Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Pa še to
Za tek po sprednjem delu stopala je potrebno tudi razviti sprednji del stopala s posebnimi vajami. O tem je že veliko pisalo in vendar, da omenim, ko sem prvič delal vaje "šola teka" ali "tekaška abeceda" kakorkoli že te vaje imenujete (skiping in ostalo), sem čutil posebne bolečine zaradi nerazvitosti zadevnega dela stopala.
Upam, da sem bil dovolj nejasen :wink:

:arrow: Predlagam 2x tedensko te vaje
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 09 Sep 2007, 23:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
1. Fitness, vaje z utezmi na ramah - pritrjene na stativ
2. voznja s kolesom ( navkreber ) - ce imas tiste stare stopalke
s plasticno oprijemko
3. tek navkreber po enolièni podlagi
( najboljše travnik, brez korenin, skal oz. kamenja )
4. tudi spust ( pod primernim kotom se tudi da nekaj narediti s sprednjim
delom stopala ).
Uporabniški avatar
 boogle
Ojla, da ne odpiram nove teme moj problem in še moja izkušnja s tekom po prstih...

Sem rekreativni tekač in zadnji dve leti 3-4 na teden tečem 8km okoli vasi - čisto tako zase brez kake znanosti in tekem. ko sem začel pred dvemi leti sem imel problem mravljincev v levem gležnju po cca 5km teka. Če sem tek prekinil za 500m hoje so mravljinci izginili a se vrnili takoj po 1000m teka. Mravljinci v gležnju so mi dajali občutek nestabilnosti in nikakršne povratne informacije o podlago na katero sem stopil. Sprobal sem nekaj superg (brez svetovanja) in pač zadeva ni šla stran. Tako sem začel teči po prstih in ugotovil, da gre brez mravljincev. Res trajalo je nekaj tednov, da sem noge primerno okrepil in tako sem tekal zadnjih dve oz. leto in pol.

No letos, en mesec nazaj, pa mi sodelavec reče da gre spet na ljubljanski mali maraton in jaz sem si mislil - super izkušnja. V debati mi med drugim pove za ta forum in razloži, da je več tipov tekačev: "normalni", pronatorji in "eni tretji"... super, jaz v soboto grem v TS na čopovi, kjer ugotovijo, da sem malenkost pronator in kupim take superge. Prodajalki sem omenil, da tečem po prstih in zakaj, na kar mi odgovori, da to ni najbolje -saj ne izkoriščam celotnega odriva in naj sedaj s temi bolj blaženimi pronatorskimi supergami začnem teči normalno - na peto. (mimogrede: pohvale TS na čopovi in prodajalki na strokovnosti)

No včeraj poln pričakovanj sem šel teči s novimi supergami - "normaln" tek :) ...naredil sem 3km, na kar nisem mogel več - podplati so me pekli na notranjem pronatorsko odebljenem delu. No odlaufal sem do konca s tem da sem imel več pavz s hojo, da sem lahko nadaljeval. Do konca klasičnega 8km kroga se je desen podplat navadil levi pa je fasal orenk žulj na notranjem loku ...poleg tega pa sem spet začel čutiti mravljince - zelo malo a so bili prisotni ...matr sem šel slabe volje spat :) ...danes poleg žulja čutim še nekaj v gležnju - ni bolečina ali kaj podobnega ampak verjetno utrujenost gležnja, ker sem prvič po več kot letu tekel normalno - na peto.

...sedaj po eni uri na forumu vem, da superge bi blo treba ulaufat, podplati se bi morali navadit na pronatorsko oblikovan čevelj in gleženj verjetno na tek na peto ...sem pa sedaj, mesec pred maratonom, v dilemi - ga pretečt na peto al na prste. Do sedaj je bila moja najdaljša razdalja teka na prste 15km in se počutim sposobnega preteči tudi 21km po prstih. Res je tak tek počasnejši ampak v bistvu je moj cilj na lj polmaratonu sploh priti na cilj - če pa pridem znotraj dveh ur bo pa dvojno zadovoljstvo.

...u sem napisal :) komentarji dobrodošli, hvala.

lep dan :)
 peropro
Moje mnenje, ki ni strokovno podkrepljeno, je pa oblikovano na podlagi 10 let tekaških izkušenj ... pa še tehniko nej bi mel kr dobro :D , čerpov sebe skor nikoli nisem gledal med tekom :lol:

Tek naj bi načeloma zgledal: peta - prsti, peta - prsti ... itd.

Na dolgih razdaljah in trdih podlagah kot je asfalt (vsi polmaratoni in maratoni) si tek samo po prstih težko predstavljam, ne pravim pa, da ni možn.. vendar mora bit za noge to izjemno slabo ... poškodbe samo čakajo... pri hitrejšem teku (cca. pod 4:00/km) naslednji dan pomoje meča tok bolijo, da ne moreš hodt... sej je logično .. manjša površina .. večji udarci in sile na stopalo in posledično mišice ...

drugi problem je obutev.. za tek po prstih je potrebno ornk blaženje, kar pa ne gre skupaj s tekmovalnimi copati... za rekreativce mogoče niti ni tako pomembno, ker večinoma tečejo v ''normalnih'' copatih, resni tekmovalci pa obujejo max. lahke copate, kar pomeni tudi minimalno blaženje..

žulji ... poznam nekaj tekačev, ki teče po prstih.. v povprečju imajo več težav z žulji na spodnjem delu sprednjega stopala...

zadeve z mravljinci težko komentiram .. nikoli slišal podobnega primera ... nove soperge je seveda treba najprvo malo bolj previdno shodit .. it na kakšne krajši iztek.. že po parih tekih pa naj bi ble ok, sicer nekaj ni v redu... pomoje bi se tako kot so se na tek po prstih, navadili gležnji tut na tek na celem stopalu ...

vse je pa malo dovisno od posameznika... kakšna je dejansko njegova tehnika .. dva ki tečeta po prstih lahko tečeta zelo različno, tako kot dva ki tečeta po celih stoalih ...

in še zadnje ... obstajajo izjeme .. gebrselassie je vedno tekel zelo po prstih :lol: "?#!?
 luzr
@boogle. Kje natanko te mravljinči? Katere superge?

@peropro: Meča se navadijo, a ne na (pol)maratonu s tempom 4:00. Kdor zmore je fantastičen.

Še ena tema o teku po prstih je odprta. ;) Verjetno bosta našla kak odgovor.

Komaj čakam, da se oglasi Rollback... Eden redkih, ki teče (tudi) bos (tudi) po asfaltu.

Trenutno se pogovarjamo o dveh tehnikah teka, o teku belcev s peto in indijanskem načinu s prsti. Kombiniranje obeh tehnik zna biti boleče. :cry:

Glede pronacije in pristanka s peto bomo razpravljali kdaj drugič. To funkcionira v (blaženih) copatih. Pri bosem teku po trdi podlagi pa ne prav dobro. Za hec lahko poskusite teči v Allstarkah (oziroma lahkih netekaški obutvi), natikačih, šolskih copatih, balerinkah...

Še nagradno vprašanje, po kakšni podlagi so včasih potekali teki? Od kratkih do maratonov. :wink:
Nazadnje spremenil luzr, dne 08 Sep 2009, 02:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 boogle
jaz lahko rečem, da od lanskega aprila tečem le po prstih (100% asfalt) in od takrat nisem imel nobeni bolečin in žuljev razen zmernega musklfibra, ko sem podaljšal s 8 na 15km, ki je pa zanemarljiv v primerjavi s tistim, ki sem ga imel ko se pred letom in pol začel s tekom po prstih. Sedaj, se s novimi supergami po nasvetu poskušam vračati na klasični tek pa... no to je druga zgodba in zaenkrat prekratka - bom vstrajal do konca naslednjega tedna in če ne bo bolje bom se vrnil na baletno tekanje po prstih :)

@luzr: Asics Gel1130 vendar mravljinčile so me tudi ostale predhodne superge, vendar me te asics manj - verjetno ker so nove in veliko bolj blažene ...mravlinčenje se začne (pri teku na peto) konstantno po pretečenih 5km (vedno ko grem mimo iste rumene bajte :) ) začutim ga najprej v sprednjem delu podplata nato pa prevzame celo stopalo in gleženj - brez utrujenosti, lahko tečem naprej a občutek je kot da bi tekel s lokalno anastezijo :|

hvala, lep dan!
Uporabniški avatar
 Lojfer
Danes so na stadionu bili osnovnošolci stari cca. 10 let (danes pač težko oceniš starost mulcev in mulk) in dva učitelja telovadbe.
Zanimivo je bilo videt, da jih je učitelj dejansko učil tečt po sprednjem delu. Še nazorno jim je kazal kako naj nebi udarjali s peto. Dobro, potem v realnosti, ko so se zagnali, so vsi tekli po peti.
 zappa
Kar tu pišem, je moje razumevanje te tematike, ki sledi iz veliko prebranega in preštudiranega in iz (zaenkrat sicer še omejenih) izkušenj ob privajanju na "skoraj" bosonogi tek. Vem, da so tu na forumu ljudje z veliko več bosonogimi ali "skoraj" bosonogimi izkušnjami, pa bo še kdo od njih kaj pokomentiral.

V tek "na peto" dobesedno sili vsa moderna tekaška obutev. V skoraj vseh supergah je peta dvignjena v primerjavi s prsti. Temu dodaš še napačno držo telesa, pa je skoraj nemogoče drugače teči. Tek "po prstih", kolikor vem, v resnici tudi ni mišljen dobesedno tako, kot se to sliši (in kakor nekateri to razumejo). Pri bosonogem teku (ali skoraj bosonogem, v kaki minimalistični obutvi brez blaženja in raznih pomagal za/proti zvračanju stopala) je praktično nemogoče teči na peto, ker takoj začne boleti. Vem iz lastne izkušnje, čeprav še ni dolgo, odkar sem se začel navajati na to. Ampak to ne pomeni, da se teče po prstih. Stik s podlago je res najprej na sprednji del stopala vključno s prsti, ampak tudi peta pride do podlage, samo ne z vso težo in za hip kasneje. Tek dobesedno po prstih, kjer se trudiš, da se s peto sploh ne dotakneš tal (in imaš posledično ves čas zakrčene mečne mišice in ob udarcu ob tla močno preobremenjeno ahilovo tetivo), je glede na to, kar sem prebral, povsem napačno. Dejanski tek samo po prstih pride v poštev kvečjemu pri kratkotrajnem sprintu, za dolgotrajni vztrajnostni tek pa nikakor ne. Idealno polaganje stopala naj bi bilo celo, da celotno stopalo hkrati pride v stik s podlago.

Glede na napotke, kako osvojiti "pravilno" tehniko teka pri bosonogem teku, ki naj bi bila zato tudi edina "naravna" tehnika teka, ki mu je konec koncev evolucijsko prilagojeno človeško stopalo (o tem je v zadnjem času govora tudi v raznih antropoloških in biomehanskih študijah), je bistvo v pravilni drži celotnega telesa. Pravilno postavljanje noge pride kot posledica. Ne da se forsirat novega načina postavljanje noge na staro držo telesa. Oziroma lahko, za kratek čas, do prve poškodbe.

Kar se tiče pravilne drže, ki spodbuja pravilno postavljanje stopala (in preprečuje udarjanje s peto, ki je možno samo zaradi močnega blaženja modernih superg, kar je pogruntavščina zadnjih dobrih 30 let "razvoja" tekaške obutve), so nekateri elementi tile. To je povzetek tistega, kar opažam tudi sam, v resnici je tega še več:

- sproščenost celotnega telesa, še posebej pa nog (predvsem gleženj in stopalo), mehak, nežen tek, kjer se stopalo neprestano prilagaja podlagi;
- zravnan trup (kvečjemu rahla nagnjenost naprej), boki porinjeni naprej;
- kolena malce bolj pokrčena, kot smo vajeni;
- nagnjenost naprej v gležnjih;
- kratki in hitri koraki (hitreje, kot nas to dela večina, okvirno kadenca 90/minuto naj bi bila minimum). Če delaš dolge in počasne korake, samo povečuješ sile, ki jih morajo stopalo in ostalo telo prenesti ob vsakem koraku.
- pri vsakem koraku je stik stopala s podlago vzpostavljen POD težiščem telesa, nikakor ne PRED težiščem. Če stopiš pred težišče, prvič zaustavljaš gibanje naprej (izguba energije) in drugič stopiš na peto, saj drugače ne gre.
- brez oddrsavanja tako pri pristanku na tla kot pri odrivu.

Zaželen je še tek po čimbolj raznolikih podlagah, da spodbujaš delo raznih malih stopalnih mišic in njihovih kit, ki sodelujejo pri stabiizaciji stopala in amortiziranju sil pri teku. Stopalo je zgrajeno za rotiranje v vseh treh oseh.

In kot posledica vsega tega pride, da ne tečeš več na peto. Ampak ne tečeš po prstih, nikakor ne. Tečeš s celim stopalom, edino stik je najprej s sprednjim delom. Tako je pri meni in tako berem, da je tudi pri drugih. Zelo pomembno je, da se spremembe uvaja zares počasi s postopnim povečevanjem trajanja teka.

Pravijo, da se pravilnega teka daleč najlažje in najhitreje naučiš, če tečeš popolnoma bos, ker tek na boso nogo dobesedno ne dopušča napak v tehniki, medtem ko obutev stopalo izolira od podlage in odstrani povratno informacijo o tem, ali tečeš pravilno ali ne. In za to je potrebno razviti vse tiste male mišice in kite v stopalu (in ojačati kosti), ki so prav zaradi tega sploh tam, pa so zaradi neuporabe v močno blaženi in podprti moderni tekaški obutvi tako rekoč zakrneli. Ravno to pa naj bi bil eden glavnih razlogov za silno pogoste tekaške poškodbe vezane na razne sklepe in vezi. In potem, ko pridobiš občutek, te spremembe v tehniki lahko preneseš tudi v tek v obutvi (če še tečeš tudi obut, ampak večina bosonogih tekačev če se le da noče več slišati za superge). Redki pa naj bi bili posamezniki, ki že tudi brez tega v obutvi tečejo pravilno, tako, kot bi bili bosi.

Vse tole ni zraslo na mojem zelniku, ampak meni se zdi zelo logično. Zdaj pa preizkušam v praksi. Zaenkrat se vse ujema in potrjuje. K eksperimentiranju me je prignalo to, da mi kljub 5-letnemu bolj ali manj rednem teku nikoli ni uspelo dvigniti tedenske kilometrine čez 40-50 km, ne da bi se mi začeli oglašati gleženj in kolena. Postopno večam delež tedenskih km v VFF obutvi in manjšam tistega v supergah. Zaenkrat še vedno več pretečem v supergah, ampak se zna razmerje kmalu obrniti. Od začetka sem bil v VFF počasnejši kot v supergah, zdaj je že obratno. In opažam, da tudi v supergah tečem zdaj drugače. Ne vem pa, kako bo, ko bo bolj mraz in sneg. Ampak do takrat je še nekaj časa.
Nazadnje spremenil zappa, dne 10 Sep 2009, 15:46, skupaj popravljeno 1 krat.
 TatoSlo
Evo to kar je pred menoj napisano... Na prstih (pa če to v bistvu niso prsti ampak maš prste dvignjene in tečeš po ojačanem delu pod prsti) na polno natreniran atlet težko preteče že 400m. Men niti slučajen ni ratal prelaufat celo 400tko ampak sem zadnjih 30-40 metrov že tekel po celem stopalu. Torej je zelo zelo težko zdržat že 48 sekund, bi pa rad vidu mojstra ki zdrži 10km!!! Razen če je to kakšnen drugačen tek...
Uporabniški avatar
 boogle
...obut v superge tečem po prstih oz. tako kot je napisal zappa: najprej pade dol sprednja tretina stopala nato srednja in nato peta - tako jaz tečem zadnji dve leti na razdalje 7km in zadnje čase podaljšujem da bom šel na ljubljanskih 21km ...začetek je bil težak, okrepiti je bilo potrebno določene mišice v nogah ampak sedaj gre - pa nisem nek natreniran športnik.
 zappa
boogle napisal/-a:...obut v superge tečem po prstih oz. tako kot je napisal zappa: najprej pade dol sprednja tretina stopala nato srednja in nato peta - tako jaz tečem zadnji dve leti na razdalje 7km in zadnje čase podaljšujem da bom šel na ljubljanskih 21km ...začetek je bil težak, okrepiti je bilo potrebno določene mišice v nogah ampak sedaj gre - pa nisem nek natreniran športnik.

Saj... Tudi jaz sem zdaj nekje pri 7 km v enem teku (sicer v VFF, ne v supergah). Je trajalo skoraj 2 meseca, da sem prilezel do 7 km. Začel sem pri 1,5 km, ki sem jih prilimal na konec teka v supergah, zdaj grem že lahko na samostojen tek samo v VFF. V supergah opažam, da zdaj na začetku začnem kot v VFF, proti koncu, ko koncentracija popusti (koncentracija za držo telesa, ne ukvarjam se s postavljanjem stopala), pa tečem spet bolj po starem, na peto. Ko tečem v VFF, se to ne zgodi, ker enostavno MORAM teči "pravilno", sicer hitro začne boleti. In tek v VFF mi je zdaj po občutku lahkotnejši kot v supergah.

Ampak ko nekateri govorijo o "teku po prstih", imam občutek, da mislijo točno to, tek samo po prstih (oziroma po sprednjem delu stopala), peta ves čas od tal. In se mi zdi, da lahko potem kdo, ki tega še ni nikoli poskusili, zaradi napačne predstave dejansko poskuša teči tako (kar je po moje narobe).
 luzr
Ženske, ki nosijo visoke pete verjetno nimajo nobenih težav pri pravilnem teku po sprednjem delu stopala (prsti-peta). :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA