Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Daya21
Pozdravljeni,

najprej bi se zahvalila vsem za vaše odgovore tako izčrpne in podkrepljene z izkušnjami.

Poskušala bom upoštevati vsega po malem in sem se odločila da bom naredila takole. Tekla bom s tako hitrostjo in intenzivnostjo kot do sedaj to je pri pulzu od 145 do 155 (bom vmes upala da dobim čim več kondicije in se mi bopulz počasi zmanjšal) saj mi tak tempo res odgovarja in k sreči ne tečem samo zaradi hujšanja ampak mi tek nudi še druge užitke, kot je zadolovljstvo po uresničenem cilju itd. Hkrati pa bom hodila na bolj intenzivne sprehode, na katere tako ali tako hodim skoraj vsak dan z dojenčkom in se mi bo še takrat kurila maščoba.
Trenutno tečem približno 3x tedensko po 30 minut in bi rada ta čas počasi podaljšala tako da se bo tudi s tem kurilo več maščobe in počasi bi rada tekla večkrat tedensko, vendar vse to počnem čimbolj počasi da se telo poočasi privaja.
Moj maratonski(21 km) čas je bil 2h19 min tako da lahko vidiš da s tempom res ne pretiravam in tečem lepo počasi in z užitkom.

Glede prehrane ki je moja največja slabost bom pa poizkušala zvečer čim manj oz nič jesti ker kakšne diete pri meni ne pridejo v poštev.

Aja pa še za info da ne boste mislili da sem kakšna obsedenka s suhostjo in samo mislim da sem debela oz. pretežka. Trenutno se ne počutim dobro s tolikimi kg ki jih nosim s sabo na žalost imam toliko kg že 2 leti če izvzamem nosečnost, kjer jih je bilo seveda temu primerno še veliko več. Torej kg mi niso ostali od nosečnosti ampak imam celo 1kg manj kot prej zdaj ko že 2 meseca tečem, imam pa še vedno pri višini 171, 74 kg.
Hvala za vaš trud in vesela bom še kakšnega predloga. :oops:

No še ena novička danes sem se udeležila teka na grad (klanci sploh niso moja vrlina - obratno prav sovražim jih) ampak sem se vseeno odlčila malo za motivacijo in vzpodbudo, sicer sem bila tam proti koncu že zelo jezna nase kaj se spravljam v to ampak je bilo zato na cilju zadovoljstvo toloko večje.

Lep tekaški pozdrav,

Daya

Hvala za odgovore in vesela bom še kakšnega zanimivega nasveta
Uporabniški avatar
 vanja
Hoj!

Nisem glih strokovnjak pri hujsanju, mislim pa, da je bolj vazno, da podaljsas teke, ne pa da teces veckrat tedensko. Kot je bilo ze povedano, se mascoba maksimalno kuri sele po 30 min teka. Tako da je bolje tect trikrat tedensko po eno uro, kot vsak dan po pol ure :!: Jaz se vedno, ko me med tekom zacne matrat, spomnim na to, kako lepo se topi speh :twisted: , pa kar poletim :D
Vso sreco!
Uporabniški avatar
 mare
Še en nasvet. Če si shujšala zaradi nosečnosti za 1 kg, ti priporočam še kake 3-4 otroke. Prepričan sem, da ti bo vsak naslednji odvzel več kilogramov.
 maraton 100
LP :lol:
Si na pravi poti, če boš le uspela vse to uskladiti.
Počasi se daleč pride ! Ko se bomo srečali v jeseni na ljubljanskem maratonu, boš že tekla pod 2 h. Ko ima človek osnovne kondicije zadosti, kilogrami niso niti več tako pomembni (dobiš nekaj samozavesti).
Pa prijeten tek, Stane
Uporabniški avatar
 Fotr
maraton 100 napisal/-a:...Ko ima človek osnovne kondicije zadosti, kilogrami niso niti več tako pomembni...

Točno to meni manjka, :shock: ampak če poleg teka in rolanja počnem še kakšno drugo dejavnost, potem sem tako zmatran, :cry: da tek ni več užitek. :? Mogoče pa bo res treba malo v fitnes. Tudi po teku naredim nekaj razgibavanj, tudi kakšnih 10 sklec. :? Z leti se telo bolj počasi regenerira in rabi dalj počitka, potem pa že skoraj zmanjka časa. :D :D No ja sčasoma (seveda ne sama od sebe :( ) bo prišla tudi ta osnovna kondicija! :D :D
Uporabniški avatar
 kustus
No da se še jest oglasim vidim da imate problem :?: da tečete in ne hujšate. No jest sem začel z tekom :oops: in seveda z malo drugačno prehrano tudi januarja letos in sem do sedaj shujšal za :!: 30KG :!: tako da prvič v svojem življenju prisegam :wink: na tek :lol: , :twisted: telovadbo :P in seveda :x hrana :? je tudi pomembna.

Tečem pa čedalje lažje. :oops: :oops: :oops:
Nazadnje spremenil kustus, dne 08 Jun 2005, 15:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Tjasi
No, jaz imam tudi se ene 5kg za shujsat. Gre pa ful pocasi. Zdaj en teden nisem tekla ( zaradi bolecin...).
Sicer mi pa ne gre lih za to, da bi cimprej izgubila to tezo, ampak delam veliko kardio zadev, pa dvigam utezi, delam trebusnjake, vaje za tazadnjo in podobno. Ker bi bila rada "izoblikovana" in ne posusena.

Nekdo je napisal, ne jest po peti uro popoldne? Kaj so to zaene "fore". Eni pravijo, da ne jest po sesti uri in tako dalje. Kle je en link, ki govori nasprotno http://www.mojtrener.com/index.php?grou ... &g_lang=sl drugi odstavek.
Uporabniški avatar
 Tjaša
Ha, ha, Tjaši, če bi se jaz držala teh pravil, bi sigurno ugriznila koga, ki je po 5. uri v bližini :D :D :D
Prav mi je, ker jem, zato pa skoz jamram kolk se redim :wink:
 Naomi
Najprej en lep pozdrav. Tudi jaz sem pred slabim mesecem začela hujšati s pomočjo teka. Drugače tečem tudi zaradi kondicije, ki je skorajda nisem imela nič, saj sem pred tem samo lenarila. Bistvo je v tem, da sem v tem mesecu shujšala le za kakšno kilo,dve mogoče. Zvečer tudi ne jem razen mogoče sadje.
Mogoče je stvar res v tem, da tečem premalo časa :?

Sedaj pa naj mi še nekdo pomaga razvozlati eno stvar. V petek sva se s sestro tehtali in sva imeli obe 56 kg. Prišel je vikend in s tem tudi piknik (z hrano nisem pretiravala, sem pa s pijačo) :x Ko sva se v nedeljo zvečer zopet tehtali, sem imela dve kili več kot ona. Je to možno ????
Bi bilo lahko to zaradi tekočine ali kaj :?

Vsi me čudno gledajo, kako mi teža skače. V enem ali dveh dneh za kilo oz. dve! Pomagajte!!!

Še nekaj! Kako izračunam, pri kakšnem utripu moram tečt, da se mi najboljše kurijo maščobe ?
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Naomi napisal/-a:Najprej en lep pozdrav. Tudi jaz sem pred slabim mesecem začela hujšati s pomočjo teka. Drugače tečem tudi zaradi kondicije, ki je skorajda nisem imela nič, saj sem pred tem samo lenarila. Bistvo je v tem, da sem v tem mesecu shujšala le za kakšno kilo,dve mogoče. Zvečer tudi ne jem razen mogoče sadje.
Mogoče je stvar res v tem, da tečem premalo časa :?

Sedaj pa naj mi še nekdo pomaga razvozlati eno stvar. V petek sva se s sestro tehtali in sva imeli obe 56 kg. Prišel je vikend in s tem tudi piknik (z hrano nisem pretiravala, sem pa s pijačo) :x Ko sva se v nedeljo zvečer zopet tehtali, sem imela dve kili več kot ona. Je to možno ????
Bi bilo lahko to zaradi tekočine ali kaj :?

Vsi me čudno gledajo, kako mi teža skače. V enem ali dveh dneh za kilo oz. dve! Pomagajte!!!
Še nekaj! Kako izračunam, pri kakšnem utripu moram tečt, da se mi najboljše kurijo maščobe ?

Maščobe se trošijo pri pogovornem teku (tek pri katerem se lahko pogovarjaš), je pa res da mora trajati več kot 30min (oz. telo začne trošiti maščobe kot energetski vir šele po 25-30min-torej je prej ogrevanje; vseeno pa menim, da je za zečetnike bolje, da ne začnejo zaradi tega takoj teči po 40-50min če prej nikoli niso tekli, prvo moraš svojo pripravljenost spraviti na ustrezen nivo, če ne boste dobili do teka odpor in stvar ne bo funkcionirala dolgo.)
Maščobe se trošijo pri obremenitvi 50-60(65)% FSU po izračunu po Karvonenu: (max srčni utrip(SU)- SUmin)*50(60)/100 + SUmin
Maščobe se trošijo tudi pri višjem srčnem utripu, a ne v toliki meri kot v tem območju, saj se tam že vključujejo kot energetski vir tudi zaloge glikogena.
Teža, če skače za 1-2kg je čisto normalno, imam pa en nasvet tehtati se moraš zjutraj in ne zvečer :wink:
Veliko uspeha pri hujšanju in dobrega počutja med in po teku! :)
 Naomi
Najprej hvala za nasvet tomaz ny :)
Je pa verjetno boljše, da stopim na tehtnico enkrat na teden, ne pa tako kot to počnem sedaj -2x na dan.
Zanima pa me še ena stvar. Po postavi se mi vidi da sem shujšala, tudi po oblačilih, po kilogramih pa niti ne!!! Je možno, da je to zaradi oblikovanja mišic??? :? Kaj naj še naredim, da bodo šle kile dol?
Uporabniški avatar
 lunca
Naomi napisal/-a:Kaj naj še naredim, da bodo šle kile dol?

Iz lastnih izkušenj ti povem - nehaj misliti na to, da morajo kile iti dol, pa bodo šle. In nikakor ne teci zaradi hujšanja, ampak si zastavi drugačen cilj, npr. preteči kakšno tekmo z razdaljo, ki ti je do sedaj še ni uspelo.
Uporabniški avatar
 Veggie
Ena misel.......

hujsajte, da bi tekli, in ne obratno :idea:

Kaj menite :lol:
Uporabniški avatar
 mojcej77
Jaz se s to zadnjo trditvijo popolnoma strinjam!
Začela sem, da bi shujšala, a sem hitro spremenila način mišljenja, ker sem v teku zares začela uživati.
Potem sem res shujšala (za 30kilc!), pa sem hotela še, pa sem spet spremenila način mišljenja.
In tekla, da bi shujšala.
Se zredila za tri kilce (pismu, se mi to zdaj zdi malo :cry: ), postala jezna, se zredila še za dve, izgubila voljo, se zredila še za dve, začela z dietami, popustila pri teku...
Nehala kadit, se zredila za deset kilc v pol leta, in nehala tečt (to, da je bila zima, me sploh ne zanima).
Zdaj spet tečem, a res veliko bolj počasi in previdno kot prej. In sem več na kolesu, tudi plavat grem, čeprav zdaj nekaj časa ne smem v bazen.
Pa ne toliko zaradi kilc (čeprav me motijo, logično), kot zato, da bi spet pridobila tisti občutek, ko greš v hribe in uživaš v hribih in v tem, kako tvoje telo deluje kot dobro naoljen stroj, ne pa v tem, kako si se cel dan matral in si vseeno prišel gor in dol :roll: .
Trenutno so kilce ovira, da ne morem migat tako kot bi želela, pa se vseeno počutim veliko bolje kot takrat, ko je bil edini cilj manjša številka na tehtnici.

Je pa tudi res, da gre pri teži, kot je recimo 56, veliko počasneje kot pri višjih številkah.
Pusti telesu, da se počasi navadi na spremembe! Tudi pozitvne!

lp,
m
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Veggie napisal/-a:Ena misel.......

hujsajte, da bi tekli, in ne obratno :idea:

Kaj menite :lol:

Sem hujšal, da bi bil bolj lahkoten-lažje je nositi prazen kot poln nahrbtnik, pa sem poleg 3kg izgubil tudi nekaj moči :oops: . Sedaj bo pa treba spet v gimnastični pumpat :wink: .
Sicer pa se ne bi smeli sekirati zaradi kakšnega kg več (in vsekakor ne brez sekire :wink: ), če je pa teža res prekomerna, potem je pa to druga pesem (na B strani kasete :oops: )
Pred kratkim sem bral biografijo enega znanega tekača, ki pravi:"Ne vem, ali jem toliko, da lahko veliko tečem, ali pa tečem toliko, da bi lahko veliko jedel." Tudi jaz ne vem, ker sem sposoben vola pojesti (brez mesa).

Lep pozdrav vsem :!: :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA