Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 javaman
Sam sem si ravno zaradi kondicije in treninga nabavil tekalno stezo. In glede na pomankanje le-teh, je to letos naredilo veliko Slovencev. Pa se, ko bo pomladi vreme res zanic (za mene in za moje superge), bom se vedno lahko kilometrino nabiral. Pa se z maksimalnim naklonom in hojo lahko simuliras hribolazenje.
Uporabniški avatar
 sosed
Hribolazenje v svoji dnevni sobi? Never gonna get it... :D
Uporabniški avatar
 dog
Kot sem že objavil pod svojo temo, lahko ta prispevek prispevam tudi tukaj.

Padec fizične pripravljenosti

Pomanjkanje vadbe ali daljša odsotnost s treninga privede do padca fizične pripravljenosti. Razlogi so lahko različni in sicer bolezen, poškodbe, službene in družinske obveznosti, alkohol v večjih količinah,ipd. Kontinuiran izostanek obremenitve prispeva k hitri izgubi pridobljene fizične kondicije.
Hitrost padanja fizioloških sposobnosti posameznih sistemov v telesu je zelo različna. Boljša kot je pripravljenost športnika, hitrejši je padec kondicije. Aerobna vzdržljivost poide hitreje, kot anaerobna.

Tri tedenski izostanek vadbe ima sledeče posledice na posamezne funkcionalne sisteme znotraj organizma:
aerobna vzdržljivost
-8%
udarni volumen srca
-10%
submaksimalni srčni utrip
+4%
volumen plazme
-12%
gostota mišične kapilarnosti
-7%
nivo aerobnih encimov
-29%
nivo insulina med počitkom
+17-120%
nivo laktata v krvi med vadbo
+88%
laktatna meja
-7%
sposobnost uporabe maščob kot vira energije
-52%

LP
Uporabniški avatar
 legionar1983
ko si utrujen, predvsem psihično zmatran, nimaš volje, počutiš se slabotnega...je pametno takrat it še laufat, ali je bolje, da greš enostavno spat? jaz sem se držal onega prvega in me je kar pošteno zdelalo...
Uporabniški avatar
 dog
legionar1983 napisal/-a:ko si utrujen, predvsem psihično zmatran, nimaš volje, počutiš se slabotnega...je pametno takrat it še laufat, ali je bolje, da greš enostavno spat? jaz sem se držal onega prvega in me je kar pošteno zdelalo...

telo samo je narejeno, da nam sporpča kdaj ni sposobno več normalno delovati. pri meni je skoraj večji problem če sem psihično zmatran, kajti ko imam probleme zakislenostjo (muskefibrom), to nekako prebrodim z dobrim ogrevanjem in stvar nekako steče. Če pa si mentalno utrujen imam večji odpor do teka. Seveda pa tudi ni najboljše teči, ko so mišice zakisljene.
Uporabniški avatar
 EčO
Jaz mam pa ravno obratno izkušnjo. Ko me v službi čist spravo iz tira in sem full občutljiv, pol doma še otroc navalijo, pa še žena kakšno pristavi in sem res podrt, takrat čim prej v copate in ven :!: :!:

Če sem tudi fizično precej uničen potem grem pač mal bolj počas. Če pa je sam psihična napetost potem pa čim bolj gas, da se vse čim bolj razkadi.

Po eni urci sem kot nov! No vsaj veliko lažje prenašam vse naslednje napore!
 Tku
@dog: lahko navedeš vir zgoraj navedenih podatkov?

Zna biti tam še marsikaj zanimivega za nas.

Lp
Uporabniški avatar
 dog
Tku bom probu prebrskat. Veliko stvari berem, tko da ne vem natančno kje sem zasledil te podatke.
 Marinka
Mislim, da je bilo nekaj govora o tem tudi v knjigi Od jogginga do maratona. Tam so bili nanizani podakti, kako pada kondicija po dneh oziroma tednih nevadbe. Grozljivo hitro.
Uporabniški avatar
 dog
Res ne najdem kje sem zasledil podatke. celo uro in pol sem prebiral, pa nisem našel kje seb bral ta clanek. SORY
Uporabniški avatar
 dog
[quote="Tku"]@dog: lahko navedeš vir zgoraj navedenih podatkov?

Zna biti tam še marsikaj zanimivega za nas.

TU IMAŠ OGROMNO ZANIMIVIH STVARI. SAMO PREBERI
 Marinka
Šele takrat sem videla tvoj post. Vzelo mi je dve minuti. V najdi.si sem odtipkala najbolj nenavadno besedno zvezo -submaksimalni srčni utrip- pa je ven priletel celoten članek. Nisem mogla verjet.
 jing&jang
legionar1983 napisal/-a:ko si utrujen, predvsem psihično zmatran, nimaš volje, počutiš se slabotnega...je pametno takrat it še laufat, ali je bolje, da greš enostavno spat? jaz sem se držal onega prvega in me je kar pošteno zdelalo...

Po mojih izkušnjah je odvisno v kakšnem stanju si in kako daleč je nakopičena ta tvoja psihična utrujenost. V kolikor ta utrujenost ni že na meji kronične, potem je učinek v večini primerov pozitiven in te "prerodi", v kolikor si pa že skoraj kronično utrujen, ti pa po mojih izkušnjah bolj pomaga negiben počitek (dokler se vsaj malo ne regeneriraš). In to je bil tudi nasvet zdravnika, ker nisem sam razumel, zakaj se po močni fizični aktivnosti počutim slabše kot prej.... Skratka treba se je poslušat in v kolikor si res psihično utrujen, telo včasih nima več energije, da te bo podprlo še pri fizični aktivnosti....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA