljevem (krogi) na 10 km (čim hitreje), enkrat ali dvakrat pa počasi za dušo okoli 12 km (po ravnem ali Golovec). A mislim, da je vzrok hujšanja tudi to, da sem malo zmanjšal sladkarije in sir,
da se zvečer ne bašem, da pret tekom ne smeš jest, po teku pa mi zapaše šele čez nekaj časa. Pa še občutek imam (pa saj ni važno ali je res ali je iluzija, važno je, da verjamem v to, da sem hitrejši, če sem lažji. Tam do poletja načrtujem da bom prišel blizu idealne teže (recimo 79 kg), da bom na 10 km
tekel pod 45 minut, na 20 pa 1:40. Da le ne bo poškodb, tudi če se načrti uresničijo šele jeseni. S temi kilogrami je pa prav gotovo najlažje na začetku, potem pa, ko se bližaš cilju pa gre vse počasneje. Morda pa je tako tudi prav.
Kovitu
Živ !
Ja jest sem imel tud 96kg pri 190cm in sem se počutu kot hrček.splet naključij je hotel da sem se zamislu nad svojo fizično pripravlenostjo.Po dveh letih laufanja teža padla na 82 kg.v zadnjem letu pa še 3kg dol, ampak to ob bolj intenzivnem teku pa še na prehrano mal pazim.Sedaj mislm da sem s težo opravu in držim to konstantno.
Po moje bi tud ti mogu shujšat, sam 30 km/teden je mal premal po moje.Probi več prelaufat, da skuriš odvečne kile. teža vsekakor vpliva na hitrost teka, res je da nekateri kljub temu da imajo več kg tečejo kot strela sam so nabiti z mišicam (koristna teža)ne pa s špehom.
l.p.tomaž
Ja, Kovit se strinjam, tale tek je treba očitno jemati v vedno večjih količinah, da zadenejo hormoni sreče in da napreduješ proti svojemu cilju pa naj bo to zmanjšanje teže, povečanje hitrosti ali pa podaljševanje razdalje, ki jo zmoreš. Izivi so vsepovsod, a ne gre pretiravati, če želiš pri tem še uživati.
Vsem skupaj zelo amaterski, ampak zato nič manj navdušen tekaški pozdrav.
Počasi se daleč pride, hitro pa še dlje.