Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
lonka napisal/-a:Menim, da je striktno merjenje HR in treniranje po njem bolj za profesionalne športnike kot za rekreativce.
Mene gledanje HR samo moti.
Sploh pri dolgih tekih bi morala za ustrezen HR teči tako počasi, da me vse boli samo od tega. Gledam, da mi je prijetno teči.
Če se počutim spočito in sveže, tečem hitro in HR je tudi primeren.
Med delovnim tednom so pa moji HR sploh previsoki, ker sem že tako utrujena od službe ipd. Tako da se jaz na svoje HR sploh ne morem zanesti.
Če pa cele dneve razmišljaš o teku in samo počivaš okoli treninga in hodiš redno na testiranja in to počneš dolga leta pa imaš še ITM 18, no potem ti pa HR že kaj pove.
Jaz bom na tekmi vedno tekla na ful pa najsigabodi HR kakršen hoče biti, doma pa tečem po občutku.
Bi pa dodala še to, da po moje, zanesljivost HR indikatorja premosorazmerno raste z natreniranostjo. Se morda ne strinjate?

:arrow: Menim, da je merjenje HR za rekreativce kar lepa igračka
:arrow: Gledanje HR med tekom ni toliko pomembno, kot primerjava HR na isti progi v nekem časovnem obdobju (napredek). Pri istem HR čez pol leta pretečeš isto progo hitreje, ali počasneje. Slednje je dober pokazatelj preutrujenosti, če ne že pretreniranosti.
:arrow: Pomembno je, da dolgi tek tečeš po občutku, pri tem pa lahko pogledaš, če ti je ugodno teči pri 135, 155 ali 175 HR
:arrow: Tudi na kratkih in srednjih dolžinah ugotoviš, za koliko višji HR ti je še ugodno teči
:arrow: Na HR se lahko zaneseš ravno zato, ker je objektivni kazalec utrujenosti in če ga ignoriraš, plačaš z obrestmi
:arrow: Na tekmah se seveda teče po občutku. Mogoče so izjema dolgi teki, jaz npr. na ultramaratonih ne presegam določenega HR (152), saj mi edino to omogoča, da ostanem čim dlje spočit. To je namreč moj moto pri ultri
:arrow: Ne, se ne strinjam, da zanesljivost HR indikatorja premosorazmerno raste z natreniranostjo. Zakaj? Sem navedel že v prejšnjih postih.
:arrow: Pa še to: vse te igračke z merilci HR imajo spomin. Uporabljajte ga za analizo po teku in ne za obremenjevanje med tekom. Naj vam pomaga, da se spoznavate. Ubogajte rezultate meritev. Jaz jih premalo. Moj HR v mirovanju je že dva meseca za 7 udarcev nad normalo (merim dosledno vsako jutro pred vstajanjem). Rabim počitek. Saj bom, po tem vikendu (Firenze) ... pol pa še .. in tako se neumnosti nadaljujejo, škoda pa se veča. Hitrost teka začne padati, utrujenost, ... Opazujte se in verjamite svojemu HR :heart :cmok: :heart imejte se radi.
 Jutro
ZdravkoC,

se ful strinjam.

lp vsem
Uporabniški avatar
 Vreme
ZdravkoC mi je dal pravo kost za glodanje. Če človek dobro premisli ima še kako prav. merilci pulza nam pridejo še kako prav. Čeprav je najbolje teči po občutku nam vsekakor lahko pokažejo smernice za naprej, pa tudi trenutni pulz nam lahko pokaže v kakšni trenutni pripravljenosti smo.

Samo za primer. Sam sem na Lj polmaratonu tekel v povprečnem pulzu 153 udarcev na minuto, z Sladkimi6 sem opravil z 148 udarci, kar pa je seveda normalno glede na čas samega trajanja teka. Ne pri enem ne pri drugem teku nisem bil pretirano utrujen.

Se pa postavlja vprašanje, če le ni bilo vsega tega naenkrat glede na mojo pripravljenost preveč ( v slabem mesecu dva polmaratona in en maraton). Sedaj tečem pri povprečnem pulzu okrog 150 utripov samo nekaj km, a sem dosti bolj utrujen kot prej. Pretreniran sigurno nisem torej ostaja samo utrujenost. Očitno mi telo hoče povedati naj se malo izprežem; pa še ubogal ga bom! :?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Vreme napisal/-a: :arrow: ZdravkoC mi je dal pravo kost za glodanje...
:arrow: ...Sedaj tečem pri povprečnem pulzu okrog 150 utripov samo nekaj km, a sem dosti bolj utrujen kot prej. Pretreniran sigurno nisem torej ostaja samo utrujenost. Očitno mi telo hoče povedati naj se malo izprežem; pa še ubogal ga bom! :?

