Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 robert4
#123909
sory za kričanje ni mi treba stvari prebirat ker sem se jih učil nekaj let
v tem delam tako da delovanje poznam skoraj do potankosti
pa brez zamere
 klopotec
#123920
Seveda ni zamere, nismo na forumu za to, da bi pobirali zamere.
Tam ko sem napisal de. sem mislil dr.

Fajn če vse to poznaš, jaz bi samo pristavil da če ti je dolgoročno vseeno, potem se boš po naporu najprej polnil z OH in beljakovinami, če pa ti dolgoročno ni vseeno in ti je tek vir zdravja, boš pa najprej razkislil telo nato pa polnil te tako opevane glikogenske rezerve.
Uživaj v lepem spomladanskem dnevu.
 Igi69
#123962
"Homogeniziano mleko je zelo škodljivo. Edina podobnost homogeniziranega mleka z mlekom, ki ga lahko pijemo izpod krave (torej neobdelano) je barva. "

To ne drži, je pač ena taka zmota. Sicer pa poguglajte, preden take pišete.

Irena Rogelj kot prof. in predstojnica Katedre za mlekarstvo obstaja in sicer na Biotehniški fakulteti:
http://www.bfro.uni-lj.si/Kat_mleko/
(res pa je , da nobeden ne ažurira strani...)

Napisala je že pred 2 letoma odgovor na članek o homogeniz. mleku, ki se spet pojavlja in širi na spletu...

Citirano (se splača prebrat!):

''RESNICE IN ZMOTE O MLEKU

K pisanju tega sestavka me je vzpodbudil članek z naslovom »Homogenizirano mleko je počasni ubijalec«. Pravzaprav sta me k pisanju bolj kot članek vzpodbudili pismi bralk, ki v grozi pred nevarnim ubijalcem pozivata v akcijo kar vso slovensko javnost, vključno s predsednikom države. Res, da imamo Slovenci (pa ne samo Slovenci) radi senzacije, vendar prehrana ni področje, ki bi bilo primerno za takšne igrice.

Ljudje dobro vedo, da obstaja povezava med prehrano in zdravjem. Zastrašujoči stavki o škodljivosti mlečne maščobe v homogeniziranem mleku pod naslovi, ki imajo nadih »smrtne nevarnosti« jih zagotovo prestrašijo in odvrnejo od pitja te vrste mleka. Saj to je prav, boste rekli! Res je, to bi bilo prav, če bi sestavki temeljili na znanstveno dokazanih resnicah, potrjenih v raziskovalni in strokovni javnosti. Pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do povsem napačnih sklepanj oziroma zaključkov. Pazimo torej, kako »senzacionalno« pišemo o hrani in ne begajmo ljudi s »polresnicami«. Pomislimo, kaj vse je bilo že napisanega samo o škodljivosti in koristnosti masla in margarine, pa o sladkorju in umetnih sladilih, paradižniku in korenčkovem soku.

Če bi torej povprašali prave strokovnjake za prehrano bi vam ti, na osnovi vsega, kar je bilo do zdaj znanstveno ugotovljenega zatrdili, da je povsem nemogoče, da bi mlečna maščoba zaužita z mlekom direktno prehajala iz prebavnega trakta v ožilje.

Pa pojdimo po vrsti! Glavnino mlečne maščobe (okoli 98 odstotkov) predstavljajo trigliceridi (triacilgliceroli), sestavljeni iz ene molekule glicerola in treh mulekul maščobnih kislin (lahko so enake ali različne). Maščoba se nahaja v mleku v maščobnih kroglicah (kapljicah), ki so porazdeljene v vodni fazi v obliki emulzije. Nastaja v celicah mlečne žleze. Ko maščoba izstopa iz celice mlečne žleze se obda z membrano, ki vsebuje veliko fosfolipidov in proteinov. Maščobne kroglice lahko po velikosti razvrstimo v tri skupine: majhne, s premerom do 1 mikron (m), srednje, s premerom med 3 in 5 mikroni in velike, s premerom med 8 in 10 mikroni. Kar 70 do 90 % maščobnih kroglic v kravjem pa tudi humanem mleku spada v prvo skupino, torej so manjše od 1 mikrona in so že same po sebi po velikosti takšne kot tiste, ki bodo nastale med homogenizacijo. Med homogenizacijo namreč večje kroglice s posebnim postopkom razbijejo na manjše. S tem se skupna površina kroglic (torej površina preko katere bodo lahko med prebavo delovali na maščobe encimi, ki maščobe razgrajujejo) poveča. Površino novo nastalih kroglic prekrijejo kazeinske micele in podmicele in v manjši meri serum proteini. Te snovi bi, kot trdi v vaši reviji objavljeni članek, dejansko zaščitile maščobne kroglice pred učinkovanjem t.i. lipolitičnih encimov, torej encimov, ki razgrajujejo maščobe, če ne bi kazeini, ki so občutljivi za kislino (nizke pH vrednosti), v okolju želodca izgubili električni naboj (tudi stabilnost). Zato so lažje dostopni prebavnim encimom ter zato lažje razgradljivi (ne pa težje !). Ko se razgradijo kazeini, ki »ščitijo« maščobne kapljice, tudi maščobna kapljica ni več zaščitena pred encimi, ki razgrajujejo maščobe. na osnovi teh ugotovitev strokovna literatura navaja, da je homogenizirana maščoba lažje prebavljiva kot nehomogenizirana.

Po tej poenostavljeni razlagi bom poskusila v nadaljevanju razložiti, zakaj maščobne kroglice, tudi če so zelo majhne, ne morejo »skakati« skozi črevesno steno in se nato lepiti po stenah ožilja.

Kadar želimo govoriti o vplivu hrane na zdravje moramo imeti vsaj osnovno znanja iz fiziologije prehrane, v našem primeru znanje o prebavi in absorbciji maščob. Proces prebave maščobe se začne v želodcu, kjer se s pomočjo želodčnih sokov in gibanja mišic želodca maščoba porazdeli po vsebini želodca v obliki emulzije. Mlečna maščoba, za razliko od drugih vrst maščob, v takšni obliki v želodec že pride. Prava razgradnja maščobe se začne v tankem črevesu (jejunum), kjer encim lipaza cepi maščobo do maščobnih kislin in glicerola ter majhno količino monogliceridov, encim fosfolipaza pa razgradi fosfolipide membran. Proteine (tudi kazeine) so že v želodcu začeli razgrajevati kislina in pepsin, njihova razgradnja s proteolitičnimi encimi pa se nadaljuje v tankem črevesu. Maščoba v vodni mešanici tankega črevesa ni topna. Manjše kroglice bi se hitro združile v večje kroglice. Za uspešno delovanje lipaz morajo zato posebni emulgatorji - žolčne kisline te kroglice obdržati čim manjše, v obliki fine emulzije! Ko so maščobe razgrajene do njihovih sestavin, te sestavine (glicerol in maščobne kisline) prehajajo (difundirajo) v obliki drobnih kompleksov, ki jih imenujemo micele, v črevesne celice (enterocite). Tam se začne ponovna sinteza maščob, ki pa so po sestavi različne od maščob, prisotnih v prebavljeni hrani. S povezavo (prekrivanjem) trigliceridov s fosfolipidi in apolipoproteini nastanejo hilomikroni, ki vsebujejo tudi druge produkte, nastale med prebavo maščobe, kot so holesterol in v maščobi topni vitamini. Hilomikroni prehajajo nato v limfni sistem in tako se začne njihovo potovanje po telesu. Hilomikroni pa so samo ena oblika lipoproteinov, ki prenašajo maščobe po telesu. To pa je že nova zapletena zgodba, s katero bi bilo ob upoštevanju količine in sestave zaužite maščobe mnogo natančneje razložiti povezavo med prehrano (maščobo) in obolenji srca in ožilja kot pa s poenostavljeno zgodbico, ki si je tokrat za dežurnega krivca izbrala homogenizirano mleko.

Prof. dr. Irena Rogelj
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo''
 Igi69
#123981
klopotec, vse lepo in prav, ampak jaz bolj verjamem edu linkom kot neki reviji, katere smisel je, da se prodaja s pomočjo pompoznih člankov.
 klopotec
#123982
Kaj bi se zgodilo s Katedro za mlekarstvo, če bi uspela prepričati ljudi, da je uživanje mleka škodljivo? Odgocor je jasen, a ne.
Torej sta katedra in revija glede možnih vzgibov za svoje trditve v enakem položaju.

Pa tudi brez teh doktorjev znanosti si lahko pomagava vsaj glede pasterizacije, ki pomeni obdelavo mleka z visokimi temperaturami. Poglej malo o vplivu temperatur (tako visokih kot nizkih) na obstojnost vitaminov in encimov, pa ti bo takoj jasno, da vitaminov in encimov v kupljenem mleku ni več kaj dosti.

Vsi ti silni doktorji znanosti iz kateder prehranske industrije vzpodbujajo pitje mleka, kot preventivo pred osteoporozo. In Slovenci res pijemo več mleka, kot kdaj koli prej. In imamo več osteoporoze kot kdaj koli prej. Čudno, mar ne?
 Igi69
#123985
Hm, tale tvoja o pitju več mleka in več osteoporoze je kot tista, ko me je kolega prepričeval, da če imaš v dežju brisalce prižgane, ti blokirajo policijski radar. Ko sem ga vprašal, kako je do tega prišel, je povedal, da je to znano, kot dokaz pa je navrgu, češ, a poznaš koga, ki so ga že ustavili zaradi prehitre vožnje, ko je padal dež. Da pa bi pomislil, da v dežju policaji pogosto kontrol ne izvajaja ter da v dežju običajno vozimo počasneje, kot sicer, to pa ne.

Klopotec, si ti kdaj pomislil, da starejši ko je človek, večja je verjetnost, da bo imel probleme z osteoporozo? In če se povprečna starost zaradi ustrezne hrane, higiene in zdravil, daljša, je tudi logično, da ta problem narašča?

Enkrat, ko bom imel čas, ti bom nalepil nekja EDU linkov, da boš imel kaj pametnega za brati.
 klopotec
#123989
Ja, najbrž je res tako. Zato pa pijmo Slovensko melko iz Madžarske, Poljske in od kod pač še. Saj če paziš se da tudi z osteoporozo preživet.
 brzinca
#123990
Klopotec a si ti kaj bral na temo Alkalizirajte ali umrite?
 klopotec
#123991
Celo knjigo sem prebral, ja. Tudi zaradi te knjige uživam surovo mleko. Je Ph nevtralno, kuhano pa kislotvorno.
In ti brzinica?
 wind
#124050
klopotec napisal/-a:http://www.elle.si/aktualno/zdravje/arhiv/je_mleko_zdravo_-7937.aspx
Tale članek se mi tudi zdi dobra osnova za nadaljnje poizvedovanje.


Če so ti bolj všeč revije (glede na to, kako kategorično si zavrnil strokovno mnenje o homogenizaciji mleka), bo tudi tale članek zanimiv:

http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=930

:D
Uporabniški avatar
 Vreme
#124054
Počasi to mleko ne paše več v to temo :?
 klopotec
#124058
Zakaj pa več ne paše Vreme. Če ne paše tebi, pojdi na drugo temo. Celo rajdo jih imaš. Ampak očitno te zanima, sicer je nebi odpiral.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA