Saj ne vem kako bi se lotil pisanja poročila. Po pravici povedano sem še precej zmeden....
Za začetek:
Ultrabalaton, Spatrahtlon, Ljubljanski maraton…… Kaj so moji cilji!? Kakšen tekač sem pravzaprav? Ali sem sploh tekač? Kaj, realno, lahko pričakujem na velikih tekaških tekmovanjih?
Kdo sem pravzaprav jaz? Kaj se pričakuje od mene? Ali sem jaz tisti ki rešuje svet?
Takšna in podobna vprašanja o športu, doseganju rezultatov, slavi… na eni strani, ter o smislu življenja, bivanju na našem planetu, predvsem pa o sistemu, ki nas prebivalce tega planeta potiska v takšne in drugačne življenjske okoliščine se že dolgo pletejo po moji glavi.
Na žalost se v nezavidljivih, težkih in brezizhodnih situacijah znajdejo ravno tisti, ki jih je za »normalno« življenje prikrajšala že narava. Invalidi, bolni, drugačni ljudje se zaradi svojih telesnih, fizičnih in psihičnih hib še težje znajdejo v krutem sistemu življenja, ki smo ga »postavili MI NORMALNI«.
Ali je posameznik tisti, ki je dolžan pomagati tistim, ki so pomoči najbolj potrebni. Je potrebno »tvegati« zdravje ali celo življenje, da bi nekomu pomagali. Kje so za to pristojne institucije. Ali bolje! Zakaj je nastal takšen sistem? Zakaj smo svet pripeljali do tu….
Najbrž sem mnogo »premajhen«, da bi vsaj približno našel odgovore na takšna vprašanja. Razbijanje glave s takšnimi vprašanji je ravno toliko produktivno kot minimalistične posamezne akcije. Pa vendar… Ali je zaradi tega bolje, da kar vsi obsedimo? Da čakamo, da stvari gredo naprej prepuščene same sebi in krutemu sistemu!? Na srečo je nekaj takšnih, ki NE razmišljajo preveč… Ki enostavno primejo stvari v roke. In če že ne spremenijo sistema, vsaj kakšnemu posamezniku naredijo svetlejši dan, prižgejo lučko ali pa utrgajo zvezdo, ki jim posveti v težko življenje… Hvala vsem tem dobrim LJUDEM.
Hvala Olga, Doroteja, Dominka, Aljoša, Matej, Marjan, Fani, Miran, Matej K. … Hvala NGU, TF, VODIC.SI, TEK ZA VSE, KTLJO… Hvala vsem…. Vsem,ki ste mi pomagali POMAGATI AMEDEII.
Danes je deveti dan od zaključka športnega dela projekta TEK ZA SREČkOm. Jaz pa še vedno nisem povsem nazaj… Kljub temu, da sem se že takoj v ponedeljek »vrgel nazaj« v vsakdanje življenje in se začel s polno paro spopadati s svojimi vsakdanjimi težavami, se nisem še popolnoma pobral. Včeraj po tednu dni počitka sem ponovno obul svoje Barefoot Evo in na rahlo stekel po polju ki se razteza za Uncem. Jaaaaa…. To sem jaz…. Kljub bolečinam v levi nogi sem ponovno začutil, da je tek moje življenje. Gibanje to sem jaz…
Fizične bolečine bodo slej ko prej za mano. To vem! Poznam svoje telo. Poznam njegove reakcije. Poznam bolečine s katerimi mi sporoča da sem pretiraval. Vem, da sem telo porinil čez rob. Vem, da sem si naredil fizično škodo. Ampak vsega tega sem se zavedal že pred začetkom. Vedel sem, da bo hudo. Vedel sem, da bo bolelo. Vedel sem da se bom telesno uničeval… Ampak to sem hotel. Hotel sem to narediti. Ne vprašajte me zakaj? Nimam odgovora. In ne mislim ga iskati in o njem filozofirati. Pač, tak sem…. To je to!
Druga plat pa je psihično stanje. Celih 8 dni nisem bil sposoben sesti za računalnik in pogledati na FB in TF. Tam so se dogajale skoraj vse vzporedne stvari povezane s projektom. Enostavno nisem bil sposoben se soočiti z dogajanjem. Čutil sem, da nisem sposoben spodobnega komentarja. Počutil sem se enostavno prazno. Ne! Prazno ni prava beseda. Moja duša je bila polna. Polna neke skrite energije, ki se je v meni naselila, ko sem na Škofijah objel Amedeo. Kljub temu pa je v meni obstajala neka praznina. Praznina v smislu, da nisem naredil dovolj. Da je ves napor, ves moj trud zaman. Da bi lahko naredil več. Spremljal me je, in me še, občutek da razen telesnega razdejanja nisem naredil vsega, kar bi lahko…
Če bi me par dni nazaj vprašali o smiselnosti projekta bi brez razmisleka odgovoril, da je bilo vse skupaj nesmiselno. Izvedbe česa takega, v fizičnem smislu, ne bi predlagal nikomur. Pri humanitarnem delu pa bi mu natančno opisal vse napake, ki sem jih naredil. In teh, roko na srce, res ni bilo malo.
Vendar! Včeraj sem ponovno tekel. Moje telo je kljub bolečinam lebdelo. Endrofin je naredil svoje. Tudi moja duša se počasi pobira… Še vedno tečem za svojo dušo. Še vedno tečem za svojo srečo… In še bom svojo srečo delil še s kom, ko jo potrebuje… Pa če prav bom pri tem delal tudi napake….