:clap: čuj, dobro si me podprl
:arrow: obstajata dva sorodna izraza
1) pretreniran
2) skurjen
:arrow: Če bi si še vsakodnevno meril pulz zjutraj pred vstajanjem, bi imel odgovor verjetno že napisan.
:arrow: Privošči si aktiven počitek - teci vedno le zen polovičko, nakar se dobro raztegni in razmigaj

Pa lepo Vreme ti želim :wink:
Uporabniški avatar
 Vreme
Čuj ZdravkoC saj to ni samo podpora to so dejstva :lol:

Ja vsaka čast, da si toliko dosleden in si meriš jutranji pulz vsaki dan, jaz še nisem prišel dalje kot do dveh merjenj pulza zjutraj... letos :)

Sicer pa si ti že na poti v Firenze, upam, da se ne boš skuril 8)

ja vreme pa saj veš bo :D
 nenadb
ZdravkoC napisal/-a: Na HR se lahko zaneseš ravno zato, ker je objektivni kazalec utrujenosti in če ga ignoriraš, plačaš z obrestmi

Zelo praktično in (glede na kilometrino ZdravkaC) iz prve roke povedano.

V anaerobnem področju je problem v tem, da oskrba mišic ne dosega potreb. Zato se izrabljajo glikogenske zaloge v mišici in se tvori laktat, zaradi katerega mišice bolijo. Ali povedano drugače, z intenziteto se potreba po kisiku v mišicah veča, zato tudi srček bolj hitro bije, da bi to zagotovil. Čez neko mejo (anaerobni prag) pa to več ne gre in potem moramo izrabljati "lokalne" zaloge, ki kopičijo "lokalne" smeti. Potem pa nastopi utrujenost in zaradi tega slabša zmogljivost, dokler se smeti ne odplaknejo.

lonka napisal/-a:Bi pa dodala še to, da po moje, zanesljivost HR indikatorja premosorazmerno raste z natreniranostjo. Se morda ne strinjate?

Seveda ne :wink:
Z natreniranostjo se spreminja anaerobni prag, točka ko nam začne primanjkovati kisika. Zanesljivost pa je pri znanem osebnem pragu enaka za vse. Ko je pipica premala, je pač premala. :lol:

Pa še to, z vadbo v anaerobnem področju se navadimo na več laktata in nas med vadbo ne bodo tako hitro začele boleti mišice. Ampak tukaj pride zgodba o obrestih, ki jih je omenil ZdravkoC.

Ko želiš kar najboljši rezultat (beri "na tekmi") se seveda ne oziraš na optimalno oskrbo, ampak če je proga predooooolga vmes omagaš, se plaziš po štirih, preklinjaš, ... :twisted:
 lonka
Pozdravljeni!

No, prav, ste me prepričali. Mogoče sem hotela samo reči, da je pri meni tako, da ko sem slabo pripravljena raje ne gledam HR, ker se potem obremenjujem s tem, kako je visok pri, sicer meni prijetnem teku.
Zelo rada tečem na polno, kar praktično pomeni, da imam ponavadi previsok HR. Se mi je pa pred leti, ko še nisem bila mama zgodilo, da sem celo leto pazila na HR in vse mogoče zadeve, se intenzivno pripravljala na tekmo in potem staknila pretreniranost v kombinaciji s poškodbo, ki me je nadlegovala celo leto.
Po učbeniku se to ne bi smelo zgoditi pa se je.
Zato ostajam pri občutku, vsaj dokler ne bom imela dovolj časa za kakšne bolj poglobljene študije o teku. Takrat bom morda celo tekla svoj ciljni čas na 21km.
Za zdaj tekaško, na žalost (zaradi drugih obveznosti), le preživljam.

Prijetne teke in lepe steze!
 jezek.teka.teka
Živijo!

Rabila bi kakšno mnenje oz. nasvet glede merjenja jutranjega pulza. Danes sem se prvič spravila to počet, preden je ura karkoli prebrala, je bilo kar nekaj mahanja, tako da je bil prvi pulz za cca 30 udarcev višji kot po par vdihih, ko se je znižal. Ampak tudi na nizkih pulzih, je bilo nihanje za cca 5 udarcev. Kaj naj potem upoštevam kot najnižji danes izmerjeni pulz?

Tale tema me je namreč spodbudila, da si to že enkrat izmerim, zdaj pa ne vem, če počnem prav...
Uporabniški avatar
 Vreme
Jutranji pulz je potrebno meriti takoj ko se zbudiš, ali drugače povedano predno vstaneš. Takrat bo najbolj pravi :D
 jezek.teka.teka
Vreme, hvala za odgovor. Ki pa mi žal ne pomaga kaj dosti, ker sem takoj, ko sem odprla oči, leže segla po pasu in uri. Navlažila prvič, bulila v monitorček, navlažila drugič bolj konkretno, spet bulila in potem je končno začelo delovat. In bilo, kot sem napisala spodaj.

Naj za današnjo meritev upoštevam najnižjega izmerjenega, povprečje pulzov, ki so bili najpogostejši ali kaj tretjega?

Mimogrede - uporabljam precej preprosto uro, znamke Ciclo. Mogoče ima poskakovanje za par udarcev kaj veze s tem?
Uporabniški avatar
 Vreme
Tako kot ti meriš je najbolje,da vzameš povprečje 5.min. Drugače pa je najbolje nabaviti merilec tlaka, ki prikazuje tudi povprečen pulz :D
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
šele danes sem odkrila tole temo.... no, še dobro, da šele danes, drugače bi se že celo leto odkar tečem krepko spraševala :shock: :?: :idea:

če pogledam moja merjenja za nazaj, ugotavljam, da sem lansko leto kot začetnik tekla v območju "peak preformance" - po tisti piramidi s Polarjeve strani :bum: . ja, krepko pretiravala !!!! :nono: sedaj po enem letu se je pulz znižal na tisti nivo, da sem nekje na sredini piramide 8) . amapk, da bi tekla s 140-150 udarci /min (kar naj bi bilo priporočljivo glede na moja leta, kilažo...), pa mi verjetno ne bo uspelo, ker se mi zdi, da bi potem hodila in ne tekla.

kaj sem hotela povedati? to, da se kljub višjemu pulzu ob in po teku dobro počutim in nikoli (no, skoraj nikoli :mrgreen: ) nisem utrujena. tu izvzamem 10-ko v Radencih, kjer sem tekla praktično od začetka do konca s 180 udarci / min :bum: :?: :?: :?: še dobro, da me niso odpeljali :?

jah, bo treba bolj po pameti ......
 jezek.teka.teka
metkamarjetka, tudi jaz sem ena tistih, ki tečemo z zelo visokim pulzom. če prebereš debato tule, boš videla, da pulz ni odvisen le od pripravljenosti. tudi mene večkrat zviška opozarjajo, da se preveč ženem, naj umirim konje, čeprav sem recimo rpi precej višjem pulzu kot ostali še vedno v pogovornem tempu.

sem se neki časa sekirala, pol sem si rekla, ma v redu je, sej se fino počutim, sploh ko sem zasldila, da tiste tabele niso občeveljavne. ko pa sem prebrala to temo, sem se odločila, da se mogoče res premalo ukvarjam s temi številkicami... tko da si zdej ob jutrih merim pulz in bom pol bolj vedela, kaj in kako. če ne zaradi drugega, zaradi morebitne pretreniranosti (čeprav dvomim, da bom kadarkoli prišla do česa takega).

si si ti izmerila svoj minimalen utrip in pa svojega maksimalnega?

za minimalnega imaš že napisano, za maksimalnega pa lahko recimo tako: http://www.runnersworld.com/article/0,7 ... -0,00.html

upoštevaj, da če nisi res spočita, svojega maksimuma ne boš dosegla. [/url]
Uporabniški avatar
 Damijan
jezek.teka.teka napisal/-a:Naj za današnjo meritev upoštevam najnižjega izmerjenega, povprečje pulzov, ki so bili najpogostejši ali kaj tretjega?

Edino in samo najnižjega, ki ga pač ujameš na uro...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA