Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 katka
moderator: tale post je za zbrisat, pomotoma podvojen!
Nazadnje spremenil katka, dne 22 Nov 2005, 16:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 katka
kovit napisal/-a: :shock: :shock: :shock: Jest sem pa mislu kako več pretečenih km in manjša teža naredi iz mene hitrejšga laufarja.Se pravi da sploh ni pomembno kolk pokurš(pretečeni km), glavno je da pravilno ješ pa si že zmagu?

poanta je predvsem v kvaliteti, ne kvantiteti tekaške (in vsake druge) vadbe. tako kot je milkec napisal. hitrost boš vadil z intervali, a ne?

manjša telesna teža pa je seveda kul, če jo nižaš na račun špeha.
ergo, količina "pokurjenega" ni nujno merilo uspeha (ali kot praviš, zmage). da pa preprečiš izgubo dragocenega (in to so mišice), moraš ob vadbi jest tisto, kar te mišice rabijo za svoje vzdrževanje in rast. beljakovine torej.
tako da - res, pravilna hrana je pomembna. nje pomanjkanje pa tudi - ker to vodi v "slabe" obliko hujšanja. vse to pa pišem zato, ker se mi zdi, da je marsikdo zaveden skozi pojem "izgube kil", ne da bi razumel, za kakšno zgubo (lahko) gre. in da je prav, če paziš na te stvari. da spremljaš, kaj v resnici zgubljaš v teh minus-kilah, kot tudi, da skušaš doseči, da je ta izguba dolgoročna, ne pa da se ti po pol leta stradanja in štancanja kilometrine zrola in se začneš nažirat v nulo, kile pa lepo nazaj gor.

a si še zmerom :shock: ?

junce, zdaj prebiram še tvoj prispevek in se še enkrat strinjam s tabo. tvoj plan zveni kul.
 kovit
katka napisal/-a:
kovit napisal/-a: :shock: :shock: :shock: Jest sem pa mislu kako več pretečenih km in manjša teža naredi iz mene hitrejšga laufarja.Se pravi da sploh ni pomembno kolk pokurš(pretečeni km), glavno je da pravilno ješ pa si že zmagu?

poanta je predvsem v kvaliteti, ne kvantiteti tekaške (in vsake druge) vadbe. tako kot je milkec napisal. hitrost boš vadil z intervali, a ne?

manjša telesna teža pa je seveda kul, če jo nižaš na račun špeha.
ergo, količina "pokurjenega" ni nujno merilo uspeha (ali kot praviš, zmage). da pa preprečiš izgubo dragocenega (in to so mišice), moraš ob vadbi jest tisto, kar te mišice rabijo za svoje vzdrževanje in rast. beljakovine torej.
tako da - res, pravilna hrana je pomembna. nje pomanjkanje pa tudi - ker to vodi v "slabe" obliko hujšanja. vse to pa pišem zato, ker se mi zdi, da je marsikdo zaveden skozi pojem "izgube kil", ne da bi razumel, za kakšno zgubo (lahko) gre. in da je prav, če paziš na te stvari. da spremljaš, kaj v resnici zgubljaš v teh minus-kilah, kot tudi, da skušaš doseči, da je ta izguba dolgoročna, ne pa da se ti po pol leta stradanja in štancanja kilometrine zrola in se začneš nažirat v nulo, kile pa lepo nazaj gor.

a si še zmerom :shock: ?

junce, zdaj prebiram še tvoj prispevek in se še enkrat strinjam s tabo. tvoj plan zveni kul.

Jest še zmeri trdim da je treba najprej fejst laufat da se špeh skuri in gotovo :twisted:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Verjetno si menil tudi s tem da je potrebno vedeti tudi kako tekas?
Tek na meji kurjenja mascob kar verjetno vecina nas pocne na trneingiih razen kaksni intervali.

Drugi element je absorbljivost hrane.
Hrana ki se ne absorbira dobro gnije po presnovnih organih in ima veliko odpada in sproza dodaten vendar nepotreben obcutek lakote.

Kvaliteta hrane oz. kaksno vrsto hrane to pa je ze bilo toliko povedanega ze tudi z navijskimi toni na raznee carobne prehrambene dodatke ki naj povecajo absorbcijo prehrane in dobavijo res sirup da res nimas smisla se odpreti dodatnega cikla debate.

Se nekaj kar se ni omenjalo nic...
Naravni ritmi telesa...

Od poldneva do polnoci telo izdihava energijo od jutra do podneva pa nalaga. Zato je pomembno kdaj tecemo vzdzljivostni tempo
( razdalja, umirjeno, mediativno kvecjemu tempo ) in kdaj tecemo hitrost
( tempo, intervali ).
Uporabniški avatar
 kustus
LP

No ampak vseeno nisem še videl debelega zmagovalca. Nekaj pa more biti tudi v KG.
(Katki in keskopesku):
"hujšanje ni (nujno) isto kot hujšanje. ma saj je bilo o tem že dosti govora, ampak ene stvari je treba 100x ponovit. izguba kilogramov ni nujno dobra - če izgubljaš mišično maso, je to strašno slaba stvar. torej minus na vagi je dober edino, če izgubljaš maščobno tkivo, kar se *ne* dogaja ob hujšanju po čudežnih dietah tipo ločevalna ipd. kdor ne verjame, naj si gre zmerit sestavo telesa prej in po taki dieti."

Še nekaj čisto laičnih.
Katka mislim, da imaš načeloma prav. A sam verjamem, da gre pri obeh osebah pri navedenem razmerju med težo in velikostjo skoraj zagotovo za problem s preveliko težo (preveč maščobnega tkiva). Se opravičujem vsem dvigovalcem uteži, body bilderjem, tekačem na 100 m in drugim za nas navadne državljane izrazito mišičastim športnikom. Nekako na maratonih nisem med boljšimi rekreativci nisem nikoli videl obilnejših kolegov, pa tudi zelo izrazito mišičastih ne. Verjetno je suh (npr. Kenijec) prototip zmagovitega tekača na dolge proge. Na 100 m pa so "ta glavni" eksplozivni mišičasti ...

O zdravstveni škodljivosti prevelike teže, zdravem tekanju je bilo pa re že 100 x napisano. Zato, dragi keskopesko, ta tvoj znanec naj kar lepo teče, morda za začetek malo počasneje, pa zato bolj vztrajno.
Mišično maso (če bo kriza, kar pa dvomim) lahko še vedno okrepiš v fitnesu ali z utežmi.

Zappi-ju
Blagor tebi, da ti je ratalo takole shujsat. Zase lahko recem, da kljub rednemu teku od marca letos in vec kot 30 km/teden v zadnjih 3 mesecih v vsem tem casu nisem shujsal niti za kg! Pa nimam obcutka, da bi se kaj bolj basal s hrano kot prej. Res je sicer, da nimam viska 30 kg ampak okoli 10 kg. Kljub temu pa sem pricakoval, da bo sla teza pocasi navzdol. Pa ni sla in ne gre. Razmerja speh/misice pa nisem meril ne prej ne zdaj, tako da ne vem, ce je bila morda tu kaksna sprememba. Tudi hitrosti teka v tem casu nisem popravil, sem pa obcutno povecal preteceno razdaljo.
Zanimivo vprasanje...

Zappi, res sem tekel malo več. Enkrat na teden malo daljšo po Golovcu cca 17 km (klanci), enkrat na Kodeljevem (krogi) na 10 km (čim hitreje), enkrat ali dvakrat pa počasi za dušo okoli 12 km (po ravnem ali Golovec). A mislim, da je vzrok hujšanja tudi to, da sem malo zmanjšal sladkarije in sir,
da se zvečer ne bašem, da pret tekom ne smeš jest, po teku pa mi zapaše šele čez nekaj časa. Pa še občutek imam (pa saj ni važno ali je res ali je iluzija, važno je, da verjamem v to, da sem hitrejši, če sem lažji. Tam do poletja načrtujem da bom prišel blizu idealne teže (recimo 79 kg), da bom na 10 km
tekel pod 45 minut, na 20 pa 1:40. Da le ne bo poškodb, tudi če se načrti uresničijo šele jeseni. S temi kilogrami je pa prav gotovo najlažje na začetku, potem pa, ko se bližaš cilju pa gre vse počasneje. Morda pa je tako tudi prav.

Kovitu
Živ !
Ja jest sem imel tud 96kg pri 190cm in sem se počutu kot hrček.splet naključij je hotel da sem se zamislu nad svojo fizično pripravlenostjo.Po dveh letih laufanja teža padla na 82 kg.v zadnjem letu pa še 3kg dol, ampak to ob bolj intenzivnem teku pa še na prehrano mal pazim.Sedaj mislm da sem s težo opravu in držim to konstantno.
Po moje bi tud ti mogu shujšat, sam 30 km/teden je mal premal po moje.Probi več prelaufat, da skuriš odvečne kile. teža vsekakor vpliva na hitrost teka, res je da nekateri kljub temu da imajo več kg tečejo kot strela sam so nabiti z mišicam (koristna teža)ne pa s špehom.
l.p.tomaž

Ja, Kovit se strinjam, tale tek je treba očitno jemati v vedno večjih količinah, da zadenejo hormoni sreče in da napreduješ proti svojemu cilju pa naj bo to zmanjšanje teže, povečanje hitrosti ali pa podaljševanje razdalje, ki jo zmoreš. Izivi so vsepovsod, a ne gre pretiravati, če želiš pri tem še uživati.

Vsem skupaj zelo amaterski, ampak zato nič manj navdušen tekaški pozdrav.
Uporabniški avatar
 katka
kovit napisal/-a:Jest še zmeri trdim da je treba najprej fejst laufat da se špeh skuri in gotovo :twisted:

da je treba kurit, je jasno. kar sem jaz nameravala povedat (pa očitno pišem po kitajsko, ker se že x-tič ponavljam) je, da je treba v ta plan vključit kaj možganov, ne samo noge.

lahko povem o svojih minus-desetih kilah, pri katerih sem merila sestavo telesa prej in potem (oziroma natanko na 10kg razlike). razmerje izgubljene mase znotraj teh 10kg je bilo cca 3:1 (maščobna tkiva versus pusta masa, torej: na 3kg špeha sem zraven skurila še 1kg mišic), kar je relativno ok, bi pa raje videla, če bi bilo razmerje še bolj v korist ohranjanja mišic - recimo 4:1 ali 5:1.
s tem, da sem zelo okrepila beljakovine v hrani, da sem sploh lahko dosegla takšno razmerje.

tisti, ki premalo ali preslabo jedo in ob tem štepajo neko hudo kilometrino imajo po vsej verjetnosti katastrofalno razmerje med izgubljeno maščobno in pusto maso. toda ker tega ne vejo, se veselijo izgubljenih kil, ne sprašujejo pa se, kaj v resnici so zgubili. kar je škoda.
Uporabniški avatar
 katka
raziskovalec napisal/-a:Mišično maso (če bo kriza, kar pa dvomim) lahko še vedno okrepiš v fitnesu ali z utežmi.

mišica rabi hrano za to, da raste in se krepi.
pošten trening s kvihti jo uničuje, je pa ta destruktivni proces nujen, da se kot reakcija sproži rast mišice, ki se nato zgodi - če se - med hranjenjem in obnavljanjem iste.
in smo spet pri hrani, evo! :D

res je, da se telo vedno skuša obnašat ekonomično. elitni dolgoprogaši so vedno suhcani, ne rabijo ne preveč mišic, ne dosti špeha. oziroma - telo se bo vedno adaptiralo na tip športa. plavalci ne zgledajo enako kot tekači, ti pa spet ne enako kot triatlonci itn.

toda nisem govorila o njih, elitnih športnikih, ki nimajo težav s kilami. govorila sem o vseh, ki imajo težavo s prekomerno telesno težo, ki niso mišice, ampah špeh, in se spravijo hujšat.
 kovit
katka napisal/-a:
kovit napisal/-a:Jest še zmeri trdim da je treba najprej fejst laufat da se špeh skuri in gotovo :twisted:

da je treba kurit, je jasno. kar sem jaz nameravala povedat (pa očitno pišem po kitajsko, ker se že x-tič ponavljam) je, da je treba v ta plan vključit kaj možganov, ne samo noge.

lahko povem o svojih minus-desetih kilah, pri katerih sem merila sestavo telesa prej in potem (oziroma natanko na 10kg razlike). razmerje izgubljene mase znotraj teh 10kg je bilo cca 3:1 (maščobna tkiva versus pusta masa, torej: na 3kg špeha sem zraven skurila še 1kg mišic), kar je relativno ok, bi pa raje videla, če bi bilo razmerje še bolj v korist ohranjanja mišic - recimo 4:1 ali 5:1.
s tem, da sem zelo okrepila beljakovine v hrani, da sem sploh lahko dosegla takšno razmerje.

tisti, ki premalo ali preslabo jedo in ob tem štepajo neko hudo kilometrino imajo po vsej verjetnosti katastrofalno razmerje med izgubljeno maščobno in pusto maso. toda ker tega ne vejo, se veselijo izgubljenih kil, ne sprašujejo pa se, kaj v resnici so zgubili. kar je škoda.

Katka, se čist strinjam s tabo glede hrane. :) Ob pravilni prehrani (je pa treba met mal prakse) človeku res ni treba stradat če laufa.Mene pobere ta prvi teden če se po vsakem laufanju ne nažrem ko pujs; ponavadi že par km pred koncem premišlujem kaj bo padl v želodec....solato natrebm pred laufanjem, vodo za makarone pristavm na štedilnik pred strečingom(po končanem laufu). :D
Uporabniški avatar
 triman
Po moje je za hiter tek pomebno imeti čim več mišične moči glede na svojo telesno težo. Tisti, ki so lažji bodo seveda lažje tekli in potrebujejo manj mišic za isto hiter tek. Je pa res, da je skupna poraba energije pri težjih osebah vedno večja in zaradi tega najdemo težke in hitre samo med šprinterji, bolj se pa razdalje daljšajo več je tistih zelo suhih in imajo temu primerno nižjo tudi mišično maso.
Tu in tam mi je uspelo na katerem izmed tekov priti v bližino kenijskih tekačev in kar nisem mogel verjeti, da so tako suhi. Imajo tudi zelo tanke noge, tako, da skoraj ne moreš verjet, da lahko tako zelo dobro tečejo praktično brez mišic. Tako, da so med vrhunskimi dolgopraši bolj ali manj vsi zelo lahki. Kako zelo pomebne so mišice pri teku je pokazal npr. Goran (mojtrener.com) Težak je 87 kg in mu je kljub vsemu uspelo končati težak maraton v času 3:01. Če bi bil tek po kategorijah glede na težo, bi bil verjetno zmagovalec v svoji kategoriji. Ima pa Goran zelo nizek odstotek maščobnega tkiva in enkrat sem ga videl v fitnesu v Pristanu kako je delal počepe z lepim številom uteži na ramenih.
Včasih se mi zdi, da vsi tekači preveč treniramo aerobno, na dejavnike kot so moč in vzdržljivost v mišicah pa pozabljamo. Ko na tekih več ne gre so ponavadi tiste, ki prve odpovedo mišice in ne aerobni sistem ali pomanjkanje kisika.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
katka napisal/-a:

Hmm, zanimivo :roll: .
Jaz, ko sem začel štepati veliko km, sem izgubil kar nekaj maščobnega tkive, mišice sem pa gor dobil. Lani decembra sem imel 62kg in 6,5% maščob (to je 4 kg), zdaj imam pa 60-61kg in 3% maščob (to je cca. 1,8kg) torej izgubil sem cca 1,5kg telesne teže, a 2 kg maščobe. Ne razumem čisto, kako bi lahko izgubil zraven še mišice-saj se med tekom mišice krepijo, ne pa obratno. Ali pač?! :roll:
Beljakovine so najslabši energetski vir za telo in jih začne telo porabljati nazadnje, torej bi moral res cepati velik kilometrov in nič jesti. Če cepaš kilometre gre maščoba vsekakor dol, če pa izgubljaš mišice, se pa počutiš zeloslabotno in kilometrine ne moreš cepat (iz izkušenj, na žalost
:oops: ). Očitno nekaj tu ne gre skupaj. Torej je nemogoče cepati ful kilometrine in kuriti mišice, mogoče kratek čas, pol pa lahko vzameš 1 mesec počitka za regeneracijo.
Uporabniški avatar
 Barca
triman napisal/-a:Tu in tam mi je uspelo na katerem izmed tekov priti v bližino kenijskih tekačev in kar nisem mogel verjeti, da so tako suhi. Imajo tudi zelo tanke noge, tako, da skoraj ne moreš verjet, da lahko tako zelo dobro tečejo praktično brez mišic. Tako, da so med vrhunskimi dolgopraši bolj ali manj vsi zelo lahki.

Načeloma se strinjam z tabo o tem da so suhi, saj manj kil nosijo sabo lažje jim je, samo neki me pa zanima, letos sem malo bolj spremljal atlesta tekmovanja po svetu, pa sem biu zelo začuden kako močne noge ima trenutno daleč najboljši dolgoprogaš na svetu Kenenisa Bekele, iz interneta si snami kšn posnetek in si ga poglej, osredotočen bodi na stegenske mišice, res ma zelo veliko mišično masso tam, je pa res da je njegova kostitucija čisto drugačna od recimo kenicev ki so po pravilu višji in bolj suhi...
PS: če tečeš 10km v šprintarcah po stezi rabš imet meča kot Triglav :wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 KillerBeam
Tomaž, tole o 3% M je zelo vprašljivo. Vrhunski vzdržlivostni športniki imajo 4%, pa še to v top formi. Ok, pa pustimo to.

Če si pridobil mišično maso, si jo pridobil zgolj zaradi ustrezne prehrane (beri dovolj beljakovin) in počitka. To da se mišice med tekom krepijo ne drži, mišice se krepijo med počitkom.
Očitno si "dosti" zabušaval. :twisted: ali pa imaš zelo dobro sposobnost regeneracije.

Mišice se začnejo med treningom "kuriti" šele ko zmanjka glikogena v mišicah. Pred tem je energija iz beljakovin skoraj nična.

Mišice pa se seveda "kurijo" tudi ob premajhnem vnosu hrane. Ker telo ima to grdo navado, da ko zmanjka energije iz prebavil, začne rajši "papati" mišice kot pa maščobo.
Zato razne diete "manj žri" ne funkcionirajo na daljši rok. Na krajši mogoče - a pri tem većinoma izgubljaš mišice, in ne odvečno salo.

lp,kB
Uporabniški avatar
 tomaz ny
KillerBeam napisal/-a:Tomaž, tole o 3% M je zelo vprašljivo. Vrhunski vzdržlivostni športniki imajo 4%, pa še to v top formi. Ok, pa pustimo to.

Če si pridobil mišično maso, si jo pridobil zgolj zaradi ustrezne prehrane (beri dovolj beljakovin) in počitka. To da se mišice med tekom krepijo ne drži, mišice se krepijo med počitkom.
Očitno si "dosti" zabušaval. :twisted: ali pa imaš zelo dobro sposobnost regeneracije.

Mišice se začnejo med treningom "kuriti" šele ko zmanjka glikogena v mišicah. Pred tem je energija iz beljakovin skoraj nična.

Mišice pa se seveda "kurijo" tudi ob premajhnem vnosu hrane. Ker telo ima to grdo navado, da ko zmanjka energije iz prebavil, začne rajši "papati" mišice kot pa maščobo.
Zato razne diete "manj žri" ne funkcionirajo na daljši rok. Na krajši mogoče - a pri tem većinoma izgubljaš mišice, in ne odvečno salo.

lp,kB

Res je, narobe sem se izrazil-mišice se krepijo med počitkom, vendar jih moraš prvo obremeniti-trening, če ne iz tega ni nič. Če bi samo počival in nič treniral se ne bi nič krepilo. To, da telo začne kuriti beljakovine, je pa tudi odvisno od stopnje treniranosti. Beljakovin jem zelo malo, jem bolj OH, ker pač telo rabi gorivo, beljakovine so pa gradniki in ne gorivo.
O procentu maščobe je pa tako, obstaja več testov in najboljši, ki je meni na razpolago je ta, da izmeriš čimveč kožnih gub in potem izračunaš zadevo (seveda prihaja do napak pri merjenju), imam pa tudi možnost stopiti na tehtnico, ki ti kaže %maščob, mišic. princip delovanja naj bi bil ta, da ti tehtnica spusti skozi tebe električen tok (verjetno ne močan, ker nisem nič čutil), a vseeno malo dvomim v tole. Pa saj ni važno, jaz ti pravim kaj je izmerjeno, ti pa verjameš ali ne. Naj ti omenim, da imajo nekateri nordijci tudi po 2% maščob! :shock:
Lep pozdrav, grem na zajtrk! :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA