Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Reeko
Nočem bit rekreativec to ziher vem!Rad bi se pripravo na maraton,to mi je cilj!Star sem 21 let,10 let sem treniro nogometVisok sem 175cm in težak 62 kg!V mirovanju imam okrog 55 pulza!Nisem še mel nobene resne poškodbe!Potrkam na les :)

Mare_nimam jaz to dolgih odmorov!Samo da naredim serijo počepov in zmerim pulz nato sledijo kratki teki v hrib,pol še enkrat serija počepov pol pa še enkrat po pol ure!Tak da ni skoraj nič počitka(1 do 2minuti)!Glih včeraj sem začel tečt po eno uro in mi bolj ustreza, to je približno 11 do 12 km!
Lp
 alpek
Logika, da moraš dolge teke povečevati do ciljne razdalje je sicer v redu, vendar nekoliko nerodno zastavljena.
V zadnjem času se za večino treningov priporoča načrtovanje glede na čas in ne glede na razdaljo.
Za pomoč si vzameš rezultat na doslej najdaljši tekmi, ki si jo tekel (upam, da že imaš tovrstne izkušnje), potem recimo izračunaš čas na km na tej tekmi, odvzameš še recimo 30 s in dobiš neko vrednost, npr. 4:30/km. Potem to razdaljo množiš z 21 km in dobiš neko okvirno približno vrednost za rezultat na m maratonu. Se pravi v zgornjem primeru je to malo več kot 1:30 ure.
Torej naj bo to tvoje končno izhodišče. Se pravi, da naj tvoja zadnja daljša teka ali pa trije pred tekmo (se pravi zadnji mesec pred tekmo) trajajo nekje dobro uro in pol ne glede na razdaljo, ki jo pri tem pretečeš.
Teči pa v takem tempu, da boš ta čas premagal z lahkoto, pa tudi če bo to 5:45 na km. Sedaj pa vzemi čas, ki ga potrebuješ za najdaljši trening in ga vsak teden povečuj za 10 min do končne ure in pol.
Ostalo so drugi povedali. Tedenska frekvenca od 3-5x tedensko. Če greš prvič na to razdaljo, nikakor, poudarjam N I K A K O R, ne povečuj intenzitete treningov, ampak delaj predvsem na aerobni vzdržljivosti, ki je v 95% primerov glavna omejitev tekačev začetnikov.
 Reeko
Alpke_najprej najlepša hvala za tvoj komentar in porabljen čas!

Žal še nimam nobenih tekem za sabo!Zdaj tečem točno eno uro in to je približno 11km!
Bom pa vsak teden 10minut dodal, da pridobim na aerobni vzdržljivosti!Treninge mam cel teden(edino en dan mam fraj) to pomeni (11,11,11,11,11,11,0) in da bom naslednji teden dodal 10 minut!

Kolko pa tebi znese minut na km?Kolko pretečes na dan?Kolko je pulz po teh pretečenih km?
Kakšne so moje možnosti glede tega da bi zdaj pretekel 21km v 1uri in 55minutah(približno)?
Uporabniški avatar
 Vreme
Kaj vsaki dan tečeš 11 km?? Se bojim, da boš hitro postal pretreniran in bo ves tvoj trud šel v nič :cry:
 Reeko
Vreme_upam da nebo šlo vse v nič :) Postati pretreniran pomeni? :roll:

Jaz bom sprobo držat ta tempo in vsak teden dodat 10minut-to sem zračuno da je dodatnih 1400metrov!Če pa nebo šlo vsak dan pretečt tolko pa bom zmanjšal!
 alpek
Za tvoj načrt preteči 21 km v času pod dvema urama treniraš dosti preveč in po mojem tudi preveč intenzivno. Ko sem se sam pripravljal za prvi maraton nisem nikoli tekel več kot 45 km tedensko, ker se mi je to zdelo kontraproduktivno. In pretekel sem ga v času 5 min/km.
Več pri teku treninga ne pomeni tudi nujno boljši dosežek. Treba je uporabljati glavo.
Po mojem bi lahko s pametnim načrtovanjem pretekel 21 krepko pod dvema urama s kilometrino, ki v najdaljšem tednu ne bi presegla 45 km.
Kot je nekdo že povedal se boš na tak način kot si ga napisal totalno pretreniral. Tek je treba trenirati z lahkoto in to je za začetnika najtežje. Vztrajati tri mesece pri dovolj počasnem teku, pametno podaljševati razdaljo dolgega teka, ostalo pa pustiti na neki zmerni ravni po kateri se lahko v enem dnevu regeneriraš. Pri treningu ni bistven samo trening kot tak. Trening mora biti načrtovan tako, da lahko greš na naslednji trening toliko spočit, da ga narediš spet kvalitetnega.
Če imaš merilec srčnega utripa mi povej kolikšen je povprečen srčni utrip na tvojih tekih. Če presega 150-155 utripov/min (govorim o povprečnem utripu za cel tek), potem po mojem pretiravaš z intenzivnostjo glede na tvojo starost.
Toliko zaenkrat.
 Reeko
Ok če prav razumem moram spremenit trening, da bo naneslo 45km na teden!Npr. 8,10,0,10,7,10,0 bo vredu?Ali 7,11,0,10,7,10,0?
Nato pa čez 1 do 2 tedna dodat 10 minut/1,5km!Moj načrt je preteči maraton čez 2 mesca rednega treniranja!Pridvidevam, da je boljše it na mali maraton prvo(21km), kot pa na pravi maraton(42km)?
Zdaj sta za mano 2 tedna treninga,samo ta dva tedna sta bila pripravljanje na pravi način treniranja,tak da lahko pozabim na vse kaj sem do zdaj naredo,ker ni blo pravilno!
Navajen sem da mam nedeljo fraj,zdaj pa bom mel dva dni za regeneracijo in to mi bo čudno, bit fraj dva dni v tednu!
Ampak če je tak način ''treniranje z glavo'' se bom mogo navadit, ker si nena želim bit pretreniran!In želim trenirat pametno in pravilno!
Hvala
Uporabniški avatar
 mare
Najbrž različno razumeva besedo rekreativec. Če ne misliš biti rekreativec, potem ti mora biti cilj preteči mali maraton pod 1:10. Mislim da pri tvoji starosti in ob dejstvu, da si športnik, lahko že začetni cilj postaviš na vsaj 1:45, kar bi lahko dosegel prej kot v 2 mesecih treninga. Ampak kot že moji predhodniki tudi jaz mislim, da se tega nisi najbolje lotil. Predlagam ti, da si pogledaš kakšnega od programov treningov, ki so bili na voljo tudi na tem forumu.
 Reeko
Se vidi, da sem začetnik v teku!Išče pravilen trening,samo sem v tem času že tolko krat menjo da nevem kaj je prav!Na napakah se učimo!

Mare_mi lahko kaj priporočas?Jaz sem sposoben 2 mesca po 11km na dan pretečt,samo me je strah da bom pretreniran in nebo nič od tega?
Kaj je vredu da si na teden 45km razporedim al še je prehitro 45km?
Npr. 8,10,0,10,7,10,0 bo vredu?Ali 7,11,0,10,7,10,0?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA