Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 MihaPR
Hm, akcija TF, kaj ce bi pobarvali 1. progo 30 cm od roba, kjer je meritev in je dolga 400,001 :P :P :P :D :D :D :D
Uporabniški avatar
 mare
milkec napisal/-a:
tomaz ny napisal/-a:nato pa je vsaka nadaljna za 7 metrov daljša.

A ni 8 metrov? To mi je povedal priznani atletski sodnik Žiga :wink:

Hej ali ste manjkali pri matematiki. Ker se na tekaški stezi ravnina ne spreminja, imamo v bistvu opravek s krogom. Obseg se izračuna z obrazcem 2 *PI*radij. Če se radij torej poveča za 1 meter, se obseg poveča za 6,28 metra, ne glede na dolžino radija. Iz tega izhaja tudi tista zanimiva naloga: obseg zemlje meri 40.075.004 m. Če bi naredil okrog zemlje obroč z obsegom 40.075.005 m, ali bi se lahko pod njim splazila miš?
Uporabniški avatar
 raziskovalec
mare napisal/-a:
milkec napisal/-a:

Hej ali ste manjkali pri matematiki. Ker se na tekaški stezi ravnina ne spreminja, imamo v bistvu opravek s krogom. Obseg se izračuna z obrazcem 2 *PI*radij. Če se radij torej poveča za 1 meter, se obseg poveča za 6,28 metra, ne glede na dolžino radija.

Za hip si me zmedel, ampak MihaPR je lepo povedal, da je steza 122 cm široka in ne en meter. Tako se mi zdi, da sta kar blizu skupaj. Tako, da bo zame 7,67 m ali 7 m in dve tretjini m kar dovolj dober približek. Tekal pa bom bližje notranji črti, tako da bom itak ccca 30 cm od nje.
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 18 Jan 2006, 11:30, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 ero
širina ene steze naj bi bila po predpisih 122 cm, kar pa na terenu včasih ni čisto res. a mislim, da je Mihov izračun dovolj natančen, predvsem pa je pravilen pristop!

mimogrede - če je ob zdajšnjih snežnih razmerah viden notranji rob, si ga malo oglejte. vsaka kulturno narejena steza bi na njem morala na pravih mestih imeti kovinske tablice z zanimivimi napisi :wink:

aja, še izpeljava - dolžina n-te steze:

s( n ) = s( 1 ) + (n-1) * 7,67

za 8. stezo torej velja:

s( 8 ) = 400 m + 7 * 7,67 => 453,69 m

po kakih desetih krogih se kar nabere :) zato jaz delam intervale tako (OK, kadar jih sploh delam), da so počasni odseki na zunanji progi (ker je dalj in ne delam gužve), hitri pa na notranji.
Uporabniški avatar
 MihaPR
mare napisal/-a:Hej ali ste manjkali pri matematiki. Ker se na tekaški stezi ravnina ne spreminja, imamo v bistvu opravek s krogom. Obseg se izračuna z obrazcem 2 *PI*radij. Če se radij torej poveča za 1 meter, se obseg poveča za 6,28 metra, ne glede na dolžino radija. Iz tega izhaja tudi tista zanimiva naloga: obseg zemlje meri 40.075.004 m. Če bi naredil okrog zemlje obroč z obsegom 40.075.005 m, ali bi se lahko pod njim splazila miš?

Ja, in, kaj sem drugačnega povedal??
Uporabniški avatar
 MihaPR
Pa še to, tudi ravnina se spreminja. Če ni prostora za celotno "pravilno " 400 m stezo je pomembno to, da se ohrani razmerje med ravnino in krivino, torej, da imajo vse steze enako obliko.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
ero napisal/-a:
aja, še izpeljava - dolžina n-te steze:

s( n ) = s( 1 ) + (n-1) * 7,67

za 8. stezo torej velja:

s( 8 ) = 400 m + 7 * 7,67 => 453,69 m

po kakih desetih krogih se kar nabere :)

PO TEJ FORMULI na
progi št. dolžina kroga število krogov na 10 km
1 400 25
2 407,67 24,52964407
3 415,34 24,07666009
4 423,01 23,64010307
5 430,68 23,21909538
6 438,35 22,81282081
7 446,02 22,42051926
na tretji progi torej 24 krogov in slabih 31 metrov.
8 453,69 22,04148207
Uporabniški avatar
 mare
raziskovalec napisal/-a:
mare napisal/-a:
milkec napisal/-a:

Hej ali ste manjkali pri matematiki. Ker se na tekaški stezi ravnina ne spreminja, imamo v bistvu opravek s krogom. Obseg se izračuna z obrazcem 2 *PI*radij. Če se radij torej poveča za 1 meter, se obseg poveča za 6,28 metra, ne glede na dolžino radija.

Za hip si me zmedel, ampak MihaPR je lepo povedal, da je steza 122 cm široka in ne en meter. Tako se mi zdi, da sta kar blizu skupaj. Tako, da bo zame 7,67 m ali 6 m in dve tretjini m kar dovolj dober približek. Tekal pa bom bližje notranji črti, tako da bom itak ccca 30 cm od nje.

Tisto o manjkanju pri matematiki seveda ni letelo na Mihata, čigar podatki so po moje pravilni. Pravzaprav se natančen matematični obrazec lepo navezuje na njegove podatke o tem, da je dolžina 400m po pravilih umerjena 30 cm od notranjega roba in na njegove podatke o širini prog. Tako si lahko vsak sam izračuna npr. podatke o dolžini na črti, ob robu, sredi proge itd.
Pravzaprav matematični izračun kaže razliko samo slabega pol centimetra, oz. je to pravilno zaokrožen podatek.
Uporabniški avatar
 MihaPR
sicer gre za 7,7 cm ampak vseeno, daljša je za 7,67 m
 mercury
Em, fantje, ali ne računate mogoče malce prenatančno? Če nameravate kroge uporabljati za umerjanje S1 footpod, potem izračuni na centimeter natančno absolutno predobri. Senzor ima deklariran razred točnosti 3, torej če je nazivna vrednost proge 400m, bo pri neumerjenem S1 meja pogreška znašala 12m. Torej efektivni standardni odklon 7.1 m.

Drugo kar je treba upoštevati je, da človek nikakor ne more teči po krožnici, kar pomeni da 2*r*Pi ni pretirano dobra formula v tem primeru. Človek, zaradi koraka, teče po n+1 kotniku (kjer n število korakov), katerega ogljišča ležijo na krožnici. Pogrešek linearne aprokcimacije, pa se veča s dolžino koraka.

L.P.
Uporabniški avatar
 incic
vse skupej se da zelooooooooooooooooooo poenostavit.......... laufajte po notranji progi gužva pa je pomojen dobrodošla vsaj mate kaj razmišlat pa pazit pa si tudi kaj ogledovat....
Uporabniški avatar
 pegaz
mercury napisal/-a:Em, fantje, ali ne računate mogoče malce prenatančno? Če nameravate kroge uporabljati za umerjanje S1 footpod, potem izračuni na centimeter natančno absolutno predobri. Senzor ima deklariran razred točnosti 3, torej če je nazivna vrednost proge 400m, bo pri neumerjenem S1 meja pogreška znašala 12m. Torej efektivni standardni odklon 7.1 m.

Drugo kar je treba upoštevati je, da človek nikakor ne more teči po krožnici, kar pomeni da 2*r*Pi ni pretirano dobra formula v tem primeru. Človek, zaradi koraka, teče po n+1 kotniku (kjer n število korakov), katerega ogljišča ležijo na krožnici. Pogrešek linearne aprokcimacije, pa se veča s dolžino koraka.

L.P.

He he
Končno en, ki je poslušal Meritve I :)
LL, Pegaz :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA